ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:652/1072)

Drożdżowe bułeczki-kwiatki z orzechowym nadzieniem 156

sałatki, ale czasem na pewno upiekę też coś słodkiego i pysznego dla wiecznych głodomorów. Dzisiaj mam dla Was pomysł na drożdżowe bułeczki z nadzieniem z orzechów włoskich i powidła śliwkowego.  Drożdżowe bułeczki-kwiatki z orzechowym nadzieniem ciasto: 350 g mąki pszennej typ 650 lub 750 20 g drożdży 100 ml mleka 2 łyżki jogurtu greckiego 50 g cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
30 słodkości na Wielkanoc (30 ricette di dolci per Pasqua) 192

posso quindi che consigliarVelo di cuore :) Mazurek ze słonym karmelem i czekoladą (Crostata con cioccolato e caramello salato) Pastiera Napoletana - włoskie ciasto wielkanocne Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) Wielkanocny wieniec drożdżowy (Treccia pasquale di pasta lievitata) Cytrynowa babka z mascarpone (Ciambellone al limone e mascarpone) Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia)   Wielkanocna babka szampańska

La grande e la piccola cuoca
GRILLOWANE PAMPUCHY Z SEREM I POMIDORAMI 267

razem. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut.  Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Masło roztapiamy w pozostałym mleku. Po 15 minutach rozczyn drożdżowy dodać do mąki. Dodać jajka. Wyrabiać ciasto dodać w małych ilościach mleko z masłem.  Wyrobić ciasto aż będzie giętkie i elastyczne. Uformować kulę, przełożyć o miski, przykryć ściereczką i zostawić

Kuchnia w oparach
Wielkanocne wypieki (Dolci di Pasqua) 213

Forse ci sarà qualcosa che farà al caso Vostro e deciderete di prepararlo.  Non posso quindi che consigliarVelo di cuore  😘 Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) Wielkanocny wieniec drożdżowy (Treccia pasquale di pasta lievitata) Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia)   Wielkanocna babka szampańska (Ciambella allo spumante) Wielkanocny sernik - wilgotny i delikatny, bez spodu

La grande e la piccola cuoca
Potrawy wigilijne 277

Kapusta z grzybami, przepis tutaj: Kapusta z grzybami   5. Paszteciki z kapustą i grzybami *** Przepis na kruche paszteciki: Kruche paszteciki z kapustą i grzybami *** Drożdżowe paszteciki: PRZEPIS TUTAJ *** Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego: PRZEPIS TUTAJ   6. Pierogi *** Pieczone pierogi z kapustą i grzybami. PRZEPIS TUTAJ *** Pierogi ruskie. PRZEPIS TUTAJ   7. Sałatki *** Sałatka śledziowa z burakami. Przepis: Sałatka

Blog z Apetytem
Placuszki drożdżowe z malinami 203

Placuszki drożdżowe z malinami  Składniki na 10 placków ciasto : mąka - 2 szkl cukier - 2 łyżki mleko - 1 szkl sól - szczypta jajko - 1 szt drożdże - 27 g tłuszcz do smażenia Dodatkowo : maliny cukier puder do posypania placuszków Przygotowanie: Do rondelka wlać mleko lekko podgrzać. Pokruszyć drożdże do miski z cukrem, dodać szczyptę soli, jajko i mleko, zmiksować. Następnie wsypać mąkę

Kuchnia Danusi
Cukiniowe placuszki na drożdżach. 164

CUKINIOWE PLACUSZKI DROŻDŻOWE /1 PORCJA/ [przepis własny] SKŁADNIKI NA CIASTO: 150 g cukinii szczypta wanilii burbońskiej łyżka syropu klonowego pół szklanki mąki żytniej razowej (65 g) 65 g serka naturalnego  1 jajko 1/2 łyżeczki drożdży instant Cukinię starkować na tarce o średnich oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać wanilię, syrop, mąkę i drożdże. Wymieszać. Połączyć z serkiem i jajkiem

Poranek na słodko
Pączki z marmoladą 188

Pozostałą mąkę,cukier oraz jajka i sól przekładamy do misy.  W pozostałym mleku (tez ciepłym) rozpuszczamy masło i dodajemy do reszty składników.  Kiedy zaczyn drożdżowy urośnie dodajemy do misy i wyrabiamy ciasto (ja zwykle używam robota) Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na kawałki, z każdego robimy w dłoni niewielki placek, na którym układamy

Bon appetit mon amie
Zakręcone Ślimaczki 230

wyrośnięcia. W między czasie do miski miksera wsypujemy mąkę, cukier, kardamon i mieszamy. Do mleka dodajemy jajka i mieszamy. Do mąki wlewamy rozczyn drożdżowy, jajka z mlekiem i roztopione masło. Ciasto zagniatamy ręcznie lub w mikserze. Ciasto będzie lekko lepiące. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy na 1 godz do podwojenia objętości. Teraz robimy nadzienie. Miękkie masło, lekko utrzeć z cukrem

Panda i jej świat
Bułeczki z płatkami owsianymi 169

łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłego mleka. Odstawiamy rozczyn na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, jajko, płatki, otręby, wyrośnięty rozczyn drożdżowy i na końcu ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części i formujemy małe bułeczki, układamy

Gotowanie moimi oczami
grzebyki drożdżowe z marmoladą 212

Jestem uzależniona od pieczenia drożdżowego, więc znowu popełniłam drożdżówki. Tym razem ciasto zrobiłam trochę inaczej, bo dodałam jajka ubite na puch a zawsze dodawałam po prostu całe jajka. Takie ciasto było bardziej elastyczne, puszyste i łatwiej się wyrabiało. Drożdżówki nadziałam marmoladą, dżem się nie nadaje bo podczas pieczenia robi się rzadki i wypływa. Ewentualnie można spróbować z gęstą konfiturą, najlepiej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PIERÓG BIŁGORAJSKI 251

ziemniaków i gryczanej kaszy - tak samo jak ze smakiem ten jednak wzbogacony lekko kwaśno białym serem oraz skwarkami. Wypieka siego bez skórki zwanym "łysym" oraz w drożdżowej skórce. Niektórzy porównują go do słonego ciasta lub babki ziemniaczanej, ma on jednak inny specyficzny smak. W smaku można śmiało powiedzieć, że ile gospodyń i tyle różnych smaków. Na Lubelszczyźnie pieróg od wieków

Ciastka - domowe słodkości
Domowe masło orzechowe 154

więc i ja postanowiłam je sama zrobić. Mówię Wam niebo w gębie, a praca przy nim żadna. Masło można wykorzystać między innymi do pieczenia ciast, ja upiekłam je  z gruszkami  i  drożdżowe bułeczki z truskawkami . Domowe masło orzechowe Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 200 g orzeszków ziemnych 50 g cukru 100 g miękkiego masła Wykonanie: Orzeszki prażymy

Kulinarne przygody Gatity
Placek ziemniaczany prawie jak pizza 266

Przepis na pyszny wytrawny placek ziemniaczano-drożdżowy z ulubionymi dodatkami na wierzchu. Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 500 g ziemniaków spora cebula 50 g drożdży pół łyżeczki cukru jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Dodatki: 200 g kiełbasy pomidor garść oliwek 100 g sera żółtego 250 ml jogurtu naturalnego sól, pieprz, papryka wędzona, zioła prowansalskie Przygotowanie Ziemniaki

e-PrzepisyKulinarne
Bułeczki drożdżowe- cynamonowe 177

Ciasto obtocz w cynamonie wymieszanym z cukrem. Piecz ok. 30 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno ze szklanką mleka. Smacznego! Ps. na bazie tego samego ciasta możesz również przygotować wytrawną wersję swoich drożdżowych bułeczek. Przepis znajdziesz tu . Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt

Proponowane wyszukiwania