domu pachnie cynamonem, pomarańczami i lasem. W kuchni króluje kapusta kiszona i grzyby, lecz ja Was dzisiaj zapraszam na kawałek drożdżowej strucli dla odmiany nadzianej nie tylko makiem ale i nadzieniem orzechowym. Pychotka! Przepis na struclę makowo-orzechową: CIASTO: 220 g mąki tortowej typ 405 50 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 15 g świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru
Rozpustne gotowanieSkładniki: Ciasto: 1 szklanka mleka 1/2 kostki drożdży 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 szklanki mąki 1/2 kostki rozpuszczonego masła 1 jajko Farsz: 1kg
A Ty Smakuj MnieSkładniki: Składniki: (ok. 30 sztuk) Ciasto: 1 kg mąki 3 jajka 2 żółtka 4 łyżki cukru 80 g drożdży + łyżka cukru 1,5 szklanki letniego
Moje pyszne gotowaniePrzeważnie moje wypieki to ciasta przekładane najróżniejszymi masami. Nie przepadam za "suchymi" ciastami. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas
Codzienna kuchnia niecodziennapodpatrzyłam tutaj ...Nie wiedziałam czy moje drożdże są świeże, więc wymieszałam je z odrobiną wody i cukru..i okazało się , że ruszyły...i można było działać dalej..Moje ciasto rosło w misce Tupperware, mimo, że według autorki przepisu można było z niego od razu wykrawać kółka itd.. 50 dkg mąki tortowej 300 ml wody 80 g świeżych(...)cukier,mieszać by drożdże się całkowicie rozpuściły. Do większej miski wsypać przesianą mąkę,dodać miksturę drożdżową,olej, resztę wody , kurkumę i wyrobić ciasto.Ciasto będzie gotowe gdy przestanie się kleić do rąk,będzie gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia .Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto i szklanką wykrawać krążki . Na połowie krążków układać malutką łyżeczką nadzienie . Zlepić brzegi i nadmiar ciasta
Moje domowe kucharzeniemięciutkie..ja zrobiłam jedną dużą pizzę i była super -gruby spód...można oczywiście zrobić mniejsze i będą cieńsze..wszystko zależy od waszych gustów.Za radą autorki przepisu pokroiłam też ciasto przed nałożeniem dodatków ,ale po upieczeniu jakoś u mnie nie zdało egzaminu..Dodatki do pizzy dowolne..u mnie prawie jak zawsze tradycyjnie..kiełbaska, ogórek, pomidorek..no i oczywiście ser ..Pizza(...)miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie. Po brzegach wsypać sól, a do wgłębienia zaczyn drożdżowy. Następnie dodać cukier, oliwę oraz stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.Uformować kulę i przełożyć do miski, nakryć . Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h lub do czasu aż ciasto wyraźnie podwoi objętość.Następnie ciasto odgazować , wyrobić ,rozwałkować na blaszce.Ciasto odstawić jeszcze
Moje domowe kucharzenieszybka skoro ciasto dojrzewa 8 godzin? To tak, to jest szybka focaccia, przygotowanie jej zajmie Ci jakieś 5 minut. Następnym razem dodam też przepis na focaccię gdzie ciasto dojrzewa jeszcze dłużej, ale zacznijmy od najprostszej wersji focacci. Focaccię przygotowujemy na drożdżach, więc jest łatwa do zrobienia i nie wymaga od Ciebie żadnych umiejętności. Ciasto na focaccię zazwyczaj zarabiam po śniadaniu(...)śniadanie to zrób ciasto na noc. Co jest kluczem do dobrej focacci? Mąka - zawsze typ 00, czas fermentacji ciasta i oliwa z oliwek. Oliwa z oliwek pełni tutaj kluczową rolę, dodajemy jej sporo do ciasta, dodajemy jej potem bardzo dużo na blaszkę, w której pieczemy focaccię. To jest klucz! Niestety zazwyczaj widuję bułki drożdżowe z pomidorkami i oliwkami, które
SMYKWKUCHNImożecie użyć innego dowolnego farszu np. mięsnego. Paszteciki drożdżowe można zrobić wcześniej i zamrozić (już upieczone), a następnie wyjmować porcjami w razie potrzeby. Aby je rozmrozić możemy ponownie włożyć je na chwilę do piekarnika lub poukładać na patelni i podgrzewać pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez kilka minut. Składniki: Ciasto: 250g mąki 15g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru(...)zimno *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POTRAWY WIGILIJNE PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Pyszne paszteciki drożdżowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemmąki dodajemy posiekane masło, ser oraz żółtko jajka. Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić możemy dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo aby ciasto pozostało miękkie *** *** Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, na kształt koła *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę marmolady *** *** Trójkąciki zwijamy(...)możemy posypać cukrem pudrem (ja nie posypałam, gdyż rogaliki były dosyć słodkie od marmolady) *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Twarogowe
Blog z Apetytemczekoladową Pączki z polewą czekoladową , robię dokładnie tak samo jak pączki z pudrem . Różnica polega tylko na tym , że zamiast pudru , na wierzchu, ląduje pyszna, czekoladowa polewa . Przepis na ciasto , zamieszczam jeszcze raz , bo może ktoś woli taką wersje , a tamta gdzieś mu umknęła Pączusie są pyszne , delikatne i wspaniałe , próbowałam wiele przepisów , ale tylko ten nam naprawdę smakuje . Polecam(...)szklanki mleka. Wymieszać na jednolita masę , odstawić do ciepłego miejsca na 15 minut. Resztę mąki przesiać przez sitko , dodać rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki (oprócz masła). Wyrabiać, najłatwiej w maszynie do chleba ( cudowny patent na wszelkie ciasta ) przez kilka minut, pod koniec dodając rozpuszczone , letnie masło . Ciasto powinno być gładkie i miękkie , nawet jeśli odrobinę przylega i się klei
Ogrodnik w podróżypodniebienie. Pamiętam, kiedy kilka lat temu po raz pierwszy spróbowałam chaczapuri w gruzińskiej piekarni. Świeże, jeszcze ciepłe ciasto wypełnione masą czekoladową i wiśniami… Stąd właśnie wzięła się moja miłość do tego połączenia. Możecie znaleźć na moim blogu przepis na bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą które zrobiłam właśnie z myślą o tym chaczpuri . Babka czekoladowa może być przygotowana
Słodkie GotowanieSkładniki Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wody 2 dag drożdży 2 łyżki oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli Sos : 250 ml przecieru pomidorowego 3-4 łyżki ketchupu łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku Dodatki: Można dodawać to co każdy lubi :) U mnie: ser (mozzarella fajnie się rozpuszcza, ale jak dodamy(...)wrzucamy drożdże i cukier, zalewamy ciepłą woda i mieszamy. Mąkę wsypujemy do miski, robimy w niej dołek i wlewamy tam zaczyn drożdżowy - mieszamy. Następnie dodajemy sól i oliwę. W zależności od potrzeb można dodać więcej mąki albo wody. Ciasto zagniatamy około 10 minut aby stało się gładkie i odchodziło od rąk. Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do miski, przykrywamy czystą
Czerwona PorzeczkaRacuchy z jabłkami - robiłam w swojej karierze kilka razy. Czasem z większym lub mniejszym powodzeniem. Raz ciasto mi nie wyrosło, albo drożdże były stare, albo dałam zbyt gorące mleko. Drugim razem były surowe w środku, bo źle dobrałam temperaturę oleju. Za trzecim razem w końcu się udało! Mam nadzieję, że u Was pójdzie dobrze - od razu! Dla kogo: dla szukających(...)tradycyjne: Zrobić rozczyn drożdżowy. Pokruszyć drożdże, dodać do nich cukier i 1,5 łyżki mąki i 1/4 kubka ciepłego (nie gorącego) mleka. Wymieszać i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Następnie z reszty mąki usypać kopiec, wbić do niego jajka, dodać wyrośnięty rozczyn i wlać resztę mleka z olejem. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie jednolite, napowietrzone. Dodać
Mania Wypiekaniagwarancją dobrego chleba jest co najmniej jego trzykrotne wyrośnięcie. Pamiętajcie proszę o tej radzie przy wszystkich drożdżowych wypiekach. W tym czasie proponuję włączyć już piekarnik - nastawić temperaturę na 200 stopni, program "góra/dół." Po trzecim już wyrośnięciu "ciasto" należy włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę. Bon appetit
Garniec Magalieciasto. Wyrobione ciasto lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką i raz jeszcze krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części w zależności jakiej wielkości rogaliki chcemy otrzymać. Ja podzieliłam je na pół. Jeden kawałek ciasta rozwałkowujemy dość(...)samo postępujemy z pozostałym ciastem. Gotowe rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem, sezamem lub czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 30 minut pilnując żeby nie spiekły się zbyt mocno. rogaliki drożdzowe sniadaniowe to co lubie gotuje i polecam Artykuł Rogaliki drożdżowe – śniadaniowe. pochodzi
To co lubię - gotuję i polecampodwieczorek polecam drożdżowe trójkąty z pysznym nadzieniem z powidła śliwkowego. Do powidła dodałam kakao, cynamon i pyszne daktyle. Drożdżówki długo utrzymują wilgoć, ale zapewniam, że długo nie poleżą, są zbyt pyszne. Polecam na podwieczorek, poczęstunek, do kawy, do kakao czy herbaty. Słodkich wypieków :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru(...)suszonych od HELIO Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych drożdżowych trójkątów: 1. Rozczyn: Zaczynamy od rozczynu. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość. 2. Ciasto: Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę
Izabelawkuchnimąki migdałowej 1) BEZGLUTENOWE BROWNIE 2) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 3) JOGURTOWY PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 4) MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 5) ZUPA JAGLANA Z GRANATEM I MIGDAŁAMI
Kuchnia MagdaLenyStollen . Strucla z bakaliami to tradycyjna niemiecka, drożdżowa strucla z dużą ilością bakalii, posypana grubą warstwą cukru pudru, przygotowywana na Boże Narodzenie. Właśnie ten przepis chcę Wam przedstawić w tym roku jako pierwszy na Święta. Świąteczny stollen, znany w Niemczech jako Christstollen, ma kilka odmian np. Mandelstollen (z migdałami), Butterstollen (z dużą ilością masła) oraz Marzipanstollen ( z marcepanem). Stollen charakteryzuje(...)też gruba warstwa cukru pudru, która ma wyglądać jak śnieżny krajobraz i przypominać atmosferę i ciepło świąt Bożego Narodzenia. Przepis na niemieckie ciasto Stollen ma już prawie 700 lat, to uczestnicy wypraw krzyżowych na Bliski Wschód w drodze powrotnej do Europy przywieźli nieznane tutaj suszone owoce, przyprawy i orzechy, które potem zaczęto dodawać do ciasta zwanego stollen. Stollen to jedno
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię