suche i chrupiące Składniki na 8 sztuk: 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych 2/3 szklanki wody garść pestek dyni sól i pieprz do smaku mąka owsiana do podsypania ciasta Wykonanie: Do blendera wsypujemy płatki i miksujemy aż uzyskamy mąkę. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy aż utworzą kulkę ciasta. Przekładamy ją na czysty blat
Lamarida.plszklanki mleka. Wymieszać na jednolita masę , odstawić do ciepłego miejsca na 15 minut. Resztę mąki przesiać przez sitko , dodać rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki (oprócz masła). Wyrabiać, najłatwiej w maszynie do chleba ( cudowny patent na wszelkie ciasta ) przez kilka minut, pod koniec dodając rozpuszczone , letnie masło . Ciasto powinno być gładkie i miękkie , nawet jeśli odrobinę przylega i się klei
Ogrodnik w podróżyŚwięta rośnie z każdym dniem. Już powoli układam listę dań, co chwilę wykreślając którąś pozycję albo dopisując nowe pomysły. Wiem jedno - drożdżowy makowiec będzie na pewno. Poniżej dzielę się przepisem na makowiec, który piekłam w zeszłym roku. Ciasto wyszło delikatne, puszyste, a nadzienie makowe w sam raz słodkie i pełne bakalii. Osobiście jednak wolę makowce jeszcze bardziej makowe, dlatego
Obiad gotowynasion chia Dodatkowo mak do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, sól oraz nasiona i miksując na wolnych obrotach dolewamy przegotowaną ciepłą wodę oraz olej. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce do wyrośnięcia, po czym ponownie wyrabiamy przez ok 7 minut. 2. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem (olejem) formy, wygładzamy
Kuchnia w czekoladziemleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut. Pozostałe składniki wymieszać w misce. Dodać drożdżowy zaczyn, wymieszać jeszcze raz i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 40 - 60 minut. Ciasto nakładać dużą łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć po obu stronach do zrumienienia. Podawać natychmiast w wymyślony wcześniej sposób. Na słono
zadanie-gotowanieodrobiną wody. Mąki wymieszać ze sobą, dodać sól, płatki owsiane oraz ziarna. Przesypać do misy miksera. Do mąk dodać rozczyn drożdżowy oraz powoli wlewać resztę wody cały czas wyrabiając hakiem na wolnych obrotach. Na końcu do ciasta dodać olej rzepakowy oraz syrop klonowy. Wyrabiać ok 10 minut. Pozostawić w misie do wyrośnięcia (ok 30 minut). 2. Wyrośnięte ciasto ponownie
Kuchnia w czekoladzieProsty przepis a niebanalny efekt. Drożdżowe obwarzanki z farszem z suszonych grzybów i kiszonej kapusty. Doskonała przekąska wigilijna i sylwestrowa. Składniki ciasto 4 szkl mąki 1-1,5 szkl śmietany 18% 1/3 kostki margaryny 50 g drożdży 1/4 szkl ciepłej wody 1 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyprawie ostatni dzwonek żeby zdecydować się na świąteczne wypieki. Dzisiaj prezentujemy Wam ulubione (kolejne z rzędu. A jak!) ciasto mojego Małżonka. Stollen, bo o nim mowa, to północno-niemiecki wypiek w kształcie chleba. Drożdżowe
Szybko Tanio SmacznieDziś zapraszam na drożdżowe paszteciki z mięsem i pieczarkami. Do nich filiżanka czerwonego barszczu i mamy pyszne jedzonko. Składniki: Ciasto: 4 szklanki maki pszennej 1 szklanka mleka 5 dag / pół opakowania drożdży szczypta soli i cukru łyżka oleju Farsz: mięso np.łopatka,indyk - najlepiej jak zostanie z ugotowanego rosołu 2 małe cebule 8-10 większych pieczarek 4 ząbki czosnku sól
potrawyregionalnePyszne drożdżowe bułeczki na dobry początek dnia lub na drugie śniadanie. Są wspaniałe, mięciutkie, pełne słodkich rodzynek. Ciasto nie jest przesłodzone, także śmiało możesz zajadać je z ulubionym dżemem, choć najsmaczniejsze są z samym masłem. Największy ich atut - w całości upieczone z mąki orkiszowej. Składniki na 15 bułeczek: 450 g mąki orkiszowej jasnej 630 250 ml mleka 50 g cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżkę cukru i pokruszyć drożdże. Wymieszać. Przykryć lnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce. Połowę mąki połączyć z maślanką i rozczynem drożdżowym. Dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Do napuszonego ciasta dodać cukier, jajko, sól, olej oraz pozostałą mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką na kształt koła. Wykrawać
Domowa cukiernia EwyBabeczki te zostały wymyślone specjalnie na konkurs na przepis z olejem rzepakowym, zajęły drugie miejsce i zostały nagrodzone patelnią Tefal. Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowym SKŁADNIKI: 150 g mąki 1 żółtko 60 ml oleju rzepakowego do ciasta +2 łyżki oleju rzepakowego do farszu 15 g drożdży świeżych 70 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli 250 g mięsa
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzesianiu wsypujemy do miski, formujemy na środku mały otwór, do którego wlewamy 3 łyżki oliwy i wsypujemy sól. Dodajemy zaprawę drożdżową i pozostałą wodę. Mieszmy najpierw łyżką, następnie ręką wyrabiamy w misce aż uzyskamy jednolitą bryłę ciasta. Przekładamy na blat, dodajemy orzechy i rozmaryn. Wyrabiamy przez dobre 10-15 minut (przypominam: wyrabianie to – oprócz wyrastania – najważniejsza czynność
UgotujmyTo.plupieczonej dyni na słodko i nie tylko: Sernik dyniowy z karmelem Ciasto z dynią, gruszką i figami Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Dynia zapiekana z grzybami Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Sałatka z pieczonej dyni i fety Tarta dyniowa z serem pleśniowym Zupa
Kulinarne przygody Gatityakcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE. Dziś przetestowałam sezam, rogaliki z sezamem wyszły znakomite. Pyszne rogaliki z sezamem do kawki Rogale drożdżowe z sezamem SKŁADNIKI: ROZCZYN: drożdży - 4 dag ciepłe mleko mąka - 4 łyżeczki cukier - 2 łyżeczki CIASTO: żółtka jaj - 2 szt cukier - 10 dag mąka -50 dag sól tłuszcz - 10 dag mleko ok. 0,5 l wanilia jajko
Kuchnia Danusi