takich właśnie pączków! Pączki rodem z najlepszej cukierni od dziś mogą zagościć w Waszym domu. Są smaczne nawet następnego dnia. Skusicie się? Bardzo polecam! Składniki: Na około 20 szt. Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 90 g cukru 7 dużych żółtek (L) 20 ml wódki lub rumu 50 g świeżych drożdży skórka otarta(...)Żółtka utrzeć z cukrem. Masło rozpuścić. Do dużej miski wsypać mąkę. Na środku zrobić zagłębienie i wlać w nie wyrośnięty drożdżowy zaczyn. Wymieszać łyżką. Dodać utarte z cukrem żółtka, alkohol, skórkę z cytryny i ciepłe mleko. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto będzie się mocno kleić. To normalne, nie należy dosypywać mąki. Wlewać stopniowo ciepłe stopione masło i dobrze wyrobić ciasto
maniapieczeniamali domownicy na pewno będą nimi zachwyceni, gdy włożymy im je do koszyczków. * Przepis na ciasto jest mojego autorstwa. "Forma" zajączków podpatrzona w zagranicznym serialu kulinarnym. Czyż nie wyglądają uroczo? Składniki: 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży 1 1/2 szklanki mąki pszennej (do wypieków drożdżowych) 1/2 szklanki mąki żytniej 4 łyżki ciepłego mleka 1 łyżka oliwy z oliwek 2/3 szklanki ciepłej
Słodkie okruszkisłodkiego. Tym razem „jakieś“ ciasto chodziło za mną już od kilku dni. Najpierw miały to być bułeczki cynamonowe z migdałami i orzechami , potem ciasto jogurtowe z malinami , ale jakoś szybko traciłam na nie ochotę. Wczoraj, zupełnym przypadkiem wszedł mi w ręce przepis, który z dziką przyjemnością zmodyfikowałam dla siebie i tak oto powstało to ciasto. Bogate, aromatyczne i wilgotne, idealne(...)składników i bardzo dokładnie mieszamy. Nie ukrywam, że ja w tym celu używam robota kuchennego Zobacz także: Bułeczki drożdżowe z nadzieniem winno-pomarańczowym Formę na babę smarujemy masłem (możemy też użyć tortownicy o średnicy 25 cm) i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy przez ok. godzinę, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto przekładamy na paterkę i posypujemy cukrem pudrem. Zamiast suszonej
Kate's Kitchenadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierożki kebabowe to drożdżowa przekąska, pieczona w piekarniku, z dodatkiem farszu warzywno-mięsnego. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego. Brzmi bardzo ciekawie prawda? Smakuje jeszcze lepiej! Sprawdźcie sami. Pierożki kebabowe to świetna imprezowa przekąska, którą możemy zaserwować swoim gościom, ale także idealny posiłek do pracy, czy na piknik. Poniżej zaprezentujemy Wam nasz ulubiony przepis(...)domowe pierożki kebabowe , które smakują niczym mini kebaby w cieście. Przepis na domowy sos czosnkowy znajdziecie tutaj: Sos Czosnkowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA PIEROŻKI KEBABOWE Ciasto: 1 kg mąki pszennej typu 450 10 dag drożdży świeżych 500 ml mleka 100 g masła 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka przyprawy do ziemniaków Farsz: 500 g pieczarek
Przepiski.plszklanej paterze ze szczelną pokrywką, co wydłuża jej świeżość). Składniki na babę drożdżową Wielkanocną na tradycyjną formę do babki z kominem: ROZCZYN: 500 g mąki pszennej (do drożdżowych wypieków) 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki ciepłego mleka Drożdże zasypujemy cukrem, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy. mąkę przesiewamy do sporej miski, na środku robimy(...)jeśli używamy innej mąki to mleka należy używać ostrożnie np. na początek wlać 1/4 szklanki i w razie potrzeby nieco dolewać), dodajemy sól, skórkę z cytryny i wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera z mieszadłem do zagniatania [hak]). Po około 10 minutach do ciasta wlewamy masło, dodajemy bakalie i wyrabiamy do chwili, aż masło się wchłonie
Rozpustne gotowaniedrożdży pół łyżeczki soli 2 łyżki cukru (do puree) 1 łyżeczka cukru (do rozczynu drożdżowego) 1-2 roztrzepane białka- do smarowania bułeczek opcjonalnie sezam- do posypania bułeczek przystrojenie: krem: ser mascarpone, roztopiona czekolada deserowa- pół tabliczki, trochę mleka zielone wiórki kokosowe całe płatki migdałów Przygotowanie: ciasto: Ziemniaki pokroić na małą kosteczkę i ugotować do miękkości. Zrobić puree, dodając
KreatywnePinyRacuszki budyniowe z rabarbarem Zaczął się sezon na rabarbar, więc warto go wykorzystać do zrobienia pysznych, puszystych i rumianych placuszków. Są tak dobre, że ciężko im
Blog z ApetytemSmaczne drozdzowe ciasteczka „Ślimaczki” z jabłkami, deser do jesiennej kawy. Bardzo łatwe do zrobienia i atrakcyjnie wyglądające. Pyszny deser dla całej rodziny. Składniki: 125
Pani M - kuchnia smakowitaPuszyste słodko słone bułeczki z nasionami czarnuszki Puszyste bułeczki, nadziane słonym serem, polane słodkim miodowym masłem i obsypane czarnuszką. To wyjątkowy wypiek, słodko słony z lekką
Tajemnice SmakuJak zachęcić dzieci do pomocy w kuchni? Zapach świeżo upieczonych bułeczek jak magnes przyciąga wszystkich domowników do kuchni. A jak zachęcić , szczególnie dzieci do pomocy w
Tajemnice SmakuJuż mam na blogu przepis na drożdżową pizzę, ale ostatnio staram się ją robić bardziej wedle włoskiej tradycji. Nie robię tak grubego ciasta, nie używam sosów czy ketchupu, staram się dawać mniej składników... Po prostu poczuć pizzę ;) Ostatnio wolę nawet inwestować w ser mozarella czy parmezan i włoską mąkę tipo 00. Odczuwam różnicę na plus choć oczywiście nadal sądzę
W kuchni bez szafekPrzygotowanie w domu chleba tostowego jest łatwiejsze niż myślisz. Ten pyszny biały chleb jest miękki, puszysty i ma ładną złotą skórkę. Do wypieku
Tajemnice Smakuminut, aby zaczęły pracować. W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, sól, słonecznik, pozostałą wodę, którą dodajemy stopniowo oraz zaczyn drożdżowy. Mieszamy za pomocą łyżki. Przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy ciasto, podsypujemy mąką i zagniatamy, aby było elastyczne. Przykrywamy ściereczką, odkładamy na około 30 -35 minut. Roztrzepanym jajkiem z mlekiem smarujemy chleb. Posypujemy
Lena GotujeOstatnio dzieliłam się z Wami przepisem na placuszki z jabłkami, natomiast tym razem mam dla Was przepis na równie pyszne racuchy drożdżowe...z bananami :). Są obłędne! Grubaśne, puchate, bardzo sycące. Dzięki słodkim bananom nie musimy dodawać do ciasta zbyt wiele cukru. Najlepsze prosto z patelni, gdy kawałki bananów w środku są jeszcze gorące ;). Możecie podać je z ulubionymi dodatkami
Opowieści z piekarnikaPieczone pierożki Złociste, kruche i bardzo smaczne drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami. Coś pysznego! Farsz można wedle gustu dowolnie zmieniać. Polecam! Składniki: Ciasto: 250g mąki 15g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli pół szklanki mleka 1 jajko 40g masła Dodatkowo: Farsz –np. kapusta z grzybami PRZEPIS TUTAJ 1 jajko – do posmarowania pierożków *** Przygotowujemy
Blog z ApetytemSmakowicie wspominam drożdżowy wieniec z białą kiełbasą ( przepis tutaj ) i postanowiłam przygotować coś podobnego - tzn. również kiełbasę w cieście. Wymarzyła mi się konfitura z czerwonej cebuli w połączeniu ciastem i białą kiełbasą, tak też zrobiłam i wyszło bosko! Przepis na konfiturę z czerwonej cebuli niebawem na blogu. Rolada smakuje obłędnie, po wystudzeniu można ją pokroić na plastry, nie rozpadnie się
Gotowanie i blogowaniesuche i chrupiące Składniki na 8 sztuk: 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych 2/3 szklanki wody garść pestek dyni sól i pieprz do smaku mąka owsiana do podsypania ciasta Wykonanie: Do blendera wsypujemy płatki i miksujemy aż uzyskamy mąkę. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy aż utworzą kulkę ciasta. Przekładamy ją na czysty blat
Lamarida.plszklanki mleka. Wymieszać na jednolita masę , odstawić do ciepłego miejsca na 15 minut. Resztę mąki przesiać przez sitko , dodać rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki (oprócz masła). Wyrabiać, najłatwiej w maszynie do chleba ( cudowny patent na wszelkie ciasta ) przez kilka minut, pod koniec dodając rozpuszczone , letnie masło . Ciasto powinno być gładkie i miękkie , nawet jeśli odrobinę przylega i się klei
Ogrodnik w podróżyŚwięta rośnie z każdym dniem. Już powoli układam listę dań, co chwilę wykreślając którąś pozycję albo dopisując nowe pomysły. Wiem jedno - drożdżowy makowiec będzie na pewno. Poniżej dzielę się przepisem na makowiec, który piekłam w zeszłym roku. Ciasto wyszło delikatne, puszyste, a nadzienie makowe w sam raz słodkie i pełne bakalii. Osobiście jednak wolę makowce jeszcze bardziej makowe, dlatego
Obiad gotowynasion chia Dodatkowo mak do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, sól oraz nasiona i miksując na wolnych obrotach dolewamy przegotowaną ciepłą wodę oraz olej. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce do wyrośnięcia, po czym ponownie wyrabiamy przez ok 7 minut. 2. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem (olejem) formy, wygładzamy
Kuchnia w czekoladziemleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut. Pozostałe składniki wymieszać w misce. Dodać drożdżowy zaczyn, wymieszać jeszcze raz i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 40 - 60 minut. Ciasto nakładać dużą łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć po obu stronach do zrumienienia. Podawać natychmiast w wymyślony wcześniej sposób. Na słono
zadanie-gotowanieodrobiną wody. Mąki wymieszać ze sobą, dodać sól, płatki owsiane oraz ziarna. Przesypać do misy miksera. Do mąk dodać rozczyn drożdżowy oraz powoli wlewać resztę wody cały czas wyrabiając hakiem na wolnych obrotach. Na końcu do ciasta dodać olej rzepakowy oraz syrop klonowy. Wyrabiać ok 10 minut. Pozostawić w misie do wyrośnięcia (ok 30 minut). 2. Wyrośnięte ciasto ponownie
Kuchnia w czekoladzieProsty przepis a niebanalny efekt. Drożdżowe obwarzanki z farszem z suszonych grzybów i kiszonej kapusty. Doskonała przekąska wigilijna i sylwestrowa. Składniki ciasto 4 szkl mąki 1-1,5 szkl śmietany 18% 1/3 kostki margaryny 50 g drożdży 1/4 szkl ciepłej wody 1 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyprawie ostatni dzwonek żeby zdecydować się na świąteczne wypieki. Dzisiaj prezentujemy Wam ulubione (kolejne z rzędu. A jak!) ciasto mojego Małżonka. Stollen, bo o nim mowa, to północno-niemiecki wypiek w kształcie chleba. Drożdżowe
Szybko Tanio SmacznieDziś zapraszam na drożdżowe paszteciki z mięsem i pieczarkami. Do nich filiżanka czerwonego barszczu i mamy pyszne jedzonko. Składniki: Ciasto: 4 szklanki maki pszennej 1 szklanka mleka 5 dag / pół opakowania drożdży szczypta soli i cukru łyżka oleju Farsz: mięso np.łopatka,indyk - najlepiej jak zostanie z ugotowanego rosołu 2 małe cebule 8-10 większych pieczarek 4 ząbki czosnku sól
potrawyregionalnePyszne drożdżowe bułeczki na dobry początek dnia lub na drugie śniadanie. Są wspaniałe, mięciutkie, pełne słodkich rodzynek. Ciasto nie jest przesłodzone, także śmiało możesz zajadać je z ulubionym dżemem, choć najsmaczniejsze są z samym masłem. Największy ich atut - w całości upieczone z mąki orkiszowej. Składniki na 15 bułeczek: 450 g mąki orkiszowej jasnej 630 250 ml mleka 50 g cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!