ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:677/1072)

Chleb pszenny musztardowy 175

muśnięte, w piekarniku upieczone, a po przestygnięciu ze smakiem zostało zjedzone.   😃 Składniki na keksówkę  o wymiarach   ok. 25/12 cm ciasto: 30 g świeżych drożdży, ok. 700 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków typ 550, ½ łyżeczki cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, 400 ml ciepłej wody, ponadto: ok. 80 g musztardy rosyjskiej bardzo ostrej (pół słoiczka(...)maki  i dokładnie mieszamy. Przykrywamy bawełnianą ściereczką,  pozostawiamy w temp. pokojowej na 15 min do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po wyrośnięciu ciasta, jeszcze raz zagniatamy, ale krótko. Formę na ciasto smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto dzielimy

Moniki Smakołyki
Rogaliki drożdżowe z jabłkiem i cynamonem 202

rogalików. Rogaliki wyszły pyszne, puszyste i długo trzymały świeżość. Jak na razie jest to mój najlepszy przepis na rogaliki drożdżowe. Jabłka obrałam, starłam na tarce, odcisnęłam nadmiar soku i dodałam cynamon. Polecam, warto zrobić :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 130 g masła 200 ml mleka 2 jajka 2/3 szklanki cukru pudru

kruche babeczki
Bułeczki drożdżowe z kruszonką 89

mleka i odrobiny mąki, odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, a margarynę stopić. Gdy rozczyn drożdżowy zwiększy swoją objętość dodać do miski z mąką, dodać sól, jajka i zacząć wyrabiać razem, wybijając ciasto tak aby weszło jak najwięcej powietrza, Gdy ciasto będzie już gładkie z lśniącą powierzchnią z wieloma pęcherzykami oraz będzie odstawać od ręki

przepisy- Milki
Jabłka w cieście 136

racuszki:  Racuchy z rabarbarem Racuszki z jabłkami Racuszki z makiem i żurawiną   Placuszki z jabłkami   Drożdżowe racuszki z rabarbarem   Twarogowe placuszki   Pełnoziarniste jogurtowe placuszki z czekoladą   Czekoladowe placuszki owsiane   Jabłka w cieście  Składniki (na 2-3 porcje): 1 duże jajko 150ml kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka 1 łyżka cukru z wanilią

Obiad gotowy
Brzdąc z konfiturą 126

cóż...mam w domu miłośnika własnie takowych. Smakosz, bo o nim mowa, mógłby jeść tylko takie, żadne babki, kruche czy drożdżowe, ma być krem, najlepiej duuużo kremu. Cóż począć, trzeba było polubić i nauczyć się robić ciasta z kremem :)  Dziś bardzo proste i niezbyt pracochłonne ciasto, czyli moja wersja popularnego brzdąca. Lekkie, puszyste ciasto przełożone konfiturą i kakaowym kremem

Na kulinarnym poligonie
Babka czekoladowa na drożdżach 175

Wielkanoc, to czas na baby, baby drożdżowe . Muślinowe, zwykłe drożdżowe , migdałowe na drożdżach , ponczowe , szafranowe...  Dzisiaj polecam przepis na babkę czekoladową drożdżową , według przepisu z książki Marii Disslowej „Jak gotować”, z 1930 roku. Ta babka jest pyszna :) 6 jajek, 60 g cukru, 120 g czekolady deserowej, 250 g mąki pszennej, 30 g drożdży, 125 ml ciepłego mleka(...)mleko z rozprowadzonymi drożdżami. Dalej ubijając dodać mąkę. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy jajeczno-czekoladowej. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki, wymieszać. Napełnić foremkę na babkę ciastem i odstawić na około 2 godziny, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 40 minut. Ja upiekłam ciasto w foremkach na mini babki. Babki

królestwo garów
Chleb pszenno-żytni z nasionami 101

Chleb pszenno-żytni z nasionami to pyszna alternatywa do zwykłego chleba pszennego. Świetnie pasuje na wszelkie kanapeczki. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content

Bardzo Gruby Smok
Jagodzianki z migdałami 175

unikać wszelkich orzechów, to nadrabiam właśnie migdałami. Wyobraźcie sobie teraz jak smakują takie pyszne, lekko cieplutkie jeszcze drożdżowe bułeczki z jagodowym środkiem, kuknij na przepis, a następnie upiec je w swoim domu i delektuj się smakiem. Składniki: Na 6-7 bułeczek Ciasto: 2 pełne szklanki mąki + do podsypywania 200ml mleka + 1 łyżeczka 2 łyżki cukru 2 jajka 1/2 płaskiej łyżeczki(...)cukru i łyżki mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, roztrzepane jajko z białkiem oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy dodając na końcu roztopione i przestudzone masło. Ponownie wyrabiamy i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto wyrabiamy raz jeszcze na stolnicy podsypując delikatnie mąką, dzielimy na ok 6-7 części. Każdą część wyrabiamy, rozpłaszczamy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. 177

Zapraszam na drożdżowe ze śliwkami. Oczywiście możecie zamienić śliwki  na inne owoce, ale akurat mamy sezon  więc myślę, że trzeba korzystać.  Ja bardzo lubię ciasta że śliwkami. Dlatego w sezonie często je robię.  Wam również polecam :) Z białek które zostaną, możecie zrobić pyszne rogaliki. Przepis znajdziecie  tu . Składniki: 1 szklanka ciepłego mleka 50 g. drożdży(...)mleka. Dodać cukier i wymieszać.  Zostawić na 10-15 minut.  Masło roztopić. Następnie do zaczynu drożdżowego wsypać mąkę, dodać jajko i żółtka.  Na koniec wlać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić robotem,  lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić  na pół godziny, żeby ciasto podrosło. Następnie przełożyć ciasto na blaszkę  wyłożoną

Agusiowe smakołyki
Drożdżowe pierogi z kwaśną kapustą i grzybami 213

ulubioną. Zresztą wszystko mi zawsze smakuje, bo na ten dzień z jeszcze większą miłością się gotuje.   W tym roku  drożdżowe  pierogi  przygotowałam, w których farsz z kwaśnej kapusty i prawdziwków schowałam. Ciasto delikatne z wyrazistym  farszem  - kwaśnym, ostrym, grzybowym - kontrastowało, ale smakowo idealnie współgrało. Pierożki same na ciepło zjadane, lub  barszczykiem czerwonym(...)łyżki oleju rzepakowego z Wielkopolski SemCo, 1 łyżka kminku całego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku,  sól do smaku, cias to: 800 g mąki pszennej np. do drożdżowych wypieków, 40 g świeżych drożdży, 1 ½   łyżeczki soli, 300 ml ciepłej wody, 3 łyżki oleju rzepakowego z Wielkopolski SemCo, 1 wiejskie jajo, pon adto: 1 jajko, mąka do podsypania, pieprz

Moniki Smakołyki
Domowe jagodzianki – sprawdzony przepis 96

przywrócić we własnej kuchni smak i zapach tych pysznych bułeczek drożdżowych. Mamy nadzieję, że nasz przepis pozwoli to zrobić nawet tym, którzy nie mają dużego doświadczenia w tego typu wypiekach. Z pewnością nie raz słyszeliście tekst: Mamo zrób mi takie jagodzianki jak z cukierni Nasze bułeczki drożdżowe z jagodami świetnie sprawdzą się jako deser dla dzieci. Nam najlepiej smakują(...)które znajdziesz na Naszym Blogu Kulinarnym. Zobacz przepis na nasze ulubione bułeczki drożdżowe maślane , a także pachnące drożdżówki z budyniem waniliowym . Sprawdź również pomysł na drożdżówki z twarogiem . Jak upiec drożdżówki z jagodami? Zapraszamy na przepis na jagodzianki bez wyrabiania! Domowe jagodzianki – sprawdzony przepis Składniki Na ciasto: mąka pszenna typ 500 – 550: 2,5 szklanki mleko ciepłe

Kuchnia Na Wypasie
Makowiec z jabłkami na kruchym spodzie 38

Makowiec z jabłkami na kruchym spodzie – przepis na szybkie ciasto z makiem i jabłkami Wilgotny makowiec z jabłkami na kruchym spodzie to jedno z tych ciast, które budzi w nas wspomnienia. Dodatek jabłek sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne i zyskuje jeszcze więcej smaku. Domowy makowiec na kruchym spodzie jest łatwiejszy i mniej pracochłonny niż makowiec zawijany i bardzo smaczny(...)Podpiekanie spodu . Formę do ciasta posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia ( papier lepiej przylega do natłuszczonej formy ). Pokrój ciasto na równej grubości plastry i oblep nimi dno formy, tak, aby nie było pustych miejsc. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, grzałka góra – dół , i wstaw do niego ciasto. Czas pieczenia ciasta to około 12–15 minut

Cztery Fajery
Rodzinna pizza z salami, z domowym sosem 162

wodę. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Pozostała mąkę mieszamy z solą. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy oliwę część mąki i mieszamy za pomocą np. różdżki. Następnie ciasto mieszamy łyżką drewnianą,   stopniowo dodając pozostałą cześć mąki. na samym końcu wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto ugniatamy od zewnętrznej części

Moniki Smakołyki