składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody na 10minut. Mąkę wymieszać z cukrem i zaczynem drożdżowym. Dodać żółtka, masło, sól i alkohol. Zagniatamy ciasto. Ciasto na pączki jest luźne i klei się do rąk. Ale unikajmy podsypywania mąki, bo wtedy pączki nie będą puszyste. Lepiej jest posmarować ręce olejem. Zagniatamy
Kulinarna rozmowaDrożdżowe kapuśniaczki są idealne do czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 szklanka mleka 20 g świeżych drożdży 2 małe jajka 1 i 1/2 łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżeczka cukru 50 g roztopionego masła Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 30 dag pieczarek 2 cebule 2 łyżki oleju szczypta cukru 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżka majeranku
Kuchnia domowa Aniwodzie, dodajemy, sól, cukier, 50 g mąki i całość mieszamy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia zaczynu drożdżowego. Dodajemy pozostałą część mąki, dynię i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formułujemy placek o kształcie prostokąta o grubości ok. 1,5 cm. Kroimy na paski po szerokości. Końcówki dwóch pasków łączymy ze sobą, a pozostałą część
Moniki SmakołykiPączki z nadzieniem z róży to klasyka gatunku. Składniki: 600 g mąki (typ 480 - 650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka lub
prawdziwe jedzenieciast kruchych. Przeważnie używam takiej o rozmiarze 28 cm x 23,5. Keksówkę używam głównie do pasztetów oraz chleba. Czasem przygotowuje w niej również ciasta dla mniejszej ilości osób. Głównie takie ucierane lub drożdżowe. Lubię ją za łatwość czyszczenia oraz ładny wygląd. Większa forma 36 cm x 24 cm służy mi do pieczenia mięs oraz warzyw. Przygotowuje w niej(...)jednak dużo, ale planuje dokupić sobie jakieś, może z motywem świątecznym A Wy jakie formy do pieczenia używacie najczęściej? Możecie coś dobrego polecić :)? Buziaki, Angelika Artykuł Wytrawne ciasto z gruszkami pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniciast kruchych. Przeważnie używam takiej o rozmiarze 28 cm x 23,5. Keksówkę używam głównie do pasztetów oraz chleba. Czasem przygotowuje w niej również ciasta dla mniejszej ilości osób. Głównie takie ucierane lub drożdżowe. Lubię ją za łatwość czyszczenia oraz ładny wygląd. Większa forma 36 cm x 24 cm służy mi do pieczenia mięs oraz warzyw. Przygotowuje w niej(...)jednak dużo, ale planuje dokupić sobie jakieś, może z motywem świątecznym A Wy jakie formy do pieczenia używacie najczęściej? Możecie coś dobrego polecić :)? Buziaki, Angelika Artykuł Wytrawne ciasto z gruszkami pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnilepiej wyrasta przy pieczeniu . Dosypać mąkę pełnoziarnistą - odpuściłam przesiewanie, ze wzgl. na jej grubość . Dodać cukier, szczyptę soli, żółtko oraz rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. W razie potrzeby można dolać
Grunt to przepis!będzie ciasto. Im więcej mąki bezglutenowej – mniej wyrośnie i będzie bardziej kruche. Jednak bez względu na rodzaj mąki – będzie pyszne! Drożdżowe koperty z twarożkiem waniliowym Danie Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 4 koperty Składniki Ciasto 150 g mąka orkiszowa 100 g mąka ryżowa 30 g masło klarowane lub olej kokosowy 8 g drożdże instant 75 ml mleko
Kucharzycatakie racuszki drożdżowe z gruszkami chętnie sięgam co jakiś czas w kuchni. Ciasto jest wspaniałą bazą do innych owocowych farszów, np. z bananami, malinami, jabłkami. Przygotowuję je także z suszonymi owocami, najczęściej wybór pada na rodzynki, suszoną żurawinę, miechunkę (lekko kwaskowa) lub suszone daktyle i figi. Ostatnio powstała nawet wersja wytrawnych placuszków – z mrożoną kukurydzą, wyszły bardzo smaczne(...)pudru. Czasem urozmaicam i podaję racuszki z miodem lub konfiturą, taką jaką akurat mamy pod ręką, pasuje każdy słodki smak a rozpusta jest na całego! Zapraszam dziś na racuchy drożdżowe z gruszkami. Składniki: szklanka mąki pszennej + 1 łyżka 35 g świeżych drożdży 0,5 szklanki mleka 2 obrane duże gruszki 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli olej
Zasmakuj Kuchnirozczyn: 330 ml śmietanki kremówki 30 % 2 łyżeczki cukru 5 dag świeżych drożdży Na ciasto: 2 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3 szklanki mąki tortowej Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 15 dag suszonych fig od HELIO Wykonanie pysznych ślimaczków drożdżowych: 1. Rozczyn: Kremówkę podgrzewamy, następnie w ciepłej rozpuszczamy drożdże i cukier. Przykrywamy czystą ściereczką(...)odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość na około 20 minut. 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy utarte jajka i rozczyn, zagniatamy mięciutkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne dosypujemy mąki. Ciasto zagniatamy przez kilka minut, aż będzie gładkie i ładnie będzie odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy ściereczką
IzabelawkuchniNaszła nas dziś ochota na pizze. Przygotowałam więc pizze w kształcie lodów. Mąż cieszył się jak małe dziecko zwłaszcza że środek to są jego ulubione składniki. CIASTO: 300 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka wody FARSZ: 1 opakowanie sosu grzybowego WINIARY 300 ml bulionu(...)cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i szklanką ciepłej ale nie gorącej wody. Przykrywamy miseczkę z drożdżami szmatką i zostawiamy 15 minut po przykryciem. Rozczyn drożdżowy mieszamy z mąkami. dodajemy olej i mieszamy. Wyrabiamy ciasto do uzyskania odpowiedniej konsystencji (nie może kleić się do rąk ale nie może być zbyt sztywne). Przykrywamy szmatką i zostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem. Ciasto
Kuchnia w oparachpyszne ciasto z prażonymi jabłkami, muszę je mieć na blogu, nie ma to tamto. A dziś pomyślałam, że wrócę może trochę do dań mojego dzieciństwa i usmażę Toli jabłka w cieście. Przewertowałam sporo przepisów ze starych książek kucharskich, ale większość z nich sugerowała dodanie do ciasta śmietany. Tej nie mam obecnie w domu, więc zrobiłam po prostu gęstsze ciasto naleśnikowe(...)żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z jabłkami Racuchy pełnoziarniste z jabłkami Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy z gruszkami Artykuł Jabłka smażone w cieście pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovypyszne ciasto z prażonymi jabłkami, muszę je mieć na blogu, nie ma to tamto. A dziś pomyślałam, że wrócę może trochę do dań mojego dzieciństwa i usmażę Toli jabłka w cieście. Przewertowałam sporo przepisów ze starych książek kucharskich, ale większość z nich sugerowała dodanie do ciasta śmietany. Tej nie mam obecnie w domu, więc zrobiłam po prostu gęstsze ciasto naleśnikowe(...)żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z jabłkami Racuchy pełnoziarniste z jabłkami Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy z gruszkami Artykuł Jabłka smażone w cieście pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovylukru. Jak tylko się upiekło zaraz zeszli się chętni na degustację, udało się zrobić zdjęcia, bo zrobiłam dwie blaszki, podczas robienia zdjęć druga blaszka miała się już ku końcowi. Ciasto szybkie i łatwe w wykonaniu, może dacie się skusić i sami je zrobicie?. Składniki na dwie średniej wielkości blaszki: 85 dag mąki pszennej 7 dag świeżych drożdży 8 łyżek(...)soku z cytryny 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło i zaczyn drożdżowy mieszamy, dodajemy roztrzepane jajka połączone z cukrem. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia w szczelnie zakrytej misce folią spożywczą. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na duży prostokąt
Apetyczna babeczkaCoś lekkiego i bez spulchniaczy :) Idealne, proste w przygotowaniu bułeczki o chrupiącej skórce. Podawane na ciepło z roztapiającym się masłem i szklanką mleka są zacne
Niezły Młynek