ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:652/1038)

Pączki kręcone - koreańskie z cynamonem 455

Pyszne pączki drożdżowe ,bez lepienia i nadzienia ale za to obtoczone z cukrze z cynamonem. Pychotka - coś innego . Alternatywa dla tradycyjnych ,chrupiące na zewnątrz i mięciutkie

Swojskie jedzonko
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką migdałową 90

Ostatnio dawno nie było ciasta, nie to że jakaś dieta :). Bardziej przez upały, miałam tak gorąco w domu, że nawet nie chciałam myśleć o włączeniu

Niezły Młynek
Ciasta na jesień! Same sprawdzone przepisy. 114

DOMOWA CHAŁKA Z KRUSZONKĄ! DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z CZEKOLADĄ! SERNIK CHAŁWOWY Z CZEKOLADĄ! SZARLOTKA Z KRATKĄ KROK PO KROKU IDEALNY PRZEPIS NA SERNIK BEZ SPODU! kRUCHE BABECZKI

SMYKWKUCHNI
Szybkie bajgle z makiem na drożdżach 146

pyszne, to sami musicie się o tym przekonać robiąc je osobiście. Te bajgle, to nic innego, jak pokłosie wcześniej publikowanego przepisu na paluchy drożdżowe z makiem , od genialnej Onijki Z tego samego ciasta możecie formować bułki, rogale, paluchy lub co Wam przyjdzie na myśl, a każdy wypiek smakuje nieco odmiennie, ale równie doskonale. Nie wiem czy też tak macie

Mieszam w Garnku
Fantazyjny makowiec 102

28.03.2018 Znów drożdżowe w roli głównej. Tym razem fantazyjny makowiec, w nieco inny sposób zwijany. Mój pokryłam bakaliami na wierzchu a tym samym nie co zakryłam

gotuj ze mną
Drożdżowe ze śliwkami 154

jakie kiedykolwiek jadłam, po czym szybko detronizuje je jakiś następny smakołyk. Nie jestem tutaj stała w uczuciach ;) Ale mam ciasta, do których wracam od lat i które chyba nigdy mi się nie znudzą i do takich pozycji zdecydowanie zalicza się drożdżowe! W każdej konfiguracji, ze świeżymi owocami lub takimi ze słoika, z kruszonką owsianą, kokosową lub tradycyjną, jako bułeczki, drożdżówki

Ciastkozercy
ŚLIMACZKI DROŻDŻOWE SEROWO-JAGODOWE 97

 Domowe drożdżóweczki, najlepsze ...   SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży, 80 ml ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, szczypta soli, ok. 200 g mąki, 1 jajko, ¼ szkl

słodki bratek
Focaccia z suszonymi pomidorami i czosnkiem 148

Włoska bułeczka powstała z ciasta na pizzę. Ponieważ podobno co region Włoch, to inny sposób na focaccię, postanowiłam nie przejmować się tym, że coś może nie

Kuchenna Kontrrewolucya
SŁODKIE PRECLE NA DROŻDŻACH 228

Ufam, że drożdżowe precle podbiją swoim smakiem Wasze serca. Najlepsze są takie jeszcze ciepłe, ale i na drugi dzień będą świetnym dodatkiem do kawy. Przed pieczeniem

Przepisy Aleksandry
1548. Pizza na śmietanowo-drożdżowym spodzie 159

Pomysł na ciasto na pizzę z dodatkiem śmietany podpatrzyłam u  Majanki ..Ciekawy i smaczny pomysł na taką pizzę...Ja nie miałam co prawda Smakowitej Pajdy

Moje domowe kucharzenie
Paszteciki drożdżowe z mięsem 510

Składniki na ciasto: - 1,5 szkl. mąki - 1/2 kostki margaryny - 1/3 opakowania drożdży - sól - 1/3 szklanki mleka - 1/4 szklanki ciepłej wody Z drożdży, mąki i wody

SMYKWKUCHNI
Chleb piwny z suszonymi jabłkami i "Zapach miłości" 142

pieczenia. Uformować bochenek mokrymi rękoma. Przykryć ciasto i odstawić na godzinę-dwie do wyrośnięcia. Piec chleb ok. godziny. Będzie dobrze wypieczony, gdy po uderzeniu od dołu słychać będzie głuchy dźwięk. Zaraz po wyjęciu chleba z piekarnika, posmarować go pędzelkiem kilkakrotnie moczonym w przegotowanej wodzie. Odstawić chleb do ostygnięcia.  ----- Podobne: Chleb marchwiowy drożdżowy Chleb toskański Chleb z dynią i chili

Weekendy w domu i ogrodzie
Babka drożdżowa z makiem 120

Delikatna i puszysta babka drożdżowa z makiem. Pachnie i smakuje świetnie! 350 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 50 ml mleka 20 g cukru trzcinowego 4 jajka 120 g masła Mak: 200 g maku mleko jajko łyżka miodu 3 łyżki cukru pudru skórka starta z całej pomarańczy Dzień wcześniej przygotowujemy mak. Wsypujemy go do garnuszka i zalewamy taką ilością(...)łyżką miodu. Dodajemy ubite białko oraz skórkę z pomarańczy. Delikatnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt i rozsmarowujemy na nim mak. Zwijamy i przekładamy do silikonowej formy na babkę. Pieczemy je w 180 stopniach około 50 minut (do suchego patyczka i zrumienienia). Smacznego :) Artykuł Babka drożdżowa z makiem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Szafranowe bułeczki z twarogiem 174

specyficzny zapach i smak. Moje dzieci je uwielbiają szafranowe bułeczki. Ja zresztą też i podjadam je jeszcze dobrze nieostygnięte. Na blogu znajdziecie mnóstwo szafranowych wypieków, moje ulubione szafranowe ciasto i szafranowe bułeczki z waniliowym kremem . Wracając do dzisiejszego wypieku są to słodkie bułeczki na drożdżach z dodatkiem twarogu, przez co zachowują świeżość przez kilka dni. No ale jak to zwykle(...)dekoracji Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku i wsyp szafran. Odczekaj dziesięć minut po czym dodaj drożdże. Odważ mąkę i cukier wsyp do misy miksera. Dodaj drożdżowy rozczyn z szafranem, twaróg i jajko. Zagnieć ciasto i dodaj sól. Wyrabiaj ciasto przez 5 minut. Następnie dodaj miękkie masło po kawałku. Ciasto powinno być puszyste i lekko odchodzić od naczynia. Przykryj folią

codojedzenia
Chałka z kruszonką 116

drożdże, łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do maki dodajemy zaczyn drożdżowy oraz pozostałe składniki. Zagniatamy na miękkie, elastyczne ciasto - w razie potrzeby podsypać mąką. Formujemy kulkę. Odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na 3 części. Formujemy wałki i zaplatamy

Lena Gotuje
Maślane rogaliki z budyniem i truskawkami 136

Maślane rogaliki z budyniem i truskawkami Puszyste, niezwykle delikatne i przepyszne rogale drożdżowe nadziane śmietankowo-czekoladowym budyniem i truskawkami. Palce lizać!     Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka 125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 2-3 łyżki roztopionego masła Nadzienie: 1 budyń śmietankowy bez cukru 1,5 szklanki mleka 100g białej czekolady ok. 150g truskawek Lukier(...)wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje. Dodajemy poła2maną na kawałki białą czekoladę *** *** Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do wystudzenia *** *** Przygotowujemy ciasto: do miseczki lub kubka wlewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, pokruszone drożdże i mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia *** *** Resztę mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy

Blog z Apetytem
Cebularze – Ksiega-smaku.pl 128

mleka i rozmącone jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy łyżeczkę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie miękkie, elastyczne, oraz łatwo będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy farsz, w tym celu obieramy cebulę, przekrawamy na połówki i tniemy(...)ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy i dzielimy na sześć równe części po około 150 gram każda. Z wszystkich kawałków ciasta formujemy kulki, które następnie dosyć mocno spłaszczamy tworząc placki o średnicy około 12cm. Ciasto układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo na środku każdego placka robimy zagłębienie z przeznaczeniem na farsz. Na każdym kawałku ciasta

Księga-Smaku
Racuchy drożdżowe 52

Przepis na pyszne racuszki drożdżowe, idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub kolację. Składniki: 500g mąki 1 łyżka cukru 30g drożdży świeżych lub 16g drożdży instant łyżka masła 2 szkl. ciepłego mleka 1 jajko szczypta soli Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć, dodać odrobinę ciepłego mleka i cukier, odstawić, żeby zaczęły pracować. Jeśli się używa drożdże instant, ten etap pomijamy, bo można(...)dodać bezpośrednio do mąki. Przesiać mąkę, podgrzać resztę mleka i masło. Do mąki dodać drożdże, mleko, jajko, sól, wymieszać łyżką tak, żeby ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jeśli będziemy jeść na słodko można dodać cukier z wanilią ewentualnie szczyptę kardamonu. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość, czasem potroją. Ja smażę na patelni na oleju ale na mniejszym płomieniu, żeby

Wasze Przepisy