ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:678/1072)

Bułki pszenne pieczone metodą solno-drożdżową 155

domowe pieczywo . Polecam przepis który w oryginale znajdziecie u Zorry i na stronie Home baking . Bułki pszenne pieczone metodą solno-drożdżową Roztwór solno – drożdżowy 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży Ciasto 500 g mąki pszennej TYP 550 – można zamienić na mąkę orkiszową 200 g wody 15 g miodu lub syropu z cukru trzcinowego 10 g masła(...)przez kolejne 10 minut. Pozostaw ciasto w temperaturze około 30 ° C przez około 90 minut. (Wkładam go do nagrzanego do 50 stopni piekarnika i natychmiast wyłączam piekarnik). formowanie Podziel ciasto na kawałki o wadze około 70 gramów i zostaw na posypanej mąką powierzchni roboczej przez 10 minut. Uformuj bułki. Przykryj uformowane bułki ściereczką i zostaw na 40 minut (łączeniem skierowanym

Pieguskowa Kuchnia
Grzebyki krucho-drożdżowe z marmoladą różaną 202

grzebyki z marmoladą. Są idealne do kawki czy herbatki .Do tego kocyk,fajny film czy książka i jest dobrze. Polecam ciasteczka,są krucho-drożdżowe,nadziane marmoladą różaną.  SKŁADNIKI *z tych proporcji wychodzi bardzo dużo ciasteczek :) CIASTO -4 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -250 g  masła lub margaryny -1 łyżka cukru waniliowego -2 łyżki cukru  -1 całe

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
drożdżowe z jagodami i kruszonką 151

świeżymi jagodami. Już wkrótce zostaną one zastąpione śliwkami i jabłkami. U mnie co najmniej raz w sezonie musi być drożdżowe z borówkami. W tym roku było kiepsko z tymi owocami ale udało się trochę zdobyć i upiekłam ciasto a dwie małe porcje zamroziłam. Taki placek z kruszonką to wypiek dla nas raczej powszedni, na podwieczorek w środku tygodnia albo

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasteczka krucho- drożdżowe. 179

Ciasteczka krucho- drożdżowe. Tydzień temu otrzymałam od firmy Tupperware Polska, foremkę silikonową do pieczenia ciasteczek. Uwielbiam piec ciasta i ciasteczka i z wielką przyjemnością przetestowałam  foremkę. Ślicznie dziękuję Tupperware Polska  że mam przyjemność testowania waszego produktu. W takiej foremce można przygotować ciasteczka pieczone jak również bez pieczenia. Ja natomiast przygotowałam ciasteczka krucho- drożdżowe. Moja opinia Foremka ma piękny(...)mąkę, dodać szczyptę soli i resztę cukru. Natomiast pokroić w kostkę margarynę i smalec, posiekać z mąką .  W posiekanej mące zrobić wgłębienie, dodać rozczyn i rozmącone jajka, wyrobić ciastoCiasto pokroić na kilka  małych kawałków, ciasto wkładać do silikonowej foremki w prostokąty, lekko docisnąć. Jajko roztrzepać widelcem, posmarować ciasteczka, posypać makiem. Piec w nagrzanym piekarniku

Kuchnia Danusi
calzone klasyczne 157

składniki na ciasto: 400 g mąki 220 ml wody, letniej 15 g drożdży 20 g oleju lub oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczki soli wykonanie: Drożdże

Domowy Smak Jedzenia
Domowe mini pizze – pomysł na przekąskę dla dzieci 229

godziny przed pieczeniem. Drożdże i cukier rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody. Odstawiamy na 5 minut. Mąkę mieszamy z solą. Wlewamy zaczyn drożdżowy i mieszamy z mąką drewnianą łyżka. Dodajemy oliwę, mieszamy. Stopniowo wlewamy wodę, mieszając. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy 3 minuty. Wkładamy z powrotem do misy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie znowu wyrabiamy

Niedzielny kucharz
Pita pszenne chlebki śniadaniowe z kieszonką 113

rozgrzan\u0105 blach\u0119 wy\u0142o\u017con\u0105 papierem do pieczenia. Pieczemy przez 5 minut.","text":"Piekarnik oraz blach\u0119 do pieczenia nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Kulki ciasta rozwa\u0142kowujemy na grubo\u015b\u0107 5 mm, zachowuj\u0105c okr\u0105g\u0142y kszta\u0142t. Przek\u0142adamy je zwinnie na rozgrzan\u0105 blach\u0119 wy\u0142o\u017con\u0105 papierem do pieczenia(...)miejsce, do powstania rozczynu drożdżowego. Na stolnicę lub blat kuchenny wsypujemy mąkę i sól drobnoziarnistą. W kopce mąki formujemy dołek, do którego wlewamy rozczyn drożdżowy oraz stopniowo pozostałą część wody – najlepiej po 1 łyżce. Ciasto zagniatamy ręcznie dość intensywnie przez 10 minut, w efekcie końcowym powinno być gładkie i elastyczne. Dużą miskę smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy

ProstePesto.pl
Placki drożdżowe z jabłkami (racuchy). 110

Pulchne racuchy (placki) drożdżowe z jabłkami. Idealne na obiad lub podwieczorek. Przygotowanie ich nie zajmie Wam dużo czasu. To wymieszanie kilku składników, które z pewnością wiele z Was ma w domu. 20 minut oczekiwania na to, żeby drożdże zaczęły pracować i można je smażyć. Placki (racuchy) z jabłkami to ulubione placki mojej córki więc z pewnością posmakują Waszym łasuchom zarówno(...)tarce. Dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy niewielką ilość oleju i wykładamy po łyżce ciasta. Smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone placki osączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. Uwagi Placuszki z jabłkami Drożdżowe racuchy z jagodami Placki drożdżowe

To co lubię - gotuję i polecam
Mini tarty makowe 189

przypominał dom. Nic więc dziwnego, że w wielu polskich domach nie ma Świąt bez właśnie wspomnianego makowca. Moja Mama piecze tradycyjne makowce drożdżowe, zwinięte w piękną roladę. Przyznam, że ja najbardziej lubię z nich wyjadać mak, samo ciasto nie jest dla mnie atrakcyjne. Może właśnie dlatego postanowiłam odejść od tradycyjnej rolady makowej na rzecz małych tart, wypełnionych pyszną masą makową

Przysmaki Karolki
Chleb pszenny tostowy – przepis 104

masła 1 łyżeczka cukru 1,5  łyżeczki soli Dodatkowo do posmarowania ciasta przed pieczeniem roztwór 50ml wody z jedną  łyżką cukru, oraz dwie foremki do pieczenia o wymiarach 12X30cm i ok. 15g masła do posmarowania wewnątrz tych foremek. Chleb pszenny tostowy Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski rozkruszamy 20g świeżych drożdży, które zasypujemy cukrem, następnie wlewamy trzy łyżki(...)ciasto chlebowe. Gdy składniki się połączą dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Do wyrabiania ciasta najlepiej użyć robota kuchennego. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części, oba kawałki chwilę zagniatamy po czym formujemy dwa wałki o długości około 30cm każdy, uformowane ciasto układamy w foremkach do pieczenia które wcześniej smarujemy wewnątrz miękkim masłem. Ciasto chlebowe

Księga-Smaku
Co zrobić, aby ciasta nie przesiąkły zapachem blachy. 195

nasze  ciasta miały piękny aromat, nie nabrały nieprzyjemnego zapachy blaszki ( lub foremki np. baby drożdżowe ) na której były pieczone, powinniśmy zaraz po ich upieczeniu wyjąć lub zsunąć z blaszki, ponieważ gdy będą na niej długo leżeć nabiorą niezbyt przyjemnego zapachu i wtedy już go się nie pozbędziemy. Pamiętajmy o tym podczas pieczenia naszych pysznych ciast. Jeśli ciasto nie musi

Przepisy i porady kulinarne
MINI PĄCZKI Z WIŚNIAMI 177

Szybkie i pyszne pączki w wersji pieczonej. Słodkie ciasto i kwaśne wiśnie – to naprawdę wspaniałe połączenie ! Można oczywiście użyć każdego dżemu lub owoców z syropu. Spróbujcie koniecznie ! SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej ½ opakowania budyniu śmietankowego 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka ½ szkl. mleka 50 g cukru 15 g świeżych drożdży. PRZYGOTOWANIE: 1.Żółtka ucieramy z cukrem(...)łyżki ciepłego mleka. Mieszamy do rozpuszczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10. 3. Do dużej miski przesiewamy mąkę, mieszamy z budyniem. Wlewamy zaczyn drożdżowy, mleko i roztopione przestudzone masło. 4. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto. 5. Blaszkę wykładamy papierem , a piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. 6. Ciasto dzielimy na małe części, z każdej formujemy płaski placuszek. Na środek nakładamy

Marcepanowa kuchnia
Makowiec świąteczny. Świąteczna strucla z makiem 292

Święta Bożego Narodzenia. Ja też, każdego roku piekę ciasto z makiem, ale staram się aby za każdym razem było inne. W zeszłym roku podałam Wam przepis na świąteczny makowiec z kruszonką , na blogu jest też tradycyjna strucla z makiem , seromakowiec i makowiec japoński , tym razem postanowiłam upiec makowiec drożdżowy na bazie uniwersalnego przepisu Crazy Dough , które nadaje się do słodkich

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię