Powoli szykujemy się do zabawy sylwestrowej i musimy przygotować przystawki naszym gościom. Najlepiej aby były szybkie w wykonaniu, smaczne i na ciepło. Takim fajnym rozwiązaniem są
Niezły MłynekJeremi, czwarty mój syn z kolei, ze wszystkich ciast jakie kiedykolwiek upiekłam lubi tylko dwa. Czekoladowe babeczki i nade wszystko drożdżowe. Koniecznie z kruszonką i absolutnie bez dodatków. Nie do zaakceptowania są żadne aromaty, otarta skórka z cytryny , czy pomarańczy. Powinna być tylko wanilia. Przedstawiam Wam więc ulubione ciasto Jeremka. Przepis jest na dwie
Piekarz-Kucharz-GarkotłukOwocowej tęsknoty ciąg dalszy. Tak jak nie ma u mnie dnia bez warzyw, tak nie może być weekendu bez ciasta! Ponieważ w perspektywie, i to całkiem bliskiej, pojawią się mazurki, sernik, makowiec, babka drożdżowa, ten weekend musiał należeć do ..... szarlotki! Choć to zupełnie nie w porę, smakowała cudownie.Oblicze szarlotki nastroiłam wiosennie wyciętymi z resztek ciasta zajączkami. Korzystałam z wypróbowanego już
KUCHARNIAProste i pyszne maślane bułeczki drożdżowe smakują wyśmienicie same w sobie jak i również posmarowane masłem, nutellą czy dżemem :). Świetne na śniadanie, kolację czy słodką przekąskę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na rozczyn: 30 gram świeżych drożdży, pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru Pozostałe składniki: 4 szklanki mąki pszennej, ja użyłam tortowej 100 gram masła/margaryny(...)wyrośnięcia, do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli, wlewamy rozpuszczone i lekko przestygnięte masło/margarynę, wbijamy 2 jajka, wlewamy mleko i rozczyn z drożdży. Zaczynamy wyrabiać ciasto, w razie potrzemy możemy dosypać trochę mąki lub dodać ciepłego mleka, ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne, następnie przekładamy do miski na dnie lekko podsypanej mąką. Ciasto
Blog kulinarny S9.PLSwój kolor spód zawdzięcza buraczkowemu puree. Delikatnie słodkawy spód i wyraziste dodatki w postaci bazyliowego pesto, słonej fety i soczystych warzyw, tworzą niebanalną całość w smakach wiosny. Z porcji ciasta, jakie wychodzi z przepisu, zrobiłam trzy niewielkie pizze ale można też zrobić jedną dużą i dostosować czas pieczenia. Pizza jest pyszna i ładna, jak obrazek. Już sam jej widok przyprawia(...)pieprz olej Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Drożdże dokładnie rozpuść w letniej wodzie. 2. Mąkę uformuj w kopczyk, zrób w nim dołek i wlej do niego drożdżowy rozczyn. 3. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć elastyczne ciasto - co jakiś czas podsypuj mąką, jeśli będzie zbyt kleiste. 4. Gotowe ciasto podziel na 3 części i odstaw na ok. 15min. Dodatki: 1. Szparagi oczyść
Kuchnia w Słońcu Skąpanatrwa w najlepsze, więc zapraszam Was na puszyste mięciutkie bułeczki drożdżowe z nimi w roli głównej. Jakiś czas temu publikowałam przepis na Bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami , a dziś przedstawię Wam nieco inną recepturę. Ciasto jest mięciutkie, nadziane dżemem, a przysłowiową wisienkę na torcie stanowi soczysta truskawka. Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe! Jak smakują po wystudzeniu to nie wiem(...)zniknęły niemal natychmiast! To chyba najlepsza rekomendacja :). Chętnych zapraszam po przepis. Składniki na bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami II (bez jajek): na 8 sztuk 300 g mąki tortowej 15 g świeżych drożdży 100 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłej maślanki 50 g roztopionego masła 5 łyżek cukru szczypta soli 1 łyżeczka oleju
Rozpustne gotowaniePyszne drożdżówki na śmietance kremówce, tak wykonane ciasto jest niezwykle delikatne i długo utrzymuje świeżość. Drożdżówki upiekłam w formie ślimaczków i nadziałam pysznie serem z kokosem. Wyszło pysznie. Potrzebujemy: Na rozczyn: 250 ml śmietanki kremówki 30 % 2 łyżeczki cukru 5 dag świeżych drożdży Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 jajko pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy(...)łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych drożdżowych ślimaczków: 1. Rozczyn: Śmietankę podgrzewamy, powinna być ciepła, dodajemy do niej cukier i drożdże, następnie rozcieramy widelcem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość. 2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i oba cukry, dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców
Izabelawkuchniodstaw na 30 minut. Do dużej miski dodaj mąkę, miękkie masło, żółtka oraz cały zaczyn. Wszystko wymieszaj końcówką typu hak. Po wymieszaniu odstaw ciasto na 1h do wyrośnięcia. Formę do babki wysmaruj masłem. Do wyrośniętego ciasta dodaj namoczone żurawiny (wcześniej odlej rum, idealnie nada się do drinka). Wszystko dokładnie wymieszaj a następnie przełóż do formy i odstaw jeszcze na chwilę(...)wyjęciu babki z piekarnika odwróć formę i wyjmij ciasto. Babka musi nieco ostygnąć zanim polejesz ją lukrem. Z soku z cytryny i cukru pudru przygotuj lukier. polej nim babkę, ozdób dodatkową suszoną żurawiną. Smacznego! Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie FACEBOOK I INSTAGRAM Artykuł Babka drożdżowa z żurawiną pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plpulchne i przepyszne. Smakują wspaniale z cukrem pudrem, ulubionym dżemem czy czekoladą. Najlepsze oczywiście lekko ciepłe A do tego można je przygotować w 30 minut ! Przepis na te racuchy drożdżowe znalazłam na starych skrawkach wyciętych z gazety przez mamę. Składniki na około 10 sztuk: 1 ½ szklanki mąki 2 dag drożdży 2 żółtka 1 szklanka mleka 2 łyżki masła(...)energicznie mieszam lub miksuję (dodaję skórkę z cytryny i rodzynki i ponownie mieszam). Olej rozgrzewam na patelni i łyżką kładę porcje ciasta. Smażę z obu stron na złoto. Najlepiej smakują ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego Artykuł Racuchy drożdżowe pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentpulchne i przepyszne. Smakują wspaniale z cukrem pudrem, ulubionym dżemem czy czekoladą. Najlepsze oczywiście lekko ciepłe A do tego można je przygotować w 30 minut ! Przepis na te racuchy drożdżowe znalazłam na starych skrawkach wyciętych z gazety przez mamę. Składniki na około 10 sztuk: 1 ½ szklanki mąki 2 dag drożdży 2 żółtka 1 szklanka mleka 2 łyżki masła(...)energicznie mieszam lub miksuję (dodaję skórkę z cytryny i rodzynki i ponownie mieszam). Olej rozgrzewam na patelni i łyżką kładę porcje ciasta. Smażę z obu stron na złoto. Najlepiej smakują ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego Artykuł Racuchy drożdżowe pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentucierana z karmelkami BLOG: http://picante-jalapeno.blogspot.com/ Babka z ajerkoniakiem BLOG: http://www.pelnytalerz.com/ Babka majonezowa BLOG: http://nietylkopasta.pl/ Pascha wielkanocna BLOG: http://www.mojewypieki.com/ Wieniec drożdżowy z bakaliami BLOG: http://www.mgotuje.pl/ Artykuł Najlepsze przepisy z blogów # 5 | Ciasta na Wielkanoc pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia BazyliiUwielbiam wypieki drożdżowe, moi domownicy również. Ja najchętniej zjadam jeszcze ciepłe, podobno od ciepłych może boleć brzuch, na szczęście nie mam takiego problemu nigdy Zastanawiałam się co zrobić z jeżynami, które dostałam z ogródka. Część zostało zjedzonych na szybko, część z owsianką, ale została garść, miałam również garść malin więc postanowiłam upiec bułki. Zniknęły błyskawicznie. Składniki: - 3 szklanki mąki(...)Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać przesianą mąkę, sól i cukier wanilinowy i jajko. Zagnieść kulę, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Składniki na nadzienie wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Każdy kawałek formować w kulę, rozpłaszczyć dłonią, nakładać porcję nadzienia i sklejać jak sakiewkę układając łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić
dom-agi.pldając możliwość dotlenienia się w lesie za wszystkie czasy! Placek drożdżowy, który dzisiaj prezentuję jedliśmy na piątkowy obiad. Jako, że grzybów mamy sporo, nie oszczędzałam ich i upchałam w tym placku całe pół kilo. Placek ma na prawdę grubą warstwę grzybów. Spód i boki to nic innego jak ciasto na pizzę, tyle, że zredukowałam składniki. Można powiedzieć, że jest(...)Placek świetnie smakuje także na zimno, więc można w takiej postaci jeść go dwa następne dni na drugie śniadanie do kubka herbaty. Placek drożdżowy ze świeżymi grzybami i sosem serowym forma w wyjmowanym dnem 24 cm Ciasto: 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru około 180 ml wody 200 g mąki 1 łyżka oleju ¼ łyżeczki soli Nadzienie 500 g mieszanych
Posadzone i zjedzonePrzepis na nieziemsko pyszne rogaliki drożdżowe mam dzięki koledze z mojego działu IT, w którym razem pracujemy. Nie można się od nich oderwać. Dzisiaj zagościły na naszym firmowym Wigilijnym stole. Rafał dzięki! Ciasto: 1 kg mąki, najlepiej typ 650 2 margaryny, najlepiej Kasia 4 duże jajka szczypta soli(...)cukier (wedle uznania) 1 opakowanie drożdży świeżych pół szklanki mleka łyżeczka cukru nadzienie, np. powidła śliwkowe, nutella, czekolada Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z powyższych składników wyrabiamy ciasto i gdy jest porządnie napowietrzone wkładamy do bawałnianej ścierki i wkładamy do kąpieli wodnej , czyli do dużego garnka z ciepła
Kocham CzekoladęPrzepis na nieziemsko pyszne rogaliki drożdżowe mam dzięki koledze z mojego działu IT, w którym razem pracujemy. Nie można się od nich oderwać. Dzisiaj zagościły na naszym firmowym Wigilijnym stole. Rafał dzięki! Ciasto: 1 kg mąki, najlepiej typ 650 2 margaryny, najlepiej Kasia 4 duże jajka szczypta soli(...)cukier (wedle uznania) 1 opakowanie drożdży świeżych pół szklanki mleka łyżeczka cukru nadzienie, np. powidła śliwkowe, nutella, czekolada Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z powyższych składników wyrabiamy ciasto i gdy jest porządnie napowietrzone wkładamy do bawałnianej ścierki i wkładamy do kąpieli wodnej , czyli do dużego garnka z ciepła
Kocham Czekoladę