podniebienie. Pamiętam, kiedy kilka lat temu po raz pierwszy spróbowałam chaczapuri w gruzińskiej piekarni. Świeże, jeszcze ciepłe ciasto wypełnione masą czekoladową i wiśniami… Stąd właśnie wzięła się moja miłość do tego połączenia. Możecie znaleźć na moim blogu przepis na bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą które zrobiłam właśnie z myślą o tym chaczpuri . Babka czekoladowa może być przygotowana
Słodkie GotowanieSkładniki Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wody 2 dag drożdży 2 łyżki oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli Sos : 250 ml przecieru pomidorowego 3-4 łyżki ketchupu łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku Dodatki: Można dodawać to co każdy lubi :) U mnie: ser (mozzarella fajnie się rozpuszcza, ale jak dodamy(...)wrzucamy drożdże i cukier, zalewamy ciepłą woda i mieszamy. Mąkę wsypujemy do miski, robimy w niej dołek i wlewamy tam zaczyn drożdżowy - mieszamy. Następnie dodajemy sól i oliwę. W zależności od potrzeb można dodać więcej mąki albo wody. Ciasto zagniatamy około 10 minut aby stało się gładkie i odchodziło od rąk. Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do miski, przykrywamy czystą
Czerwona PorzeczkaRacuchy z jabłkami - robiłam w swojej karierze kilka razy. Czasem z większym lub mniejszym powodzeniem. Raz ciasto mi nie wyrosło, albo drożdże były stare, albo dałam zbyt gorące mleko. Drugim razem były surowe w środku, bo źle dobrałam temperaturę oleju. Za trzecim razem w końcu się udało! Mam nadzieję, że u Was pójdzie dobrze - od razu! Dla kogo: dla szukających(...)tradycyjne: Zrobić rozczyn drożdżowy. Pokruszyć drożdże, dodać do nich cukier i 1,5 łyżki mąki i 1/4 kubka ciepłego (nie gorącego) mleka. Wymieszać i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Następnie z reszty mąki usypać kopiec, wbić do niego jajka, dodać wyrośnięty rozczyn i wlać resztę mleka z olejem. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie jednolite, napowietrzone. Dodać
Mania Wypiekaniagwarancją dobrego chleba jest co najmniej jego trzykrotne wyrośnięcie. Pamiętajcie proszę o tej radzie przy wszystkich drożdżowych wypiekach. W tym czasie proponuję włączyć już piekarnik - nastawić temperaturę na 200 stopni, program "góra/dół." Po trzecim już wyrośnięciu "ciasto" należy włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę. Bon appetit
Garniec Magalieciasto. Wyrobione ciasto lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką i raz jeszcze krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części w zależności jakiej wielkości rogaliki chcemy otrzymać. Ja podzieliłam je na pół. Jeden kawałek ciasta rozwałkowujemy dość(...)samo postępujemy z pozostałym ciastem. Gotowe rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem, sezamem lub czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 30 minut pilnując żeby nie spiekły się zbyt mocno. rogaliki drożdzowe sniadaniowe to co lubie gotuje i polecam Artykuł Rogaliki drożdżowe – śniadaniowe. pochodzi
To co lubię - gotuję i polecampodwieczorek polecam drożdżowe trójkąty z pysznym nadzieniem z powidła śliwkowego. Do powidła dodałam kakao, cynamon i pyszne daktyle. Drożdżówki długo utrzymują wilgoć, ale zapewniam, że długo nie poleżą, są zbyt pyszne. Polecam na podwieczorek, poczęstunek, do kawy, do kakao czy herbaty. Słodkich wypieków :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru(...)suszonych od HELIO Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych drożdżowych trójkątów: 1. Rozczyn: Zaczynamy od rozczynu. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość. 2. Ciasto: Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę
Izabelawkuchnimąki migdałowej 1) BEZGLUTENOWE BROWNIE 2) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 3) JOGURTOWY PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 4) MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 5) ZUPA JAGLANA Z GRANATEM I MIGDAŁAMI
Kuchnia MagdaLenyStollen . Strucla z bakaliami to tradycyjna niemiecka, drożdżowa strucla z dużą ilością bakalii, posypana grubą warstwą cukru pudru, przygotowywana na Boże Narodzenie. Właśnie ten przepis chcę Wam przedstawić w tym roku jako pierwszy na Święta. Świąteczny stollen, znany w Niemczech jako Christstollen, ma kilka odmian np. Mandelstollen (z migdałami), Butterstollen (z dużą ilością masła) oraz Marzipanstollen ( z marcepanem). Stollen charakteryzuje(...)też gruba warstwa cukru pudru, która ma wyglądać jak śnieżny krajobraz i przypominać atmosferę i ciepło świąt Bożego Narodzenia. Przepis na niemieckie ciasto Stollen ma już prawie 700 lat, to uczestnicy wypraw krzyżowych na Bliski Wschód w drodze powrotnej do Europy przywieźli nieznane tutaj suszone owoce, przyprawy i orzechy, które potem zaczęto dodawać do ciasta zwanego stollen. Stollen to jedno
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoim dzieciom posmakowały, że wszystkie pozjadały. Z pozostałego ciasta za pomocą kieliszka krążki powycinałam i po usmażeniu cukrem pudrem posypałam. Takie malusie, słodkie pączusie, tylko z ciasta się wycina, a jak szybko się je wcina :) , na jeden lub dwa razy się je smakuje i kolejnego czwartku wyczekuje. Składniki: 200 g mleka, 50 g drożdży, 70 g cukru, szczypta(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 min. W tym czasie roztapiamy masło i pozostawiamy do przestygnięcia. Do zaczynu drożdżowego dodajemy żółtka, masło i całość miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, spirytus i nadal miksujemy. Kiedy (podczas miksowania) ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy wyrabiać go ręką, stopniowo dodając pozostałą część mąki. Ciasto powinno być jednolite i gładkie
Moniki SmakołykiMięciutkie bułki odrywane z wiśniami lub innymi owocami. Smaczne również bez owoców. Rozczyn: 100 g drożdży łyżka cukru 2 łyżki mąki ½ szklanki letniego mleka Ciasto
RAROSSAnajbardziej uniwersalny przepis na bułeczki drożdżowe na słodko. Są maślane, puszyste, mleczne i bardzo, bardzo proste do zrobienia. Można je jeść na śniadanie, kolację. Możesz je zabrać do szkoły czy pracy. Do ciasta przed wyrabianiem można dodać garść rodzynek lub kilka kropel esencji waniliowej lub śmietankowej. Możesz też dodać łyżeczkę cynamonu. A jeśli marzą Ci się puszyste pączki smażone
AniaGotuje.plJedna z najlepszych pizz, jakie jadłam. Nadal nie mogę się zdecydować, czy ta czy ta z łososiem smakowała mi najbardziej;) I chyba się nie zdecyduję, obie są pyszne! :) Składniki: Ciasto( na jedną dużą lub dwie mniejsze): 400g mąki 2/3 szklanki mleka wymieszanego z wodą w równych proporcjach 20g drożdży świeżych 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru płaska łyżeczka bazylii płaska łyżeczka(...)odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn zacznie się pienić. Mąkę wsypujemy do miski, robimy w niej dołek i wlewamy tam zaczyn drożdżowy- mieszamy. Następnie dodajemy sól i oliwę. W zależności od potrzeb można dodać więcej mąki albo wody. Ciasto zagniatamy około 10 minut aby stało się gładkie i odchodziło od rąk. Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do miski, przykrywamy czystą
Czerwona Porzeczkaodrobiny mleka, cukru i szczypty mąki przygotowujemy zaczyn. W sporej misce (np. szklanej lub plastikowej) umieszczamy mąkę, mleko, roztopione masło oraz drożdżowy zaczyn i całość wyrabiamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy małe kulki. Na garnku z gotującą wodą umieszczamy sitko wyłożone ściereczką, na którym umieszczamy uformowane pyzy (trzeba pamiętać, że ciasto rośnie
Szybko Tanio SmacznieBliny to placuszki drożdżowe z mąki gryczanej (robi się też gryczano-pszenne), które można podawać z przeróżnymi dodatkami, również na słodko. Wykonane są tylko z mąki gryczanej, więc nie zawierają glutenu. Zazwyczaj przygotowuje się je na mleku lub na wodzie, jednak zauważyłam, że na kefirze wychodzą dużo lepsze - miękkie oraz puszyste i nie kruszą się nawet gdy są zimne(...)charakterystyczny zapach oraz posmak gryki, więc trzeba lubić tego rodzaju placki. Samo ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje klika minut, jednak trzeba na nie trochę poczekać, gdyż wyrośnięte ciasto gwarantuje ich puszystość. Z podanej porcji wychodzi około 15-16 sztuk niewielkich placuszków. Wywodzą się z tradycyjnej kuchni rosyjskiej, ukraińskiej oraz białoruskiej. Mają symboliczne znaczenie w tradycjach rosyjskiej kultury
Kuchnia MagdaLeny