ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:658/1038)

Makowiec drożdżowy z domową masą makową 112

Dawno już nie piekłam drożdżowego makowca,więc upiekłam a oto on: Składniki: ciasto:pół kostki drożdży 2 łyżki mleka 1/2 kg mąki 150 g masła 2 jajka 3 żółtka pół szkl cukru pół szkl kwaśnej śmietany masa makowa: 400 g suchego mielonego maku 2 szkl gorącego mleka 1 garść jagód goji 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej 1 garść rodzynek

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ekstrakt pomarańczowy 111

Którejś nocy siedziałam na kanapie i robiłam na drutach ogromny pled na wielkie amerykańskie łóżko king size bed . Słuchałam radia. A w nim koncertu grupy Queen

Posadzone i zjedzone
Bułki drożdżowe z pieczarkami 148

Prosty przepis na bułeczki drożdżowe z farszem pieczarkowym, posypane żółtym serem. Składniki: Ciasto: 300 ml mleka 2 łyżeczki cukru 125 g masła lub margaryny 2 jaja 0,5 kg mąki 100 g drożdży szczypta soli Nadzienie: 400 g pieczarek cebula 3 łyżki ketchupu sól, pieprz Dodatkowo: ok 150 g sera żółtego Przygotowanie Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy

e-PrzepisyKulinarne
Parowce, pampuchy, kluski na parze 191

szczyptą soli oraz mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki, jajka i roztopione, ostudzone masło przekładamy do miksera, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i mieszamy (lub zagniatamy ręcznie) kilka minut.  Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość.  Z ciasta odrywamy po kawałku, robimy kulkę, w której robimy dołek i nakładamy do niego jagody (można dodać

Bon appetit mon amie
Precle 143

Pół kruche pół drożdżowe precle z makiem, sezamem lub dowolnym dodatkiem. Ciasto jest proste do zrobienia, natomiast najwięcej czasu zajmuje rolowanie i formowanie precelków. Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 30 g drożdży 2 łyżki śmietany 18% 250 g mąki 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczka soli 120 g masła 2 żółtka białko do posmarowania precli mak, sezam

Mama Gotuje
Kruche ciasto z rabarbarem 163

Odkąd zamieszkaliśmy w nowym mieszkaniu rzadko piekę chleby na zakwasie, które uwielbiam, ale za to drożdżowe wypieki się udają Jednak nie o chlebie dzisiaj, lecz o kruchym cieście z rabarbarem. Piekarnik mam niezbyt nowoczesny ( można powiedzieć, że z odzysku), więc piecze jak chce, ale kruche ciasta się zawsze udają. Ponieważ jest sezon na rabarbar postanowiłam i ja upiec ciasto. Piekłam

Niebieski kubek z kawa
Pizza z mozzarellą i kurczakiem 199

mąki i dolewamy wody. Całość miksujemy  ok. 10 sek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałą cześć mąki, olej i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy 35 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką, skręcamy brzegi

Moniki Smakołyki
bułki do hot-dogów 107

rondla wlać pozostałe mleko, dodać masło i dobrze podgrzać - nie gotować. Do misy miksera wsypać 1,5 szklanki przesianej mąki, cukier, sól i zaczyn drożdżowy, miksować na średnich obrotach mieszadłami do wyrabiania ciasta. Następnie wbić w ciasto jajko i dobrze wymieszać. Do tego dolać gorące mleko z masłem ciągle miksując. Następnie dodawać po niewielkiej porcji mąki - 1/2 szklanki, za każdym

6niebo
Pączki 168

składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody na 10minut. Mąkę wymieszać z cukrem i zaczynem drożdżowym. Dodać żółtka, masło, sól i alkohol. Zagniatamy ciasto. Ciasto na pączki jest luźne i klei się do rąk. Ale unikajmy podsypywania mąki, bo wtedy pączki nie będą puszyste. Lepiej jest posmarować ręce olejem. Zagniatamy

Smaki Przyprawy i Kolory
Chałwolove & osłoda poniedziałku. 103

chcę do niej zrobić, ale przy okazji wypocząć i zrobić coś dla siebie, zaczynam dobrym śniadaniem ;) a dodatkowo kilka zdjęć na osłodę :) Leśny mech (zielone ciasto przełożone kremem z białej czekolady i mascarpone) drożdżowy wieniec z makiem i orzechami

More food, love and dreams
Chleb z prażonym słonecznikiem 118

czekolady, czy innych słodkości, ale chlebka domowego o najlepszej jakości. Słonecznik szybko na patelni uprażyłam, na połowę podzieliłam, jedną część zmiksowałam, do zaczynu drożdżowego dodałam, potem całe pestki słonecznika, pszenną mąkę dołożyłam i na elastyczne ciasto wyrobiłam. Ciasto sobie rosło, potem piekło w piekarniku, a ja nie mogłam doczekać się mojego smakołyku. Czas oczekiwania jak najbardziej został wynagrodzony bo chlebek

Moniki Smakołyki
Racuchy drożdżowe z jabłkiem 11045

Proste puszyste placuszki drożdżowe idealne na kolację lub słodki obiad. Do ciasta dodałam starte jabłka ale można też dodać jakieś inne drobne owoce lub pokrojone w drobną kosteczkę albo zrobić wersję bez owoców i podać je już z gotowymi placuszkami. składniki: 500 g mąki pszennej 1,5 szklanki letniego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru

Monia miesza i gotuje
Prosty chleb pszenny 162

rozmieszaj w 1/4 szklanki letniego płynu i odstaw na 10 minut, aby się drożdże ruszyły. Mąki wymieszaj, dodaj sól i cukier. Do mąki dodaj rozczyn drożdżowy i stopniowo dodawaj pozostały płyn jednocześnie zarabiając ciasto. Powinno być dość miękkie, ale nie rozpływające się zbytnio.Po zarobieniu ciasta zacznij je zagniatać i wyrabiaj aż do momentu gdy będzie elastyczne i zacznie dobrze odchodzić

Delicious Titbits
Pączki 120

składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody na 10minut. Mąkę wymieszać z cukrem i zaczynem drożdżowym. Dodać żółtka, masło, sól i alkohol. Zagniatamy ciasto. Ciasto na pączki jest luźne i klei się do rąk. Ale unikajmy podsypywania mąki, bo wtedy pączki nie będą puszyste. Lepiej jest posmarować ręce olejem. Zagniatamy

Smaki Przyprawy i Kolory
Warkocz śniadaniowy z bazylią i suszonymi pomidorami 112

dodajemy resztę ciepłego mleka, letnią wodę, roztopiony tłuszcz, sól, jajka oraz pokrojone drobno pomidory, bazylię, zioła prowansalskie i olej ze słoiczka po pomidorach. Wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. 3. Gotowe ciasto dzielimy na 15 części. Każdą rolujemy na dł. ok 12-15 cm. Do jednej bułki potrzebujemy trzy kawałki ciasta. Kładziemy je obok siebie, zlepiamy górę

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania