Wczoraj publikowałam przepis na dyniowe rogale śniadaniowe - dziś to samo ciasto ale w innej formie, jako słodkie bułeczki :) Przepis bazowy ze strony Moje Wypieki. Składniki: 380
Kocham..lubię..gotuję..Bułeczki cynamonowe Bułeczki cynamonowe Składniki na 16 sztuk 500g mąki 40 g cukru pudru 7 g suszonych drożdży łyżeczka soli 350 ml letniego mleka 2 jajka
Pomysłowa kuchniaZapraszam na jesienny poprawiacz humoru - drożdżowy warkocz z czekoladowym nadzieniem i dodatkiem orzechów pekan. Warkocz jest puchaty i mięciutki, a nadzienie smakuje obłędnie. Ciasto łatwe do współpracy, także każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Czy można bardziej smakowicie powitać jesień
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mlekiem, dodaj drożdże i cukier - mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży. 3. Do miski wsyp mąkę z solą i dodaj drożdżowy rozczyn z ziołami - połącz. 4. Dodaj do masy jajka i starty na drobnej tarce ser - zagnieć gładkie ciasto, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30min. 5. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na trzy równe części, formując z każdej
Kuchnia w Słońcu Skąpanacena na pewno poszła dużo w górę... Muszę koniecznie w przyszłym tygodniu sprawdzić jakiś market, bo na rynek mi nie po drodze ;) Wracając do naszych jagodzianek- zrobiłam je z ciasta, które bardzo często stosuję właśnie przy tego typu wypiekach. U mnie sprawdza się idealnie, więc może również u Ciebie się przyjmie :) Owoce zawsze można zamienić, ale im kwaśniejsze, tym bardziej(...)cukru i łyżki mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, roztrzepane jajko z białkiem oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy dodając na końcu roztopione i przestudzone masło. Ponownie wyrabiamy i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto wyrabiamy raz jeszcze na stolnicy podsypując delikatnie mąką, dzielimy na ok 6 części. Każdą część wyrabiamy, rozpłaszczamy i napełniamy
Kuchnia w czekoladziekawałki. Rozłożyć na cieście. Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Wszystko ucierać palcami aż powstaną grudki. Posypać ciasto równomiernie i wstawić do piekarnika. Piec w piekarniku ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i wystudzić, Artykuł Drożdżowe z rabarbarem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEwymieszać, żeby się rozpuścił. Dodać drożdże, wymieszać i odstawić na 15 minut. Do miski wsypać mąkę i sól. Dodać zaczyn drożdżowy, jogurt i olej. Wyrobić mikserem z hakami, posypać mąka i przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę, do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę, posypana mąką. Podzielić, na osiem części. Z każdej części, uformować okrągłą bułeczkę. Gotowe bułki ułożyć na blaszce wyłożonej
Agusiowe smakołykiKulebiak z kapustą i grzybami Dziś podsyłam Wam sprawdzony przepis na duży drożdżowy pieróg wigilijny faszerowany kapustą i grzybami. Wspaniale pachnący i pięknie udekorowany będzie pyszną ozdobą świątecznego stołu! Składniki: Ciasto: 250g mąki 15g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli pół szklanki mleka 1 jajko 40g masła Dodatkowo: Farsz – kapusta z grzybami PRZEPIS TUTAJ 1 białko
Blog z ApetytemSzybka przekąska do zjedzenia zarówno na ciepło i na zimno. Ciasto francuskie, chociaż do "fit" nie należy, jest świetną opcją na wykorzystanie końcówek z lodówki. Resztki
Zielona KuchniaPyszna, aromatyczna pizza na grubym spodzie. Jeśli nie lubicie grubego ciasta rozciągnijcie ciasto bardziej albo zróbcie dwie. My lubimy aby ciasto było chrupiące i grube. Karczochów
Moje Małe Czarowaniesię dziwić, dzieci też rosną :) Zazwyczaj wypiekam chleby zakwasowe ale z dodatkiem drożdży, bułeczki głównie drożdżowe. W ubiegłym tygodniu zmotywowana posiadaniem (w końcu!!!) koszyczka do wyrastania chleba postanowiłam upiec chleb na samym zakwasie. Ciasta po wyrośnięciu było na tyle dużo, że upiekłam z niego i chleb, i bułki. Ten pierwszy po wyjęciu z pieca okazał się chlebowym
Dzieje kuchennej WiewióryNiektóre poranki, nawet te czwartkowe gdy trzeba wyjść do pracy już o ósmej, wypełnione są u mnie kawą z mlekiem,spokojem i zapachem drożdżowych domowych bułeczek
U FiolkiPanosząca się jesień w ogrodzie sprzyja parzeniu herbaty, pieczeniu ciast i zbieraniu liści z trawnika. Łapię ostatnie promienie słońca, zalegając w ogrodzie, czytając książki i piekąc kolejne drożdżowe. I tylko trochę przeszkadzają liście wciąż spadające na książkę...Wtedy ją odrzucam w bok i barykaduję się w kuchni z piekarnikiem. Składniki: 500 gram mąki pszennej typ 500 20 gram świeżych drożdży
U FiolkiWianuszki i zajączki drożdżowe na pewno będą pięknie się prezentować podczas wielkanocnego śniadania. Uroczo wyglądają, a ich przygotowanie sprawia ogromną frajdą. Ciasto jest bardzo plastyczne, świetne do wspólpracy, a bułeczki bardzo proste do przygotowania. Przed formowaniem obejrzyj filmik: stąd , a ułatwi Ci pracę. Bułeczki mają wyraźny cytrynowy posmak, są pyszne. Ciasto możesz przygotować wieczorem i do wyrastania pozostawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!10 sprawdzonych przepisów na pyszne babki Wielkanocne! Począwszy od tych tradycyjnych drożdżowych, skończywszy na szampańskich i miętowych :) 1. Tradycyjna Babka Wielkanocna 2. Babka sojowa 3. Babka
Tradycyjna Kuchnia