ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:668/1038)

Drożdżowe zawijaki z bakaliami 188

Bułeczki drożdżowe z syropem trzcinowym i bakaliami nazwałam zawijakami, do ciasta niewielką ilość cukru brązowego dodałam, a rodzynki, migdały i skórki z pomarańczy z syropem trzcinowym zmieszałam. Ciasto z słodkimi bakaliami w roladę zwinęłam i na krążki je pocięłam. Chwila czekania, chwila pieczenia i gotowe bułeczki były już do zjedzenia. Delikatne ciasto słodyczą wypełnione to są drożdżówki mojej rodziny ulubione

Moniki Smakołyki
Chlebek dyniowy z kremem szafranowo-dyniowym / Pumpkin bread 128

Słodki chlebek drożdżowy przekładany masą szafranowo-dyniową. Idealna głębia smaku. Ciasto na chleb przyprawiłam cynamonem i kardamonem, masę z dyni wzbogaciłam szafranem, miodem i imbirem. Całość dała niesamowity efekt. Chlebek został zjedzony tego samego dnia ;-) Zapraszam! Szafran, jak i wiele innych prawdziwie aromatycznych przypraw otrzymałam od firmy http://www.skworcu.com.pl/, przyprawy są wysokiej jakości. Każda pakowana w oddzielną hermetyczną

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą i olejem rzepakowym 163

codziennej diety. Jest on również często rekomendowany jako zamiennik oliwy z oliwek w naszej części Europy, dlatego też zamiast oliwy użyłam oleju rzepakowego.  Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą i olejem rzepakowym Składniki: Ciasto 14 g  suszonych drożdży 1 1/2 szklanki soku z buraków 1 łyżeczka cukru 500 - 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe serca z cynamonem i czekoladą 199

mleka rozprowadzić drożdże. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. Jajka   z cukrem ubić na puszystą masę. Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć. Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno niezbyt gęstą, ale i nie zupełnie rzadką konsystencję. Wyrobione ciasto  przykryć

kolorowotorcikowo
...bo mnie jest (nadal) szkoda lata 125

Choć pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie (-4 i śnieg po kolana) ja uparcie i skrycie myślę o lecie. A oto dowód- przepyszne odrywane jagodzianki drożdżowe. Już myślałam, że mi te bułki nie wyjdą. Ciasto wyrastało mi dwa razy, umazałam się sokiem jagodowym, a na koniec bułki jakby się trochę rozklapiły. Pomimo tego są wspaniałe! Rozczyn: 2 łyżki letniego mleka

bastalena
1443. Rogaliki ekspresowe ..po raz kolejny.. 197

Lubię takie ciasta, których nie trzeba długo zagniatać i czekać aż urośnie,,i te rogaliki właśnie są robione w ekspresowym tempie...wystarczy zagnieść ciasto i już

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe rogaliki z masą krówkową 231

odstawić do wyrośnięcia. 2 żółtka + 1 białko z cukrem na puszystą masę. Drugie białko pozostawić do smarowania rogalików. Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć. Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno niezbyt gęstą, ale i nie zupełnie rzadką konsystencję. Wyrobione ciasto  przykryć ściereczką

kolorowotorcikowo
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na drożdżach 276

pozostawić na 20 minut - 250g mąki żytniej i 250g mąki pszennej przesiać i wymieszać razem z solą i słonecznikiem - składniki suche przełożyć do mieszanki drożdżowej, połączyć nożem, wyrabiać kilka minut, podsypując pozostałą mąką - ciasto będzie klejące, pozostawiamy je w misce przykryte na około 30 minut - po tym czasie ciasto urośnie dwukrotnie, zagniatamy je jeszcze raz, ciasto będzie cały czas dość

Smakołyki Bereniki
Słodkie mleczne bułeczki 82

cieście. Wodę i mąkę miesza się i podgrzewa do temperatury 65stC, a następnie studzi i dodaje do ciasta. Z ciasta można upiec jeden chleb albo podzielić na porcje i uformować bułeczki do odrywania. Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Chałka litewska Chleb pszenny - baton Chałka waniliowa Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Bułki z siemieniem

Obiad gotowy
Kiedy wypada Tłusty Czwartek w 2020? 131

Tłusty Czwartek wypada zawsze na 52 dni przed Wielkanocą. Jest to pierwszy dzień ostatniego tygodnia karnawału. Kolejny czwartek bowiem jest pierwszym dniem po Środzie Popielcowej, która

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Koreczki, przekąski i przystawki. Imprezowe hity! 3745

wędlin *** Talerz warzyw *** Sałatki na imprezę PRZEPISY TUTAJ SŁODKIE PRZEKĄSKI: ROGALIKI MAŚLANE PRZEPIS TUTAJ SEROWE PĄCZKI W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ FAWORKI – IDEALNIE KRUCHE PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ BAJADERKI PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ FAWORKI NA PIWIE PRZEPIS TUTAJ   POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY

Blog z Apetytem
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi 151

oregano oraz: 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli Zalać wszystko połową szklanki ciepłej wody i odstawić na 20 minut. Ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 650) 1/2 szklanki płatków owsianych  zaczyn drożdżowy zalewa ziołowa około 1/2 szklanki wody  Przygotowanie : Mąkę przesiać, następnie wymieszać ją z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą, wszystko wyrobić

Proste Potrawy
bułki z farszem pieczarkowym 146

bazylią i czosnkiem (w słoiczku Kamis) Mąkę przesiać. W połowie wody rozpuścić drożdże, dodać do mąki i połączyć z resztą składników. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki (ja wyrabiam mikserem z końcówkami do drożdżowego przez około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz: pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Boczek pokroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pizza z chipsami z samami 206

Tylko kolory na drzewach jesień nam dzisiaj przypomniały bo termometry pod wpływem ciepła oszalały. Grilla więc uruchomiłam i pizze z salami na nim zrobiłam. Wyszła soczysta    na cieście chrupiącym i była znakomitym, obiadem bardzo sycącym.   Składniki: 250 g mąki pszennej, 150 ml ciepłej wody, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki cukru(...)mąki i dolewamy wody. Całość miksujemy  ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąk,i oliwę i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki).  Ciasto można ponownie przykryć i odstawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia. Możemy

Moniki Smakołyki
Przekąski i potrawy na Sylwestrową Noc 145

Krakersy serowe z rozmarynem    Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami     Empanadas z meksykańskim farszem     Quiche na cieście francuskim z kurczakiem, szpinakiem i roszponką   Tartaletki z krewetkami i pastą z awokado     Quesadilla z mięsem, papryką, szpinakiem i mozzarellą      Gofry orkiszowe z pieczonymi burakami, fetą i dipem jogurtowym

Passions hobbies life