ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:659/1038)

Krantz czekoladowy 79

podjąć zmagania z drożdżowymi wypiekami, ten przepis będzie dla Was. Krantz czekoladowy wytypowałam jako pierwszy do przetestowania z książki „Jarusalem”. Jest to drożdżowy zawijas z nadzieniem czekoladowym, obsypany orzechami. Popularne ciasto prosto z Jerozolimy może być sporym wyzwaniem. Z takim typem wypieków przeważnie daję sobie radę (szczególnie z świeżymi […] Artykuł Krantz czekoladowy pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Zakręcone dyniowo-cynamonowe bułeczki 104

Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać szczyptę soli, masło, puree z dyni, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 2. Nadzienie cynamonowe: Masło rozpuścić, przestudzić

Szalona Kuchnia Eweliny
Zakręcony chlebek dyniowy z nutą bazylii 146

Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski dodać szczyptę soli, masło, puree z dyni, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 2. Pesto bazyliowe: Bazylię, orzeszki, czosnek, parmezan

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto ucierane z truskawkami i płatkami migdałowymi 155

Słodkości bardzo rzadko u nas goszczą, a jeśli już, to właśnie w formie "suchszej" typu drożdżowe czy ucierane. O owocach sezonowych już nie wspomnę. Zakupy na to ciasto robiłam kilka razy, a za każdym razem truskawki nie doczekały nawet wyjęcia mąki z szafki. Podobnie z czereśniami. Oczywiście bardzo mnie cieszy, że świeże owoce mają powodzenie w moim domu. Tylko

Zielona Kuchnia
Ekspresowe drożdżówki z budyniem i borówkami 175

Przygotowanie drożdżówek zwykle drożdżowych jest długim procesem, z racji tego, że ciasto musi pewien czas odpocząć, by nam wyrosło i ciasto było elastyczne. Smaku nic nie przebije, ale jest świetny sposób,by drożdżówki przygotować w skróconym czasie z ciasta francuskiego, które jest niezwykłym wynalazkiem w kuchni. Sprawdza się w kuchni słodkiej jak i wytrawnej. Ciasto francuskie, budyń i owoce

Kuchnia Paulettes
Rabarbarowy deser jogurtowy 183

wtedy opuść dodatek malin. Wspaniały deser na leniwe popołudnie w ogrodzie, na tarasie lub zakończenie grillowej uczty. Na pewno nie zagraża Twojej sylwetce! Po ucieranym cieście z rabarbarem i kruszonką migdałową (przepis  tutaj) , drożdżowym placku rabarbarowym (przepis  tutaj)  rabarbarowego szaleństwa ciąg dalszy! Zapraszam do przepisu! Składniki na 6 słoiczków: 300 g rabarbaru 3/4 szklanki mrożonych malin

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PRZEPIS NA MINI PĄCZKI 187

Karnawał na całego! Dlatego dzisiaj mam dla Was bardzo szybką do zrobienia słodką przekąskę, Mianowicie mini pączki, fajne do kawki czy herbatki. Idealne dla całej rodziny

SMYKWKUCHNI
CYNAMONOWE ROLOWANE BUŁECZKI 122

CYNAMONOWE BUŁECZKI Cynamonowe rolowane bułeczki, kojarzone głównie ze Skandynawią, to coś co uwielbiam, robi się je niczym lotem błyskawicy, są obłędnie dobre i długo zachowują świeżość

SMYKWKUCHNI
Królewski chleb Jagiełły z cebulką prażoną 170

dokładnie rozmieszać. Odstawić na ok 10 minut aż zaczyn "ruszy". W dużej misce wymieszać obydwie mąki z solą, siemieniem lnianym i prażoną cebulką. Dodać zaczyn drożdżowy. Stopniowo dolewać wod,  aby kontrolować stopień wilgotności ciasta - ze wzgl. na użycie maki żytniej, która bardziej chłonie płyny, musiałam tu jeszcze dolać 2-3 łyżki wody dodatkowo . Wyrobić na elastyczne ciasto - aż masa

Grunt to przepis!
Wytrawny frgál na Lysej Horze 115

specjalny element do głaskania. W każdym razie na szczycie wszyscy postanowili się pożywić specjalnie na tą okazję przygotowanym daniem o nazwie frgál. To placek drożdżowy pochodzący z tej części Czech nazywany nieudanym ciastem, ze względu na to, że farszu jest więcej niż spodu. Trochę czeska pizza :) Zazwyczaj podawany na słodko, ale tradycyjnie też przygotowywany z kiszoną kapustą. Postanowiłem go delikatnie

Kryzysowa Książka Kucharska
Puszyste bułki z kurkumą i czarnuszką 183

Puszyste bułki z kurkumą i czarnuszką Pieczenie bułek i własnego chleba weszło na stałe do naszego menu . Moi chłopcy nie wytrzymaliby by tygodnia bez własnego pieczywa

Ogrodnik w podróży
Drożdżowa baba z bakaliami na oleju rzepakowym 106

Babę 🍥👵 drożdżową, mocno bakaliową, szybko przygotujecie, bo masę na ciasto tylko miksujecie.  Bakalie dokładacie, do formy przelewacie, od razu do piekarnika wkładacie i chwilę czekacie ⏰.  Tylko cukrem pudrem posypujecie i już ją jecie.  Krótko o niej opisuję ✏, bo właśnie jej smakiem się delektuję 👄.   Składniki (forma na babkę ok. 22 cm) : 150 g suszonych daktyli

Moniki Smakołyki
Bułki pszenne. 144

oleju Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier.Zostawić na ok 15 min aż drożdże zaczną pracować. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, zaczyn drożdżowy, wodę i na koniec olej.Wyrobić gładkie ciasto. Ja wyrabiam mikserem bo ciasto jest dość rzadkie. Na koniec wyrobić chwilę ręcznie. Można podsypać mąka, jeśli za bardzo się klei, ale nie za dużo, żeby

Agusiowe smakołyki
Rogaliki świętokrzyskie 155

kubeczku podgrzewamy delikatnie mleko, dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Zaczyn drożdżowy dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Z ciasta wałkujemy koła o średnicy 28 cm i grubości 1/2 cm. Koła dzielimy na 8 równych trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta wykładamy niewielką ilość powideł

Wędrówki po kuchni
Langosze - placki węgierskie 511

wystudzeniu mielimy. Drożdże ucieramy z cukrem i rozpuszczamy w 100 ml ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut.  Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, olej, ziemniaki i resztę mleka.  Ugniatamy jednolite ciasto a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość. w tym czasie masło ucieramy z czosnkiem

Qchnia po prostu
Babka piaskowa. 143

Jednym z moich ulubionych ciast na Wielkanoc jest babka. Najbardziej lubię babki drożdżowe i piaskowe. Dziś mam dla Was przepis na pyszną, mięciutką, aromatyczną babkę piaskową, która rozpływa się w ustach. Szybko znika ze stołu,. proponuję zrobić z podwójnej porcji. Składniki 30 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 4 jaja 1,5 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy

Kulinarne pyszności Molki
Chlebek orkiszowy z orzechami 189

cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na około 15 - 30 minut. 2. W misce mieszamy mąkę, sól, pestki dyni i pokruszone orzechy. 3. Dodajemy zaczyn drożdżowy do mąki, dokładnie mieszamy i wyrabiamy rękami ciasto. Jeśli ciasto lepi się do rąk to dodajemy jeszcze mąki. 4. Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Przekładamy do niej chlebek

W kuchni Katie
Rogaliki bez nadzienia 153

cukier puder cukier waniliowy Sposób przygotowania: 1. Drozdże ropuszczamy w śmietanie. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat i siekamy z tłuszczem. Dodajemy przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy na śmietanie i ponownie siekamy. Wyrabiamy dłońmi ciasto, owijamy folią spożywczą i na całą noc wkladamy do zamrażarki. 2. Kolejnego dnia ciasto dzielimy na 2 części. Cieniiutko rozwałkowujemy i wycinamy okręgi od deserowego talerzyka

Kuchnia w czekoladzie
9 najlepszych sylwestrowych przekąsek 579

szybkie do przygotowania, a na pewno zasmakują biesiadnikom. Bułeczki z pieczarkami Flaczki cielęce w rosole Knapka z grillowanym łososiem Domowe nuggets'y Kruche paluchy z ciasta piwnego Kruche miseczki z sałatką tuńczykową Kruche drożdżowe paszteciki z szynką i serem Sałatka z ryżem, kukurydzą i fasolką flażoletką, z dodatkiem pieczonego kurczaka Tatar ze śledzia na krakersowej kruszonce Życzę wszystkim szampańskiej zabawy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowiec drożdżowy z domową masą makową 112

Dawno już nie piekłam drożdżowego makowca,więc upiekłam a oto on: Składniki: ciasto:pół kostki drożdży 2 łyżki mleka 1/2 kg mąki 150 g masła 2 jajka 3 żółtka pół szkl cukru pół szkl kwaśnej śmietany masa makowa: 400 g suchego mielonego maku 2 szkl gorącego mleka 1 garść jagód goji 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej 1 garść rodzynek

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ekstrakt pomarańczowy 111

Którejś nocy siedziałam na kanapie i robiłam na drutach ogromny pled na wielkie amerykańskie łóżko king size bed . Słuchałam radia. A w nim koncertu grupy Queen

Posadzone i zjedzone
Bułki drożdżowe z pieczarkami 148

Prosty przepis na bułeczki drożdżowe z farszem pieczarkowym, posypane żółtym serem. Składniki: Ciasto: 300 ml mleka 2 łyżeczki cukru 125 g masła lub margaryny 2 jaja 0,5 kg mąki 100 g drożdży szczypta soli Nadzienie: 400 g pieczarek cebula 3 łyżki ketchupu sól, pieprz Dodatkowo: ok 150 g sera żółtego Przygotowanie Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy

e-PrzepisyKulinarne
Parowce, pampuchy, kluski na parze 191

szczyptą soli oraz mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki, jajka i roztopione, ostudzone masło przekładamy do miksera, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i mieszamy (lub zagniatamy ręcznie) kilka minut.  Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość.  Z ciasta odrywamy po kawałku, robimy kulkę, w której robimy dołek i nakładamy do niego jagody (można dodać

Bon appetit mon amie
Precle 143

Pół kruche pół drożdżowe precle z makiem, sezamem lub dowolnym dodatkiem. Ciasto jest proste do zrobienia, natomiast najwięcej czasu zajmuje rolowanie i formowanie precelków. Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 30 g drożdży 2 łyżki śmietany 18% 250 g mąki 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczka soli 120 g masła 2 żółtka białko do posmarowania precli mak, sezam

Mama Gotuje
Kruche ciasto z rabarbarem 163

Odkąd zamieszkaliśmy w nowym mieszkaniu rzadko piekę chleby na zakwasie, które uwielbiam, ale za to drożdżowe wypieki się udają Jednak nie o chlebie dzisiaj, lecz o kruchym cieście z rabarbarem. Piekarnik mam niezbyt nowoczesny ( można powiedzieć, że z odzysku), więc piecze jak chce, ale kruche ciasta się zawsze udają. Ponieważ jest sezon na rabarbar postanowiłam i ja upiec ciasto. Piekłam

Niebieski kubek z kawa
Pizza z mozzarellą i kurczakiem 199

mąki i dolewamy wody. Całość miksujemy  ok. 10 sek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałą cześć mąki, olej i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy 35 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką, skręcamy brzegi

Moniki Smakołyki
bułki do hot-dogów 107

rondla wlać pozostałe mleko, dodać masło i dobrze podgrzać - nie gotować. Do misy miksera wsypać 1,5 szklanki przesianej mąki, cukier, sól i zaczyn drożdżowy, miksować na średnich obrotach mieszadłami do wyrabiania ciasta. Następnie wbić w ciasto jajko i dobrze wymieszać. Do tego dolać gorące mleko z masłem ciągle miksując. Następnie dodawać po niewielkiej porcji mąki - 1/2 szklanki, za każdym

6niebo
Pączki 168

składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody na 10minut. Mąkę wymieszać z cukrem i zaczynem drożdżowym. Dodać żółtka, masło, sól i alkohol. Zagniatamy ciasto. Ciasto na pączki jest luźne i klei się do rąk. Ale unikajmy podsypywania mąki, bo wtedy pączki nie będą puszyste. Lepiej jest posmarować ręce olejem. Zagniatamy

Smaki Przyprawy i Kolory
Chałwolove & osłoda poniedziałku. 103

chcę do niej zrobić, ale przy okazji wypocząć i zrobić coś dla siebie, zaczynam dobrym śniadaniem ;) a dodatkowo kilka zdjęć na osłodę :) Leśny mech (zielone ciasto przełożone kremem z białej czekolady i mascarpone) drożdżowy wieniec z makiem i orzechami

More food, love and dreams
Chleb z prażonym słonecznikiem 118

czekolady, czy innych słodkości, ale chlebka domowego o najlepszej jakości. Słonecznik szybko na patelni uprażyłam, na połowę podzieliłam, jedną część zmiksowałam, do zaczynu drożdżowego dodałam, potem całe pestki słonecznika, pszenną mąkę dołożyłam i na elastyczne ciasto wyrobiłam. Ciasto sobie rosło, potem piekło w piekarniku, a ja nie mogłam doczekać się mojego smakołyku. Czas oczekiwania jak najbardziej został wynagrodzony bo chlebek

Moniki Smakołyki
Racuchy drożdżowe z jabłkiem 11045

Proste puszyste placuszki drożdżowe idealne na kolację lub słodki obiad. Do ciasta dodałam starte jabłka ale można też dodać jakieś inne drobne owoce lub pokrojone w drobną kosteczkę albo zrobić wersję bez owoców i podać je już z gotowymi placuszkami. składniki: 500 g mąki pszennej 1,5 szklanki letniego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru

Monia miesza i gotuje
Prosty chleb pszenny 162

rozmieszaj w 1/4 szklanki letniego płynu i odstaw na 10 minut, aby się drożdże ruszyły. Mąki wymieszaj, dodaj sól i cukier. Do mąki dodaj rozczyn drożdżowy i stopniowo dodawaj pozostały płyn jednocześnie zarabiając ciasto. Powinno być dość miękkie, ale nie rozpływające się zbytnio.Po zarobieniu ciasta zacznij je zagniatać i wyrabiaj aż do momentu gdy będzie elastyczne i zacznie dobrze odchodzić

Delicious Titbits
Pączki 120

składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody na 10minut. Mąkę wymieszać z cukrem i zaczynem drożdżowym. Dodać żółtka, masło, sól i alkohol. Zagniatamy ciasto. Ciasto na pączki jest luźne i klei się do rąk. Ale unikajmy podsypywania mąki, bo wtedy pączki nie będą puszyste. Lepiej jest posmarować ręce olejem. Zagniatamy

Smaki Przyprawy i Kolory
Warkocz śniadaniowy z bazylią i suszonymi pomidorami 112

dodajemy resztę ciepłego mleka, letnią wodę, roztopiony tłuszcz, sól, jajka oraz pokrojone drobno pomidory, bazylię, zioła prowansalskie i olej ze słoiczka po pomidorach. Wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. 3. Gotowe ciasto dzielimy na 15 części. Każdą rolujemy na dł. ok 12-15 cm. Do jednej bułki potrzebujemy trzy kawałki ciasta. Kładziemy je obok siebie, zlepiamy górę

Kuchnia w czekoladzie
Słodki chlebek z winogronami 145

cukru i 1 łyżkę mąki, kruszymy drożdże i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy sól i resztę cukru. Dodajemy drożdżową zawiesinę i roztopione masło. Wyrabiamy na jednolite ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut. 2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połową ciasta i posypujemy połową winogron

My Culinary Art
Ciasteczka "České koláče" 175

kucharską, z której bardzo często korzystam (zdjęcie poniżej). Z tej książki pochodzi przepis na świetne drożdżowe ciastka, czeskie kołacze. Mnie ich smak bardzo przypomina rogaliki drożdżowe, które piekła moja Babcia; ona wycinała z ciasta wydłużone trójkąty, robiąc czeskie kołacze - wycinamy kwadraty. Powiedziałabym - polski smak, czeski kształt. ;)               Nadziewamy czym dusza zapragnie - słodkim twarożkiem

Kuchnia Prezydentowej
Muffinki z rabarbarem 167

sobie świeży rabarbar, ale za to mam w pobliżu świetne sklepy z warzywami i jak się okazało rabarbar zagościł już na półkach. Dziś puszyste, mięciutkie drożdżowe babeczki z rabarbarem i kruszonką :) Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 kostki masła 50 g drożdży 1 jajko ekstrakt z wanilii +rabarbar Składniki

Ciastkozercy
Podwójnie czekoladowe śniadanie! 183

Śniadanie dla ukochanego? ;-) Podwójnie czekoladowe! Gorące rogaliki z nadzieniem czekoladowym od Goplany, podane z gorącą czekoladą z dodatkiem chili i bitej śmietany!  Podane do łóżka

SMYKWKUCHNI
Pączki 116

składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody na 10minut. Mąkę wymieszać z cukrem i zaczynem drożdżowym. Dodać żółtka, masło, sól i alkohol. Zagniatamy ciasto. Ciasto na pączki jest luźne i klei się do rąk. Ale unikajmy podsypywania mąki, bo wtedy pączki nie będą puszyste. Lepiej jest posmarować ręce olejem. Zagniatamy

Kulinarna rozmowa
Drożdżowe kapuśniaczki 230

Drożdżowe kapuśniaczki są idealne do czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 szklanka mleka 20 g świeżych drożdży 2 małe jajka 1 i 1/2 łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżeczka cukru 50 g roztopionego masła Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 30 dag pieczarek 2 cebule 2 łyżki oleju szczypta cukru 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżka majeranku

Kuchnia domowa Ani
Zwijane pałki z dynią 347

wodzie, dodajemy, sól, cukier, 50 g mąki i całość mieszamy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia zaczynu drożdżowego. Dodajemy pozostałą część mąki, dynię i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formułujemy placek o kształcie prostokąta o grubości ok. 1,5 cm. Kroimy na paski po szerokości. Końcówki dwóch pasków łączymy ze sobą, a pozostałą część

Moniki Smakołyki
Pączki z różą 188

Pączki z nadzieniem z róży to klasyka gatunku. Składniki: 600 g mąki (typ 480 - 650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka lub

prawdziwe jedzenie
Wytrawne ciasto z gruszkami 82

ciast kruchych. Przeważnie używam takiej o rozmiarze 28 cm x 23,5.   Keksówkę używam głównie do pasztetów oraz chleba. Czasem przygotowuje w niej również ciasta dla mniejszej ilości osób. Głównie takie ucierane lub drożdżowe. Lubię ją za łatwość czyszczenia oraz ładny wygląd. Większa forma 36 cm x 24 cm służy mi do pieczenia mięs oraz warzyw. Przygotowuje w niej(...)jednak dużo, ale planuje dokupić sobie jakieś, może z motywem świątecznym A Wy jakie formy do pieczenia używacie najczęściej? Możecie coś dobrego polecić :)? Buziaki, Angelika Artykuł Wytrawne ciasto z gruszkami pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Wytrawne ciasto z gruszkami 112

ciast kruchych. Przeważnie używam takiej o rozmiarze 28 cm x 23,5.   Keksówkę używam głównie do pasztetów oraz chleba. Czasem przygotowuje w niej również ciasta dla mniejszej ilości osób. Głównie takie ucierane lub drożdżowe. Lubię ją za łatwość czyszczenia oraz ładny wygląd. Większa forma 36 cm x 24 cm służy mi do pieczenia mięs oraz warzyw. Przygotowuje w niej(...)jednak dużo, ale planuje dokupić sobie jakieś, może z motywem świątecznym A Wy jakie formy do pieczenia używacie najczęściej? Możecie coś dobrego polecić :)? Buziaki, Angelika Artykuł Wytrawne ciasto z gruszkami pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni

Proponowane wyszukiwania