Jest źródłem białka: 33 % Bogata w składniki mineralne: magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor, niacyna, ryboflawina, tiamina Zawiera witaminę E (przeciwutleniacz, witamina niezbędna w profilaktyce raka) Składniki na ok. 10 babeczek - 7 łyżek mąki konopnej - 2 jajka - 2 dojrzale banany lub 2 dojrzałe gruszki Przygotowanie : Jajka ubijamy. Dodajemy kawalki banana / gruszki. Miksujemy. Dodajemy mąkę
Szkrab Je Samkokosem - 300 g mąki pszennej tortowej - 180 ml oleju rzepakowego - 1/2 szklanki mleka (możesz też użyć jogurtu naturalnego) - płaska łyżeczka sody - 4 -6 łyżek cukru (w zależności jak słodkie babeczki lubisz) - 4 jajka eko - szczypta soli - ziarenka z jednej laski wanilli - truskawki i 2- 3 łyżki wiórek kokosowych wykonanie: Jajka, mleko, olej, sól i cukier zmiksuj blenderem na gładką masę
SMYKWKUCHNIbardzo lubi. Owoce te znajdują się na tą chwilę niemalże na każdym ryneczku. Muffinki z rabarbaru w formie zawijanych plastrów to bardzo fajna i szybka alternatywa dla standardowych babeczek. Można je zrobić prawie z niczego bo do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników. Jakiś czas temu na moim facebooku - smykwkuchni, pokazywałam Wam filmik z patentami na rabarbar, znajdziesz go TUTAJ
SMYKWKUCHNIJakie ozdoby do deserów warto mieć w kuchni? W moich kuchennych szafkach nie może zabraknąć ozdób do deserów. To one czasem z najprostszego deseru tworzą „arcydzieła” Proste babeczki z kremem przyozdobione kwiatuszkami, małymi figurkami zwierzątek (miniaturki dostępne w Amus), posypką do deserów od razu zmieniają wygląd. W zależności od użytych ozdób można je zaserwować na różnych okazjach
Słodkie okruszkiStanów prezydent Eisenhower napisał do królowej, że polecił zastąpić w przepisie cukier melasą. Oryginalny przepis na racuchy z 1959 r. Kamień winny – diabelski składnik Przepis na kładzione babeczki (drop scones), albo szkockie racuchy (scotch panecakes), bo pod takimi nazwami występuje – jest bardzo prosty, aczkolwiek składniki mogą dostarczyć pewnych trudności. Właściwie to jeden z nich, czyli kamień winny
Niedzielny kucharzinaczej gotowana śmietanka. Włoski deser pochodzący z północnej części Włoch. Lekki, prosty w przygotowaniu, bardzo charakterystyczny, wyglądem przypomina odwróconą babeczkę. Panna cotta składa się głównie ze śmietanki 30-36%, żelatyny i cukru. Deser dekoruje się świeżymi owocami i powstałym z nich musem, najczęściej truskawkami czy malinami z dodatkiem wanilii (wersja z cynamonem lub cytrusami też jest pyszna!). Gotowy deser wykłada
Zasmakuj Kuchnicytrynowy. Najchętniej nie nazywałabym tego plackiem, to brzmi dość pospolicie. Nadałabym nazwę babki piaskowej cytrynowej. Dlaczego? Dlatego, że ten smak i konsystencja w niczym nie przypomina placka a świetną babeczkę! Ten aromat i kolor...bajka. To ciasto, które upiekłam nadaje się do dużej formy babki, albo dwóch mniejszych. Polane lukrem i przyozdobione zachwyci najbardziej wybrednych smakoszy łakoci :D Pomyślałam dziś
Pieprzyć z Fantazjąwyjeżdżam na kolonie, ale to ukształtowało charakter. Jaki jest taki jest, ale jest :D Lata podstawówki też bardzo miło wspominam. Koleżeństwo w klasie mieliśmy bardzo fajne. Wychowawczyni super babeczka :D Teraz jest wychowawczynią mojej córki. Zresztą nauczyciele mojej mamy jeszcze mnie uczyli :D Jak dorastałam, to okazało się, że to co musiałam robić staje się dla mnie przyjemnością. Ogród stał
Pieprzyć z Fantazjącytrynowy. Najchętniej nie nazywałabym tego plackiem, to brzmi dość pospolicie. Nadałabym nazwę babki piaskowej cytrynowej. Dlaczego? Dlatego, że ten smak i konsystencja w niczym nie przypomina placka a świetną babeczkę! Ten aromat i kolor...bajka. To ciasto, które upiekłam nadaje się do dużej formy babki, albo dwóch mniejszych. Polane lukrem i przyozdobione zachwyci najbardziej wybrednych smakoszy łakoci :D Pomyślałam dziś
Pieprzyć z FantazjąDziś szybki przepis na muffiny. Babeczki pojawiają się tutaj sporadycznie co nie znaczy, że ich nie pieczemy 😉 Obie miałyśmy ochotę na kokosowe ciacho, a że w zamrażarce miałyśmy jeszcze jagody to uznałyśmy, że to całkiem fajne połączenie. Do tego wegańskie krówki kokosowe i czekolada kokosowa Super Krówka sprawiły, że owocowe muffiny nabrały jeszcze karmelowego klimatu. Całość jest wegańska, słodka
Candy Pandaspotraw, ale nie tylko. Śmiało możemy go użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka 500 g - cukier puder 125 g - mocno schłodzone masło
mojewypiekiinietylkosezam do posypania - opcjonalnie Przygotowanie : Jajka ubijamy. Dodajemy banan, najlepiej w kawałkach. Miksujemy aż powstanie gladki krem. Dodajemy mąkę jaglaną. Ponownie miksujemy. Nakładamy do silikonowych foremek. Posypujemy każdą babeczkę sezamem lub konopiami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 20 minut Podajemy z owocami
Szkrab Je SamOstatnio piekłam wytrawne babeczki, myślałam nad keksem, ale wyszło... ciasto. Dodam, że bardzo pyyyszne, a do tego bardzo łatwe w przygotowaniu i kusząco pachnące. Idealnie sprawdzi się na śniadanie, czy zwykłą przekąskę - w domu, na spacerze, wycieczce lub w pracy. Doskonale zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycące, a najlepsze... jeszcze ciepłe. Składniki zostały idealnie dopasowane, a same ciasto oprócz - świetnego
Di gotujebazie kaszy jaglanej. Warzywa można zmiksować lub posiekać drobno, żeby były wyczuwalne w kotletach Resztki warzyw sprawdzą się także w sosach do makaronu np. pomidorowym Warzywne omlety, frittaty czy babeczki sprawdzą się doskonale jako sposób na wykorzystanie resztek warzyw. U mnie znalazły miejsce w jajeczno-warzywnych mini quiche 2. Resztka szpinaku, jarmużu, inne zieleniny U mnie zwykle lądują
HealthyCreationskażdą postacią. W dzieciństwie wręcz chrupałam świeże łodygi zanurzone w cukrze, tak smakował najlepiej ;) Teraz staram się go dodawać do ciast i deserów. Polecam te babeczki gdyż robi się je bardzo szybko a smakują naprawdę wyśmienicie. Polubią je i dzieci i dorośli. Muffinki: 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru szczypta soli łyżeczka
Smakołyki Asi