ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:673/1038)

Domowe drożdżówki z malinami i kruszonką 151

zaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, resztę cukru i mleka. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść  i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 2. Kruszonka

Szalona Kuchnia Eweliny
Babka z kokosem 135

Babka nie musi być nudna... drożdżowa, cytrynowa, majonezowa, każdy znajdzie taką którą polubi. Ja proponuje urozmaicenie babki kokosem. Jest bardzo puszysta, z posmakiem kokosa, przepyszna. Składniki: 1 i 1/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego szklanka oleju 5 jajek 1,5 szklanki maki pszennej tortowej 0,5 szklanki maki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki wiórków kokosowych(...)minut w temperaturze 160 stopni C. Cukier puder utrzeć z sokiem do uzyskania gęstej, lekko płynnej konsystencji (w razie potrzeby dodać więcej soku). Udekorować wierzch ciasta i posypać ulubioną posypką cukrową. Babkę można także udekorować polewą przygotowaną z 100g białej czekolady rozpuszczonej na parze z 2 łyżkami śmietany kremówki i obsypać posypka cukrową

Pyry na Gaz
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką 119

Zastosowałam się do kilku wskazówek autorki i ciasto wyszło naprawdę super, a znika w zastraszającym tempie, co jest najlepszą rekomendacją :p  Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: Ciasto: ok. 30 g świeżych drożdży 1- 1,5 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego) ok. 0,5 szklanki cukru trzcinowego 4 szklanki mąki pszennej szczypta soli 0,5 szklanki oleju Owoce(...)mleka, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż się spieni.    Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru, sól, pieniący się zaczyn drożdżowy, 0,5 szklanki ciepłego mleka, wymieszać. Dolać olej, zacząć wyrabiać ciasto. Jeśli będzie bardzo gęste dolać jeszcze ciepłego mleka, jeśli za rzadkie odrobinę mąki. Wyrabiać kilka minut, aż będzie miękkie i elastyczne, następnie włożyć

Simply Food
Jagodzianki 248

bułeczki drożdżowe z nadzieniem owocowym, a jak wskazuje nazwa – są to jagody. W sezonie jagodowym bułeczki takie robimy ze świeżymi owocami, ale jagodzianki możemy też zrobić z mrożonymi owocami. W tym przypadku jagód nie trzeba rozmrażać, tylko też oprószyć mąką ziemniaczaną i cukrem, ale po zrobieniu bułeczek trzeba je pozostawić nieco dłużej na blaszce, aby wyrosły. Ciasto na jagodzianki

Danka Pichci
Bułki hamburgerowe 198

jakby rzucić w kogoś, to guz byłby na mur beton 😁 Nie mam pojęcia co poszło nie tak, jedyne co mi przychodzi do głowy to metalowa miska, w którym ciasto miało "wyrosnąć". No nic, nieudane bułki dostały się kurkom, a ja upiekłam nowe. Przepisu jednak nie użyłam tego samego, z obawy, że znowu nie wyjdą. Zrobiłam wg siebie i własnej miary(...)Mleko podgrzewamy, mieszamy z przegotowaną wodą i rozpuszczamy w nim drożdże wraz z cukrem. Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy rozczyn drożdżowy i olej. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy przez chwilę dłonią, pordypując delikatnie mąką w razie konieczności. Wyrobione ciasto przekładamy do plastikowej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 2. WYrośięte ciasto ponownie wyrabiamy. Dzielimy ciasto

Kuchnia w czekoladzie
Zygzakowa rolada 144

Zygzakowa rolada to idealny wypiek na obecną sytuację. Mięciutka, pachnąca, wilgotna, smakiem przypomina drożdżowe wypieki. Podaję przepis dla wszystkich, którzy nie kupili drożdży, a mają chęć na pyszny makowiec. Choć ciasto wygląda na pracochłonne, wcale tak nie jest. Makowa rolada jest bez drożdży. Na cieście twarogowo-olejowym, łatwym i szybkim do zrobienia. Oczywiście pod warunkiem

dolcevitainmykitchen
Pizza z oscypkiem 221

wrzucamy drożdże i cukier, zalewamy ciepłą woda i mieszamy. Mąkę wsypujemy do miski, robimy w niej dołek i wlewamy tam zaczyn drożdżowy- mieszamy. Następnie dodajemy sól i oliwę. W zależności od potrzeb można dodać więcej mąki albo wody. Ciasto zagniatamy około 10 minut aby stało się gładkie i odchodziło od rąk. Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do miski, przykrywamy czystą

Czerwona Porzeczka
Bezglutenowy placek drożdżowy - super łatwy w przygotowaniu 198

pory myślałam, że bezglutenowy placek drożdżowy to będzie prawdziwe wyzwanie - tymczasem okazało się, że placek wyrósł bardziej niż się spodziewałam i był naprawdę pyszny. Jego zrobienie też nie było tak czasochłonne - dałam mu rosnąć zaledwie pół godziny. Polecam Wam gorąco ten przepis! Składniki: Ciasto: 250 ml mleka (użyłam kokosowego domowej roboty) 50 g drożdży (nie miałam świeżych - użyłam mrożonych

Mama z Motylem
Buchty z nadzieniem 105

Buchty to puszyste drożdżowe bułeczki, które pieczemy w formie. Dzięki temu, że są sklejone, nie obsychają tak bardzo jak tradycyjne drożdżówki. Jest to wypiek typowo śniadaniowy – buchty nadziewa się dżemem, powidłami lub kremem czekoladowym, a te puste – po prostu smaruje się świeżym masłem. W smaku przypominają chałkę. Idealne na karnawałowy weekend. Choć najpulchniejsze są od razu po upieczeniu(...)Zostawiamy na 15-20 minut, aby zaczyn wokół mąki wyrósł. Po tym czasie dodajemy pozostały cukier i mleko, rozpuszczone masło i żółtka. Zagniatamy (ręcznie lub mikserem z hakiem) elastyczne ciasto. Możemy podsypać odrobiną mąki, gdyby było kleiste. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1,5 godziny – aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na ok. 16-18 kulek

Poezja smaku
Drożdżowe racuchy z jagodami 78

Zapraszam Was dzisiaj na drożdżowe racuchy ze świeżymi jagodami. Przygotowanie ich jest bardzo szybkie i proste, dajcie znać czy Wam smakowały. Moje zniknęły wyjątkowo szybko  :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżowe racuchy z jagodami Składniki 300 ml jagód 2,5 szklanki mąki pszennej 1 duże jajko 30 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1 i 1/3 szklanki mleka olej(...)pozostałą mąkę, jajko, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn. Mieszamy dokładnie rózgą, ciasto będzie dość rzadkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na min.40 minut. Wyrośnięte ciasto mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i nakładamy porcję ciasta (pełna łyżka), na wierzch posypujemy jagodami i delikatnie je wciskamy w ciasto. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Nie mogą się smażyć zbyt

To co lubię - gotuję i polecam
Warstwowa sałatka z marchewką, groszkiem i ziemniakami! Prosta i tania 52

serowym w 20 minut! Jednogarnkowe danie z makaronem i serem mozzarella Zupa krem z ziemniaka! Przepis na pyszną zupę ziemniaczaną Ciasto Delicja w wersji bez jajek! Wegańskie ciasto z galaretką i polewą czekoladową Mini chałki – miękkie bułeczki drożdżowe z kruszonką

Via Gusto
Makaron w sosie serowym w 20 minut! Jednogarnkowe danie z makaronem i serem mozzarella 50

serowym w 20 minut! Jednogarnkowe danie z makaronem i serem mozzarella Zupa krem z ziemniaka! Przepis na pyszną zupę ziemniaczaną Ciasto Delicja w wersji bez jajek! Wegańskie ciasto z galaretką i polewą czekoladową Mini chałki – miękkie bułeczki drożdżowe z kruszonką Szarlotka bez pieczenia! Wegańska fit szarlotka na spodzie z płatków owsianych Mąka orkiszowa pełnoziarnista – czy warto ją stosować

Via Gusto
Zupa krem z ziemniaka! Przepis na pyszną zupę ziemniaczaną 72

odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy Zupa krem z ziemniaka! Przepis na pyszną zupę ziemniaczaną Ciasto Delicja w wersji bez jajek! Wegańskie ciasto z galaretką i polewą czekoladową Mini chałki – miękkie bułeczki drożdżowe z kruszonką Szarlotka bez pieczenia! Wegańska fit szarlotka na spodzie z płatków owsianych Mąka orkiszowa pełnoziarnista – czy warto ją stosować? Wegański burger

Via Gusto
Ciasto Delicja w wersji bez jajek! Wegańskie ciasto z galaretką i polewą czekoladową 61

upiecz ciasto – aby przygotować ciasto wystarczy wymieszać mokre składniki i dodać do nich suche składniki. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia, po czym ponczujemy. W międzyczasie przygotowujemy galaretką na bazie dżemu. Galaretkę wykładamy na ciasto, a całość polewamy roztopioną czekoladą. Przepis na wegańskie ciasto Delicja Ciasto Delicja bez jajek Via Gusto Ciasto Delicja to przepis na proste ciasto bez jajek(...)żelatyną, do gorącej wody dodaj żelatynę i rozmieszaj do rozpuszczenia, po czym wlej do dżemu i wymieszaj.) Kiedy ciasto wystygnie, skrój wierzch, aby ciasto wyrównać. Następnie naponczuj ciasto wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Na naponczowane ciasto wyłóż tężejącą galaretkę – czyli nie lejącą – taką o konsystencji dżemu. Galaretkę wyrównaj i odstaw do całkowitego stężenia

Via Gusto
Pieczone mini pączki z kremem budyniowym 58

Tłusty Czwartek się zbliża i czas pomyśleć o pączkach. Jeśli ktoś nie może, nie chce lub nie lubi 😉 tradycyjnych smażonych pączków te mini pączusie pieczone będą

Moje Małe Czarowanie
Fuczki  buraczane  – smażone placki z buraczków i kiszonej kapusty 48

będzie z buraczkiem pieczonym (taki akurat był w domu) , mąką orkiszową pełnoziarnistą i z jajem. SKŁADNIKI FUCZKI 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub innej 2 – 3 łyżki płatków drożdżowych 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 1/2 ziaren kminku w całości lub lekko  rozgniecionych w moździerzu szczypta chili lub tyle ile lubicie 3 łyżki oliwy 100 g kiszonej kapusty(...)czerwoną cebulkę marynowaną w winnym occie, miodzie i przyprawach zielenina – koperek, szczypior, szpinak lub jarmuż WYKONANIE FUCZKI Do miski wsypujemy mąkę, płatki drożdżowe, przyprawy, oliwę  i jajo. Mieszamy – powinniśmy otrzymać nieco  gęstsze ciasto niż na naleśniki – odstawiamy na około 15 minut. Następnie dodajemy odciśniętą i posiekana kapustę oraz obranego i startego na grubych oczkach buraczka

Tajemnice Smaku
Polska pizza domowa. Przepis na placek drożdżowy z serem i dodatkami 114

grubym i puszystym cieście, z dużą ilością dodatków, niektórzy lubią ją bardziej niż włoski oryginał, my nazywamy ją domową pizzą po polsku. Jak zwykle zrobiliśmy wielką blachę i ani się obejrzeliśmy, zostały same okruszki. Przepis na polską pizzę domową Składniki: Na ciasto Szklanka lekko ciepłej wody, 40 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, 3 szklanki mąki pszennej, kopiasta łyżeczka soli(...)Ciasto rozwałkuj na wielkość blachy (użyliśmy największej blachy z piekarnika), blachę skrop oliwą, wyłóż ciasto. Najpierw rozłóż 3/4 startego sera, następnie przesmażone pieczarki, kiełbasę, paprykę i ogórka pokrojone w plasterki, na koniec posyp resztą sera i oregano. Pizzę piecz w temp. 220 stopni przez około 20 minut – aż ciasto się przyrumieni. Artykuł Polska pizza domowa. Przepis na placek drożdżowy

Kulinarna Polska
Jabłka pieczone z cynamonem 58

minut. Więcej przepisów na jabłka: Chcesz poznać więcej przepisów z wykorzystaniem jabłek, koniecznie sprawdź: ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną szybkie ciasto z jabłkami jabłka prażone do słoików na zimę racuchy drożdżowe z jabłkami szarlotka szwedzka z cynamonem szarlotka bez pieczenia Jeśli wypróbujesz nasz przepis daj znać w komentarzu lub zostaw ocenę. Chętnie dowiemy, co o nim sądzisz! Życzymy smacznego

Kuchnia Na Wypasie
5 URODZINY BLOGA- 5 LAT Z WAMI :) 60

każdy komentarz i w ogóle za wszystko ;) A teraz pora na małe podsumowanie. Dokładnie 5 lat temu opublikowałam swój pierwszy post-  ROGALIKI DROŻDŻOWE , natomiast najwięcej odsłon na dzień dzisiejszy ma przepis na ciasto  GÓRA LODOWA .  Do tej pory ukazało się 975 postów oraz uzyskałam łącznie prawie 7 mln   wyświetleń.  Jest mi niezmiernie miło, że tyle

Zrób to smacznie
Puszyste pączki nadziewane budyniową nutellą 77

push({}); Drukuj Puchate pączki drożdżowe z kremem z Nutelli 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Trudne Ilość 20 sztuk Przygotowanie 30 min. Smażenie 30 min. Kalorie 260 kcal Przepis na puszyste pączki drożdżowe z charakterystyczną bladą obrączką wokół. Pączki z nadzieniem budyniowym z Nutellą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: PĄCZKI DROŻDŻOWE 500 g mąki pszennej(...)znacząco zwiększyć swoją objętość, a kryształki cukru całkowicie się rozpuścić. Mąkę pszenną przesiej przez sito wprost do misy, dodaj sól i wymieszaj. Dodaj aktywny drożdżowy zaczyn, kogel mogel z żółtek, olejek waniliowy i spirytus. Ciasto wyrób 10 minut mikserem z końcówką z hakiem lub dłońmi, mimo kleistości ciasta staraj się nie dodawać większej ilości mąki (od nadmiaru mąki pączki będą

ProstePesto.pl
Jagodzianki maślane wypełnione po brzegi jagodami! 160

Jagodzianki, przepyszne bułeczki z jagodami, bardzo bardzo maślane, wypełnione po brzegi jagodami. Te jagodzianki nazywam ultra jagodziankami, bo mają w sobie gigantyczną ilość jagód. Na jedną

SMYKWKUCHNI
Kolorowa chałka ze szpinakiem i czarną marchewką 86

Czarna marchew  to jedna ze starszych odmian marchwi. Sok lub przecier z tej marchwi to naturalny barwnik w przemyśle spożywczym. Jak do tej pory przecieru

Tajemnice Smaku
Racuchy drożdżowe z jabłkami (II) 138

pyszne racuszki nigdy dość, więc pomimo, że różnią się tylko dodatkiem jabłek, postanowiłam taki wpis umieścić. Na blogu znajduje się już jeden przepis na drożdżowe racuszki z jabłkami , który różni się proporcjami składników a ciasto jest luźniejszej konsystencji, idealnej do plastrów jabłek w cieście. Obie wersje są bardzo smaczne! Polecam serdecznie :) Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży

Kocham..lubię..gotuję..
Domowy chleb razowy z ziarnami 145

połowę ciepłej wody, całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać sól, oliwę, resztę wody, zaczyn drożdżowy i ziarna. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto (aż zacznie odchodzić od rąk). 2. Miskę z gotowym ciastem owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki i pozostawić do wyrośnięcia na całą

Szalona Kuchnia Eweliny
Danisze z brzoskwininami 150

Danisze z brzoskwiniami to tradycyjne ciasto duńskie, rodzaj ciasta francuskiego z dodatkiem drożdży. Ciasto jest pracochłonne i wymaga trochę czasu, zapewniam Was warto je zrobić Smak

Kulinarne pyszności Molki
Czeskie knedliki. 172

cukier rozmieszać w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Zostawić na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i zaczyn drożdżowy. Następnie wlać resztę mleka i wbić jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Następnie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Chwilę zagnieść. Podzielić na 4 części i uformować podłużne bagietki. Przykryć ściereczką

Agusiowe smakołyki
Zapiekanka ze szparagami 140

Zmniejszyć ogień i chwilę poddusić pod przykryciem, aż szparagi trochę zmiękną. W dużej misce wymieszać składniki suche, tj. mąkę, sodę, proszek, sól i płatki drożdżowe. Dodać jogurt, wodę i sok z cytryny, wymieszać trzepaczką. Ciasto powinno być gęstsze od naleśnikowego, jeśli jednak jest zbyt gęste dodać odrobinę wody.  Do ciasta dodać zawartość patelni i odłożone wcześniej główki szparagów, wymieszać

Domowa Cookierenka Agi
Pszenne bułeczki z daktylami 159

zostawić na kilka minut, następnie zblendować. Drożdże rozkruszyć, dodać 100 ml ciepłej wody i 1 łyżeczkę cukru,  wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Rozczyn drożdżowy dodać do mąki, wlać daktyle i sól, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wrośnięcia na ok 30 min. Z ciasta uformować bułki, ułożyć na blaszce, pozostawić na 15 min i piec

Z Marcepanem
Pszenne bułeczki z daktylami 179

zostawić na kilka minut, następnie zblendować. Drożdże rozkruszyć, dodać 100 ml ciepłej wody i 1 łyżeczkę cukru,  wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Rozczyn drożdżowy dodać do mąki, wlać daktyle i sól, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wrośnięcia na ok 30 min. Z ciasta uformować bułki, ułożyć na blaszce, pozostawić na 15 min i piec

Z Marcepanem
nocne placuszki 129

st/obr 2 w dużej misce umieść mąkę, cukier, jaja (i jeśli używasz suszonych drożdży to właśnie to jest ten czas)  wlej rozczyn drożdżowy - jeśli używasz drożdży suchych dodaj ciepłe mleko i wyrób ciasto - Thermomix czas 2 min/ poz Interwał przykryj miskę i odstaw do lodówki na noc rano wyjmij miskę, wymieszaj ciasto i smaż na złoty kolor

Gotowanie z pasją
Rogale jak z dawnej piekarni. 192

miseczki, dodać drożdże i cukier. Zostawić na 20 minut. Masło i miód roztopić w rondelku. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wlać zaczyn drożdżowy i masło z miodem. Wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na okrągły placek. Podzielić na 8 trójkątów. Następnie każdy trójkąt zwinąć ciasno

Agusiowe smakołyki
Racuchy z jabłkami i cynamonem 265

ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Możemy także umieścić kubek w ciepłej kąpieli wodnej. W większej misce mieszamy resztę składników (oprócz jabłek), dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, mieszamy kilka minut trzepaczką kuchenną, drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto ma być bez grudek, elastyczne. Odstawiamy ciasto na 5 minut. Po tym czasie do ciasta wsypujemy starte na dużych oczkach obrane jabłka, opcjonalnie mielone orzechy lub/i

Zasmakuj Kuchni
ROGALIKI KRUCHO- DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 784

Rogaliki krucho- drożdżowe są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach. Miękkie, ciasto samo w sobie nie jest za słodkie (słodkości nadaje im nadzienie). Łatwo się je przygotowuje. Idealne do kawki lub na podwieczorek. W moim domu rogaliki znikają błyskawicznie i już wiem, że zawsze muszę robić je z podwójnej porcji ;) Z przepisu korzystam już wiele lat i zawsze wychodzą

Zrób to smacznie
Śmetankowe drożdżówki z budyniem i truskawkami. 212

Sezon truskawkowy w pełni a wiadomo ,że jak truskawki to i drożdżówki :) Te muszę przyznać wyszły mi dziś wyśmienite , dlatego dziele się z wami przepisem. Składniki

Malinowa Kawiarenka
Łatwe ciasto z rabarbarem i kruszonką 228

KĄCIK - Dżem z rabarbaru i bananów   MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Babka z rabarbarem i żurawiną SŁODKIE OKRUSZKI - Proste ciasto z rabarbarem MOJE MAŁE CZAROWANIE - Ciasto na maślance z rabarbarem   ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Drożdżowe z rabarbarem

Grunt to przepis!
Kokosowe bułeczki 135

kakao i mamy pyszne śniadanko, kolację lub podwieczorek. Z podanej porcji wyszło mi 14 bułek. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na bułki drożdżowe, mleczne, z serem, czekoladą, a nawet o smaku pizzy. Ciasto 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 1/2 szklanki oleju 6 łyżek cukru 1 jajko Masa kokosowa

O kuchni z uczuciem
Drożdżówki do odrywania z prażonymi jabłkami 175

Świeże, pachnące, jeszcze ciepłe drożdżówki z mlekiem na kolację to jedna z myśli, która kojarzy mi się z domowa atmosferą :) Drożdżówki odrywane nadziane jabłkami i cynamonem

ChilliJemy
CHLEBEK WIELKANOCNY 154

przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut.  Do dużej miski przesiewam mąkę, sól, cynamon,skórkę z cytryny,cukier, mieszankę drożdżową,masło, mleko. Za pomocą miksera z hakiem wyrabiam elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę w ciepłe miejsce.  Stolnicę podsypuję mąką i ponownie wyrabiam ciasto. Następnie dzielę ciasto na dwie

Kukuleczki
Domowe pączki! Bardzo puszyste! 113

PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK! Kochani nie będę Was przekonywać na siłę, że właśnie mój anie inny przepis na pączki jest idealny. Jest wiele różnych przepisów na

SMYKWKUCHNI
Zamiast paczkow Oponki jablkowe z lukrem czyli Slodki Czwartek odc.127 117

zmodyfikowałam ociupinkę. Pączków (oponek) wychodzi całkiem sporo.  Dzieciakom oponki smakowały ale najbardziej spodobały się im mini pączusie jakie otrzymałam wycinając oponkom środek :) Zamiast pączków Oponki jabłkowe z lukrem ciasto: 300 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży 2 łyżki masła, rozpuszczone 80 g cukru 2 jajka 600 g mąki + 40 g do obtoczenia jabłek 1/4 łyżeczki soli 2 kwaśne(...)cytryny W pól szklanki mleka rozpuszczamy drożdże. Do reszty mleka wlewamy masło, jajka, wsypujemy cukier i mieszamy. Łączymy z mlekiem drożdżowym. Dosypujemy mąkę, sól i zagniatamy gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Nakrywamy miskę ściereczką  i odstawiamy na ok godzinę by ciasto urosło. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w malutką kosteczkę a następnie obtaczamy w mące

Dzieje kuchennej Wiewióry
Racuchy drożdżowe z jabłkami 314

odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Jajka z resztą mleka i cukru miksujemy na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy oraz szczyptę soli. Mieszamy bardzo dokładnie do uzyskania gładkiego ciasta. Masę odstawiamy na mniej więcej 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy

MyCookBook.pl
Szczodraki na święto 3 króli 193

Na blogu mam już 2 wpisy z ciastami na święto 3 króli [ klik , klik ], a tym razem upiekłam szczodraki.Szczodroki zgodnie z tradycją przybierały różne kształty: rogala

Moje domowe kucharzenie
12 potraw wigilijnych 31624

dostatek. Orzechy od wieków symbolizowały płodność mądrość i pieniądze.  12. Na słodko Przepisy na: SERNIKI Bakaliowy deser z makiem Ekspresowy makowiec Strucla drożdżowa z makiem Makowiec z jabłkami Makowiec z samych białek Ciasto wigilijne z orzechów i makaronu Świąteczne podkówki orzechowe Krajanka piernikowa Piernik z otrębami Piernik marchewkowy Piernik z chałwą Inne przepisy na Wigilię i Święta znajdziecie TUTAJ

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżówka z malinami i kruszonką 139

Sezon malinowy rozpoczęty...w sumie w każdym rejonie kraju jest on o innej porze ,zresztą tak samo bywa z truskawkami i innymi owocami...u mnie zazwyczaj

Moje domowe kucharzenie
bułeczki razowe z płatkami owsianymi 114

sól, olej i zalewam wrzątkiem. Mieszam i odstawiam do ostygnięcia. Drożdże mieszam z ciepłym mlekiem i odstawiam na chwilę. Do ostudzonych płatków dodaję zaczyn drożdżowy i siemię. Mieszam dokładnie, dodaję mąkę i znów mieszam. Ciasto wykładam na blat i wyrabiam na miękką, elastyczną masę. Ciasto jest lekko klejące ale mimo tego dość dobrze daje się formować. Przekładam je do miski

babka w formie
Bułeczki razowe z płatkami owsianymi 184

około 10-15 minut. Do drugiej mniejszej miski wsypuję obie mąki i zmielone siemię lniane – mieszam. Do przestudzonej masy owsianej dodaję zaczyn drożdżowy, obie mąki i zmielone siemię lniane. Ja na początku ciasto mieszam łyżką. Kiedy składniki w miarę się połączą wyrabiam ciasto ręcznie. Robię to w misce, gdyż ciasta z dodatkiem mąki razowej nie należy długo wyrabiać. Ciasto

Niebieski kubek z kawa
Bułeczki śniadaniowe 128

rozczyn ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy masło i delikatnie studzimy. Do mąki wlewamy rozczyn drożdżowy, stopione masło, jajko, żółtko, pozostały cukier i sól. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż pokażą się pęcherzyki powietrza. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie ciasto wyrabiamy, w razie potrzeby podsypujemy

Gotowanie moimi oczami
Quiche? a może jednak tarta…! 191

metalowych, teflonowych, wysokich, niskich, okrągłych lub kwadratowych, małych i dużych - bo możemy mieć WIELKIE tarte albo MALUTKIE tarteletki QUICHE - także może mieć spód francuski, drożdżowy lub kruchy - choć podobno tradycyjnie powinien mieć spód z ciasta chlebowego. Pieczony w ceramicznych formach ale też w tradycyjnych metalowych lub silikonowych naczyniach. Różnica pojawia się dopiero gdy dochodzimy do wypełnienia - quiche - ZAWSZE - jest wytrawny

sierotka maRysia w kuchni
najprostsza focaccia z oliwkami 174

bliska kuzynka, pizza zrobiła w świecie oszałamiającą karierę i nie ma chyba osoby, który by się z nią nie spotkał. To focaccia, drożdżowy włoski chleb, pieczony na bazie tego samego, co pizza ciasta, jest już zdecydowanie mniej znany. A szkoda ponieważ jego wyborny smak sprawia, że stanowi on, nie tylko świetny dodatek do śródziemnomorskich sałatek, lecz sam może stać się

Miód i pieprz
Maślane drożdżówki z cynamonem i wanilią 97

ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut aby zaczęły pracować.  2. Mąkę, sól,roztopione ciepłe masło i  zaczyn drożdżowy łączymy ze sobą, dodajemy jajka ubite z cukrem. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na dość duży prostokąt.  3. Roztapiamy masło, dodajemy

Apetyczna babeczka
Czekośliwka 143

śliwek z dodatkiem czekolady i kakao tzw czekośliwka. Ja mogę ją jeść bezpośrednio ze słoiczka, ale jest też znakomitym dodatkiem do pieczywa szczególnie słodkich drożdżowych rogalików lub bułek. Można jej też używać do posmarowania ciast. Składniki: 1,5 kg śliwek węgierek 200 g cukru 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki kakao  Przygotowanie: Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić

Ala piecze i gotuje
Drożdżówki z serem i wiśniami! 149

Jest pysznie! Puszyste drożdżówki z serem i wiśniami! Mniammmi! Seria na drożdżówki trwa, kto śledzi bloga ten wie hihihi ;-) Ale ciągle za mną chodzą takie bułeczki

SMYKWKUCHNI
Strucla z powidłami 163

Uwielbiam drożdżowe wypieki. Co prawda trzeba być cierpliwym i czekać, aż ciasto wyrośnie, ale później jesteśmy smakowicie wynagradzani :)   Mam nadzieję, że poniższe zdjęcia zachęcą Was do zakasania rękawów i zrobienia tej prostej, pięknie pachnącej, mięciutkiej, rozpływającej się w ustach strucli. Składniki: 30 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 5 łyżek mleka 300 g mąki 4 żółtka 1 cukier

Domowa Cookierenka Agi
Bułeczki pomarańczowe z kardamonem 130

minut by zaczyn ruszył. Jajka utrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, skórkę i sok z pomarańczy, sól i kardamon. Wlać rozczyn drożdżowy. Przesiać mąkę. Zagniatając,  stopniowo dodawać roztopione masło. Wyrabiać aż  ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok 10 minut). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny - do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną

Delicious Titbits
Dyniowy chleb 121

brązowego cukru lub miodu - sól   Z drożdży, cukru, wody i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 10 min, aby zaczął pracować. Zaczyn drożdżowy połączyć z resztą mąki, puree i solą. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli będzie się za bardzo kleić do rąk, podsypać mąką (ja wyrabiałam za pomocą haka w KA). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

CookYourself
Chleb pszenno razowy ze słonecznikiem i siemieniem lnianym 165

Chleb domowy, jest zawsze wyjątkowy. Bo jak sami go przygotowujemy, to najlepsze składniki dodajemy. Ja mąkę z zaczynem drożdżowym zmieszałam, ziaren słonecznika, siemienia lnianego i płatków żytnich dodałam. Ciasto dokładnie wyrobiłam i w siemieniu jeszcze je obtoczyłam. W cieple ciasto rosło znakomicie, a po upieczeniu smakowała wyśmienicie. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczka cukru, 200 g mąki

Moniki Smakołyki
Bułki żytnie na drożdżch 108

oraz szczyptę cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić, aż zaczną pracować. Ok. 15 minut. Następnie do naszej miski z mąką dodajemy sól, i nasz rozczyn drożdżowy. Mieszamy, dodajemy jajko i ugniatamy, dodając po trochu mleka. Ciasto powinno być gęste i nie za twarde, ale i nie za miękkie. Kidy nasze ciasto nabierze kształtu dodajemy masło. Ciasto się mocno klei do ręki

Moje pyszne gotowanie
Koperty ze śliwkami 187

sklepach i warzywniakach są jeszcze dostępne śliwki. Kupiłam duże okrągłe, bardzo słodkie. I upiekłam krucho-drożdżowe koperty pełne kawałków śliwek z cynamonem i cukrem migdałowym. Ciasto: 500 g mąki, 150 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, 100 cukru pudru, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Nadzienie: 500 g świeżych lub rozmrożonych śliwek, wypestkowanych pokrojonych na małe kawałki

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania