się nie napracować. Podobnie było w przypadku tych pasztecików. Stwierdziłam, że pracy przed świętami jest zawsze wystarczająco dużo, by jeszcze stać przy pasztecikach krucho- drożdżowych, więc poszłam na łatwiznę i zrobiłam je właśnie w cieście francuskim. Polecam! Na takie karnawałowe spotkania sprawdzą się znakomicie! Składniki na ok 30 pasztecików: 2 płaty ciasta francuskiego 650g pieczarek 500g gotowanego, drobiowego mięsa 250g
Kuchnia w czekoladzieOstatnio objadałam się mini cebulakami, dlatego postanowiłam przygotować w domu wersję obiadową. Co prawda różniącą się od tych sklepowych cebulaków praktycznie wszystkim: wyglądem, ilością farszu
Niezły MłynekPyszne ciasto, które wyrasta naprawdę wysokie więc jest co ukroić. W smaku podobne jest lekko do drożdżowego ale nie zawiera drożdży . Na wierzchu położyłam truskawki z rabarbarem. Przepis znalazłam na blogu Ewy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 4 jaja 4,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju (najlepiej w temp pokojowej) 1 szklanka mleka ( też w temp pokojowej) 1 szklanka
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasłodko z truskawkami albo malinami, jednak dzisiaj chcę Wam pokazać wersję obiadową :P Pampuchy :) poprawnie - (buchty drożdżowe) Przepis: 500g mąki 200 ml ciepłego mleka 30 g drożdży 2 jajka 10 g cukry 1 łyżeczka soli Ciasto: Do podgrzanego mleka z cukrem dodajemy rozkruszone drożdże i posypujemy mąką przykrywamy ściereczką i czekamy aby podrosło
Niezły MłynekPowoli szykujemy się do zabawy sylwestrowej i musimy przygotować przystawki naszym gościom. Najlepiej aby były szybkie w wykonaniu, smaczne i na ciepło. Takim fajnym rozwiązaniem są
Niezły MłynekJeremi, czwarty mój syn z kolei, ze wszystkich ciast jakie kiedykolwiek upiekłam lubi tylko dwa. Czekoladowe babeczki i nade wszystko drożdżowe. Koniecznie z kruszonką i absolutnie bez dodatków. Nie do zaakceptowania są żadne aromaty, otarta skórka z cytryny , czy pomarańczy. Powinna być tylko wanilia. Przedstawiam Wam więc ulubione ciasto Jeremka. Przepis jest na dwie
Piekarz-Kucharz-GarkotłukOwocowej tęsknoty ciąg dalszy. Tak jak nie ma u mnie dnia bez warzyw, tak nie może być weekendu bez ciasta! Ponieważ w perspektywie, i to całkiem bliskiej, pojawią się mazurki, sernik, makowiec, babka drożdżowa, ten weekend musiał należeć do ..... szarlotki! Choć to zupełnie nie w porę, smakowała cudownie.Oblicze szarlotki nastroiłam wiosennie wyciętymi z resztek ciasta zajączkami. Korzystałam z wypróbowanego już
KUCHARNIAProste i pyszne maślane bułeczki drożdżowe smakują wyśmienicie same w sobie jak i również posmarowane masłem, nutellą czy dżemem :). Świetne na śniadanie, kolację czy słodką przekąskę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na rozczyn: 30 gram świeżych drożdży, pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru Pozostałe składniki: 4 szklanki mąki pszennej, ja użyłam tortowej 100 gram masła/margaryny(...)wyrośnięcia, do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli, wlewamy rozpuszczone i lekko przestygnięte masło/margarynę, wbijamy 2 jajka, wlewamy mleko i rozczyn z drożdży. Zaczynamy wyrabiać ciasto, w razie potrzemy możemy dosypać trochę mąki lub dodać ciepłego mleka, ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne, następnie przekładamy do miski na dnie lekko podsypanej mąką. Ciasto
Blog kulinarny S9.PLSwój kolor spód zawdzięcza buraczkowemu puree. Delikatnie słodkawy spód i wyraziste dodatki w postaci bazyliowego pesto, słonej fety i soczystych warzyw, tworzą niebanalną całość w smakach wiosny. Z porcji ciasta, jakie wychodzi z przepisu, zrobiłam trzy niewielkie pizze ale można też zrobić jedną dużą i dostosować czas pieczenia. Pizza jest pyszna i ładna, jak obrazek. Już sam jej widok przyprawia(...)pieprz olej Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Drożdże dokładnie rozpuść w letniej wodzie. 2. Mąkę uformuj w kopczyk, zrób w nim dołek i wlej do niego drożdżowy rozczyn. 3. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć elastyczne ciasto - co jakiś czas podsypuj mąką, jeśli będzie zbyt kleiste. 4. Gotowe ciasto podziel na 3 części i odstaw na ok. 15min. Dodatki: 1. Szparagi oczyść
Kuchnia w Słońcu Skąpanatrwa w najlepsze, więc zapraszam Was na puszyste mięciutkie bułeczki drożdżowe z nimi w roli głównej. Jakiś czas temu publikowałam przepis na Bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami , a dziś przedstawię Wam nieco inną recepturę. Ciasto jest mięciutkie, nadziane dżemem, a przysłowiową wisienkę na torcie stanowi soczysta truskawka. Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe! Jak smakują po wystudzeniu to nie wiem(...)zniknęły niemal natychmiast! To chyba najlepsza rekomendacja :). Chętnych zapraszam po przepis. Składniki na bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami II (bez jajek): na 8 sztuk 300 g mąki tortowej 15 g świeżych drożdży 100 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłej maślanki 50 g roztopionego masła 5 łyżek cukru szczypta soli 1 łyżeczka oleju
Rozpustne gotowaniePyszne drożdżówki na śmietance kremówce, tak wykonane ciasto jest niezwykle delikatne i długo utrzymuje świeżość. Drożdżówki upiekłam w formie ślimaczków i nadziałam pysznie serem z kokosem. Wyszło pysznie. Potrzebujemy: Na rozczyn: 250 ml śmietanki kremówki 30 % 2 łyżeczki cukru 5 dag świeżych drożdży Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 jajko pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy(...)łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych drożdżowych ślimaczków: 1. Rozczyn: Śmietankę podgrzewamy, powinna być ciepła, dodajemy do niej cukier i drożdże, następnie rozcieramy widelcem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość. 2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i oba cukry, dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców
Izabelawkuchniodstaw na 30 minut. Do dużej miski dodaj mąkę, miękkie masło, żółtka oraz cały zaczyn. Wszystko wymieszaj końcówką typu hak. Po wymieszaniu odstaw ciasto na 1h do wyrośnięcia. Formę do babki wysmaruj masłem. Do wyrośniętego ciasta dodaj namoczone żurawiny (wcześniej odlej rum, idealnie nada się do drinka). Wszystko dokładnie wymieszaj a następnie przełóż do formy i odstaw jeszcze na chwilę(...)wyjęciu babki z piekarnika odwróć formę i wyjmij ciasto. Babka musi nieco ostygnąć zanim polejesz ją lukrem. Z soku z cytryny i cukru pudru przygotuj lukier. polej nim babkę, ozdób dodatkową suszoną żurawiną. Smacznego! Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie FACEBOOK I INSTAGRAM Artykuł Babka drożdżowa z żurawiną pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plpulchne i przepyszne. Smakują wspaniale z cukrem pudrem, ulubionym dżemem czy czekoladą. Najlepsze oczywiście lekko ciepłe A do tego można je przygotować w 30 minut ! Przepis na te racuchy drożdżowe znalazłam na starych skrawkach wyciętych z gazety przez mamę. Składniki na około 10 sztuk: 1 ½ szklanki mąki 2 dag drożdży 2 żółtka 1 szklanka mleka 2 łyżki masła(...)energicznie mieszam lub miksuję (dodaję skórkę z cytryny i rodzynki i ponownie mieszam). Olej rozgrzewam na patelni i łyżką kładę porcje ciasta. Smażę z obu stron na złoto. Najlepiej smakują ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego Artykuł Racuchy drożdżowe pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentpulchne i przepyszne. Smakują wspaniale z cukrem pudrem, ulubionym dżemem czy czekoladą. Najlepsze oczywiście lekko ciepłe A do tego można je przygotować w 30 minut ! Przepis na te racuchy drożdżowe znalazłam na starych skrawkach wyciętych z gazety przez mamę. Składniki na około 10 sztuk: 1 ½ szklanki mąki 2 dag drożdży 2 żółtka 1 szklanka mleka 2 łyżki masła(...)energicznie mieszam lub miksuję (dodaję skórkę z cytryny i rodzynki i ponownie mieszam). Olej rozgrzewam na patelni i łyżką kładę porcje ciasta. Smażę z obu stron na złoto. Najlepiej smakują ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego Artykuł Racuchy drożdżowe pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentucierana z karmelkami BLOG: http://picante-jalapeno.blogspot.com/ Babka z ajerkoniakiem BLOG: http://www.pelnytalerz.com/ Babka majonezowa BLOG: http://nietylkopasta.pl/ Pascha wielkanocna BLOG: http://www.mojewypieki.com/ Wieniec drożdżowy z bakaliami BLOG: http://www.mgotuje.pl/ Artykuł Najlepsze przepisy z blogów # 5 | Ciasta na Wielkanoc pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazylii