ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:674/1038)

Kolorowa chałka ze szpinakiem i czarną marchewką 90

Czarna marchew  to jedna ze starszych odmian marchwi. Sok lub przecier z tej marchwi to naturalny barwnik w przemyśle spożywczym. Jak do tej pory przecieru

Tajemnice Smaku
Racuchy drożdżowe z jabłkami (II) 144

pyszne racuszki nigdy dość, więc pomimo, że różnią się tylko dodatkiem jabłek, postanowiłam taki wpis umieścić. Na blogu znajduje się już jeden przepis na drożdżowe racuszki z jabłkami , który różni się proporcjami składników a ciasto jest luźniejszej konsystencji, idealnej do plastrów jabłek w cieście. Obie wersje są bardzo smaczne! Polecam serdecznie :) Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży

Kocham..lubię..gotuję..
Domowy chleb razowy z ziarnami 148

połowę ciepłej wody, całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać sól, oliwę, resztę wody, zaczyn drożdżowy i ziarna. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto (aż zacznie odchodzić od rąk). 2. Miskę z gotowym ciastem owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki i pozostawić do wyrośnięcia na całą

Szalona Kuchnia Eweliny
Danisze z brzoskwininami 153

Danisze z brzoskwiniami to tradycyjne ciasto duńskie, rodzaj ciasta francuskiego z dodatkiem drożdży. Ciasto jest pracochłonne i wymaga trochę czasu, zapewniam Was warto je zrobić Smak

Kulinarne pyszności Molki
Czeskie knedliki. 176

cukier rozmieszać w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Zostawić na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i zaczyn drożdżowy. Następnie wlać resztę mleka i wbić jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Następnie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Chwilę zagnieść. Podzielić na 4 części i uformować podłużne bagietki. Przykryć ściereczką

Agusiowe smakołyki
Zapiekanka ze szparagami 145

Zmniejszyć ogień i chwilę poddusić pod przykryciem, aż szparagi trochę zmiękną. W dużej misce wymieszać składniki suche, tj. mąkę, sodę, proszek, sól i płatki drożdżowe. Dodać jogurt, wodę i sok z cytryny, wymieszać trzepaczką. Ciasto powinno być gęstsze od naleśnikowego, jeśli jednak jest zbyt gęste dodać odrobinę wody.  Do ciasta dodać zawartość patelni i odłożone wcześniej główki szparagów, wymieszać

Domowa Cookierenka Agi
Pszenne bułeczki z daktylami 161

zostawić na kilka minut, następnie zblendować. Drożdże rozkruszyć, dodać 100 ml ciepłej wody i 1 łyżeczkę cukru,  wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Rozczyn drożdżowy dodać do mąki, wlać daktyle i sól, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wrośnięcia na ok 30 min. Z ciasta uformować bułki, ułożyć na blaszce, pozostawić na 15 min i piec

Z Marcepanem
Pszenne bułeczki z daktylami 181

zostawić na kilka minut, następnie zblendować. Drożdże rozkruszyć, dodać 100 ml ciepłej wody i 1 łyżeczkę cukru,  wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Rozczyn drożdżowy dodać do mąki, wlać daktyle i sól, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wrośnięcia na ok 30 min. Z ciasta uformować bułki, ułożyć na blaszce, pozostawić na 15 min i piec

Z Marcepanem
nocne placuszki 133

st/obr 2 w dużej misce umieść mąkę, cukier, jaja (i jeśli używasz suszonych drożdży to właśnie to jest ten czas)  wlej rozczyn drożdżowy - jeśli używasz drożdży suchych dodaj ciepłe mleko i wyrób ciasto - Thermomix czas 2 min/ poz Interwał przykryj miskę i odstaw do lodówki na noc rano wyjmij miskę, wymieszaj ciasto i smaż na złoty kolor

Gotowanie z pasją
Rogale jak z dawnej piekarni. 198

miseczki, dodać drożdże i cukier. Zostawić na 20 minut. Masło i miód roztopić w rondelku. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wlać zaczyn drożdżowy i masło z miodem. Wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na okrągły placek. Podzielić na 8 trójkątów. Następnie każdy trójkąt zwinąć ciasno

Agusiowe smakołyki
Racuchy z jabłkami i cynamonem 269

ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Możemy także umieścić kubek w ciepłej kąpieli wodnej. W większej misce mieszamy resztę składników (oprócz jabłek), dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, mieszamy kilka minut trzepaczką kuchenną, drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto ma być bez grudek, elastyczne. Odstawiamy ciasto na 5 minut. Po tym czasie do ciasta wsypujemy starte na dużych oczkach obrane jabłka, opcjonalnie mielone orzechy lub/i

Zasmakuj Kuchni
ROGALIKI KRUCHO- DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 792

Rogaliki krucho- drożdżowe są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach. Miękkie, ciasto samo w sobie nie jest za słodkie (słodkości nadaje im nadzienie). Łatwo się je przygotowuje. Idealne do kawki lub na podwieczorek. W moim domu rogaliki znikają błyskawicznie i już wiem, że zawsze muszę robić je z podwójnej porcji ;) Z przepisu korzystam już wiele lat i zawsze wychodzą

Zrób to smacznie
Śmetankowe drożdżówki z budyniem i truskawkami. 220

Sezon truskawkowy w pełni a wiadomo ,że jak truskawki to i drożdżówki :) Te muszę przyznać wyszły mi dziś wyśmienite , dlatego dziele się z wami przepisem. Składniki

Malinowa Kawiarenka
Łatwe ciasto z rabarbarem i kruszonką 231

KĄCIK - Dżem z rabarbaru i bananów   MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Babka z rabarbarem i żurawiną SŁODKIE OKRUSZKI - Proste ciasto z rabarbarem MOJE MAŁE CZAROWANIE - Ciasto na maślance z rabarbarem   ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Drożdżowe z rabarbarem

Grunt to przepis!
Kokosowe bułeczki 139

kakao i mamy pyszne śniadanko, kolację lub podwieczorek. Z podanej porcji wyszło mi 14 bułek. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na bułki drożdżowe, mleczne, z serem, czekoladą, a nawet o smaku pizzy. Ciasto 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 1/2 szklanki oleju 6 łyżek cukru 1 jajko Masa kokosowa

O kuchni z uczuciem