ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:658/1072)

Chleb z chrupiącą skórką 136

łyżeczki soli W 100 ml wody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól, ziarna, wyrabiać hakiem do drożdżowego, do momentu aż wszystkie składniki się połączą, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie przejmować się. Odstawić w ciepłe miejsce, w misce przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Po tym czasie wyłożyć do blat posypany mąką, krótko

moj przepis na
Chleb z chrupiącą skórką 145

łyżeczki soli W 100 ml wody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól, ziarna, wyrabiać hakiem do drożdżowego, do momentu aż wszystkie składniki się połączą, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie przejmować się. Odstawić w ciepłe miejsce, w misce przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Po tym czasie wyłożyć do blat posypany mąką, krótko

moj przepis na
Chleb z chrupiącą skórką 229

łyżeczki soli W 100 ml wody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól, ziarna, wyrabiać hakiem do drożdżowego, do momentu aż wszystkie składniki się połączą, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie przejmować się. Odstawić w ciepłe miejsce, w misce przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Po tym czasie wyłożyć do blat posypany mąką, krótko

moj przepis na
Chleb z chrupiącą skórką 240

łyżeczki soli W 100 ml wody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól, ziarna, wyrabiać hakiem do drożdżowego, do momentu aż wszystkie składniki się połączą, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie przejmować się. Odstawić w ciepłe miejsce, w misce przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Po tym czasie wyłożyć do blat posypany mąką, krótko

moj przepis na
Paluchy drożdżowe z sezamem lub makiem | z czosnkiem lub ziołami 311

łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko do pomalowania paluchów przed pieczeniem sezam lub mak do posypania paluchów dodatkowo do ciasta możemy dodać zioła lub czosnek granulowany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przygotowaniem: Paluchy drożdżowe Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, łyżkę mąki i około 50 ml letniej wody i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką(...)około 2-3 milimetrów, następnie wykrawam paski o szerokości około 2,5 centymetra. Pasek ciasta składam na pół i przeplatam. Tak uformowanego palucha układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z paluchami nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut. Pieczenie paluchów drożdżowych: Przed pieczeniem paluch maluję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem lub makiem. Blachę wstawiam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Pierniczki drożdżowe nadziewane 130

Pierniczki drożdżowe nadziewane Mięciutkie, kruche, przepyszne od razu po upieczeniu, a do tego bardzo szybkie w przygotowaniu. Pierniczki po ostudzeniu możemy polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem, ale bez polewy te super smakują. Polecam!     Składniki: 4 szklanki mąki 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka(...)pysznie smakują *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ     Artykuł Pierniczki drożdżowe nadziewane pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Bułeczki czosnkowe 124

Dzisiaj, na miły początek dnia zaproponuję wyśmienite bułeczki drożdżowe z dodatkiem masła czosnkowego i pietruszki. Świetnie nadają się na tradycyjne kanapki z ulubionymi, wytrawnymi dodatkami. Po upieczeniu bułeczki są mięciutkie i lekko chrupiące z zewnątrz od masełka. Uwaga! Znikają błyskawicznie ;) Składniki: 450 g mąki tortowej (lub chlebowej) 10 g cukru 1/2 łyżeczki soli 4 g suszonych drożdży instant(...)szczypta soli Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania wierzchu) Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników (poza masłem) i zagnieść całość, do momentu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Pod koniec zagniatania dodać roztopione masło. Uformować kulę, włożyć do miski oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce (przykryte ściereczką) na około 1,5 godziny

Świat Ciasta
Wielkanocne brioszki, francuskie drożdżowe pieczywo brioche à tête 124

Małe paryskie brioches à tête, drożdżowe, pyszne mini babeczki Brioszka (brioche) to rodzaj francuskiego pieczywa drożdżowego. Najbardziej znaną formą jest paryska brioszka, zwana “brioche à tête”. To brioszka pieczona w karbowanej foremce z kulką – główką (tête) ciasta na wierzchu. Brioszka to idealne pieczywo na śniadanie, puchate, lekko słodkie, miękkie, maślane z delikatnie chrupiącą skórką. Ciasto możemy upiec

Tajemnice Smaku
Łódzki żulik (chleb turecki) w lutowej Piekarni Amber i co nieco o jego historii i dziwnej nazwie 92

słodsza (więcej daktyli teraz dałem), no i więcej rodzynek, i więcej kolendry (bo była wcześniej prawie niewyczuwalna), i nieznacznie więcej kawy (dla mocniejszego koloru i smaku).   Całonocny zaczyn drożdżowy poolish: ( przygotować np. wieczorem, dzień przed pieczeniem ) 160 g mąka pszenna typ 650 160 g woda o temperaturze 27°C 4 g drożdże świeże Drożdże rozpuścić dokładnie w wodzie. Dodać(...)wody (wodę wylać) i osuszyć ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką. Schować w jakimś zamkniętym pojemniczku do lodówki na noc. Ciasto na 4 chlebki tureckie, po około 287 g ciasta każdy: (np. następnego dnia koło południa) cały dojrzały zaczyn drożdżowy poolish 150 g daktyle suszone 140 g woda 10 g drożdże świeże 1 średnie jajko 15 g kawa zbożowa

Przepisy na domowy ser i chleb
DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z ORZECHAMI 272

Kocham wszelkie drożdżowe wypieki, a te z orzechami to już najbardziej. Dzisiaj zapraszam na ślimaczki z przepyszną masą :). Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś

Przepisy Aleksandry
Racuchy drożdżowe z jabłkami 219

racuszki. Nigdy nie czekam, długo z wyrośnięciem ciasta, bo i tak urosną na patelni. Oczywiście  do zjedzenia w ten sam dzień , posypane cukrem pudrem                                                   Racuchy drożdżowe z jabłkami Składniki: mąka 2,5 szkl cukier(...)ciepłego mleka, łyżkę mąki,  jajko , szczyptę soli i cukier, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę. Następnie do ciasta dodać resztę mleka, mąkę i jabłka, dobrze wymieszać robotem. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, ani za gęste. ( jak jest za rzadkie, dodać mąki, jeśli za gęste , trochę mleka ) Odstawić

Kuchnia Danusi
PIZZA 1 x 3 z dedykacją – czyli jedno ciasto trzy smaki (z tuńczykiem i oliwkami, szalotką i suszonymi pomidorami, kurczakiem i 177

łyżek mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15   min w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę mieszamy z solą. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy oliwę pozostałą mąkę i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Formułujemy kulę i przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto znacznie powiekszy swoją objętość. Piekarnik nastawiamy

Moniki Smakołyki
jagodzianki 255

składniki na ciasto: 500 g mąki orkiszowej 4 żółtka 50 g drożdży 100 g masła 150 g cukru ok. 200 ml mleka 1 szczypta soli dodatkowo

Domowy Smak Jedzenia
Galette des rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 184

przepadam i który z radością celebruję z moimi znajomymi. W Święto Trzech Króli cały kraj wypieka słynne galette des rois , czyli tartę z ciasta francuskiego z masą migdałową zwaną frangipane . Na południu kraju popularna jest również drożdżowa wersja z suszonymi owocami zwana  gâteau des rois . Po wspólnym odświętnym w ten dzień posiłku zwykło się dzielić ciastem z domownikami

Food Square
Kakaowe ciasto z rabarbarem 216

reguły używamy go do przygotowania słodkich dań - chociaż ja przygotowałam z rabarbarem  zapiekane pulpeciki wieprzowe  - też było pysznie. Ale tak naprawdę to wykorzystujemy głównie go do ciast czy kompotów. Otóż nic bardziej mylnego ! Rabarbar inaczej nazywany rzewieniem, jest rośliną, która należy do rodziny rdestowatych i jest warzywem, które pochodzi z rejonów Azji.   W Europie pojawił się(...)Miedź  0.05 mg  Mangan  0.16 mg   Jod  2.3 mg  Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania