Parówki w cieście francuskim z czarnuszką 258razem. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut (nie licząc oczywiście czasu pieczenia, który
mojewypiekiinietylko
Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami II 296składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 20 g drożdży 2 jajka 150 g masła, schłodzonego 180 ml mleka, letniego 2 łyżeczki otartej
Domowy Smak Jedzenia
Proste rogaliki krucho drożdżowe 133Dzisiaj polecam proste rogaliki krucho drożdżowe. Składniki : 200 g mąki pszennej 75 g masła 10 g cukru pudru jajko 20 g drożdży 25 g śmietany 18% marmolada (ok 150g średnio 7 gramów na jednego rogalika, łyżeczka od herbaty nie pełna) cukier puder do posypania Wykonanie Mąkę przesiać na stolnice dodać(...)pokrojone w kostkę masło. Jajko ubić z cukrem pudrem, drożdże utrzeć ze śmietaną. Upłynnione drożdże dodajemy do mąki oraz ubite jajko z cukrem. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i uformować kulę. Gotowe ciasto wałkować na grubość ok 3 mm i pokroić na 16 jednakowych trójkątów lub 8 wtedy rogaliki będą większe. Na każdy trójkąt położyć niewielka ilość marmolady, zwijać
Pomysłowa kuchnia
Drożdżowe rogale z jagodami 250Sezon jagodowy w pełni. Korzystajmy z okazji, że w lasach jest pełno tych pysznych owoców i przygotowujmy z nich pyszne ciasta i desery. Na jutrzejsze śniadanie polecam pyszne drożdżowe rogaliki z jagodami. Są miękkie i puszyste. Doskonale smakują ze szklanką świeżego mleka. SKŁADNIKI: ¾ szklanki mleka, 30g drożdży, 1,5 łyżki cukru, 1 jajko, 1 żółtko, 50g masła, 400g mąki(...)mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Wlewam rozczyn. Dodaję jajko, żółtko, sól oraz rozpuszczone masło. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję tworząc okrąg. Ciasto kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta kładę porcję jagód. Ciasto zwijam tworząc rogaliki
Tradycyjna kuchnia Kasi
Bułeczki z rabarbarem - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 235wymieszać. Zalać letnim ale nie gorącym mlekiem i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do naczynia przesiać mąkę dodać cukry, jajka, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrobić mikserem z końcówką haka gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 10 części. Lekko rozpłaszczyć i na środek kłaść po łyżce zimnego rabarbaru. Dokładnie
Ala piecze i gotuje
Babka drożdżowa 192Przepis na babkę z drożdżami, rodzynkami i czekoladą. Mam do niej słabość! Foremka silikonowa w kształcie róży. Ciasto po upieczeniu bardzo ładzie od niej odchodzi. Udekorowana cukrem pudrem i czekoladą. Jest bardzo smaczna, delikatna i puszysta. Składniki: 40g drożdży, 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 100g masła 6 żółtek 2 szklanki mąki pszennej 100g rodzynek(...)wrzątkiem. Dobrze osączyć na sicie. Czekoladę pokroić nożem na małe kawałki. Cukier łączymy z żółtkami. Ubijamy na puszysty, jasny kogiel mogiel. Gdy rozczyn drożdżowy podwoi swoją objętość dodajemy do niego mąkę i masę jajeczną. Ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem z hakiem. Gdy ciasto będzie jednolite dodać masło i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i przestanie się kleić
Słodki Zakątek
Paseczki drożdżowe z owocami 348Paseczki drożdżowe z owocami to wypiek szybki i smaczny. Wystarczy przygotować ciasto, dodać owoce, pokroić i odstawić do wyrośnięcia. Kilka min pieczenia i gotowe. Ciasto jest delikatne, lekko słodkie, a owoce mieszają się smakami, od słodkich papai do kwaśnej żurawiny, od miękkich rodzynek do fajnie chrupiących fig. To takie mini drożdżówki, które smakować będą zarówno dorosły do kawy(...)całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Rozgrzewamy piekarnik do 240°C i pieczemy ok. 5 – 7 min. Rada: jeśli na blasze nie zmieszczą się wszystkie paseczki drożdżowe, wystarczy je rozdzielić na dwie części i piec oddzielnie, nie wkładamy do piekarnika dwóch porcji
Moniki Smakołyki
Najlepsze ciasta z makiem na święta 183Najlepsze ciasta z makiem na święta. Święta Bożego Narodzenia bez makowca w naszym domu nie mogą się odbyć. Tak uważa sporo innych osób. Mak to tradycja i symbolika. Przede wszystkim ciasta i potrawy z makiem symbolizują pomyślność, płodność i dostatek na cały, zbliżający się Nowy Rok. Każdego roku piekę makowiec, za każdym razem inny. Zapewne większość z Was będzie piekła(...)powierzchnia rolady makowej pęknie, można ją zamaskować lukrem lub polewą czekoladową. Polecam zawijać roladę makową przed pieczeniem w papier do pieczenia co zabezpiecza ciasto przed pęknięciem podczas pieczenia. Najlepsze ciasta z makiem na święta: Makowiec krucho-drożdżowy Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. świąteczna strucla z makiem , makowiec z kruszonką Makowiec zawijany, czyli Świąteczna strucla makowo-orzechowa makowiec
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika 197bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać pozostałe składniki sypkie: mąkę razową, otręby i sól. Dolać składniki mokre: ciepłą wodę, oliwę oraz rozczyn drożdżowy i wymieszać. Na końcu dołożyć startą dynię oraz ziarna słonecznika. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Omącząna miskę - ewentualnie
Grunt to przepis!
Rollsy cynamonowe 314stolnicę, gdzie je wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy wierzch delikatnie olejem. W niewielkim naczyniu mieszamy ze sobą cztery łyżeczki cukru i jedną łyżeczkę cynamonu. Tą mieszanką posypujemy ciasto. Następnie zwijamy je w rulon i odcinamy kilkucentymetrowe kawałki tak, jakbyśmy przygotowywali kopytka (kluski leniwe), tyle że nie trzeba ciąć na ukos, może być prosto. Brytfannę smarujemy nieznacznie tłuszczem (olejem) i wykładamy(...)mało), polać lukrem, lodami... Smakowego! Widzicie po prawej stronie na zdjęciu wyżej tego kota lub twarz, nieco przerażającą, która prawdopodobnie przybyła z jakiegoś słodko-drożdżowego piekła i objawiła się w postaci tego ciasta, które właśnie zjadłam ze smakiem? Ha, teraz, kiedy już wam o tym powiedziałam, to na pewno widzicie. Kolejny przykład na to, że nasze umysły potrafią znaleźć
Weganizm infantylny
Kaszanka zapiekana w cieście 216niewielkiej ilości oleju szklimy cebulkę, dodajemy pieczarki, przyprawiamy przyprawą warzywną i podsmażamy do odparowania wody. Przygotowujemy ciasto. Do mleka dodajemy jajka i mąkę i miksujemy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy pora, następnie pieczarki i mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i przyprawą warzywną. Naczynie żaroodporne natłuszczamy, wlewamy połowę ciasta, układamy krupnioki
Maminek kulinarny
Pełnoziarnista pizza z figami i fetą 113szwarcwaldzkiej 1 garść 1 rukoli (opcjonalnie) 100 g 100 sera feta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Pełnoziarniste ciasto do pizzy Z przygotowanych 350g mąki pełnoziarnistej odmierzyć 250g. Pozostałe 100g zostawić do podsypywania. Mąkę wsypać do naczynia, w którym będziemy urabiać ciasto. Dodać 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę oliwy. Przygotować pół kubka letniej wody. Dodać(...)pół łyżeczki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać. Dodać 7g (saszetkę) suszonych drożdży. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po 10 minutach wlać zaczyn drożdżowy do naczynia z mąką i wymieszać. Początkowo można ciasto mieszać łyżką, później rękami. Wyrabiać ciasto 5 minut, można podsypywać mąką, aby nie kleiło się za bardzo, jednak musi pozostać lekko klejące się. Ciasto odstawić
ProstePesto.pl
ORZECHOWA ROLADA Z BIAŁYM MAKIEM I KOKOSEM 251słodkie, a nadzienie przypomina w smaku nadzienie rogalików świętomarcińskich. Dodatkowym plusem jest to, że rolady przygotowuje się dużo łatwiej i szybciej od tych tradycyjnych -drożdżowych. Idealna propozycja na nadchodzące święta 🎄 i nie tylko... Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki orzechowej Radix-Bis 200 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 200 g serka homogenizowanego waniliowego
Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Straciatella 381Czym byłby weekend bez dobrego, domowego ciasta? Lepiej sobie nawet tego nie wyobrażać! Nie ważne czy drożdżowe, piaskowe czy z kremem, ważne że przygotowane z miłością :) I zawsze wychodzę z założenia, że domowe wypieki są najlepsze. Właśnie dziś przygotowałam dla Was przepis na domowe ciasto straciatella, które ostatnio u mnie w domu zrobiło wielką furorę. Ktoś z Was ma ochotę
Słodkie Przyjemności