ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:719/1072)

Rogaliki drożdżowe z marmoladą lub powidłami 72

Uwielbiam wypieki drożdżowe. Dziś zapraszam Was po przepis na rogaliki. Robiłam na bazie przepisu na rogale z makiem, ale ciasto podzieliłam na więcej części, by rogaliki wyszły małe i było ich więcej. Przepyszne!!! Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 480 lub 500) 200 ml ciepłego mleka  25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 3 łyżki cukru

Kuchnia domowa Ani
Racuchy z twarogiem na sodzie 80

dość puszyste nawet parę dobrych godzin po zrobieniu. Tutaj chyba największą robotę robi jednak soda oczyszczona. I teraz tak, możecie je sobie zjeść na słodko i na wytrawnie. Do ciasta nie dodałam grama cukru, bo w zamyśle chciałam je podać z tzatzikami. Jedna porcja jednak wylądowała na talerzu w towarzystwie miodu i też była bardzo smaczna. To porcja córkowa, wiadomo(...)Dodajemy do niego mleko i jajka, wszystko dokładnie łączymy, następnie dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną, znowu mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Podobne przepisy: Racuchy z jabłkami Racuchy drożdżowe ze śliwkami Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z kaszy manny Racuchy dyniowe z jabłkami Racuchy pełnoziarniste z jabłkami Racuchy drożdżowe

Kardamonovy
Racuchy z twarogiem na sodzie 87

dość puszyste nawet parę dobrych godzin po zrobieniu. Tutaj chyba największą robotę robi jednak soda oczyszczona. I teraz tak, możecie je sobie zjeść na słodko i na wytrawnie. Do ciasta nie dodałam grama cukru, bo w zamyśle chciałam je podać z tzatzikami. Jedna porcja jednak wylądowała na talerzu w towarzystwie miodu i też była bardzo smaczna. To porcja córkowa, wiadomo(...)Dodajemy do niego mleko i jajka, wszystko dokładnie łączymy, następnie dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną, znowu mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Podobne przepisy: Racuchy z jabłkami Racuchy drożdżowe ze śliwkami Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z kaszy manny Racuchy dyniowe z jabłkami Racuchy pełnoziarniste z jabłkami Racuchy drożdżowe

Kardamonovy
Graffe napoletane, czyli neapolitańskie pączki 80

zabieram Cię na południe Europy, czyli do Włoch, a dokładniej rzecz ujmując na Sycylię i wprost do Neapolu. Graffe napoletane, to drożdżowe ciastka, które przygotowuje się prawie tak samo jak nasze rodzime oponki, z tym, że tutaj do ciasta dodaje się jeszcze ugotowane ziemniaki. A oprócz tego robotę robią tu również starte skórki z cytryny i pomarańczy. Jeśli lubisz dodatek

Kulinarne przygody Gatity
Chałka z kruszonką 91

dobrze wymieszaj aby nie było grudek i odstaw na 15 minut. Pozostałą mąkę wymieszaj z solą. Masło rozpuść i ostudź. Zaczyn drożdżowy wlej do mąki, dodaj 2 jajka i rozpuszczone masło. Wymieszaj do połączenia składników, a następnie wyrabiaj ciasto w misce przez 10 minut. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw w ciepłym miejscu na 1,5 godziny

Delicious Place
Drożdżówka z musem malinowo - akacjowym i orzechową kruszonką 95

Przeciągnęłam w czasie zamieszczenie tego przepisu. Sobotnie, ciepłe, drożdżowe śniadanie bodajże sprzed dwóch tygodni. Sprzed bardzo intensywnych dwóch tygodni. Doceniam chwile, w których wycofujemy się na moment z biegu,  po prostu ze zmęczenia. Ale mamy pewność, że zangażowanie się w to, co w dalszych planach,  wypełni kolejne dni doznaniami równie intensywnymi.  Świadomość w pełni wykorzystanego czasu(...)niewielką ilością masła. Doskonała na lekkie, słodkie śniadanie,  nie domaga się wielu dodatków. W zasadzie, jak zawsze do świeżego wypieku drożdżowego - wystarczy masło, ulubiona konfitura lub miód. Składniki: na wysoką formę keksową o długości 30 cm Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 50 gram świeżych drożdży 1 jajko "L" 1 szklanka letniego mleka 4 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki

Kronika Piekarnika
DROŻDŻOWE WIATRACZKI z jabłkami 141

Drożdżowe bułki wiatraczki możemy nadziewać różnym nadzieniem. Nam najlepiej smakują z musem jabłkowym, masą makową lub nutellą.    Ciasto : mąka pszenna 500 g drożdże 30 g 1 jajko + 1 żółtko roztopione masło 50 g cukier 65 g letnie mleko 130 ml Nadzienie : mus jabłkowy   Kilkanaście bułek. Ciasto. Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać

Smaczne moje
Zakręcone bułeczki z truskawkami 139

kilka minut do ruszenia zaczynu. W między czasie mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, roztrzepane jajka, serek oraz zaczyn drożdżowy. Na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrobić około 10 minut na gładkie i lśniące ciasto. Można zrobić, to ręcznie jak i robotem z dołączonym hakiem. Wyrobione ciasto odstawić na godzinkę do podwojenia objętości. Nadzienie truskawkowe: Truskawki umyć

W garach u Gosi
Racuszki z dyni - kuchnia podkarpacka 141

swoje odpowiedniki nie tylko w sąsiadujących z Polską krajach, ale i na innych kontynentach. W naszym regionie popularne są zarówno zwykłe drożdżowe racuchy, jak i racuchy smażone z plastrem jabłka w środku. Mniej znanym przysmakiem są racuchy z ciasta na sodzie oczyszczonej z dodatkiem startej dyni. Taki specjał ma swoje tradycje w gminie Brzostek, skąd pochodzi proponowany dzisiaj przepis. Racuszki

Trzeci talerz
Drożdżówki odrywane z truskawkami 183

kilka minut do ruszenia zaczynu. W między czasie mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, roztrzepane jajka, serek oraz zaczyn drożdżowy. Na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrobić około 10 minut na gładkie i lśniące ciasto. [ Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37 °  C/obr.2 .   Dodać resztę składników. Wyrobić

Moje domowe kucharzenie
Zakręcone bułeczki z truskawkami 199

kilka minut do ruszenia zaczynu. W między czasie mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, roztrzepane jajka, serek oraz zaczyn drożdżowy. Na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrobić około 10 minut na gładkie i lśniące ciasto. Można zrobić, to ręcznie jak i robotem z dołączonym hakiem. Wyrobione ciasto odstawić na godzinkę do podwojenia objętości. Nadzienie truskawkowe: Truskawki umyć

W garach u Gosi
Domowa chałka z kruszonką (bez mleka) 358

Jajka rozrzepujemy w miseczce i dodajemy do mąki (zostawiamy w misce około pół jajka, do posmarowania gotowych chałek). Następnie wlewamy zaczyn drożdżowy, pół szklanki ciepłej wody, olej lub rozpuszczone masło klarowane, 4 łyżki cukru i wszystko razem wyrabiamy. Ciasto powinno być zwarte i nie kleić się do rąk. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia

Dieta bez mleka
Rogaliki drożdżowe 187

domu na Świętego Marcina zagościły rogaliki, nie były to może jednak rogale typowo "Świętomarcińskie",  ale najzwyklejsze w świecie drożdżowe,  dodatek kremu czekoladowego sprawił jednak,  że były równie dobre i szybko zniknęły z talerza. Składniki: Na ciasto: 550 g mąki 150 g cukru 200 ml letniego mleka 2 żółtka 1 jajko 100 g masła 30 g drożdży świeżych

My sweet a life
Nocny chleb pełnoziarnisty 169

Wspominałam już, że nie mam cierpliwości do drożdżowych wypieków, na których wyrastanie trzeba zbyt długo czekać:). Dlatego właśnie chwytam się takich przepisów. Wystarczy wyrobić ciasto, odstawić je na noc do lodówki  rano tylko wstawić do piekarnika. I możemy cieszyć się pysznym, pachnącym, domowym chlebem:). 350g mąki pełnoziarnistej 300g mąki pszennej 200ml ciepłęgo mleka 200ml ciepłej wody 25g świeżych drożdży

Szefowa kuchni
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym 249

przepis na słodki chleb marchewkowy. Dokonałam w przepisie kilku zmian i tak oto powstały te bułeczki :) Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym 12 szt.   zaczyn: 3/4 szkl. wody* 1,25 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 15 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie, lecz dobrze odparowane)** 2 szkl. mąki

Posadzone i zjedzone
Drożdżowa chałka dyniowa 184

Moich dyniowych eksperymentów ciąg dalszy. Drożdżowa chałka upieczona z dodatkiem dyniowego puree które nadało jej pięknego słonecznego koloru. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła. ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g puree z dyni 125 ml ciepłego mleka 20 g drożdży 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła 3 łyżki cukru szczypta soli kruszonka: 50 g mąki pszennej 25 g masła

Kolorowa kuchnia Elki
Chlebek cebulowy-pyszny i pachnący 478

wody mieszamy z drożdżami,cukrem i łyżką maki,odstawiamy na 15 min. Białą cebule rumienimy na oleju. Mąkę przesiewamy,dodajemy rozczyn drożdżowy i ok 220 ml ciepłej wody,cebulkę prażoną ,cebulkę podsmażoną razem z olejem,sól,zagniatamy elastyczne ciasto,zostawiamy w natłuszczonej misce do wyrośnięcia ,przykrywamy ściereczką .ok 45 min. po tym czasie ,formujemy bochenek i kładziemy na blaszce wyłożonej

Swojskie jedzonko
Zawijane drożdżówki z korzennym nadzieniem 228

Mięciutkie, puszyste i pachnące świętami bułeczki drożdżowe. Z nadzieniem uperfumowanym korzennymi przyprawami. Oczywiście przypraw można nie dodawać i tez będzie pysznie. Sposób zawijania ciasta sprawia, że nadzienie znajduje się w każdym kawałeczku drożdżówki. Tak lubię;) Z tej ilości ciasta mi przeważnie wychodzi ok. 12 drożdżówek (lub dwie małe strucle).  Ciasto: 50-55 dkg mąki pszennej 3 dkg świeżych

Maślane ciasteczko
Obwarzanki cynamonowe 135

Dzisiaj polecam przepis na pyszne drożdżowe obwarzanki z nutą cynamonu. Doskonałe na śniadanie. Ze szklanką ciepłego mleka lub kakao smakują wybornie. SKŁADNIKI: Ciasto: 200ml  mleka , 25g  drożdży , 3 łyżki cukru kryształu, 1  jajko , 400 g  mąki , 50g  masła , szczypta  soli , Masa cynamonowa: 50g  masła , 2,5 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka  cynamonu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jogurtowe ciasto z malinami, jagodami i kruszonką 173

warzyw i owoców? To czas kiedy każdy sięga myślami po to co najlepsze. Smaki dzieciństwa kojarzą mi się z latem, jagodami, drożdżowym mojej Babci. Kiedy nie ma sie zbyt wiele czasu, a ma się ochotę na pyszne delikatne ciasto z owocami tej pory roku to warto sięgnąć po jogurt naturalny do lodówki. Spróbujcie :)     Składniki (na blachę

ChilliJemy
Rogaliki krucho - drożdżowe z marmoladą z róży 303

się proszę na mnie. Jeszcze tylko do końca kwietnia i mam nadzieję że już nadrobię zaległości. Na osłodę dzisiaj krucho drożdżowe rogaliki z marmoladą  z róży. Polecam, naprawdę są pyszne. Przepis wzięłam z TEJ strony. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 30 g suchych drożdży 250 ml kwaśnej śmietany ( najlepiej 18 %) 1 łyżka

Na słodko lub wytrawnie
Kapuśniaczki 271

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kapuśniaczki czyli małe drożdżowe bułeczki nadziane farszem z kapusty i grzybów. Najlepiej smakują z miseczką ciepłego barszczu. Są bardzo smaczne. Ciasto jest mięciutkie i puszyste. Można je również przygotować z innym, ulubionym farszem. Polecam każdemu Post Kapuśniaczki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pleśniak II 236

następnie na tarce o większych oczkach zetrzeć ciemne ciasto. Na to dać białka i równo rozsmarować. Na górę zetrzeć jasne ciasto z zamrażalki. Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec 45-50 minut. Smacznego :D WYPRÓBUJ RÓWNIEŻ: Drożdżowa szarlotka Ucierany amoniaczek przekładany powidłami

Moje pyszne gotowanie
Sylwester na słodko 234

coś dla siebie: dla dużych i małych, dla tych na dietach bez mleka i tych bezglutenowych. Ciastka: sodziaki biszkopty Wypieki drożdżowe: babeczki pączki w czekoladzie pączki z alkoholem  Chrupiące: kokosanki sezamki orzeszki i żurawina Szybkie ciastka z ciasta francuskiego: z dżemem z bananami z jabłkami z czekoladą

prawdziwe jedzenie
Makowiec (strucla) wg Zofii Nasierowskiej 318

Kolejny przepis podpatrzony na cincin cc. Pyszny krucho-drożdżowy makowiec gości na moim stole w każde święta. Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie opinii z cincin. Ciasto: 50 dag mąki tortowej 6 dag drożdży 10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 20 dag masła 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 utłuczonej laski wanilii (zazwyczaj używam aromatu

Praktyczna pl
pączki na śmietance kremówce 199

prażoną z czekoladą od firmy Stovit. Na wierzch klasycznie lukier i kandyzowana skórka, bo tak lubimy najbardziej. Przy domowych pączkach kalorie się nie liczą! Składniki na 30 sztuk: na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 75 g drożdży  2 łyżki cukru 7 żółtek 150 g masła 125 ml letniego mleka kieliszek spirytusu szklanka śmietanki kremówki płynnej dodatkowo: 2 słoiczki(...)ruszą.  W tym czasie żółtka utrzeć z drugą łyżką cukru na puszystą białą masę. Do miski z rozczynem drożdżowym dodać masę z żółtek, śmietankę i spirytus. Zacząć wyrabiać (najlepiej robotem z hakiem) i po chwili dolewać masło. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i będzie odklejać się od ścianek miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
DROŻDŻOWY CHLEB NA MAŚLANCE. Kilka odsłon. 183

zaparzyć, czyli ok. 40-45 stopni.  Jedyny minus? Ciasto strasznie się klei, dlatego bochenka z niego nie ukształtujemy. Nadaje się tylko do foremki. Z podanych składników wychodzi jedna wielka keksówka lub 2 mniejsze,  ewentualnie cztery wielkości chleba ze sklepu (takiego co ma ok. 350-400g).   DROŻDŻOWY CHLEB NA MAŚLANCE - PSZENNY. /wariant podstawowy;/ 1kg mąki pszennej

W kuchni Karmel-itki
Chleb upieczony z surowymi ziemniakami 232

minut, potem dolewamy go do reszty produktów. Ziemniaki ucieramy i dodajemy do posolonej mąki, potem wlewamy zaczyn drożdżowy. Mieszamy mechanicznie łyżką lub mikserem. Po wymieszaniu wyrabiamy ręcznie. . Pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 min. do czasu podwojenia objętości. Następnie zagniatamy ciasto, dzielimy i wyrabiamy 2 chleby. Jak ciasto jest zbyt wilgotne, to przed wyrabianiem posypujemy mąką... -- -- Jak chleby

chleba naszego
Klasyczne pszenne bułki 150

Ostatnio bardzo często robię różnego rodzaju wypieki w domu. Tym razem postanowiłem przygotować klasyczne pszenne bułki. Przygotowałem znacznie więcej, bo tak przygotowane pieczywo można mrozić i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżowy wieniec marcepanowy z jabłkiem 137

Jesli lubicie roznoszacy sie po domu zapach ciasta drozdzowego i marcepan to ciasto Was zachwyci.Boskie polaczenie smakow,a samo ciasto jest tak puchate i tak smaczne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka wielkanocna 89

Przepisów na wielkanocne baby jest bez liku. Te najbardziej tradycyjne: piaskowe, cytrynowe czy drożdżowe lub bardziej wyszukane: pomarańczowe czy serowe. Każdy znajdzie coś dla siebie wśród przepisów na babki wielkanocne. Poniżej przypominam Wam kilka przepisów cieszących się największą popularnością na Słodkim Blogu. BABKA CYTRYNOWA Jeden z najpopularniejszych wielkanocnych przepisów, który w wielu domach jest niezastąpiony na świątecznym stole. Bardzo wyczuwalny(...)się bardzo puszystą i piaskową strukturą. BABKA ŁACIATA Dwukolorowa babka, zwana też babką marmurkową, którą jada się nie tylko od święta. BABKA DROŻDŻOWA Kolejny klasyk na wielkanocnym stole, nic tak nie smakuje jak dobrze wyrośnięta babka drożdżowa z rodzynkami. BABKA TULIPAN Przepiękna kolorowa babka składająca się z czerech warstw, które dopełniają się kolorystycznie oraz smakowo.   BABKA POMARAŃCZOWA Należąca

Słodki Blog
Proste i szybkie naleśniki na słodko 161

smażyć ani jeść naleśników. Odkryłam jednak przepis, który mnie zachwycił i od tamtej pory naleśniki zostały wprowadzone do jadłospisu. Ciasto na naleśniki wychodzi mi zawsze z mąką typu 650 nie wiem, czemu, bo to przecież bardziej mąka przeznaczona do wypieków drożdżowych lub chlebów. Najlepsza jest dla mnie ta z Biedronki, ale pewnie każdy ma swoją sprawdzoną. Z tego przepisu naleśniki(...)dodawać mąkę cały czas miksując. Ja czasem mam pomocnika, który wsypuje mąkę do miski, co bardzo ułatwia przygotowanie cista. Na koniec wlać olej, krótko zmiksować. Kiedy mamy już gładkie ciasto odstawiamy je na 30 minut. Po tym czasie ciasto gęstnieje, dlatego nie ma, co się martwić, że po zmiksowaniu jest za rzadkie. Po 30 minutach odpoczynku, mieszamy ciasto łyżką

apetytnapieczenie
Pizza z indykiem, oliwkami i rukolą 205

Świeże zioła, radicchio i rukola, nie tylko kolorów pizzy dodają, ale wyrazistego skaku nadają.   Składniki: ciasto : 20 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej wody, ½ łyżeczka cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, ok. 450 g mąki do drożdżowych wypieków,   sos: 2 ząbki czosnku, 1 opakowanie pomidorów krojonych z bazylią i oregano ( w kartonie 390 g), 2 łyżki oliwy(...)wolnym ogniu. Kiedy pomidory będą bardzo miękkie (rozpadać się), całość dokładnie blenderujemy z dodatkiem cukru. Na koniec doprawiamy solą, papryką wędzoną i pieprzem do smaku. Pozostawiamy do przestygnięcia. ciasto: Do dużej miski rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 100 g mąki i wlewamy wody. Całość dokładnie mieszamy, robotem lub trzepaczką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min w temperaturze pokojowe

Moniki Smakołyki
CALZONE Z KURCZAKIEM, FETĄ, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 283

sera feta, 4 suszone pomidory, 4 łyżki startego żółtego sera Dodatkowo: przecier pomidorowy WYKONANIE Ciasto: Mleko podgrzewamy. W niewielkiej ilości mleka rozrabiamy drożdże wraz z cukrem i 1 łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 5 min. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, resztę mleka oraz oliwę, wyrabiamy na jednolitą masę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę aż podwoi

słodki bratek
Racuchy dyniowe z jabłkami 66

plan zostanie zrealizowany na 100% w najbliższym sezonie dyniowym). I nie pamiętam w sumie czemu zmieniłam plany, bo suszone drożdże mam zawsze w domu. Chyba chodziło o czas. Racuchy drożdżowe potrzebują go zdecydowanie więcej. Co się odwlecze, to wiecie… Tak mi się jeszcze teraz przypomniało. My jest na diecie wątrobowej i nie może jeść smażonych rzeczy. Postanowiłam więc upiec(...)Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy na nią porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy drożdżowe ze śliwkami Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z kaszy manny Racuchy z jabłkami

Kardamonovy
Bułki drożdżowe, pieczone metodą solno - drożdżową 260

skrócone metody prowadzenia ciasta, gdzie podczas fermentacji wydziela się kwas izomasłowy, wyczuwalny potem w chlebie jeśli się nie dobrze nie przysoli...ale nam, w piekarni Amber, raczej to nie grozi :) Co do naszych bułek - bardzo proste w wykonaniu, bardzo ładnie wyrastają w piekarniku, bardzo fajny miękisz. Nic, tylko upiec i zjeść. Zatem - do roboty! Roztwór solno - drożdżowy 10 g soli(...)drożdże. Odstaw na noc do lodówki. Składniki (na 12 bułek) cały roztwór solno - drożdżowy 500 g mąki orkiszowej chlebowej 200 g wody 15 g miodu 10 g miękkiego masła Przygotowanie bułek: Umieść wszystkie składniki w misce, oprócz masła. Połącz składniki i wyrabiaj około 5 minut. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Rozciągnij je, wyłóż na nie masło. Ciasto następnie złóż

Grahamka, weka i kajzerka