ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:689/1072)

Chleb tostowy. 149

drożdże zaczęły pracować. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i miękkie masło.  Masło z mąką rozetrzeć palcami żeby ładnie się połączyło. Wlać zaczyn drożdżowy i ciepłą wodę. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto mikserem z hakami. Przykryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut żeby podrosło. Następnie ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą

Agusiowe smakołyki
Bułki pieczone metodą solno-drożdżową w lutowej piekarni 203

wychodzą bułeczki cudownie pulchne w środku i chrupiące na wierzchu. Idealne! Składniki (na 12 bułeczek): Oryginalny przepis pochodzi z bloga –  klik! Roztwór solno – drożdżowy 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży Ciasto 500 g mąki pszennej TYP 550 – można zamienić na mąkę orkiszową 200 g wody 15 g miodu lub syropu z cukru trzcinowego

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki orkiszowe pieczone metodą solno-drożdżową 191

bułeczek roztwór solno – drożdżowy 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży      ciasto: 500 g mąki pszennej TYP 550 – można zamienić na mąkę orkiszową, u mnie typ 1850 Bio 200 g wody 15 g miodu lub syropu z cukru trzcinowego 10 g masła miękkiego roztwór soli i drożdży Dzień wcześniej: Umieść sól, wodę i drożdże

Proste Potrawy
Bułeczki śniadaniowe 145

ziaren pieprzu 1 jajko Sposób przygotowania: 50ml wody mieszamy z drożdżami, łyżeczką cukru, łyżką mąki i pozostawiamy na 15 minut. Łączymy mąkę, rozczyn drożdżowy, sól, oregano, oliwę z oliwek i resztę wody wyrabiając gładkie ciasto. Zagniatamy elastyczne ciasto. Odkładamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy z nich bułeczki

Pyry na Gaz
Drożdżówki z malinami i kruszonką 195

Sezon malinowy trwa , więc kolejny wpis z malinami..tym razem bułeczki drożdżowe ..zrobiłam je wg przepisu Pyzy , tylko wykonanie ciut inne.. CIASTO  400 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kukurydzianej 85 g zwykłego cukru 70 g masła 30 g świeżych drożdży 230 ml mleka 1 średnie jajko szczypta soli NADZIENIE   250 g białego twarogu, półtłustego

Moje domowe kucharzenie
Torcik bezowy z bitą śmietaną 200

upieczeniu ciast zostają nam czasami białka jajek. Zazwyczaj wykorzystujemy je do babki drożdżowej na białkach albo szarlotki z bezą. Ponieważ po przygotowaniu klusek na parze miałam tym razem tylko dwa białka, wpadłam na pomysł, aby zrobić małe torciki bezowe z bitą śmietaną - taki tort Pavlova w wersji miniaturowej. Przepis na babkę drożdżową na białkach Przepis na kluski na parze Składniki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb rozmaitości. 138

pół szkl., ocet jabłkowy- 4 łyżki... i dodatki : siemię lniane,  słonecznik, rodzynki, po 3 łyżki i mak do posypania. Zaczynamy od zaczynu drożdżowego, do którego po wyrośnięciu dodajemy mąkę i pozostałe...  Potem wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia i następnie zagniatamy 2 chleby.  Wkładamy do foremek, czekamy żeby zaczęło rosnąć...rozgrzewamy piekarnik, do 200 st.C,  Smarujemy chlebki

chleba naszego
Rogaliczki 114

Pyszne, kruche drożdżowe rogaliczki z dżemem lub czekoladą, coś co pokocha chyba każdy! Ciasto jest przyjemne do współpracy, a robiąc je z bliską osobą, miło można spędzić czas :) Idealnie nadają się na większą imprezę bądź okazje, musicie koniecznie spróbować! Składniki: * 250g mąki pszennej * 120g masła * 12g suchych drożdży * 4 łyżki mleka * 1 średnie jajko *  3 łyżki cukru pudru * nutella

Klasyka Gotowania
Makowiec na kruchym spodzie 1758

Dzień dobry! Mam dziś dla Was super propozycję na ciasto świąteczne - makowiec na kruchym spodzie. Jest to alternatywa dla tradycyjnych drożdżowych makowców! Serdecznie polecam! Czytaj więcej

Ana Mari's world
WITARIAŃSKIE BABECZKI Z WARZYWAMI 171

sosem, mieszamy i pozostawiamy na 15 minut. Tak zamarynowane warzywa suszymy w dehydratorze w temperaturze 42 stopnie przez 3h. Po wysuszeniu, warzywa nakładamy na ciasto. Można posypać wegańskim parmezanem z mielonych migdałów i nieaktywnych płatków drożdżowych. Gotowe! Na zdrowie

Jeść, by żyć w zdrowiu
Marokański tagine z jagnięciną 244

drożdży wymieszałem z łyżką wody i niewielką ilością mąki oraz 50 ml letniej wody i odstawiłem na 5 minut. Po tym czasie dodałem zaczyn drożdżowy do mąki. Dodałem 300 ml letniej wody i wyrobiłem elastyczne ciasto, które odstawiłem na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie podzieliłem ciasto na cztery części i uformowałem płaskie placki, które ułożyłem

Wyprawy kulinarne
Maślankowe bułeczki 145

szklanki oleju - 1 jajko - 1/2 szklanki ziaren sezamu Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem. Mąki przesiewamy, dodając do niej sól, maślankę, wodę, olej i rozczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy, wykładamy na stolnicę i chwilę zagniatamy. następnie odstawiamy ciasto na 10 minut. Następnie ponownie zagniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy bułeczki, układamy je na natłuszczonej blasze

Zainspirowana w kuchni
Świderki cynamonowe 238

Wykonanie: Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, mlekiem i odstawiamy na 10 min, Miękkie masło razem z cukrem mieszamy mikserem. Następnie dodajemy jajka i rozczyn drożdżowy i mieszamy kilka minut. Na końcu przesiewamy mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie ok 5 min. Drobny cukier mieszamy w miseczce z cynamonem. Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 15 części.  Z każdej części

Panda i jej świat
Bułeczki drożdżowe z kruszonką 175

nich wsypujemy drożdże i mieszamy, na koniec dodajemy żółtko i mieszamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, wlewamy resztę mleka i dodajemy masę drożdżową. Ugniatamy na kulę. Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni, miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i wkładamy do nagrzanego pieca na 25 min. Składniki na kruszonkę ugniatamy. Następnie zagniatamy ciasto i formujemy kulki, możemy wkładać

Pelusiowa Kuchnia
Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis 141

warunkach domowych. A jeśli już się podejmiemy wysiłku to będzie się miała nijak do tej z pizzerii. Domowa pizza kojarzyła mi się z grubą drożdżową bułą, która ma niewiele wspólnego z pyszną pizzą na cienkim cieście. Jednak byłam w błędzie. Znalazłam świetny przepis, dodałam swoje "trzy grosze" i wyszło przepysznie :) Zobaczcie sami jak łatwo, zdrowo i pysznie może być. Chrupiąca

Pyza i Surówka