ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:672/1072)

Pączki luksusowe – bo tłusty czwartek jest raz do roku! 174

żółtek z 8 dag cukru i esencją waniliową. Przesiać mąkę (może być zwyczajna lub tortowa) i dodać do niej zaczyn drożdżowy, ubite żółtka, lekko podgrzaną śmietankę, alkohol, sól. Wyrobić ciasto, pod koniec dodając po trochu rozpuszczone i wystudzone masło. Poczekać, aż ciasto podrośnie – ok. 15-20 minut. Po wyrośnięciu formować pączki

Patchwork
Racuchy drożdżowe 188

ciepłego mleka, z cukrem i 1 łyżką mąki na zaczyn. Odstawić, żeby "ruszyły" (ok.10-15 min). Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, pozostałe mleko, sól i drożdżowy zaczyn. Całość energicznie ubić trzepaczką, do uzyskania gęstego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min.1 godzinę (do podwojenia ilości). Do wysokiego i szerokiego garnka wlać olej i podgrzać. Dwie łyżki zamoczyć

CookYourself
CHLEB ORKISZOWY 172

ciepłej wody. 2. Mieszamy do rozpuszczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min, żeby drożdże zaczęły pracować. 3. Do miski przesiewamy mąki. 4. Wlewamy zaczyn drożdżowy i wodę. Mieszamy. 5. Dodajemy oliwę i sól. Ciasto będzie rzadkie, ale takie ma być J 6. Przykrywamy folią spożywczą i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy na min. 4 h do wyrośnięcia. 7. Po tym czasie

Marcepanowa kuchnia
Rogaliki z nutellą. 327

minut żeby drożdże zaczęły pracować. Masło lub margarynę roztopić w rondelku i zostawić żeby przestygło. Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka, śmietanę i zaczyn drożdżowy. Wymieszać i wlać letni tłuszcz. Wyrobić na gładkie ciasto. Jak będzie za rzadkie to delikatnie podsypać mąką. Wyrobione ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 części, każdą

Agusiowe smakołyki
Baba drożdżowa z rodzynkami i lukrem 120

Niezwykle puszysta i pachnąca babka drożdżowa. Fantastyczna na Świąteczny stół, ale i jako codzienne ciasto do kawy :-) Polecam bardzo, bardzo :-) Czas przygotowywania:  do 40 minut Wyrastanie:  łącznie 1,5 h Pieczenie:  170 stopni - 45 minut Wielkość babki:  forma średnicy 22 cm z kominem Składniki na babkę: • 500 g mąki pszennej tortowej

AniaGotuje.pl
Pizzerinki z salami, rukolą,cukinią i serem korycińskim swojskim 193

dodajemy łyżkę, dwie mąki, mieszamy. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę, żeby drożdże ruszyły. 2. Do misy miksera dajemy resztę mąki, wody, sól, oliwę i drożdżowy rozczyn. Miksujemy mikserem do połączenia się składników. Jak ciasto byłoby za luźne, dodajemy troszkę mąki. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy, żeby ciasto troszkę wyrosło. Wystarczy około 30 minut. W tym czasie możemy przygotować dodatki

kruche babeczki
Scones. Szkockie bułeczki. 175

Przyzwyczajona do pieczywa drożdżowego, sceptycznie podchodziłam do przepisu, w którym za wyrastanie ciasta odpowiada proszek do pieczenia. Nie podobała mi się jeszcze obecność rodzynków w większości szkockich przepisów. Jednak za namową Maćka wydłubałam je z przepisu ;) i przystąpiłam do dzieła. Jakie wrażenia? Bardzo, ale to bardzo pozytywne. Smakują idealnie z dodatkiem domowego dżemu i/lub masła. Nie są to tradycyjne bułki

zadanie-gotowanie
Cebularze 259

piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką na około 15 min. Spodem szklanki w każdej kulce zrobić wgłębienie (uważając aby nie zrobić dziury w cieście). Wgłębienie wypełnić cebulą. Postąpić tak z każdą kulką drożdżową. posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 180C około 30min (na złoty kolor

Amatorka kuchenna
Drożdżówki z lodówki 171

Pyszne drożdżówki z ciasta, które rośnie w lodówce. 50 dkg mąki  3,5 dag świeżych drożdży  1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru  1/2

Moje domowe kucharzenie
Rogale drozdzowe z orzechami czyli nieNiedzielne Sniadanie odc.73 180

niedzielny poranek chrupaliśmy granolę inspirowaną KUKBUKiem ale jedliśmy też drożdżowe rogale z orzechami (również wg tego magazynu).  Mięciutkie ciasto i wspaniałe, orzechowe (trochę jakby świąteczne) nadzienie... nic dodać, nic ująć! Oto Rogale drozdzowe z orzechami przepis niebawem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placek drożdżowy ze śliwkami 174

Normal 0 21 CIASTO: Mąka krupczatka – 3 szkl Drożdże – 3 dag Mleko – 1 szklanka Cukier – 1/2 szkl Jajka – 2 szt Sól – szczypta Margaryna – 13 dag Cukier

Camilla w kuchni
Ciasto z kapusta i boczkiem 129

Normal 0 21   CIASTO: Mąka pszenna – 2 szklanki Drożdże – 3,5 dag Cukier – 1 łyżka Olej – 3 łyżki Sól –1/4 łyżeczki FARSZ: Kapusta kiszona – 1

Camilla w kuchni
Pizza czosnkowo-pieczarkowa z mozzarellą 183

Pizzę na dobrym cieście uwielbiamy chyba wszyscy, ja pierwszy raz smarowałam ciasto białym sosem z cebuli czosnku i śmietanki, użyłam bardzo dobrej przyprawy : SOS CZOSNKOWY  

Wanilia i Kardamon
Jabłka na zimę do szarlotki i nie tylko - łatwizna 162

Szarlotka to ciasto, które chyba (zdaje się, że ex aequo z drożdżowym) najczęściej gości na stole moim i mojej Mamy. Aż dziw, że wciąż nie zamieściłam tutaj przepisu na nią ;) Zimą nie mam już swoich jabłek, więc ratuję się jabłkami zamkniętymi latem w słoikach. Robię ich dużo, bo są uniwersalne. Jeśli odciśniecie sok, jabłka będą się nadawać na kanapki. Dzieci

Weekendy w domu i ogrodzie
Jagodzianki z serem. 204

     Najlepsze jagodzianki jakie jadłam! Oczywiście ciasto jest takie samo jak w klasycznych  jagodziankach , bo jest najlepszym, sprawdzonym ciastem, ale nadzienie to już

Rozpustne gotowanie