kurczak - 39714 przepisów (strona:625/2648)

Kurczak prawie meksykański 206

sama. Niestety nie mogę używać ostrych przypraw, więc zamiast ostrej papryki użyłam wędzonej, natomiast zamiast świeżej kolendry, której zwyczajnie nie lubię – suszonej, za którą wyjątkowo przepadam. W oryginale kurczaka należało podać z tortillą. Ja podałam z żytnim makaronem razowym. To połączenie dobrze się sprawdziło.   2 porcje: 200-300 g razowego makaronu 300-400 g piersi kurczaka 1 papryka(...)mielona do smaku olej kokosowy do smażenia Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę kroimy w drobną kostkę, cebulę w pół talarki i podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Kurczaka kroimy w większą kostkę i dodajemy do warzyw. Smażymy 5 minut i zmniejszamy temperaturę. Dodajemy przyprawy i dusimy często mieszając przez kolejne 10 minut. Mięso polewamy sokiem z limonki. Wyciśniętą

Kucharzyca
Pierś z kurczaka w sosie kurkowym. 655

Kurczak i kurki... hmm... Przecież to musi ze sobą pasować! Tak mi się jakoś wydaje, że niemal wszyscy uśmiechną się na taki zestaw.  Ja, w każdym razie, bardzo lubię to danie, chociaż wcale nie przepadam za tym, by robić coś jak wszyscy ;) A może lubię potrawę za ten śmietankowy sos, który łączy wszystkie elementy tak idealnie, gładko i jedwabiście(...)się i zachowują jędrność. Idealnie nadają się na farsze  (sprawdźcie przepis Marzeny na polędwiczki ) i do sosów, w których chcemy obecności takiego strukturalnego elementu. Zatem - na kurki (i kurczaki)! :) Składniki: 500 g piersi z kurczaka 200 g kurek  1 mała cebula 1 ząbek czosnku 50 ml białego wina 300 ml śmietanki 30%  100 ml bulionu  drobiowego

zadanie-gotowanie
Śmietankowe penne z kurczakiem i warzywami 388

Dania z makaronem słyną ze swej prostoty i pysznego smaku. Jest to szybki i smaczny obiad. Fajnego smaku daniu nadają malinowe pomidory. 250 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 5 pieczarek 2 malinowe pomidory 1 szklanka bulionu 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka mąki pszennej 150 g makaronu penne Sól Pieprz Sól czosnkowa(...)Szczypta chilli Suszony koperek Liść lubczyku Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka.  Cebulę oraz paprykę również kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni podsmażamy warzywa. Gdy zmniejszą objętość dokładamy mięso.  Dolewamy bulion wymieszany z mąką i śmietaną, dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Całość doprawiamy przyprawami, solą, pieprzem, solą czosnkową

VioletoweKucharzenie
Butter Chicken w Makowieckiej wersji 98

oryginalny ich smak. Gdy te same potrawy pichcę kolejny raz- to już jest pełna improwizacja. Dzisiaj mam dla Was właśnie taką próbkę- butter chicken po mojemu.  Pałki z kurczaka, 6 sztuk,  myję, osuszam i marynuję całą noc w miksturze składającej się z: 250 ml jogurtu naturalnego, soku z połówki cytryny, 3-4 ząbków czosnku pokrojonego w plasterki, łyżeczki(...)kilku plasterków świeżego imbiru lub połowy łyżeczki sproszkowanego, szczypty cynamonu, szczypty kardamonu (kilku nasion jeśli mamy w całości), kilku goździków, kilku liści laurowych i łyżeczki soli. Następnego dnia obsmażam kurczaka krótko, na mocno rozgrzanym oleju- po to tylko by zezłociła się skórka. W garnku, na trzech łyżkach masła przysmażam dwie pokrojone w pióra cebule a następnie dwa wyciśnięte ząbki czosnku

Pichceniomania
Ekspresowe zielone curry z kurczaka 180

bazie gotowej, kupionej pasty i wierzcie mi, jest pyszne, nie brakuje mi niezwykłego aromatu i ostrego smaku. A wszystko zwieńczone mleczkiem kokosowym... pycha. :) Zielone curry: 500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub z udek) 200 g mieszanki warzyw orientalnych 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka) 4 łyżeczki zielonej pasty curry (u mnie Tao-Tao - naprawdę dobry skład(...)dymka lub zwykła cebula średniej wielkości 2 ząbki czosnku olej kokosowy lub sezamowy do smażenia sól i pieprz Kurczaka myjemy, usuwamy wszystkie chrząstki i tłuszcz oraz kroimy na mniejsze kawałki. Dymkę/cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na głębszej patelni z przykryciem rozgrzewamy odrobinę oleju, a następnie wrzucamy na niego mieszankę warzyw, podsmażamy do miękkości i odkładamy

Cooking Monster
Pieczone udka kurczaka 274

Klasyka nad klasykami - udka kurczaka z piekarnika. Każdy ma na nie swój sposób. Mój wymaga czasu, ale nie jest pracochłonny. Danie w zasadzie robi się samo - o ile wieczorem poprzedniego dnia o to zadbamy - natrzemy mięso solą i przyprawami i pozwolimy mu przez noc aromatyzować się tymiankiem, papryką, czosnkiem... Nazajutrz na obiad będziemy oblizywać palce po pysznych, chrupiących z wierzchu(...)miękkich i soczystych w środku udkach. Pycha! Składniki: 10 udek kurczaka (same pałki) główka czosnku świeży tymianek 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 75 - 100 g masła świeży tymianek do podania Przygotowanie: Wieczorem poprzedniego dnia udka opłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem i papryką - to ważne, żeby przyprawy porządnie wetrzeć w mięso, aby dostały się także

Kulinarne Inspiracje
Siekane kotleciki z kurczaka z amarantusem 129

Takie kotleciki na pewno zaspokoją głód zarówno u dzieci jak i dorosłych. Polecam podanie ich z frytkami! 250 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 7 pieczarek 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki amarantusa ekspandowanego 1 łyżeczka koperku (świeżego) 2 łyżki tartego parmezanu 50 g sera feta Sól Pieprz Cząber Filet(...)piersi kurczak kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy z jajkiem, bułką tartą, amarantusem, tartym parmezanem, pokrojoną w kostkę fetą i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy okrągłe kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju

VioletoweKucharzenie
Kurczak pieczony z owocami 169

Owoce doskonale podkreślają delikatny smak mięsa z kurczaka. Warto wykorzystywać te sezonowe, które aktualnie mamy w ogródku lub są łatwo dostępne w sklepach czy na targu. Ja postanowiłam połączyć porzeczki z jabłkiem. Porzeczki mają lekko kwaskowy smak, który łagodzi słodkie jabłko. Mięso wyszło soczyste i aromatyczne. Składniki: 2 filety z kurczaka (ok. 500 g) 5 gałązek świeżego lubczyku jabłka porzeczki(...)czerwone porzeczki czarne sól, pieprz, majeranek Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze fileciki. Na spodzie naczynia żaroodpornego ułożyć całe gałązki lubczyku, a na to równomiernie poukładać kawałeczki kurczaka. Przyprawić, i ułożyć na wierzchu oczyszczone owoce (jabłka pokroić w ćwiartki, a jeśli są małe to wystarczy je wydrążyć). Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut

Dobra karma
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z kurczakiem gyros 268

właśnie czynię. Do jej przygotowania potrzeba niewiele, a większość z nas uwielbia smak klasycznego gyrosa. Dla urozmaicenia możemy dodać ulubiony sos np czosnkowy bądź jogurtowy.   Sałatka z kurczakiem gyros Składniki : 1 filet z kurczaka około 180-200 g 150 g kapusty pekińskiej 1/2 papryki czerwonej 12-15 oliwek zielonych 2-3 łyżki przyprawy gyros opcjonalnie oliwa z oliwek(...)Przygotowanie : Filet myjemy, kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, oprószamy przyprawą do gyrosa i odstawiamy na 15-20 minut. Następnie wrzucamy na rozgrzana patelnie i pieczemy około 8-10 minut (kurczak ma być upieczony i złocisty). Kapustę pekińska szatkujemy, przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i oliwki przekrojone na pół, następnie dodajemy kurczaka, mieszamy. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Grillowane zraziki z kurczaka 188

naszych spotkań. Już nie tylko szaszłyki, kiełbasa i karkówka kojarzy nam się grillem. Coraz częściej grillujemy warzywa, sery i wiele innych produktów.  Dzisiaj mam dla Ciebie zraziki z kurczaka podawane na serku halloumi, są bardzo proste w przygotowaniu i na pewno zadowolą w smaku nie tylko Ciebie. 4 porcje Składniki: 1 pierś kurczaka oliwa do smarowania sól i pieprz(...)cukinii 0,5 małej czerwonej papryki garść rukoli serek typu Philadelphia do smarowania 0,5 małej czerwonej cebuli wykałaczki do spięcia dodatkowo grillowany ser halloumi Przygotowanie:  Pierś kurczaka przekrój na 4 cienkie kotlety, następnie je lekko rozbij. Posmaruj oliwą i oprósz delikatnie solą, pieprzem i papryką słodką.  Cukinię pokrój w długie i cienkie plastry, następnie je grilluj

Niezły Młynek
Curry z kurczaka i batatów. 118

Chętnie posmakowałabym wszystkich dań Maćka z tego tygodnia. Wyobrażam sobie ich bogaty smak i zniewalający aromat. Jedno z nich, a mianowicie proste curry z kurczaka , zachęciło mnie do przyrządzenia podobnego dla mojej rodzinki. Przyznaję, że trochę improwizowałam z dostępnych w domu składników, ale efekt końcowy pozostaje w klimacie kuchni indyjskiej :) Podawałam z ryżem basmati oraz sosem jogurtowym z ogórkiem(...)miętą . Doskonale łagodził smak pikantnego curry. Zwłaszcza, że tym razem nie pożałowałam papryczki chili ;) Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka 1 batat cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 3-4 łyżki mleczka kokosowego 1 łyżeczka pasty imbirowej 2 łyżeczki chutney z papai 1/2 łyżeczki garam masali 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu  1/2 łyżeczki mielonej kolendry

zadanie-gotowanie
Jak grillować mięso? 145

przewidzenia – grillowane mięso nie wygląda i nie smakuje tak, jak byśmy chcieli. Jak więc prawidłowo grillować: Rozpalamy grilla i czekamy aż płomienie trochę przygasną. Osobno przygotowujemy kawałki mięsa: kurczaka , wieprzowinę i wołowinę . Na grillu układamy najpierw największe kawałki kurczaka, a wokół nich dopiero najmniejsze. Sprawdzamy, czy kawałki mięsa dobrze się upiekły, nacinając je. Sok, który z nich wypłynie musi być(...)być wysoka. W przeciwnym razie wnętrze będzie surowe, a wierzch spalony. >>>Sprawdzona marynata do mięsa<<< Dużo prościej sprawa przedstawia się w przypadku marynowania kurczaka . Tu możemy użyć marynat różnego rodzaju, gotowych mieszanek suchych przypraw lub ziół. Kurczaka nacieramy i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Wówczas mięso przesiąka zapachem i smakiem wybranych przypraw. Wołowina

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KURCZAK W KREMOWYM SOSIE 325

Kurczak otulony lekkim ,kremowym sosem na bazie pomidorów,mleczka kokosowego i suszonych ziół.Prosty przepis ,ale jak wszystko co proste to w smaku jest wyśmienite.Polecam. Porcja ma ok.400 kcal. 4 kawałki kurczaka olej 1puszka pomidorów 1-2 łyżki mleczka kokosowego 1 łyżka octu winnego 0.5 szkl.bulionu 1 cebula sól pieprz bazylia zielenina ********************************************  Porcje kurczaka obsmażyč na oleju.Podla(...)bulionem, dodać przecier pomidorowy i ocet.Obrac cebulę,pokroić drobno w kostkę,dodac do potrawy.Dusić razem pod przykryciem ok.30 minut,aż kurczak będzie miękki.Wyjąć mięso,sos przyprawić solą,pieprzem i ziołami suszonymi lub świeżymi ,ponownie włożyć mięso,podgrzać.Podawać z kaszą kuskus i ugotowaną marchewką z groszkiem z odrobiną masła.Wszystko posypać zieleniną.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wytrawne paszteciki - przepis na farsz. UWAGA - PYSZNE! O niebo lepsze niż ze sklepu 177

francuskiego? Czemu nie. Przedstawiam i polecam. Składniki (na   ok 16 sztuk): 2 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 3-4 pieczarki 1/2 niewielkiej piersi z kurczaka 1 cebula dwie garście sera żółtego tartego 2-3 łyżki keczupu łagodnego sól, pieprz papryka słodka mieszanka ziołowa do drobiu Przygotowanie: Warzywa oraz kurczaka kroimy w dość drobną kostkę. Kurczaka(...)podsmażamy na oliwie. Najpierw cebulę - z dodatkiem szczypty soli. Potem papryki, które obsypujemy słodką papryką. Kiedy lekko zmiękną dodajemy keczup. Podsmażamy jeszcze chwile. Na koniec podsmażamy pieczarki Pozostaje usmażyć kurczaka-uważając by go nie przesuszyć. (Mięso dojdzie w piekarniku. Podsmażone składniki czynszu mieszamy z tartym serem. Farsz gotowy. Wystarczy nasze ciasto francuskie pokroić na kwadraty napełnić farszem i zagnieść solidnie

Kuchnia po mojemu
Kurczak Saltimbocca 179

Saltimbocca przygotowywana jest przez wielbicieli kuchni włoskiej na całym świecie także z innych rodzajów mięs, takich jak jagnięcina, wieprzowina, drób czy ryby. U mnie Saltimbocca w wersji z kurczakiem, a do tego puree z batatów i sałatka z bobu i fasolki szparagowej z orzeźwiającym dressingiem cytrynowym. Smacznego! Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka sól, świeżo mielony pieprz 5 łyżki oliwy(...)łyżki masła listki świeżej szałwii 8 plastrów szynki parmeńskiej 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 łyżeczki miodu 1/4 szklanki bulionu lub rosołu 200 g pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Każdą pierś kurczaka przekrawamy wzdłuż na 2 cieńsze filety, dodatkowo rozbijamy tłuczkiem najgrubsze części, aby uzyskać mięso tej samej grubości. Doprawiamy solą, pieprzem, smarujemy 2 łyżkami oliwy i zostawiamy do zamarynowania na przynajmniej

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania