ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:716/1072)

Drożdżowe bułeczki z ziarnami 260

pieczywa albo jesteście w środku imprezy, którą organizujecie, masło czosnkowe cieszy się dużym powodzeniem, ale jeszcze większym bagietka. W takich właśnie kulinarnych nagłych wypadkach poniższy przepis sprawdzi się idealnie. Drożdżowe bułeczki z ziarnami nadają się równie dobrze na słodkie śniadanie jak i na wytrawną przystawkę wieczorem. W zależności od upodobań można je podawać z dżemem owocowym lub masłem czosnkowym(...)mąkę, wyrabiamy dokładnie łyżką i odstawiamy przykryte ściereczkę do wyrośnięcia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Z gotowego ciasta formujemy w rękach małe bułeczki lub przekładamy je do foremek. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy około 40 min. Drożdżowe bułeczki z ziarnami Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Makowiec na kruchym spodzie 284

Podzielę się dzisiaj z Wami , przepisem na szybkiego makowca. Tradycyjny makowiec to drożdżowy placek z masą makową i bakaliami. A ja podam wersję na kruchym spodzie.Tak upieczony placek nazywa się makowcem sułtańskim. Uwierzcie , nie odbiega smakiem od takiego makowca , do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni :) Przepis zaczerpnięty z DTV Blacha : 20x28   Do tej wersji potrzebne są : - maka pszenna - 500g - żółtka(...)masę na ogniu ok. 3 minut.Kiedy składniki , ładnie się ze sobą połączą , zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną polewę , wylewamy na ciasto. Wysypujemy na stolnicę mąkę z proszkiem do pieczenia , wbijamy same żółtka ,miękką margarynę , chwilkę siekamy wszystkie składniki. Następnie zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto

Słodkości i nie tylko
Racuchy drożdżowe ze śliwkami 86

spodziewałam się niczego innego. Mnie zachwyciły, jak każde drożdżowe. Zawsze kojarzą mi się z domową, babciną kuchnią. Moja babcia była mistrzynią drożdżowych potraw, to pewnie dlatego. Chociaż przyznam się Wam szczerze, nie pamiętam żeby racuchy wyszły kiedykolwiek spod jej rąk. Nie pamiętam, nie mówię, że tak było. Racuchy drożdżowe ze śliwkami zrobiłam według przepisu z mojej ulubionej starej książki kucharskiej(...)uzyskania gładkiego ciasta (ja ciasto ubijałam drewnianą pałką). Gotowe ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Śliwki myjemy, drylujemy, kroimy na pół. I teraz w sumie są dwa, a nawet trzy sposoby smażenia. Można śliwki pokroić w mniejsze kawałki, dodać do ciasta, wymieszać i smażyć partiami. Można nakładać czubatą łyżkę ciasta, na to układać śliwki

Kardamonovy
Racuchy drożdżowe ze śliwkami 211

spodziewałam się niczego innego. Mnie zachwyciły, jak każde drożdżowe. Zawsze kojarzą mi się z domową, babciną kuchnią. Moja babcia była mistrzynią drożdżowych potraw, to pewnie dlatego. Chociaż przyznam się Wam szczerze, nie pamiętam żeby racuchy wyszły kiedykolwiek spod jej rąk. Nie pamiętam, nie mówię, że tak było. Racuchy drożdżowe ze śliwkami zrobiłam według przepisu z mojej ulubionej starej książki kucharskiej(...)uzyskania gładkiego ciasta (ja ciasto ubijałam drewnianą pałką). Gotowe ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Śliwki myjemy, drylujemy, kroimy na pół. I teraz w sumie są dwa, a nawet trzy sposoby smażenia. Można śliwki pokroić w mniejsze kawałki, dodać do ciasta, wymieszać i smażyć partiami. Można nakładać czubatą łyżkę ciasta, na to układać śliwki

Kardamonovy
Ciasto z owocami na oleju 603

przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)).     Składniki: 3 jajka 1 szklanka(...)cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać olej, mleko i krótko wymieszać łyżką. Dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać. Kruszonka: 5. Składniki na kruszonkę zagnieść rękoma, aż uzyskamy sypkie okruchy. 6. Wierzch ciasta posypać 1/3 kruszonki i poukładać owoce. 7. Na owoce wysypać pozostałą

Mała Cukierenka
Pierożki pieczone (drożdżowe) 173

wyszło 30 kawałków. Każdy kawałek ciasta delikatnie spłaszczać dłonią, na środek wykładać nadzienie i mocno zlepiać końce formując małe pierożki. Pierożki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami (opcjonalnie). Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 30-35 minut. Smacznego Pierożki pieczone (drożdżowe) Pierożki pieczone (drożdżowe) Pierożki pieczone

Smaki Armine
Ciasto z owocami na oleju 324

przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)).     Składniki: 3 jajka 1 szklanka(...)cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać olej, mleko i krótko wymieszać łyżką. Dodać przygotowaną mąkę i krótko wymieszać mikserem. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać. Kruszonka: 5. Składniki na kruszonkę zagnieść rękoma, aż uzyskamy sypkie okruchy. 6. Wierzch ciasta posypać 1/3 kruszonki i poukładać owoce. 7. Na owoce wysypać pozostałą kruszonkę

Mała Cukierenka
Panem et circenses - chleba i igrzysk 224

Dlatego dziś szybki, mega szybki chleb z wieloma ziarnami, który świetnie smakuje świeży, ale nadaje się doskonale na tosty zapiekane w różnego typu tosterach. Jest też jak na pieczywo drożdżowe całkiem długo na tyle świeży, że można go jeść po prostu w kanapkach. Jeżeli jeszcze nie pokusiliście się nigdy o przygotowanie samodzielne chleba, ta propozycja jest doskonała na początek. Udaje(...)chwili bogata w ziarna masa jest gotowa do odpoczynku. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką i czekam 20 minut. Teraz przekładam ciasto do form. Upieczony w jednej chleb będzie miał kromki wielkości typowego chleba tostowego, ja dzielę, ponieważ chleb drożdżowy jeszcze nie nadkrojony jest mniej podatny na przesychanie, a małe kromki wygodne do szkolnych kanapek na krótką przerwę. Chleb w formach znowu

I tu będę miała takie te
Pizza z rukolą, pomidorkami, mozzarellą i mascarpone 327

Pizzę kochają chyba wszyscy i każdy z nas dobiera swoje ulubione dodatki. Przygotowana może być na grubym lub cienkim spodzie. Kwestia gustu Osobiście wolę na cienkim

Oryginalny smak
pieczone pierożki z ciasta drożdżowo twarogowego nadziewane pieczarkami i serem +FILM 62

 Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z rewelacyjną przekąską, która wspaniale smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Mowa o przepysznych pieczonych pierożkach z wspaniałego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Puszyste gofry z owocami 221

Puszyste gofry z owocami to przepis na pyszne i słodkie, weekendowe śniadanie. Przygotowanie gofrów jest bardzo szybkie, jedynie czego potrzebujemy to dobrej gofrownicy. Niestety bez tego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pyszne pączki na Tłusty Czwartek +FILM 158

 Cześć, zapraszam Was dziś na łatwe i bardzo pyszne pączki na Tłusty Czwartek. Do ich zrobienia nie potrzebujemy masła, dodajemy do ciasta olej. Nie są

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Moje trzy tegoroczne świąteczne wypieki 322

przepisu, jednak zamroziłam i za późno wyjęłam. Zamierzam zrobić z niego rogaliki, zamrożone ciasto kruche może bowiem poleżakować w zamrażalniku nawet kilka tygodni. Nie wiem, jak pani Dorocie wyszedł tak równy sernik, mój rósł niesamowicie i mocno popękał. Widać nierówności mimo polewy. Ale i tak pyszny. Drożdżowe strucle makowe z jabłkiem prażonym, na podstawie przepisu na makowiec zawijany . Jak zrobić

Anioszek w kuchni
Rogaliki drożdżowe z marmoladą lub powidłami 97

Uwielbiam wypieki drożdżowe. Dziś zapraszam Was po przepis na rogaliki. Robiłam na bazie przepisu na rogale z makiem, ale ciasto podzieliłam na więcej części, by rogaliki wyszły małe i było ich więcej. Przepyszne!!! Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 480 lub 500) 200 ml ciepłego mleka  25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 3 łyżki cukru

Kuchnia domowa Ani
Racuchy z twarogiem na sodzie 109

dość puszyste nawet parę dobrych godzin po zrobieniu. Tutaj chyba największą robotę robi jednak soda oczyszczona. I teraz tak, możecie je sobie zjeść na słodko i na wytrawnie. Do ciasta nie dodałam grama cukru, bo w zamyśle chciałam je podać z tzatzikami. Jedna porcja jednak wylądowała na talerzu w towarzystwie miodu i też była bardzo smaczna. To porcja córkowa, wiadomo(...)Dodajemy do niego mleko i jajka, wszystko dokładnie łączymy, następnie dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną, znowu mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Podobne przepisy: Racuchy z jabłkami Racuchy drożdżowe ze śliwkami Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z kaszy manny Racuchy dyniowe z jabłkami Racuchy pełnoziarniste z jabłkami Racuchy drożdżowe

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania