Drożdżowe ślimaczki na kremówce z suszoną figą 182rozczyn: 330 ml śmietanki kremówki 30 % 2 łyżeczki cukru 5 dag świeżych drożdży Na ciasto: 2 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3 szklanki mąki tortowej Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 15 dag suszonych fig od HELIO Wykonanie pysznych ślimaczków drożdżowych: 1. Rozczyn: Kremówkę podgrzewamy, następnie w ciepłej rozpuszczamy drożdże i cukier. Przykrywamy czystą ściereczką(...)odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość na około 20 minut. 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy utarte jajka i rozczyn, zagniatamy mięciutkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne dosypujemy mąki. Ciasto zagniatamy przez kilka minut, aż będzie gładkie i ładnie będzie odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy ściereczką
Izabelawkuchni
PIZZA GRZYBOWA W KSZTAŁCIE LODÓW 165Naszła nas dziś ochota na pizze. Przygotowałam więc pizze w kształcie lodów. Mąż cieszył się jak małe dziecko zwłaszcza że środek to są jego ulubione składniki. CIASTO: 300 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka wody FARSZ: 1 opakowanie sosu grzybowego WINIARY 300 ml bulionu(...)cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i szklanką ciepłej ale nie gorącej wody. Przykrywamy miseczkę z drożdżami szmatką i zostawiamy 15 minut po przykryciem. Rozczyn drożdżowy mieszamy z mąkami. dodajemy olej i mieszamy. Wyrabiamy ciasto do uzyskania odpowiedniej konsystencji (nie może kleić się do rąk ale nie może być zbyt sztywne). Przykrywamy szmatką i zostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem. Ciasto
Kuchnia w oparach
Jabłka smażone w cieście 92pyszne ciasto z prażonymi jabłkami, muszę je mieć na blogu, nie ma to tamto. A dziś pomyślałam, że wrócę może trochę do dań mojego dzieciństwa i usmażę Toli jabłka w cieście. Przewertowałam sporo przepisów ze starych książek kucharskich, ale większość z nich sugerowała dodanie do ciasta śmietany. Tej nie mam obecnie w domu, więc zrobiłam po prostu gęstsze ciasto naleśnikowe(...)żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z jabłkami Racuchy pełnoziarniste z jabłkami Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy z gruszkami Artykuł Jabłka smażone w cieście pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy
Jabłka smażone w cieście 350pyszne ciasto z prażonymi jabłkami, muszę je mieć na blogu, nie ma to tamto. A dziś pomyślałam, że wrócę może trochę do dań mojego dzieciństwa i usmażę Toli jabłka w cieście. Przewertowałam sporo przepisów ze starych książek kucharskich, ale większość z nich sugerowała dodanie do ciasta śmietany. Tej nie mam obecnie w domu, więc zrobiłam po prostu gęstsze ciasto naleśnikowe(...)żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z jabłkami Racuchy pełnoziarniste z jabłkami Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy z gruszkami Artykuł Jabłka smażone w cieście pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy
Szybkie ciasto z jagodami i lukrem 233lukru. Jak tylko się upiekło zaraz zeszli się chętni na degustację, udało się zrobić zdjęcia, bo zrobiłam dwie blaszki, podczas robienia zdjęć druga blaszka miała się już ku końcowi. Ciasto szybkie i łatwe w wykonaniu, może dacie się skusić i sami je zrobicie?. Składniki na dwie średniej wielkości blaszki: 85 dag mąki pszennej 7 dag świeżych drożdży 8 łyżek(...)soku z cytryny 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło i zaczyn drożdżowy mieszamy, dodajemy roztrzepane jajka połączone z cukrem. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia w szczelnie zakrytej misce folią spożywczą. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na duży prostokąt
Apetyczna babeczka
Bułeczki z sezamem 172Coś lekkiego i bez spulchniaczy :) Idealne, proste w przygotowaniu bułeczki o chrupiącej skórce. Podawane na ciepło z roztapiającym się masłem i szklanką mleka są zacne
Niezły Młynek
Drożdżowy chleb z garnka – orkiszowy z kuskusem 163zakwasie, więc zastanawiałam się czy brać udział we wspólnym wypiekaniu. Wiem jednak, że nie wszyscy jeszcze “zaprzyjaźnili” się z zakwasem, więc postanowiłam wypróbować przepis ten przepis. Drożdżowy chleb z garnka, z mąką orkiszową, żytnią i z kuskusem. Niech nam się upiecze! Składniki na chleb o wadze 750 g 80 g suchego kuskusu 8 g świeżych drożdży(...)przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie studzimy. W 300 ml wody rozpuszczamy drożdże i mieszamy z przestudzonym kuskusem, mąką i solą. Całość krótko wyrabiamy, aż się wszystko połączy. Ciasto przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej około 30 minut. Następnie przykryte wstawiamy je do lodówki na około 6 – 12 godzin. Po upływie wymaganego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki
Tajemnice Smaku
Chleb z garnka orkiszowy z kuskusem 119zakwasie, więc zastanawiałam się czy brać udział we wspólnym wypiekaniu. Wiem jednak, że nie wszyscy jeszcze “zaprzyjaźnili” się z zakwasem, więc postanowiłam wypróbować przepis ten przepis. Drożdżowy chleb z garnka, z mąką orkiszową, żytnią i z kuskusem. Niech nam się upiecze! Składniki na chleb o wadze 750 g 80 g suchego kuskusu 8 g świeżych drożdży(...)przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie studzimy. W 300 ml wody rozpuszczamy drożdże i mieszamy z przestudzonym kuskusem, mąką i solą. Całość krótko wyrabiamy, aż się wszystko połączy. Ciasto przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej około 30 minut. Następnie przykryte wstawiamy je do lodówki na około 6 – 12 godzin. Po upływie wymaganego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki
Tajemnice Smaku
Chałka z rodzynkami i migdałami 156Dziś wjechała chałka, to kolejny sprawdzony przepis mojej mamy. Początkowo miałam go nie publikować, ale było tyle pytań na Instagramie, że postanowiłam i tu napisać 😉 Składniki
Niezły Młynek
Kurczak w cieście francuskim 659odparowania wody. 3. Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na cztery porcje, każdą naciąć po obu stronach wzdłuż dłuższego boku (jak na drożdżowe warkoczyki). Ułożyć porcję mięsa, a na nią ostudzone pieczarki i plaster sera żółtego. Zapleść paski ciasta na zmianę (raz prawy, raz lewy). 4. Gotowe porcje włożyć na 10-15 minut do lodówki, potem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na blaszce
Kuchnia domowa Ani
Chleb orkiszowy z mix ziaren 196Zaczyn drożdżowy z mąką orkiszową wymieszałam do którego mix ziaren dodałam. Słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam podprażyłam i nasiona chia do nich dołożyłam. Ciasto wyrobiłam, do wyrośnięcia odstawiłam, potem tylko w piekarniku wypiekałam, a po przestygnięciu już zjadałam. Pieczywo wyszło znakomicie, krojone cienko, tylko z masełkiem smakowało wyśmienicie. Składniki: 350 g mąki orkiszowej, 20 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej(...)Odstawiamy na 15 min w temp. pokojowej. Wszystkie nasiona bez chia prażymy na suchej patelni i pozostawiamy do przestygnięcia. Do zaczynu drożdżowego dodajemy sól, nasiona, pestki, ziarna, część mąki, mieszamy. Następnie dodając pozostałą część mąki wyrabiamy ciasto, które przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrabiamy (w razie potrzeby podsypujemy mąką), formułujemy wałek o długości
Moniki Smakołyki
Drożdżowe cebularze z pieczarkami 85pyszne! Polecam przygotować z podwójnej porcji, ponieważ z mojego przepisu wychodzi 6 sztuk, a naprawdę szybko się rozchodzą. DROŻDŻOWE CEBULARZE Z PIECZARKAMI – PRZEPIS Składniki ROZCZYN 125 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 10 g świeżych drożdży CIASTO 250 g mąki pszennej 25 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli FARSZ 300 g pieczarek 2 cebule(...)solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę, dzielimy na 6 części i z każdej z nich formujemy okrągły placek. Układamy na blaszce wyścieloną papierem do pieczenia. Na środek każdego z nich wykładamy porcję farszu. Brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Artykuł Drożdżowe cebularze z pieczarkami pochodzi
Alle Dobre!
Piernik z drożdżami przekładany 211niektórych potraw to nawet nie pamiętam jak robiłam..no, ale cóż..życie ..jak mawia moja córka..Piernik drożdżowy będzie dokładnie 3000 wpisem....mhm..nie pomyślałabym , że będzie taki smaczny, mięciutki, pulchniutki......polecam..Pomysł gdzieś z netu ciut zmieniony .. Ciasto 7 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. miodu płynnego 1 szkl. oleju 35 dkg mąki
Moje domowe kucharzenie
Wspomnienie z dzieciństwa – chałka z masłem i szklanką mleka 264szklanki cukru ( można dać mniej ) szczypta soli 4 żółtka + jajko do posmarowania 200 ml ciepłego mleka 115 g miękkiego masła zaczyn drożdżowy Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, żółtka, zaczyn i mleko. Ciasto wyrobić. Dodać miękkie masło i wyrobić ponownie ciasto, najpierw w misce, następnie przełożyć na blat oprószony mąką i zagnieść na elastyczne i gładkie. Ciasto jest nieco
Niebieski kubek z kawa
WYTRAWNA TARTA NA JAGLANYM SPODZIE (WEGAŃSKA, BEZGLUTENOWA) 188moment, w którym danie było gotowe do degustacji (a raczej błogiego obżarstwa;-)). Składniki na 1 dużą formę o średnicy 30 cm + 4 małe foremki o średnicy 9 cm: ciasto: 5 szklanek ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 2,5 szklanki suchej), 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano. sos: 1/2 marchewki(...)łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka natki pietruszki, 1 łyżeczka koperku, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. wegański "parmezan": pół szklanki ziaren słonecznika, 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonej cebuli. Wykonanie: ciasto: Kaszę jaglaną namaczamy na noc. Przed gotowaniem przepłukujemy kilkakrotnie wrzątkiem, a następnie zimną, filtrowaną wodą (zabieg ma na celu usunięcie goryczki). Zalewamy wodą na wysokość
Jeść, by żyć w zdrowiu