ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:654/1038)

Bagietki w wersji amerykańskiej 155

użyłem żytniego)   15 g – mąka pszenna typ 550-750   15 g – woda Ciasto (2 godziny, temp.  23-25oС, raz składane po godzinie fermentacji):   285 g - mąka pszenna typ 550-750   115 g – woda   400 g – zaczyn drożdżowy poolish (cały)   31,5 g – zaczyn na zakwasie (cały)   10 g – sól(...)inaczej diastyczny)   4 g - drożdże świeże prasowane (lub 1,27 g instant) Mąkę, wodę, zaczyn drożdżowy poolish  i  zaczyn na zakwasie mieszać 2 minuty mikserem na 1 prędkości lub ręcznie łyżką, tak aby nie było śladów suchej mąki. Na wierzch ciasta dodać drożdże, słód i sól, nie mieszać ciasta z tymi składnikami. Zostawić w spokoju przykryte folią

Przepisy na domowy ser i chleb
RoloPizza 204

Dziś mamy Święto Pizzy! Dlatego przydałoby się zjeść pizze :D A co powiecie na przepis w nieco innym wydaniu? Na przykład RoloPizza, zawiniętą pizze w roladę

Niezły Młynek
Wielkanocna colomba bez wyrastania (Colomba di Pasqua senza lievitazione) 122

Przepis zainspirowany jest tradycyjnym przepisem, nie zabrakło w nim aromatu migda ł owego, likieru amaretto, wanilii, sk ó rki pomarańczowej ani cytrynowej. Ciasto jest niezwykle puszyste, delikatne w smaku i nie traci na smaku w porównaniu z drożdżową babk ą  ;) Polecam serdecznie! SKŁ ADNIKI Colomba 250 g mą ki pszennej 150 g cukru 100 g masła 70 g mleka(...)Jajka miksujemy z cukrem soli do uzyskania jasnej i puszystej masy.  Nie przerywając miksowania stopniowo wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło, następnie letnie mleko i 2 łyżki amaretto. Do ciasta dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i cytryny oraz ziarenka z laski wanilii. S topniowo łyżka po łyżce wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy

La grande e la piccola cuoca
Ciasto Trzech Króli 172

Ciasto na święto Trzech Króli ma bogatą tradycję w krajach Europy zachodniej, jakoś u nas nie bardzo a szkoda. W większości krajów i miejsc wizytę trzech mędrców ze Wschodu celebruje się wieńcami drożdżowymi z nadzieniem marcepanowym lub orzechowym nadzianych bakaliami. Ja właśnie taki wieniec w kształcie korony upiekłam i zjedliśmy bardzo szybko, dlaczego? bo rozpływa się w ustach. Radzę sprawdźcie

Moje Małe Czarowanie
Pizzerinki / bułeczki pizzowe 248

ciasta na cebularze. Z pizzą nie ma to zbyt wiele wspólnego (jajka, cukier, mleko, 8% drożdży), ale są całkiem dobre, ciasto wychodzi fajnie puszyste i lekkie. Na 12 pizzerinek: Ciasto: 500 g jasnej mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 40 g świeżych drożdży 4 łyżeczki cukru 1 szklanka mleka 2 średnie jajka 60 g masła 10 g soli ciasto(...)godziny. Pozostałe mleko (1/2 szklanki) podgrzać i rozpuścić w nim masło. Do misy wsypać resztę mąki (u mnie 430 g), dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, dobrze wystudzone mleko z masłem, roztrzepane jajko. Wyrabiać ciasto mikserem przez 10 minut (sól 10 g dodać 2-3 minuty przed końcem wyrabiania). Ciasto zostawić w przykrytej misce na ok. 1 godzinę, aż co najmniej podwoi

Przepisy na domowy ser i chleb
Drożdżowa choinka z makiem 66

gładkie ciasto, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Przykryj je ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na kształt wielkości blachy od piekarnika, odetnij brzegi tworząc trójkąt. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ciasto posmaruj roztrzepanym białkiem, wyłóż masę makową, rozwałkuj drugi kawałek ciasta, postępuj(...)kawałek ciasta i przykryj masę makową. Na dole trójkąta wytnij z jednej i drugiej strony nie duże prostąkąty tworząc pień choinki. Nożem wytnij gałęzie choinki prostopadłe cięcia do pieńka i powykręcaj je na zewnątrz. Zostaw na 20 minut do wyrośnięcia i posmaruj roztrzepanym białkiem. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C. Autor przepisu: Aneta Tobiasz Artykuł Drożdżowa choinka

Wasze Przepisy
drożdżowe z serem, jabłkami i gruszkami 149

Kiedy nie mam czasu na pieczenie pojedynczych drożdżówek wtedy robię jedną wielką blachę drożdżowego z dodatkami.Wychodzi podzielnie a taki wypiek może stanowić nie tylko deser ale także drugie śniadanie czy przekąskę do zabrania ze sobą na wycieczkę. Ciasto z tego przepisu wychodzi bardzo puszyste(...)zdjęciach może tego nie widać ale to dlatego, że kroiłam jeszcze gorące. Zresztą takie lubimy jeść najbardziej- ciepłe drożdżowe ze szklanką zimnego mleka. Może i nie zdrowo ale za to pysznie! Składniki na dużą blaszkę 40*25 cm na ciasto: 500 g mąki 190 g masła 120 g cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 35 g drożdży 200 ml ciepłego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżówki z agrestem 188

Agrest pomału się kończy, jaka szkoda bo ciasta czy bułeczki z nim są przepyszne. Właśnie zrobiłam drożdżowe z czerwonym agrestem i wyszły rewelacyjne. Składniki: drożdże świeże 40 g mleko cieple 250 ml masło 100g mąka pszenna typ 500  500 g żółtka 4 szt jako 1 szt cukier 120 g Dodatkowo: agrest czerwony 500 g cukier 1 szklanka Wykonanie(...)misy wsypujemy przesianą mąkę,cukier.Wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczone letnie masło.Dodajemy żółtka,jajo i pokruszone drożdże.Wyrabiamy ciasto 15 minut ( tyle wystarczy by odchodziło od rąk). Wyrobione ciasto przykrywamy kloszem-szybciej wyrośnie.Po wyrośnięciu ciasto odgazowujemy, zwijamy w cienki rulonik i robimy ślimaczki miej więcej tej samej wielkości.W każdym ślimaczku robimy zagłębienie w które wkładamy przetworzony agrest. Pieczemy

Różowa kuchnia
Bułeczki z cheddarem i żurawiną 110

Wspaniałe bułeczki z wyrazistymi dodatkami – serem cheddar oraz suszoną żurawiną. Mięciutkie i pachnące. W trakcie wyrabiania żurawina może Wam uciekać z ciasta;) W sensie nie klei się do niego. Kompletnie się tym nie przejmujcie. Radzę też nie rezygnować z tego dodatku, no chyba, że nie jesteście fanami suszonej żurawiny. Ja bardzo lubię i moim zdaniem doskonale tutaj pasowała(...)minut do podrośnięcia. Ser cheddar trzemy na dużych oczkach tarki. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, suszoną żurawinę, cheddar oraz masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Mieszamy łyżką do połączenia, a następnie zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zarabiamy, a następnie dzielimy na równe części

Smaki Na Talerzu
Racuchy drożdżowe bananowe z dżemem 135

jabłka, gruszki, banany, sezonowe borówki, jagody, maliny czy wiśnie) wersje placuszków z suszonymi owocami, szczególnie rodzynkami, żurawiną czy miechunką, tartymi orzechami, makiem, wiórkami kokosowymi. Ciasto baza już jest, teraz dodatki, do woli Racuchy drożdżowe z bananami podałam z dżemem truskawkowym Jamar . Dlaczego tak? Bo miałam w domu, naszła ochota, dżem pasował akurat, idealny słodki dodatek na drugie śniadanie. Świetnie sprawdzą(...)ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukrem waniliowym, odstaw na 8 minut. W misce połącz szklankę mąki ze szczyptą soli, rozdrobnionym bananem i rozczynem z drożdży, dobrze wymieszaj, odstaw ciasto na kilka minut. Przez ten czas na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta łyżką, smaż na złoto z obu stron. Zachowaj odstęp, placuszki na patelni będą rosły Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Teatr pod gołym niebem. I letnie drożdżówki z morelami 128

zabrałam słodkie co nieco. Tym razem drożdżówki z morelami i cynamonowym twarożkiem, z dużą ilością kruszonki. Proste w wykonaniu; nie napiszę, że szybkie, bo drożdżowe to po prostu nie ten typ . Jednak ciasto zagniotłam wieczorem, wyrastało sobie sobie spokojnie całą noc w chłodnych czeluściach lodówki, a następnego dnia upiekłam puszyste bułeczki. To zdecydowanie pozwala na spokojne zaplanowanie wszystkiego i sprawia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe 142

Jakoś tak naszło nas na drożdżowe. Padło na przepis ze strony mojewypieki Przepis trochę zmieniony, bo w oryginale jest to przepis ze śliwkami, a ja zrobiłam z samą kruszonką, a zamiast aromatu waniliowego dodałam śmietankowy. Kruszonka jest wg przepisu który kiedyś robiłam. Składniki na zaczyn: 4 łyżeczki suchych drożdży (16 g) lub 32 g drożdży świeżych, 1/2 szklanki letniego mleka(...)szklanki mąki pszennej, 1/4 łyżeczki cukru Ponadto na ciasto: 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego, szczypta soli, 1/4 kostki rozpuszczonego masła* , 1 jajko, 1 żółtko. I na kruszonkę: 100 g mąki , 50 g masła, 40 g cukru, łyżka cukru waniliowego Przygotować zaczyn. Do dużego naczynia wlać mleko i dodać

Państwo Wojtczuk gotują
Pączki z różnych stron świata 78

pączki z jabłkami i rodzynkami. W Holandii przygotowuje się je tradycyjnie na sylwestra, ale doskonale smakują nie tylko tej nocy. CRONUTS. Pączki z ciasta francuskiego . udekorowałam je różowym lukrem i kolorową posypką. Te błyskawiczne pączki z ciasta francuskiego. mają swoją własną nazwę CRONUTS, czyli skrzyżowanie francuskiego croissanta z amerykańskim donatem. Oryginalny Cronut to ciastko francusko-drożdżowo stworzone w Nowym Jorku(...)nadzienia też są pyszne za sprawą lukru z cynamonem. Oponki z ciasta francuskiego przepis, łatwy, szybki i pyszny, nie wymagający ciężkiej pracy w kuchni. Do przygotowania słodkości wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie! Ekspresowe pączki serowe pełnoziarniste Nie są to tradycyjne pączki , gdyż bazą tego ciasta jest ser ricotta i mąka pełnoziarnista. Pączki mają wielkość małej mandarynki. Pączki są niezwykle szybkie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe drożdżówki z truskawkami i nutą kokosa 118

Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, cukier, szczyptę soli, resztę mleka i rozrobiony zaczyn drożdżowy. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść  i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 2. Kruszonka kokosowa: Masło

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania