ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:645/1038)

Eklerki z kremem śmietankowym i truskawkami 61

jadłam ich już całe lata, a naprawdę uwielbiam. Ogólnie wypieki z ciasta parzonego smakują mi chyba bardziej niż drożdżowe (takie z drugiego dnia :D) Pamiętam, jak jakieś 10 lat temu pracowałam w Gorlicach w sąsiedztwie cukierni i przynajmniej raz w tygodniu obowiązkowo do kawy musiał wpaść kawałek ciacha, w którym były takie nadziewane mini ptysie. Jejku jakie to było pyszne(...)łyżki cukru pudru Królewskiego Skórka obrana z połowy limonki i 1 łyżka soku z limonki ¹∕₃ roztopionej białej czekolady Dodatkowo: Truskawki (połówki) Posiekane pistacje Suszone płatki bławatka Mięta Sposób przygotowania Ciasto: Wodę, mleko, cukier i masło przekładamy do rondelka z grubym, najlepiej nieprzywierającym dnem. Podgrzewamy na małym ogniu, do zagotowania. Wsypujemy przesianą mąkę i łyżką dokładnie mieszamy do momentu, aż uzyskamy

Kuchnia w czekoladzie
Śniadaniowe bułeczki z suszonymi pomidorami i oliwkami 106

gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, sól, resztę mleka, śniadaniową, koncentrat pomidorowy i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Na samym końcu dodać suszone pomidory, oliwki i ponownie zagnieść. Następnie postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia

Szalona Kuchnia Eweliny
Łaciate serduszka – kruche maślane ciasteczka 132

piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KWIATKI – MAŚLANE CIASTECZKA PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ   Artykuł Łaciate serduszka – kruche maślane ciasteczka pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
PANETTONE BREAD PUDDING - NOWE OBLICZE ZAJĄCZKA :) 171

bread pudding w dziale DESERY, my z wielką ochotą i bez  żadnych wyrzutów sumienia zjedliśmy go na śniadanie:)   Panettone można zastąpić brioszką lub po prostu babką drożdżową, więc obecność zająca nie jest obowiązkowa i nie powinna Was w żadnym wypadku powstrzymać przed przygotowaniem tego wspaniałego śniadania, deseru, podwieczorku .... co kto lubi:)  Polecam bardzo! Właściwie ten przepis(...)kwietnia.  Chwilę po jego przygotowaniu i podaniu, dotarła do nas jednak wiadomość o tragedii pod Smoleńskiem...  SKŁADNIKI NA 5 PORCJI 1 zając z ciasta panettone :)  (oczywiście można zastąpić brioche lub babką drożdżową) 2 jajka szklanka mleka 3 łyżki likieru Grand Marnier (zastąpiłam domową pomarańczówką i dałam więcej:) 1 łyżka dropsików z gorzkiej czekolady (jeśli nie macie, można

KUCHARNIA
Nocny chleb owsiany z miodem 261

Prosty chleb do zrobienia..wystarczy parę minut zagniatania i potem ciasto np.na noc do lodówki...rano wystarczy wyjąć blaszkę z lodówki , odczekać 10 minut i do piekarnika a potem zajadać się pysznym chlebkiem..ja jak zawsze muszę zjeść "piętkę "na gorąco..chociaż wiadomo, że to nie zdrowo..Pomysł na taki chlebek znalazłam tutaj ..a po nitce do kłębka doszłam(...)ciepłej wodzie i dodać do letnich płatków owsianych. Dodać miód, sól i roztopione masło, wymieszać. 2 szklanki mąki przesiać do dużej miski i dodać masę owsiano-drożdżową. Wyrabiać, dodając pozostałą szklankę mąki. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Przykryć i odstawić na 5 minut. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Uformować podłużny

Moje domowe kucharzenie
Ciasto na zakwasie w kwietniowej piekarni 169

razem postanowiłam upiec chałkę, przy okazji do jednego z wałków dodając mój niedawny nabytek - mąkę dyniową. Zależało mi na tym, by nadać ciastu inną fakturę i marmurkowy koloryt. Chałka smakuje inaczej niż klasyczna chałka drożdżowa. Moim zdaniem jest bardziej charakterna w smaku. Składniki : Przepis ze strony –   kilk! Całość pszennego ciasta zakwaszonego, przygotowanego metodą 3-stopniową* z użyciem mleka zamiast

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowa Rolada Piernikowa Z Powidłami 114

Pomysł na ten piernik zaczerpnęłam z krucho drożdżowych kopert które kiedyś piekłam. Pomyślałam czemu by nie zrobić z tego ciasta piernik, będzie mięciutki a zarazem wilgotny dzięki powidłom, a brak sody i proszku do pieczenia sprawia, że nawet delikatniejsze brzuszki (takie jak mój ;) mogą go zjeść :) Składniki na jeden piernik: 250 gr mąki 25 gr drożdży 100 gr cukru pudru

Gotowanie...to proste !
Pumpernikiel na zaczynie 123

pysznym domowym pumperniklem w ersji amerykańskiej. Wprawdzie nie jest to klasyczny pumpernikiel, który wymaga bardzo długiego czasu pieczenia w niskiej temperaturze, ale skład ciasta jest bardzo podobny. Chleb jest przygotowany na zaczynie drożdżowym pełnoziarnistym i wymaga nieco czasu, natomiast nie jest pracochłonny. Powiem Wam, że taka chrupiąca piętka pumpernikla z odrobiną masła, to niego w gębie ! Pumpernikiel na zaczynie Czas

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówka czekoladowo orzechowa 82

Kolejny raz wieczorową porą wjeżdża drożdżówka do ciepłego mleka. Tym razem z orzechami i czekoladą. To jest kawałek grzechu, który mnie gubi szczególnie po 20, ale

Niezły Młynek
Bananowe rogaliki drożdżowe z jabłkiem 118

sprawą pure z banana które jest w cieście. U mnie rosły jak szalone. Przepis pochodzi z bloga Candy Company . Ja zrobiłam z połowy porcji i nie dodałam dodatkowo cukru bo banany mają go w sobie sporo i nie lukrowałam tylko posypałam orzechami. Polecam gorąco bo naprawdę są super. Rogaliki drożdżowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Drożdzowy koszyk Wielkanocny 121

drożdże i odstawiamy na kilka minut. Do miski wbijamy jajko, dolewamy wodę z mlekiem i oliwę, wsypujemy sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy miksturę drożdżową. Stopniowo wsypujemy mąkę. Po dodaniu całej mąki ciasto wyrabiamy aż będzie miękkie i elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, wałkujemy do grubości

MarciochaKucharzy
Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem 367

mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać cukier, szczyptę soli, czosnek granulowany oraz rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.   Miskę, w której wyrabiane było ciasto

Grunt to przepis!
Rogaliki z marmoladą 60

Drożdżowe rogaliki z marmoladą to idealna propozycja na drugie śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Składniki: 1,40 kg mąki 10 dag drożdży 1/4 szklanki

Wasze Przepisy
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 216

drożdżowe poduszeczki z barszczykiem…mniam. Ja zwykle robiłam takie bułeczki w postaci rulonu, który cięłam w poprzek i takie plastry kładłam na blaszce i piekłam. Przypadkiem w sumie, podejrzałam na czyimś blogu całkiem fajny patent, aby paszteciki były pasztecikami – poduszeczkami a nie takimi płaskimi rulonami. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi. Wystarczy nasze zrolowane ciasto już(...)napuszenia na ok. 30 min. Pieczemy do zrumienienia ok 25-30 min, w 180 stopniach. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/boze-narodzenie/paszteciki-kapusta-grzybami/ MieszamWGarnku   Artykuł Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Jabłecznik - przepis na ciasto z jabłkami 83

zrobić na deser. Przepis na ciasto z jabłkami, które przygotuje nawet osoba niezbyt doświadczona w wypiekaniu ciast. Pyszny i łatwy do zrobienia deser, odpowiedni zarówno na święta, jak i na co dzień. Jesienią ciasta z jabłkami robię chyba najczęściej. Na blogu jest już z czego wybierać, są kruche szarlotki, jabłeczniki, biszkoptowe z jabłkami, przekładane, drożdżowe i chyba najłatwiejsze ucierane

Kuchcik gotuje