ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:716/1038)

Leniwa babka drożdżowa 190

Przepis od znajomej. Trochę przeze mnie zmodyfikowany przez dodanie konfitury węgierkowej i lukru. Przepis bardzo prosty bo ciasta nie trzeba ugniatać, nie trzeba jakoś specjalnie przy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rogale drożdżowe 124

około 20-30 minut. Następnie mieszamy mąkę z solą, ziarenkami wanilii i jogurtem, dodajemy roztopione masło i przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy. Mieszamy, zagniatamy, a na koniec odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony blat i sprawnie zagniatamy. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm tworząc średniej wielkości koło, które następnie

Słodkie Przyjemności
BABKA 185

Zbliżają się Święta Wielkanocne, podczas których nie może zabraknąć babki. Chociaż tradycyjna baba wielkanocna jest drożdżowa, moja babka przygotowana jest z proszku do pieczenia ale jest równie smaczna i przede wszystkim ekspresowa. SKŁADNIKI Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 3 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku

RAROSSA
1475.Pizza na cienkim spodzie 169

ciepłą wodą,dodać 4 łyżki mąki przykryć i odstawić na 15 min. aż wyrosną.Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy, olej i zioła,wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto.Odstawić do wyrośnięcia [ można również od razu rozwałkować ciasto na blachę].Ciasto rozwałkować na blachę, posmarować dowolnym sosem [ u mnie wyjątkowo tylko odrobina ketchupu] .Ułożyć dowolne dodatki .Posypać startym serem

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe kanapki 236

czerwiec to były dla mnie bardzo pracowite miesiące, dlatego teraz wreszcie mogłam trochę poszaleć w kuchni i przygotować m.in. drożdżowe kanapki. Inspirację czerpię z wielu miejsc, dzisiejsza pochodzi z piekarni. Kiedyś miałam okazję kupić podobne bułeczki, jednakże ciasto było wg mnie średniej jakości, dlatego udoskonaliłam coś, co miałam okazję zjeść. Bułeczki wyszły przepyszne i będą idealne na śniadanie

Fabryka pomysłów
Pyszne, leciutkie pączki na jogurcie-idealne na tłusty czwartek 1442

Witam Kochani,  Tłusty czwartek już za kilka dni. A wiadomo-jak tłusty czwartek to pączki. Dziś chcę Wam pokazać przepis na bardzo dobre pączki, które

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżowe bułeczki z cynamonem 108

zawsze "mam stresa" przy drożdżowych wypiekach a tu miła niespodzianka - wszystko wyszło wspaniale. Dla kogo: dla kochających drożdżowe wypieki dla tych, którzy do tej pory kupowali bułeczki cynamonowe w piekarni dla szukających czegoś fajnego na drugie śniadanie  Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 125ml ciepłego mleka (nie gorącego!) 10g świeżych drożdży 50g masła jajko łyżeczka soli 1,5 łyżeczki(...)odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Wykonanie masy cynamonowej: W czasie gdy ciasto rośnie przygotować masę cynamonową. Masło utrzeć z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wykonanie bułeczek c.d.: Gdy ciasto już będzie wyrośnięte rozwałkować je na prostokątny placek o grubości ok. 0,5-1 cm. Rozsmarować na nim masę cynamonową, a następnie zwinąć w rulon (zwijać od strony dłuższego boku

Mania Wypiekania
ciasto drożdżowe rolowane 402

Bardzo smaczne, troszkę bułeczk owe ciasto. Doskonale do porannej kawy lub podwieczorkowej herbaty.  Składniki: 3 cale jajka 3/4 szklanki mleka 40 g drożdży  1/2 kg mąki (ok 2,5 szklanki) 2 łyżki oleju  200 g masła (zamiast masła można użyć margaryny) ok 9 łyżek cukru cukier puder do posypania, po upieczeniu. Przygotowanie: 1. Podgrzać mleko(...)troszkę urosną. 3. Do miski przesiać m ą k ę , dodać do niej cale jajka, rozczyn drożdżowy - wszystko wymieszać. Na koniec dodać olej i jeszcze raz dokładnie wyrobić.  4. Misk ę  przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce by ciasto podwoiło swoja objętość. 5. Gdy ciasto nam się powiększy, należy je podzielić na 4 części

Kulinarnie z Polką na Kresach
DROŻDŻOWE RACUCHY Z JEŻYNAMI 32

śniadanie! To danie smakuje wybornie! Na czym polega mój sekret? Na dodatku twarogu do ciasta, dzięki czemu racuchy nie tylko są niesamowicie puszyste, mniej chłoną olej, to dodatkowo pachną i smakują rewelacyjnie! Absolutnie musisz to zjeść we wrześniu , bo sezon na jeżyny właśnie trwa! DROŻDŻOWE RACUCHY Z TWAROGIEM I JEŻYNAMI   przepis i składniki: - 150 g mąki tortowej

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe racuchy z truskawkami 105

ciepłego mleka z łyżką cukru. Zaczyn musi wyrastać około 15 minut. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać zaczyn drożdżowy, resztę cukru i rozgniecionego banana. Wymieszać, przykryć czystą (oczywiste szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoja objętość. Po wyrośnięciu dodać truskawki, wymieszać i smażyć racuchy na maśle kokosowym lub oleju rzepakowy nakładając

greenscarf
Pizza na cienkim cieście z papryką i salami 314

szybko, na pamięć i z dodatkami, którym kończy się termin przydatności do spożycia. Proporcje w cieście zmieniam co jakiś czas. Od puszystego, doszłam do cienkiego, ale to, które właśnie pokazuję na zdjęciach, najcieńsze jeszcze nie jest. Najcieńsze, które zrobiłam, było również drożdżowe, ale w smaku przypominało macę i smakowało mi najbardziej ze wszystkich dotychczasowych. Czytaj więcej

bistro mama
Pumpernikiel na zaczynie w styczniowej piekarni 167

zdjęciu niżej - pulchny słodki (mimo kwaskowatej melasy) chleb drożdżowy. Zdecydowanie pumpernikiel w stylu amerykańskim, a nie niemiecki razowiec pieczony w niskiej temperaturze przez długie godziny. Składniki : oryginalny przepis – klik! Zaczyn 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistej) 4 łyżki mąki żytniej (użyłam pełnoziarnistej) Ciasto chlebowe zaczyn 2 łyżki miodu 375 ml ciepłej wody

Weekendy w domu i ogrodzie
Makowe bułeczki 148

Wspaniałe, drożdżowe, mięciutkie bułeczki z makiem, można zastosować inne nadzienie, marmoladę, serek, ale zapewniam, z makiem są niecodzienne, po prostu - rewelacja! Skł a dniki: 1 kg mąki krupczatki + 3 szklanki mąki tortowej 5 żółtek 3/4 kostki drożdży (70 g) 3/4 l mleka 4 łyżki cukru 1/2 kostki masła lub margaryny puszka masy makowej Wykonanie: Mąki mieszamy, wbijamy żółtka do dołeczka(...)miseczce, pod ściereczką. Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy do pozostałej mąki, mleko z cukrem podgrzewamy na letnio, przelewamy do mąki, wszystko mieszamy ręką, lekko wyrabiając, masło podgrzane, roztopione wlewamy do ciasta i wyrabiamy jednolite ciasto, formujemy kulę zostawiamy w misce pod ściereczką do wyrośnięcia. Masa podwoi objętość, wyciągamy na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkowujemy na prostokąt, kroimy na pasy o szer

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania