więc idealnie nadają się jako skład racji żywnościowych. W przygotowaniu przepisu na buchty wzięliśmy pod uwagę tradycyjne receptury pochodzące z kuchni czeskiej. Bułeczki wychodzą mega puszyste i mają delikatny, drożdżowy smak, który doskonale przełamuje nuta cytryny oraz wyraziste powidła śliwkowe. Doskonałe jako przekąska, zwłaszcza podczas „spokojnego” oczekiwania na powrót zniszczonego czołgu do garażu IT’S TIME(...)ścieramy z niej skórkę na najmniejszym oczkach tarki. Pamiętajcie, aby ścierać jedynie wierzchnią, żółtą warstwę skórki – biała część jest gorzka i sprawi, że ciasto na buchty też będzie miało gorzkawy posmak, czego chcemy uniknąć. 2. ZACZYN DROŻDŻOWY (5 min + 15 min) Drożdże rozkruszamy i wrzucamy do dużej miski (będziemy w niej później wyrabiać ciasto). Wsypujemy 1 łyżkę cukru, wlewamy
Nerds Kitchenkruszonką.Wyszły puszyste w środku, chrupiące na zewnątrz i wilgotne od wypływające soku z truskawek. Pachną tak obłędnie, że trudno koło nich przejść obojętnie. Składniki (na 10 bułek): Ciasto na bułki 42 g drożdży 200 ml mleka 80 g masła 100 g cukru + łyżeczka 600 g mąki pszennej szczypta soli jajko ok. 50 truskawek Kruszonka 65 g mąki pszennej(...)namnożenia się drożdży. Resztę mąki i cukru oraz sól i rozbełtane jajko wymieszać w dużej misce. Do miski dodać stopione masło, mleko oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie wyrabiać ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i powinno odchodzić od rąk. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą i wyrobić
Weekendy w domu i ogrodzieBrioszka (briosza) to francuski drożdżowy wypiek. Charakteryzuje się dużą zawartością masła i długim czasem wyrastania. Ja swoją wzbogaciłam o mieszankę keksową . Brioszka z bakaliami to wypiek, który będzie świetny zarówno na słodkie śniadania, jak i do popołudniowej kawki. Ten przepis znalazłam w książce o kuchni francuskiej. Spodobały mi się składniki i sposób wyrastania ciasta. Wypiek jest puszysty, bardzo maślany
PatiGotujewstępie zaznaczę, iż mam nadzieję, że żaden Włoch nie będzie miał mi za złe, że to co przygotowałam nazwałam pizzą. A mogłoby być tak dlatego, że ciasto do tej pizzy to nie tradycyjne drożdżowe, ale francuskie. Jest bardzo łatwe w użyciu, a także nie musi rosnąć co najmniej kilkudziesięciu minut w przypadku tego pierwszego, co zaoszczędza nam sporo czasu(...)też warto dodać takie, które najbardziej lubicie. W ten sposób uzyskacie potrawę w 100% odpowiadającą Waszym gustom. Składniki na 2 małe pizze (2-3 porcje): Wspólne: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 przecier pomidorowy 200g lub puszka pomidorów bez skórki 1 kulka sera mozzarella 220 g sera żółtego w kawałku (gouda, edamski) 1 pomidor pół puszki groszku przyprawy
Zakręcony WidelecJesień przyszła, a w raz z nią jesienne ciasta. Dla mnie kwintesencją jesieni jest ciasto z jabłkami, cynamonem i orzechami. Forma dowolna - ucierane, tarta, albo drożdżowe ale jabłka i cynamon są obowiązkowe, orzechy mogą towarzyszyć. Moja propozycja dzisiejsza to proste ucierane ciasto z lekko karmelową polewą - z masła, cukru i skondensowanego mleka. Idealne do kawy i ciepłego swetra. Ciasto
Smaczny zeszytRurki piekłam kilka razy ..z ciasta kruchego [ klik , klik ] , a nawet z drożdżowego. .No i nie lubię powtarzać tego samego przepisu i poszukuję nowych..no i tym razem skorzystałam z przepisu Asi ..Takie rurki można nadziać czym się chce i będą pysznie smakować...a kto nie ma foremek do pieczenia takich rurek, polecam zrobić je samodzielnie [ klik ]...ja zrobiłam ..używać(...)Kasi 200 ml kwaśnej śmietany do posypania : cukier trzcinowy 1 jajko 2 łyżki słodkiej śmietanki Do miski przesiać mąkę dodać cukry,śmietanę, żółtka i startą na tarce margarynę.Ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować dość cienko i wycinać paski o szerokości 1,5 cm.Owijać w koło foremki do rurek
Moje domowe kucharzenieKolejne czyszczenie zamrażarki, tym razem ze śliwek :) Pyszne, szybkie w przygotowaniu ciasto intensywnie cynamonowe, trochę śliwkowe i puszyście drożdżowe. Znalezione na blogu Dorota Smakuje . Pflaumenkuchen – niemiecki placek drozdzowy ze sliwkami 1,5 szkl. mąki 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl letniego ciepłego mleka 6 łyżek cukru 1 żółtko 70 g masła szczypta soli skórka starta z połowy cytryny lub łyżeczka(...)mieszamy drożdże. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 15 min. by zaczyn się spienił. Do miski dodajemy resztę mleka, połowę cukru, żółtko, połowę masła (rozpuszczonego), skórkę cytrynową. Wyrabiamy wszystko aż ciasto stanie się elastyczne. Odstawiamy na godzinę by ciasto wyrosło. Ciasto przekładamy do wysmarowanej małej tortownicy 23 cm i lekko rozpłaszczamy. W ciasto wciskamy śliwki. Resztę cukru mieszamy z cynamonem
Dzieje kuchennej Wiewióryhomogenizowany. Ciasto po zagnieceniu wygląda nieco jak kruche i jest ekspresowe w przygotowaniu. Jak dla mnie to idealna alternatywa dla pączków! Dużo łatwiej niż z drożdżowego wykrawa się kształty i nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, po zagnieceniu jest od razu gotowe do smażenia :) Z podanych składników zrobiłam 60 oponek o średnicy ok. 4 cm. Składniki: 250 g drobno mielonego
CiastkozercyRacuszki z truskawkami i jabłkiem Puszyste, lekkie i przepyszne racuchy drożdżowe z owocami i cukrem pudrem. Bardzo proste i w miarę szybkie w wykonaniu. Z pewnością zasmakują każdemu, a szczególnie dzieciom Składniki: 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 25g drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru do rozczynu 1 jabłko(...)drożdży cały czas mieszając na małych obrotach miksera *** *** Nie przerywając mieszania stopniowo dodajemy mąkę. Masę miksujemy do momentu, aż składniki całkowicie się połączą i nie będzie widocznych grudek *** *** Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, do wyrośnięcia, na około 30 minut *** *** W międzyczasie jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę *** *** Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry *** *** Do wyrośniętego
Blog z Apetytemczasie karnawału mogą być dekoracją stołu, polecam je też przygotować na Tłusty Czwartek, gdyż są bardzo szybkie do zrobienia, nie wymagają tyle zachodu co pączki drożdżowe!. Oponki serowe z twarogu, Oponki z ciasta francuskiego pączki angielskie , z sera risotta pieczone maślane oponki serowo-waniliowe Po usmażeniu oponki serowe zostały polukrowane i posypane cukrową posypką, Oponki serowe – najlepszy przepis, chrupiące
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę (żytnią i tortową) mieszamy z dodatkiem soli. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy olej, dodajemy mąkę i wyrabiamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki, ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki. Formułujemy kulę, którą przekładamy na papier do pieczenia (podsypany mąką) wielkości dużej blachy od piekarnika
Moniki SmakołykiTakie wytrawne kwiatuszki w sumie są już na blogu [ tutaj i tutaj ], ale teraz robiłam je z innego ciasta i dodatkowo niektóre posypałam sezamem i ciut makiem.Ciasto drożdżowe zrobiłam z przepisu znalezionego tutaj i zrobiłam z połowy porcji, zrobiłam także kilka rogalików. 800 g mąki 400 ml mleka 7 g drożdży instant[ 20 g świeżych] 2 łyżki(...)wędlina w plasterkach o okrągłym kształcie dopasowanym do wielkości np.szklanki lub kubka sezam , mak białko do posmarowania Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier ,masło.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[ ja robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny
Moje domowe kucharzenieoraz maślaną kruszonką. Wykonałam je na wzór słynnych norweskich skoleboller, czyli bułeczek z budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi, w których kluczową rolę odgrywa dodany do ciasta kardamon. A ja kocham kardamon, zwłaszcza w drożdżowych wypiekach, dlatego stworzyłam taką moją wersję tych bułeczek :). Drożdżówki wyszły tak pyszne, że trudno się było od nich oderwać, a na samo wspomnienie ich smaku(...)kwaskowej i miękkiej ( u mnie szara reneta ) Kruszonka: 100 g mąki pszennej 75 g masła 60 g cukru 8 g cukru wanilinowego Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek Wykonanie: Ciasto: Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Wlać odrobinę letniego
Opowieści z piekarnikaOstatnio często goszczą u nas bułeczki drożdżowe. Tym razem zrobiłam je z białym serem i powidłami śliwkowymi, ale możecie zamiast nich dodać ulubiony dżem. Zapraszam do wypróbowania przepisu, z podanej porcji wychodzi 14 średnich bułeczek :). Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bułeczki drożdżowe z serem i powidłami Porcje 14 Składniki Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g masła(...)składniki się połączą. Jeśli ciasto okaże się rzadkie dosypujemy odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste odrobinę mleka. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Ser: W tym czasie kiedy ciasto rośnie ser przekładamy do miski, dodajemy cukier puder, żółtko, masło i całość dokładnie mieszamy łyżką lub ucieramy widelcem. Całość: Ciasto wykładamy na stolnicę lekko posypanej mąką
To co lubię - gotuję i polecam