ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:676/1072)

Najprostsze paszteciki uniwersalne 111

głowa boli od nadmiaru tlenu. Toteż możliwość przejażdżki rowerowej w stronę jakiegoś nieodległego lasu jest błogosławieństwem. Właśnie na taki wypad przydać się mogą pyszne i proste paszteciki drożdżowe. Mówiąc paszteciki trochę zawężamy temat, bo można je wypełniać dowolnym farszem. Moja mama często robi je wypełnione mięsem z rosołu odpowiednio rozdrobnionym.  Nasze są dziś w dwóch wersjach, właśnie z mięsem(...)bardzo łatwo. Po prostu łączymy ze sobą wszystkie składniki i zagniatamy elastyczne ciasto, wszystko, także drożdże, trzeba je tylko pokruszyć. Ciasto chwilę trzeba wyrobić, było jednolite i plastyczne. Oczywiście można robotem. Gotowe rozdzielić na dwie części. Mimo że jest drożdżowe nie czeka na wyrastanie. Naprawdę szybko jest gotowe do dalszej pracy. Może być formowane na różne sposoby. Nasze mięsne paszteciki

I tu będę miała takie te
WYNIKI KONKURSU Z OKAZJI 1 URODZIN BLOGA 144

ciasteczka oraz foremki do ciasteczek .   4 Miejsce zajęła Pani Justyna Dragan i jej Tort Crispello . Nagroda to książka Ciasta Siostry Anieli oraz foremki do ciasteczek. 5 miejsce zajęła Pani Dagmara Wąsińska  i jej Torcik piernikowo-drożdżowy na pomarańczowo. Nagroda to Miarki  , Gryczanki  oraz  żel firmy Avon. 6 Miejsce zajęła Pani Marzena Szkodzińska i jej przepyszne

Sama słodycz i szczypta chili
Tradycyjna kuchnia rzymska. Jaka jest? 103

alici”. A co z pizzą? Oczywiście znana na cały świat jest rzymska pizza na cienkim cieście. Zobacz więc koniecznie przepis na ciasto na pizzę -jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze . Słodkim specjałem rzymskiej kuchni są „maritozzi con panna” – pyszne ciastka drożdżowe, koniecznie wypełnione śmietaną. Ich nazwa wiąże się z tradycją, zgodnie z którą w czasie Wielkiego Postu obdarowywano

ProstePesto.pl
Idealne ciasto na domową pitę 167

kilka minut. Przesiej mąkę do głębokiej misy, dodaj sól, wymieszaj. W środku mąki zrób wgłębienie i wlej do niego oliwę, jogurt i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj drewnianą łyżką. Mieszając stopniowo dodawaj wodę. Kiedy wlejesz już wszystko, przełóż ciasto na stolnicę i zacznij wyrabiać. Zajmie ci to około 10 minut. Ciasto na początku będzie wilgotne i kleiste, ale z czasem zacznie się

Niedzielny kucharz
Domowy kebab z kurczaka 286

kilka minut. Przesiej mąkę do głębokiej misy, dodaj sól, wymieszaj. W środku mąki zrób wgłębienie i wlej do niego oliwę, jogurt i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj drewnianą łyżką. Mieszając stopniowo dodawaj wodę. Kiedy wlejesz już wszystko, przełóż ciasto na stolnicę i zacznij wyrabiać. Zajmie ci to około 10 minut. Ciasto na początku będzie wilgotne i kleiste, ale z czasem zacznie się

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Domowy kebab z kurczaka 143

kilka minut. Przesiej mąkę do głębokiej misy, dodaj sól, wymieszaj. W środku mąki zrób wgłębienie i wlej do niego oliwę, jogurt i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj drewnianą łyżką. Mieszając stopniowo dodawaj wodę. Kiedy wlejesz już wszystko, przełóż ciasto na stolnicę i zacznij wyrabiać. Zajmie ci to około 10 minut. Ciasto na początku będzie wilgotne i kleiste, ale z czasem zacznie się

Niedzielny kucharz
Drożdżowe ze śliwkami 154

domowe ciacho drożdżowe🥰obowiązkowo z owocami i kruszonką. Tym razem u mnie śliweczki ❤️ Składniki: mąka pszenna 500 g, drożdże 50 g, żółtka 2 szt, jajko 1 szt, masło 100 g, cukier waniliowy 2 łyżki,  ciepłe mleko 250ml, cukier 100 g,  Kruszonka: masło 100 g, mąka pszenna 150 g,  cukier 100 g, cukier waniliowy 1 łyżka,  Dodatkowo(...)mleka wymieszać z drożdżami, z 5 łyżkami mąki oraz z 2 łyżkami cukru. Odstawić aż rozczyn zacznie rosnąć. Do miski włożyć pozostałe składniki, dodać rozczyn i wyrobić ciasto. Odstawić do podwojenia objętości. Następnie ciasto wyłożyć na wysmarowaną olejem blaszkę. Możecie użyć jednej bardzo dużej blachy lub 2 blaszki o wymiarze 23/33. Na cieście ułożyć wydrylowane śliwki skórką do dołu. Składniki

kulinarne odsłony pati
Orkiszowe ciasto z rabarbarem i budyniem 187

się powstrzymać przed jego zakupem. Co prawda, nigdy przedtem nie miałam z nim do czynienia w kuchni, ale ... kto nie pamięta z dzieciństwa smaku drożdżowego placka z rabarbarem? :) Pomyślałam więc, że odtworzę te wspomnienia piekąc ciasto. Do głowy wpadły mi nietknięte płatki orkiszowe, budyń i biała czekolada + oczywiście rabarbar. Połączenie idealne, prawda? ;) I chodź pogoda nie dopisuje, to kawałek

Kuchnia Ellie
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 120

miksera wsypać płatki, zalać wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem do drożdżowego. Wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odklejać się od ścianek misy, u mnie około 5 min. Uwaga, ciasta chlebowego jest prawie 2 kg, nie wszystkie roboty dadzą sobie radę z wyrobieniem

moj przepis na
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 102

miksera wsypać płatki, zalać wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem do drożdżowego. Wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odklejać się od ścianek misy, u mnie około 5 min. Uwaga, ciasta chlebowego jest prawie 2 kg, nie wszystkie roboty dadzą sobie radę z wyrobieniem

moj przepis na
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 156

miksera wsypać płatki, zalać wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem do drożdżowego. Wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odklejać się od ścianek misy, u mnie około 5 min. Uwaga, ciasta chlebowego jest prawie 2 kg, nie wszystkie roboty dadzą sobie radę z wyrobieniem

moj przepis na
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 196

miksera wsypać płatki, zalać wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem do drożdżowego. Wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odklejać się od ścianek misy, u mnie około 5 min. Uwaga, ciasta chlebowego jest prawie 2 kg, nie wszystkie roboty dadzą sobie radę z wyrobieniem

moj przepis na
Drożdżowa gwiazda makowa 65

Jestem wielką fanką wypieków drożdżowych. Gwiazda makowa bardzo kojarzy się z wypiekiem bożonarodzeniowym, ale świetnie sprawdzi się na spotkaniach rodzinnych i innych towarzyskich imprezach. Piekę ją kilka godzin przed przyjściem gości, żeby była mięciutka, pachnąca i świeża.  Składniki:  500 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli  40-45 g świeżych drożdży 70 g masła(...)upieczonej gwiazdy Sposób przygotowania:  1. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże i mleko. Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać mleko z drożdżami i cukrem. Wyrobić gładkie ciasto.  2. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do podrośnięcia.  3. W międzyczasie masę makową wymieszać z olejkiem migdałowym. 4. Po tym czasie ciasto podzielić

Kuchnia domowa Ani
Placki drożdżowe z jabłkami. 332

Pulchne placki drożdżowe z jabłkami. Idealne na obiad lub podwieczorek. Przygotowanie ich nie zajmie Wam dużo czasu. To wymieszanie kilku składników, które z pewnością wiele z Was ma w domu. 20 minut oczekiwania na to, żeby drożdże zaczęły pracować i można je smażyć. Placki z jabłkami to ulubione placki mojej córki więc z pewnością posmakują Waszym łasuchom zarówno tym małych(...)tarce. Dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy niewielką ilość oleju i wykładamy po łyżce ciasta. Smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone placki osączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. Uwagi Placuszki z jabłkami Drożdżowe racuchy z jagodami Placki drożdżowe

To co lubię - gotuję i polecam
Chleb Babci Basi Pyszny Prosty Szybki 395

wszelkimi bakaliami, suszonymi pomidorami, żurawiną lub ulubionymi ziołami.  Jest to najprostszy i najszybszy przepis na chleb, gdyż nie robimy najpierw rozczynu drożdżowego tyko i wyłącznie łączymy wszystkie składniki nie czekając, nie odstawiając aż ciasto wyrośnie. Jeśli posiadasz robot kuchenny z hakiem do zagniatania ciasta bądź silne męskie dłonie nawet nie zauważysz kiedy chlebek będzie gotowy :) Z poniższego przepisu wychodzi

Wylizany Rondel