ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:678/1072)

Babka serowa z twarogiem 209

wilgotna i bardzo smaczna. Sera nie widać i nie wiedząc o nim trudno zgadnąć co zawiera ciasto. Babka serowa to szybkie do zrobienia i łatwe ciasto. Idealna babka dla kogoś, kto boi się bab drożdżowych albo takie mu po prostu nie wychodzą. Lekko serowy posmak jest słabo wyczuwalny, ale nadaje babce ciekawej nuty. Polecam serdecznie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
DROŻDŻOWA ROZETA WIELKANOCNA 152

Podczas Wielkanocy na stołach królują baby drożdżowe, ucierane, mazurki i serniki. Postanowiłam zrobić odrywaną rozetę drożdżową, która doskonale sprawdzi się na świątecznym śniadaniu. SKŁADNIKI Ciasto : 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 3 łyżki cukru ok 250 g mąki 2 żółtka 80 g rozpuszczonego masła szczypta soli aromat pomarańczowy Dodatkowo: ¾ szkl. mieszanki keksowej Helio 1 żółtko, 3 łyżki mleka WYKONANIE

słodki bratek
Pączki luksusowe – bo tłusty czwartek jest raz do roku! 169

żółtek z 8 dag cukru i esencją waniliową. Przesiać mąkę (może być zwyczajna lub tortowa) i dodać do niej zaczyn drożdżowy, ubite żółtka, lekko podgrzaną śmietankę, alkohol, sól. Wyrobić ciasto, pod koniec dodając po trochu rozpuszczone i wystudzone masło. Poczekać, aż ciasto podrośnie – ok. 15-20 minut. Po wyrośnięciu formować pączki

Patchwork
Racuchy drożdżowe 180

ciepłego mleka, z cukrem i 1 łyżką mąki na zaczyn. Odstawić, żeby "ruszyły" (ok.10-15 min). Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, pozostałe mleko, sól i drożdżowy zaczyn. Całość energicznie ubić trzepaczką, do uzyskania gęstego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min.1 godzinę (do podwojenia ilości). Do wysokiego i szerokiego garnka wlać olej i podgrzać. Dwie łyżki zamoczyć

CookYourself
CHLEB ORKISZOWY 169

ciepłej wody. 2. Mieszamy do rozpuszczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min, żeby drożdże zaczęły pracować. 3. Do miski przesiewamy mąki. 4. Wlewamy zaczyn drożdżowy i wodę. Mieszamy. 5. Dodajemy oliwę i sól. Ciasto będzie rzadkie, ale takie ma być J 6. Przykrywamy folią spożywczą i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy na min. 4 h do wyrośnięcia. 7. Po tym czasie

Marcepanowa kuchnia
Rogaliki z nutellą. 320

minut żeby drożdże zaczęły pracować. Masło lub margarynę roztopić w rondelku i zostawić żeby przestygło. Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka, śmietanę i zaczyn drożdżowy. Wymieszać i wlać letni tłuszcz. Wyrobić na gładkie ciasto. Jak będzie za rzadkie to delikatnie podsypać mąką. Wyrobione ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 części, każdą

Agusiowe smakołyki
Baba drożdżowa z rodzynkami i lukrem 111

Niezwykle puszysta i pachnąca babka drożdżowa. Fantastyczna na Świąteczny stół, ale i jako codzienne ciasto do kawy :-) Polecam bardzo, bardzo :-) Czas przygotowywania:  do 40 minut Wyrastanie:  łącznie 1,5 h Pieczenie:  170 stopni - 45 minut Wielkość babki:  forma średnicy 22 cm z kominem Składniki na babkę: • 500 g mąki pszennej tortowej

AniaGotuje.pl
Pizzerinki z salami, rukolą,cukinią i serem korycińskim swojskim 186

dodajemy łyżkę, dwie mąki, mieszamy. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę, żeby drożdże ruszyły. 2. Do misy miksera dajemy resztę mąki, wody, sól, oliwę i drożdżowy rozczyn. Miksujemy mikserem do połączenia się składników. Jak ciasto byłoby za luźne, dodajemy troszkę mąki. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy, żeby ciasto troszkę wyrosło. Wystarczy około 30 minut. W tym czasie możemy przygotować dodatki

kruche babeczki
Scones. Szkockie bułeczki. 166

Przyzwyczajona do pieczywa drożdżowego, sceptycznie podchodziłam do przepisu, w którym za wyrastanie ciasta odpowiada proszek do pieczenia. Nie podobała mi się jeszcze obecność rodzynków w większości szkockich przepisów. Jednak za namową Maćka wydłubałam je z przepisu ;) i przystąpiłam do dzieła. Jakie wrażenia? Bardzo, ale to bardzo pozytywne. Smakują idealnie z dodatkiem domowego dżemu i/lub masła. Nie są to tradycyjne bułki

zadanie-gotowanie
Cebularze 251

piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką na około 15 min. Spodem szklanki w każdej kulce zrobić wgłębienie (uważając aby nie zrobić dziury w cieście). Wgłębienie wypełnić cebulą. Postąpić tak z każdą kulką drożdżową. posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 180C około 30min (na złoty kolor

Amatorka kuchenna
Drożdżówki z lodówki 163

Pyszne drożdżówki z ciasta, które rośnie w lodówce. 50 dkg mąki  3,5 dag świeżych drożdży  1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru  1/2

Moje domowe kucharzenie
Rogale drozdzowe z orzechami czyli nieNiedzielne Sniadanie odc.73 171

niedzielny poranek chrupaliśmy granolę inspirowaną KUKBUKiem ale jedliśmy też drożdżowe rogale z orzechami (również wg tego magazynu).  Mięciutkie ciasto i wspaniałe, orzechowe (trochę jakby świąteczne) nadzienie... nic dodać, nic ująć! Oto Rogale drozdzowe z orzechami przepis niebawem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placek drożdżowy ze śliwkami 169

Normal 0 21 CIASTO: Mąka krupczatka – 3 szkl Drożdże – 3 dag Mleko – 1 szklanka Cukier – 1/2 szkl Jajka – 2 szt Sól – szczypta Margaryna – 13 dag Cukier

Camilla w kuchni
Ciasto z kapusta i boczkiem 124

Normal 0 21   CIASTO: Mąka pszenna – 2 szklanki Drożdże – 3,5 dag Cukier – 1 łyżka Olej – 3 łyżki Sól –1/4 łyżeczki FARSZ: Kapusta kiszona – 1

Camilla w kuchni
Top września - najpopularniejsze przepisy ! 207

galaretką i owocami 5. Zapiekana kasza manna z jagodami i czekoladową słodyczą  4. Jaglane pucharki chałwowo-owocowe na słodkie zdrowie Podium: 3. Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie 2. Jabłkowo-cynamonowe ciasto - szybkie i niezawodne. Idealny wypiek do niedzielnej kawy lub herbaty. 1. Zapiekane płatki ryżowe z cynamonowym jabłuszkiem - szybki i prosty przepis Dziękuję

Słodkie okruszki