Bułeczki puszyste, maślane 212wyrośnięcia. Pięknie wyrósł i podwoił swoją objętość Żółtka utarłam na puszystą masę. Do miski wsypałam mąkę ze szczyptą soli, dodałam rozczyn drożdżowy i utarte żółtka. Wlałam resztę śmietanki, wymieszałam i dokładnie wyrobiłam na gładkie elastyczne ciasto. Dodałam jeszcze otartą skórkę z cytryny i ekstrakt cytrynowy. Ciasto ponownie wyrobiłam. Kiedy już nie kleiło się do miski, przykryłam, bawełnianą ściereczką
Kuchnia u Krysi
Chałka 259Dziś mam dla Was idealny śniadaniowy przepis na chałkę. Gdybym była rozsądna zrobiłabym z tej ilości ciasta dwie zamiast jednej ogromnej. Możecie wybrać sami – w
Ciastkozercy
Bułeczki drożdżowe z malinami 171Bułeczki drożdżowe z malinami Składniki: Rozczyn: mąka - 2 łyżki mleko - 4 łyżki drożdże - 14 g Ciasto: mąka pszenna - 2 szkl i 1 łyżka mleko - 3/4 szkl cukier - 3 łyżki jajko - 1 szt żółtko - 1 szt sól-szczypta masło - 60 g Kruszonka: cukier - 5 łyżek cukier waniliowy - 1 łyżka masło - 60 g mąka pszenna - 0,5 szkl Dodatkowo: maliny jajko
Kuchnia Danusi
strudel z makiem i jabłkami 167strudel drożdżowy z makiem. Zresztą nikt nie powiedział, że takie wypieki można jeść tylko w okresie świątecznym. Ja osobiście bardzo lubię wypieki drożdżowe z makiem i jem je przez cały rok. Ten strudel nie jest suchy, ciasto jest mięciutkie a nadzienie wilgotne. Z podanego przepisu wyszły mi dwa strudle długości blaszki z piekarnika. Składniki: 500 g mąki 75 g masła
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bułeczki drożdżowe z truskawkami 212sezonie truskawkowym nie może zabraknąć oto takich drożdżowych bułeczek , z kruszonką , posypanych cukrem pudrem. Przepis zaczerpnięty z internetu. Bułeczki drożdżowe z truskawkami Składniki : Rozczyn : mąka - 2 łyżki mleko - 4 łyżki drożdże - 14 g Ciasto : mąka pszenna - 2 szkl i 1 łyżka mleko - 3/4 szkl cukier - 3 łyżki jajko - 1 szt żółtko jajka - 1 szt sól - szczypta masło
Kuchnia Danusi
Miniaturowe kajzerki 183wszystkich, to przynajmniej większości zawartych w nich przepisów. Na początek na warsztat poszły kajzerki. Wyszły mi maleńkie i koślawe, ponieważ zapał do drożdżowych wypieków nie idzie w parze z możliwościami moich dłoni, a mąż po zagnieceniu ciasta urwał się z domu i sama je "formowałam", ale co tam... Kształt zupełnie nie miał wpływu na smak. Jedyną modyfikacją było
Kuchenne zapiski Edyty
Ślimaczki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu 191racji zbliżających się świąt komponuję już od jakiegoś czasu wigilijne menu. Był barszcz, były uszka, były paluszki drożdżowe z kminkiem. Pora na moje ulubione ślimaczki z kapustą i grzybami. Składniki na ciasto: 30 dag mąki 15 dag margaryny ½ szklanki śmietany 2 dag drożdży Sól i gałka muszkatołowa do smaku Nadzienie: ½ kg kapusty ½ szklanki grzybów suszonych 1 cebula 2 łyżki tłuszczu
Tradycyjna Kuchnia
Rogale z farszem makowym 191Karnawałowa propozycja na drożdżowe rogale z nadzieniem makowym, bo każdy czasem lubi być domowym łasuchem. Składniki na ciasto; 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 6 dag masła 3 żółtka 3 dag drożdży skórka otarta z cytryny szczypta soli szklanka + 2 łyżki mleka lukier i skórka pomarańczowa do posypania z wierzchu Farsz
Apetyczna babeczka
Focaccia 233Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Focaccia to drożdżowe pieczywo pochodzące z kuchni włoskiej. Po przekrojeniu idealna na kanapki z ulubionymi dodatkami. Ciasto wychodzi miękkie i puszyste. Można wykonać również wersję dodając na wierzch ciasta oliwki, koktajlowe lub suszone pomidory itp. W takiej formie idealna jako przystawka, pieczywo na piknik czy grilla
Marta Gotuje
Chleb z cukinią 233wrzątkiem), rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Cukinię umyć, razem z skórką zetrzeć na tarce i odsączyć z nadmiaru sok. Do zaczynu drożdżowego dodać jogurt, cukinię, olej rzepakowy, przesianą mąkę, sól i cukier . wymieszać i zagnieść ciasto. Dodać słonecznik, siemię lniane i ponownie zagniatać. Ciasto powinno być dość zwarte, lekko klejące. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem i odstawić do wyrośnięcia
Ala piecze i gotuje
Kruche rogaliki z ciasta serowego 172jajko do posmarowania rogalików czekolada, marmolada lub ser do nadziania *** Z podanych składników zagniatamy ciasto *** *** Ciasto dzielimy na trzy części. Blat podsypujemy mąką i każdą część ciasta wałkujemy na kształt koła (niezbyt cienko) *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie każdego trójkąta układamy łyżeczkę nadzienia (ja rogaliki nadziałam powidłami śliwkowymi i czekoladą) *** *** Trójkąciki zwijamy i wyginamy(...)minut – do zrumienienia *** *** Upieczone rogale posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE
Blog z Apetytem
Szybkie rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą. 200Poszłam do kuchni, zrobiłam rogaliki :) Cieszę się, bo wyszły pyszne. Nie chciałam za długo czekać, więc zagniotłam ciasto i od razu, wałkowałam i zawijałam rogaliki. Polecam zrobić, od razu z podwójnej porcji, są tak pyszne :) W smaku, są bardziej kruche, niż drożdżowe. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży (7g.) 200 g. masła, lub margaryny 1 jajko ( żółtko(...)będzie do smarowania rogali) Następnie wsypać mąkę, drożdże i wlać mleko. Wyrobić mikserem z hakami. Jak zacznie się kleić, przełożyć na stolnicę, podsypaną mąką. Wyrabiać jeszcze chwilę. Tak przygotowane ciasto, podzielić na trzy części. Każdą część cienko rozwałkować, podsypując mąką. Każdą rozwałkowaną część ciasta, podzielić na 12 trójkątów. Można też na 8, wtedy rogaliki będą większe. Na każdym trójkącie, przy
Agusiowe smakołyki
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi 210łyżeczka soli Zalać wszystko 1/2 szkl. ciepłej wody i odstawić na 20 minut. Ciasto właściwe: * 500 g mąki pszennej chlebowej (użyłem 450 g , na formę 35 x 12 cm) * 1/2 szklanki płatków owsianych * 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego * zaczyn drożdżowy * zalewa ziołowa * ok 1/2 szkl. wody (dodałem 3/4 szkl. ) Wymieszać mąkę
Przepisy na domowy ser i chleb
Pączki Ćwierczakiewiczowej 215poradami, jak prowadzić gospodarstwo domowe, z przepisami na przetwory, obiady, desery. Nietuzinkowa Dama :) Przejrzałam bardzo dokładnie oryginalny przepis z książki " Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast " wydanej w 1866 roku. (Po próbach i błędach zaufałam interpretacji przepisu na blogu moje wypieki.) Przepis na około 25 pączków 500 g mąki pszennej 21 g suchych drożdży instant(...)tego szprycy z cienką długą tylką. Moja znajoma nadziewa pączki strzykawką. Jeśli używacie świeżych drożdży musicie wcześniej zrobić zaczyn drożdżowy. Używam drożdży instant, które należy tylko zmieszać z mąką. Z podanych składników zagnieść dość luźne ciasto. Masło dodałam na samym końcu. Najwygodniej w maszynie do chleba, lub mikserem z końcówką w kształcie haka. Odstawić
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Drożdżówki z letnimi owocami i kruszonką wg Aleex (TM5) 118było insiracją do kulinarnych poszukiwań. Dziś od rana gotowałam z moim TM – zrobiłam napój cytrusowy, masło i wymyśliłam przepis na drożdżowe bułeczki z letnimi owocami i kruszonką. Ponieważ miałam tylko drożdże suszone, obawiałam się o ciasto. Okazało się, że niepotrzebnie. Wszystko udało się znakomicie, a bułeczki wyszły z piekarnika rumiane, puszyste, pachnące i pyszne. Można je zrobić
W mojej kuchni