ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:659/1038)

Pączki 124

składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody na 10minut. Mąkę wymieszać z cukrem i zaczynem drożdżowym. Dodać żółtka, masło, sól i alkohol. Zagniatamy ciasto. Ciasto na pączki jest luźne i klei się do rąk. Ale unikajmy podsypywania mąki, bo wtedy pączki nie będą puszyste. Lepiej jest posmarować ręce olejem. Zagniatamy

Kulinarna rozmowa
Drożdżowe kapuśniaczki 234

Drożdżowe kapuśniaczki są idealne do czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 szklanka mleka 20 g świeżych drożdży 2 małe jajka 1 i 1/2 łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżeczka cukru 50 g roztopionego masła Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 30 dag pieczarek 2 cebule 2 łyżki oleju szczypta cukru 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżka majeranku

Kuchnia domowa Ani
Zwijane pałki z dynią 353

wodzie, dodajemy, sól, cukier, 50 g mąki i całość mieszamy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia zaczynu drożdżowego. Dodajemy pozostałą część mąki, dynię i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formułujemy placek o kształcie prostokąta o grubości ok. 1,5 cm. Kroimy na paski po szerokości. Końcówki dwóch pasków łączymy ze sobą, a pozostałą część

Moniki Smakołyki
Pączki z różą 193

Pączki z nadzieniem z róży to klasyka gatunku. Składniki: 600 g mąki (typ 480 - 650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka lub

prawdziwe jedzenie
Wytrawne ciasto z gruszkami 88

ciast kruchych. Przeważnie używam takiej o rozmiarze 28 cm x 23,5.   Keksówkę używam głównie do pasztetów oraz chleba. Czasem przygotowuje w niej również ciasta dla mniejszej ilości osób. Głównie takie ucierane lub drożdżowe. Lubię ją za łatwość czyszczenia oraz ładny wygląd. Większa forma 36 cm x 24 cm służy mi do pieczenia mięs oraz warzyw. Przygotowuje w niej(...)jednak dużo, ale planuje dokupić sobie jakieś, może z motywem świątecznym A Wy jakie formy do pieczenia używacie najczęściej? Możecie coś dobrego polecić :)? Buziaki, Angelika Artykuł Wytrawne ciasto z gruszkami pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Wytrawne ciasto z gruszkami 119

ciast kruchych. Przeważnie używam takiej o rozmiarze 28 cm x 23,5.   Keksówkę używam głównie do pasztetów oraz chleba. Czasem przygotowuje w niej również ciasta dla mniejszej ilości osób. Głównie takie ucierane lub drożdżowe. Lubię ją za łatwość czyszczenia oraz ładny wygląd. Większa forma 36 cm x 24 cm służy mi do pieczenia mięs oraz warzyw. Przygotowuje w niej(...)jednak dużo, ale planuje dokupić sobie jakieś, może z motywem świątecznym A Wy jakie formy do pieczenia używacie najczęściej? Możecie coś dobrego polecić :)? Buziaki, Angelika Artykuł Wytrawne ciasto z gruszkami pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Pieczone hot dogi pełnoziarniste 279

lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dosypać mąkę pełnoziarnistą - odpuściłam przesiewanie, ze wzgl. na jej grubość . Dodać cukier, szczyptę soli, żółtko oraz rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy.   Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. W razie potrzeby można dolać

Grunt to przepis!
Drożdżowe koperty z twarożkiem waniliowym 149

będzie ciasto. Im więcej mąki bezglutenowej – mniej wyrośnie i będzie bardziej kruche. Jednak bez względu na rodzaj mąki – będzie pyszne! Drożdżowe koperty z twarożkiem waniliowym Danie Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 4 koperty Składniki Ciasto 150 g mąka orkiszowa 100 g mąka ryżowa 30 g masło klarowane lub olej kokosowy 8 g drożdże instant 75 ml mleko

Kucharzyca
Racuchy drożdżowe gruszkowe 137

takie racuszki drożdżowe z gruszkami chętnie sięgam co jakiś czas w kuchni. Ciasto jest wspaniałą bazą do innych owocowych farszów, np. z bananami, malinami, jabłkami. Przygotowuję je także z suszonymi owocami, najczęściej wybór pada na rodzynki, suszoną żurawinę, miechunkę (lekko kwaskowa) lub suszone daktyle i figi. Ostatnio powstała nawet wersja wytrawnych placuszków – z mrożoną kukurydzą, wyszły bardzo smaczne(...)pudru. Czasem urozmaicam i podaję racuszki z miodem lub konfiturą, taką jaką akurat mamy pod ręką, pasuje każdy słodki smak a rozpusta jest na całego! Zapraszam dziś na racuchy drożdżowe z gruszkami. Składniki: szklanka mąki pszennej + 1 łyżka 35 g świeżych drożdży 0,5 szklanki mleka 2 obrane duże gruszki 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli olej

Zasmakuj Kuchni
Drożdżowe ślimaczki na kremówce z suszoną figą 124

rozczyn: 330 ml śmietanki kremówki 30 % 2 łyżeczki cukru 5 dag świeżych drożdży Na ciasto: 2 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3 szklanki mąki tortowej Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 15 dag suszonych fig od HELIO     Wykonanie pysznych ślimaczków drożdżowych:   1. Rozczyn: Kremówkę podgrzewamy, następnie w ciepłej rozpuszczamy drożdże i cukier. Przykrywamy czystą ściereczką(...)odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość na około 20 minut. 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy utarte jajka i rozczyn, zagniatamy mięciutkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne dosypujemy mąki. Ciasto zagniatamy przez kilka minut, aż będzie gładkie i ładnie będzie odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy ściereczką

Izabelawkuchni
PIZZA GRZYBOWA W KSZTAŁCIE LODÓW 118

Naszła nas dziś ochota na pizze. Przygotowałam więc pizze w kształcie lodów. Mąż cieszył się jak małe dziecko zwłaszcza że środek to są jego ulubione składniki. CIASTO: 300 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka wody FARSZ: 1 opakowanie sosu grzybowego WINIARY 300 ml bulionu(...)cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i szklanką ciepłej ale nie gorącej wody. Przykrywamy miseczkę z drożdżami szmatką i zostawiamy 15 minut po przykryciem. Rozczyn drożdżowy mieszamy z mąkami. dodajemy olej i mieszamy. Wyrabiamy ciasto do uzyskania odpowiedniej konsystencji (nie może kleić się do rąk ale nie może być zbyt sztywne). Przykrywamy szmatką i zostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem. Ciasto

Kuchnia w oparach
Jabłka smażone w cieście 32

pyszne ciasto z prażonymi jabłkami, muszę je mieć na blogu, nie ma to tamto. A dziś pomyślałam, że wrócę może trochę do dań mojego dzieciństwa i usmażę Toli jabłka w cieście. Przewertowałam sporo przepisów ze starych książek kucharskich, ale większość z nich sugerowała dodanie do ciasta śmietany. Tej nie mam obecnie w domu, więc zrobiłam po prostu gęstsze ciasto naleśnikowe(...)żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z jabłkami Racuchy pełnoziarniste z jabłkami Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy z gruszkami Artykuł Jabłka smażone w cieście pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Jabłka smażone w cieście 275

pyszne ciasto z prażonymi jabłkami, muszę je mieć na blogu, nie ma to tamto. A dziś pomyślałam, że wrócę może trochę do dań mojego dzieciństwa i usmażę Toli jabłka w cieście. Przewertowałam sporo przepisów ze starych książek kucharskich, ale większość z nich sugerowała dodanie do ciasta śmietany. Tej nie mam obecnie w domu, więc zrobiłam po prostu gęstsze ciasto naleśnikowe(...)żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z jabłkami Racuchy pełnoziarniste z jabłkami Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy z gruszkami Artykuł Jabłka smażone w cieście pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Szybkie ciasto z jagodami i lukrem 178

lukru. Jak tylko się upiekło zaraz zeszli się chętni na degustację, udało się zrobić zdjęcia, bo zrobiłam dwie blaszki, podczas robienia zdjęć druga blaszka miała się już ku końcowi. Ciasto szybkie i łatwe w wykonaniu, może dacie się skusić i sami je zrobicie?. Składniki na dwie średniej wielkości blaszki: 85 dag  mąki pszennej 7 dag świeżych drożdży 8 łyżek(...)soku z cytryny 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło i  zaczyn drożdżowy mieszamy, dodajemy roztrzepane jajka połączone z cukrem. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia w szczelnie zakrytej misce folią spożywczą. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na duży prostokąt

Apetyczna babeczka
Bułeczki z sezamem 122

Coś lekkiego i bez spulchniaczy :) Idealne, proste w przygotowaniu bułeczki o chrupiącej skórce.  Podawane na ciepło z roztapiającym się masłem i szklanką mleka są zacne

Niezły Młynek