ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:686/1038)

PRZEPYSZNY MAKOWNIK 162

Wspaniały drożdżowe , mięciutki w środku i piękny z wierzchu.Chcesz zaskoczyć swoich domowników i gości podaj im go na tacy.Makownik jest jak piękne dzieło cukiernika .Zobaczysz ,każdy będzie chciał przepis na to cudo!. Ciasto: ******************* 50 dag.mąki pszennej 120 ml.ciepłego mleka 120 ml.jogurtu naturalnego gęstego (5łyżek) 3żółtka L 25g.drożdży 5 łyżek oleju 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru(...)łyżki mąki pszennej , drożdży , 1 łyżeczki cukru i 50 ml. ciepłego mleka zrobić zaczyn drożdżowy, zostawić na 15 minut. 2. Do gotowego zaczynu dodać wszystkie składniki o temperaturze pokojowej oprocz oleju, mieszać ,dodać teraz olej i wyrabiać aż ciasto wchłonie olejmi będzie odchodzić od reki. 3. Wyrabiać ciasto na stolnicy ok .5 minut.Zostawic do wyrośnięcia na 40 minut. Znów chwilę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Szybki i prosty przepis na rogaliki drożdżowe z nadzieniem 84

nadzieniem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Rogale drożdżowe to jeden z przysmaków mojej rodziny. Do tej pory korzystałam z innego przepisu, jednak ten przypadł mi szczególnie do gustu ze względu na szybkość jego wykonania. Jest prosty i nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie. Podobny przepis posiadam na domowe ciasto do pizzy, ale o tym napiszę(...)Przekąski Cuisine Przekąska Keyword przepis na rogale drożdżowe, rogale drożdżowe, rogaliki drożdżowe, szybki przepis na rogaliki drożdżowe, tłusty czwartek Prep Time 40 min. Czas pieczenia ok. 1 godz. Total Time 1 godz. 40 min. Servings 64 sztuki Calories 150 kcal Ingredients Wykonanie ciasta: 8 szklanek mąki o poj. 250 ml 4 łyżki cukru 1 szczypta soli 5 sztuk

Zufi.pl
Bułeczki drożdżowe z kruszonką 128

mleka i odrobiny mąki, odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, a margarynę stopić. Gdy rozczyn drożdżowy zwiększy swoją objętość dodać do miski z mąką, dodać sól, jajka i zacząć wyrabiać razem, wybijając ciasto tak aby weszło jak najwięcej powietrza, Gdy ciasto będzie już gładkie z lśniącą powierzchnią z wieloma pęcherzykami oraz będzie odstawać od ręki

Camilla w kuchni
Kruche ciasto z pianką budyniową i czarnymi porzeczkami 272

Uwielbiam ciasta, których smak przywołuje najlepsze wspomnienia. I do takich ciast zaliczam ten wypiek. Słodkawy smak pianki budyniowej i kwaśny smak czarnych porzeczek przywołuje wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa - lato spędzane na wsi, smak drożdżowego placka z porzeczkami czy agrestem, popijanego mlekiem, owoce zjadane prosto z krzaczka czy drzewa. Zaręczam że dla takich chwil zapomnienia warto przygotować to ciasto. Wykonanie jest

Świat Smaku
Bułki szwajcarskie 135

chleba, więc roboty przy nich praktycznie prawie nie było..ale zapewniam Was, że nawet jeśli ktoś nie ma wypiekacza to  warto pomęczyć się troszkę i samemu zagnieść ciasto, a potem upiec takie bułki..Bułki szwajcarskie są nacinane w kształcie krzyża takiego jak na fladze...ja dodatkowo posypałam kilka ziarenkami Euforia .Bułeczki są mięciutkie ..pycha..polecam..a do bułek może(...)przesiać i wymieszać z solą, słodem.Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl. wody wraz z cukrem; odstawić na 15 minut. Do mąki dodać miksturę drożdżową, mleko i sól. Zacząć wyrabiać, stopniowo, w miarę potrzeby dodając resztę wody. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Ma powstać gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki lub wody. Miskę natrzeć odrobiną oliwy

Moje domowe kucharzenie
Pączki najlepsze. 172

zdarzyło aby mnie zawiodły. Zawsze się udają.  Są puszyste, mięciutkie i pyszne, nawet na drugi dzień.  Z lukrem cytrynowym komponują się wyjątkowo.  Nie są skomplikowane. Ciasto jest plastyczne i bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Przepis odkryłam 10 lat temu na blogu Moje wypieki. Bardzo delikatnie przepis zmodyfikowałam.  Składniki na około 20 pączków. 500 g mąki(...)Używam do tego szprycy z cienką długą tylką.  Moja znajoma nadziewa pączki strzykawką. Jeśli używacie świeżych drożdży musicie wcześniej zrobić zaczyn drożdżowy.  Używam drożdży instant, które tylko mieszam z mąką. Z podanych składników zagnieść ciasto. Będzie lekko klejące. Tłuszcz  dodałam na samym końcu.  Najwygodniej  w maszynie do chleba, lub mikserem z końcówką w kształcie haka

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ucierane Ciasto Z Makiem, Rabarbarem I Kruszonką 86

Ciasto jest naprawdę szybkie do przygotowania (sama zrobiłam je pomiędzy robieniem obiadu, a pieczeniem rogali drożdżowych na śniadanie) u mnie pracę przyspieszyła gotowa masa makowa, wiem nie jest to najlepsze wyjście, ale dostałam ta masę i musiałam ją zużyć a szkoda mi było ją wyrzucić, zwłaszcza teraz kiedy wszystko tak drożeje, dlatego napisałam też dugi sposób na warstwę makową

Gotowanie...to proste !
Dietetyczna pizza na żytnim spodzie 109

łamie się tak, ani nie kruszy, jest bardziej elastyczne, zdecydowanie wygrywa z mąką żytnią (typ 2000) kupioną w TESCO, ciasto elegancko się rozwałkowało i wyszło bardzo chrupiące ;) Składniki: na ciasto: 400g mąki żytniej do wypieku chleba 1 szklanka mleka opakowanie suszonych drożdży (chyba 7-8g) 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka fruktozy/cukru trzcinowego/zwykłego cukru dodatki(...)wyciekło mi na blat :| ) i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20-30 minut, żeby wyrósł po tym czasie dodajemy roztwór drożdżowy oraz pozostałe 0,5 szklanki letniego mleka do reszty mąki i wyrabiamy ciasto wyrobione ciasto posypujemy mąką i znów odkładamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosło wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanym mąką blacie (ja wałkowałam do grubości

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Drożdżówki z serem i lukrem 87

Zapraszam Was do zrobienia pysznych, pachnących drożdżowych bułeczek z serem. Idealne na piknik, małe co nieco do porannej, leniwej, weekendowej kawy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżówki z serem i lukrem Składniki Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 60 g masła (rozpuszczone) 25 g drożdży 1 jajko 1 żółtko 4 łyżki cukru szczypta soli Składniki na nadzienie

To co lubię - gotuję i polecam
Serniczki z patelni 167

rozgniatamy widelcem *** *** Rozgnieciony ser mieszamy dokładnie z ciastem *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i łyżką nakładamy porcje ciasta tworząc placuszki. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu, na rumiany kolor *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: RACUSZKI NA JOGURCIE PRZEPIS TUTAJ DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj ) NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI

Blog z Apetytem
Ciasto z jagodami 171

drożdżowego ciacha z jagodami i kruszonką. No uwielbiam po prostu :) Nie wierzę w zasadę o nie jedzeniu ciepłego drożdżowego, takie zdecydowanie lubię najbardziej, ale w sumie na drugi dzień też jest dobre – o ile tak długo zostanie ;) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka 2 jajka 100 g drożdży

Ciastkozercy
Szybkie bułki pszenne na śniadanie 100

składania ciasta podczas formowania. Można je oczywiście uformować w klasyczne kulki, pamiętając o wydłużeniu czasu pieczenia o ok. 2 minuty. Składniki (na 8 bułek): 35 g drożdży łyżeczka cukru 140 ml mleka 500 g mąki pszennej uniwersalnej łyżeczka soli 140 ml wody 20 g miękkiego masła wrzątek Mleko lekko podgrzać w rondelku. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Do drożdżowej pulpy dolać(...)Wymieszać. Zaczyn drożdżowy posypać łyżeczką mąki. Odstawić do namnożenia drożdży. Mąkę wymieszać z solą w dużej misce. Do suchych składników dolać zaczyn drożdżowy i 100 ml wody. Wymieszać drewnianą łyżką. Wszystkie składniki nie połączą się w kulę ciasta. To normalne . Odstawić na 15 minut do autolizy. Do ciasta dolać resztę wody i wyrobić gładkie ciasto. Na koniec dodać masło

Weekendy w domu i ogrodzie
Strucla z rabarbarem i amarantusem 142

znowu rabarbar :) Dzisiaj przedstawiam przepis na drożdżową struclę z rabarbarem i amarantusem. Pomysł zaczerpnęłam ze strony ' Weekendy w domu i ogrodzie '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na zaczyn: 20 g świeżych drożdży 100 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka 1 płaska łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki mąki pszennej Składniki na ciasto: przygotowany zaczyn 250 g mąki  8 g cukru wanilinowego szczypta

My Culinary Art
Chleb pszenny z prażoną cebulką 90

Jeżeli lubicie eksperymentować z wypiekami chleba, to chleb pszenny z prażoną cebulką to pozycja idealna dla Was. Niby zwykły pszenny chleb , a jednak tak inny w

Bardzo Gruby Smok
Chleb pszenny razowy 63

Znudził Ci się zwykły pszenny chleb ? Chcesz trochę odmiany? Smok poleca chleb razowy. Jest równie prosty do upieczenia, a przy tym ma inny świetny smak. Najlepsze

Bardzo Gruby Smok