Dziś miałam ochotę na sajgonki. W lodówce znalazłam pierś z kurczaka, a w spiżarni pozostałe składniki. Nie było innego wyjścia i wiecie co? Przygotowanie takiej sycącej przekąski nie zajęło mi więcej czasu niż godzinę - łącznie ze smażeniem. Rewelacja! :) Potrzebujemy: podwójna pierś z kurczaka 1/2 czerwonej cebuli 1 cm imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki sosu(...)Świata 1 jajko 1 opakowanie makaronu Shirataki lub makaronu ryżowego/sojowego ze sklepu Kuchnie Świata 1 opakowanie papieru ryżowego ze sklepu Kuchnie Świata olej roślinny do smażenia Kurczaka nie mielę, a siekam. Uważam, że jest to mięso bardzo delikatne i zmielenie go nie dałoby takiego rezultatu, jakiego chciałam uzyskać. Do posiekanej piersi z kurczaka dodaję starty czosnek
MamaOskarkasałatka to z pewnością gratka dla fanów tradycyjnego kurczaka podanego w towarzystwie słodkich owoców. Rewelacyjny smak sałatki podkreśla dodatek wyrazistej, aromatycznej, uznawanej za najzdrowszą przyprawę świata - mieszanki curry. Składniki: 500g fileta z kurczaka 1 żółty melon 500g bezpestkowych winogron 1 puszka brzoskwiń 200g ryżu 2 szklanki mleka sok z połowy limonki 2 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki curry(...)łyżki klarowanego masła sól świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, curry i odstawić na 25 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym klarowanym maśle i wystudzić. 2. Melon obrać, przekroić na połowę, oczyścić z pestek i włókien, a miąższ pokroić w kostkę. Winogrona umyć, przekroić na pół
Szalona Kuchnia EwelinyZdecydowanie moje smaki. Jeśli i Wy lubicie połączenie kurczaka z makaronem i sosem pieczarkowym oraz nie przeszkadza Wam dodatek białego wina, nie musicie chyba długo się zastanawiać czy takie danie zrobić, czy nie;) 2 pojedyncze piersi kurczaka 350-400 g pieczarek 1/2 szkl. białego wina wytrawnego 1 i 1/2 szkl. śmietanki 30% 2 małe cebule 1-2 ząbki czosnku(...)solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem. Na talerzyk wsypujemy trochę mąki krupczatki i otaczamy w niej mięso z obu stron, lekko dociskamy dłonią. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka na rumiano. Mięso wyjmujemy z patelni, odstawiamy na bok, trzymamy w cieple. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na półplasterki. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę, smażymy. Gdy cebula
Smaki Na TalerzuTorcik szpinakowy to moja propozycja podania makaronu rurki otoczonego ciągnącą mozzarellą, w towarzystwie szpinaku z pikantną cebulką i czosnkiem, delikatnego fileta z kurczaka i sosu beszamelowego. Składniki: 600g mrożonego szpinaku 600g makaronu penne 350g sera mozzarella 400g fileta z kurczaka 140g sera feta 1 duża cebula 4 ząbki czosnku masło sól pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 250ml mleka(...)niewielkiej ilości masła. 3. Cebulę, czosnek bardzo drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 4. Sos beszamelowy Masło rozpuścić na patelni (na małym ogniu), dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać mleko wymieszane z żółtkiem
Szalona Kuchnia Ewelinyświeżą, kolorową papryką, cebulą, pieczarkami i odrobiną słodkości w postaci ananasa to świetny pomysł na lekkie danie z rusztu. Świetnie smakują upieczone w piekarniku. Składniki: 600g fileta z kurczaka 7 plastrów ananasa z puszki 14 pieczarek średniej wielkości 1 zielona papryka 2 żółte papryki 2 czerwone papryki 1 cebula przyprawa do kurczaka sól pieprz Wykonanie: 1. Filet z kurczaka umyć(...)pokroić na 21 kawałków, oprószyć przyprawą do kurczaka. Odstawić na około 20 minut. 2. Każdy plaster ananasa pokroić na 3 kawałki, papryki umyć i pokroić na kwadraty. Czerwoną i żółtą paprykę pokroić na 14 kawałków a zieloną na 7. 3. Cebulę obrać i pokroić na 7 plastrów, a pieczarki dokładnie oczyścić i umyć. 4. Składniki nabijać na patyki do szaszłyków
Szalona Kuchnia EwelinyBardzo smaczne połączenie klasycznego, pieczonego udka z kurczaka faszerowanego szpinakiem pachnącym czosnkiem i cebulką. Składniki: 7 sztuk udek z kurczaka przyprawa do kurczaka Farsz: 500g mrożonego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła sól pieprz 130g kremowego śmietankowego serka Wykonanie: 1. Udka umyć, wyciągnąć kości, natrzeć przyprawą do kurczaka i pozostawić na około 30 minut. 2. Szpinak odmrozić
Szalona Kuchnia EwelinySzybka w przygotowaniu, zdrowa, pełna witamin i bogactwa kolorów sałatka z dodatkiem wędzonego kurczaka idealnie sprawdzi się jako lekki obiad oraz pełnowartościowe drugie śniadanie. Składniki: 2 wędzone udka z kurczaka (po obraniu 300g mięsa) 120g roszponki 15 pomidorków koktajlowych 120g mini mozzarelli 1 czerwona cebula 1/2 zielonego ogórka 80g orzechów nerkowca 1 pomarańcza Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki(...)majonezu 3 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu sól pieprz Wykonanie: 1. Udka z kurczaka obrać i podzielić na mniejsze kawałki. 2. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki, ogórka obrać, pokroić w małe kawałki, a czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka. 3. Roszponkę umyć, a mini kulki mozzarelli odsączyć z zalewy. 4. Pomarańczę obrać, pozbawić białych błonek i pokroić
Szalona Kuchnia Ewelinygałązek rukoli". Tworzymy ! Wymyślamy i cieszy się smakiem. Jeszcze coś na wakacyjną nutę :) Sezon grillowy skończony ? Nic straconego, grillowanie można wykonać w piekarniku ;) Ja postawiłam na swoje ulubione dodatki, kurczakiem dodałam sytości, dopełniłam dressingiem z aromatycznych składników. Sałatka powstała przy okazji konkursu Przypraw Galeo oraz Just a SALAD , bardzo polecam zatrzymać się i u nich, polubić, zainspirować się. I pamiętajcie(...)Najlepsze składniki to te z własnego ogródka. Składniki na 2 osoby : szpinak rukola pomidorki koktajlowe ser feta filet z piersi kurczaka (podwójny) sezam do posypania Składniki na marynatę do mięsa: Łyżka oleju z suszonych pomidorów (ja miałam ze swoich zeszłorocznych - polecam!) Łyżka sosu teryiaki Łyżka przyprawy do kurczaka Galeo łyżeczka majeranku Składniki dressingu: łyżka oleju sezamowego łyżeczka octu jabłkowego
CynamonemPoOczachprzygotowania makaronu potrzebujemy: • makaron penne • pierś z kurczaka • suszone pomidory • świeży szpinak • ser feta • 3 ząbki czosnku • oliwa z suszonych pomidorów • sól i pieprz Przygotowanie: • Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu • Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. • Na patelni rozgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów i wrzucamy pokrojonego kurczaka. • Kiedy kurczak już
KUCHNIA POLSKAmamy ochotę na mięsko. Moi chłopcy czasem wypalą z takim hasłem i muszę kombinować. Starszy syn bardzo lubi wszystko co pikantne, młodszy to co łagodne. Zrobiłam im więc kawałki kurczaka na 2 sposoby. Składniki: podwójny filet z kurczaka 2 jajka 1 szkl bułki tartej sól pieprz 1 łyżka ketchupu Jamar HOT (jest fenomenalny, mój syn go uwielbia- cudowny pomidorowy, pełnia(...)smaku) olej do smażenia Filet z kurczaka oczyścić i pokroić na kawałki. Posolić, popieprzyć. Do miseczki włożyć ketchup HOT i dodać filet. Wymieszać. Przełożyć filecik do roztrzepanego jajka, bułki tartej. Usmażyć na oleju. Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 2 ząbki czosnku- rozmiażdżone, sól, pieprz. Artykuł Pikantne kawałki kurczaka z sosem pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plniej przypominała. :) Krokiety opanierowałam w nowej dla mnie panierce, która mi osobiście bardzo smakuje. To zdrowszy odpowiednik klasycznej bułki tartej. Występuje w 3 wariantach: orzechowa, sezamowa i razowa do kurczaka. Ich składy są świetne, polecam je najbardziej właśnie z tego względu. Danie przyrządzone w piekarniku z wybraną panierką będzie dużo zdrowsze, bo wzbogacone o cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze(...)oliwy Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i po niewielkiej porcji wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię. Liczba naleśników jest orientacyjna, ponieważ zależy od wielkości patelni. Farsz: gotowana podwójna pierś kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy Kurczaka dzielimy na włókna. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę z czosnkiem
MamaOskarkaLekka potrawka na bazie dzikiego ryżu, aromatycznego, wyraźnie przyprawionego fileta z kurczaka, zielonego groszku, kukurydzy oraz chrupiącego brokułu i prażonych orzeszków. Składniki: 450g fileta z kurczaka 500g brokułu 150g makaronu ryżowego 1 puszka mieszanki warzywnej: kukurydzy z groszkiem 60g ziemnych orzeszków 60 startego żółtego sera 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku suszony tymianek przyprawa do kurczaka sól pieprz 3 łyżki(...)oleju kokosowego masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego Wykonanie: 1. Fileta umyć, pokroić w kostkę, oprószyć tymiankiem, przyprawą do kurczaka i odstawić na około 20 minut. 2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 3. Brokuł podzielić na małe różyczki ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 4. Cebulę, czosnek drobno posiekać, oprószyć sola, podsmażyć
Szalona Kuchnia Ewelinypiekarniku, albo na patelni. Tym sposobem, brukselkę zaczął jeść i mój Luby- wreszcie! Także, dzisiaj mam dla Was pomysł na obiad w kwadrans. SKŁADNIKI: przepis na KURCZAKA W ZIOŁACH - 2 filety z kurczaka - 1 łyżeczka ulubionej mieszanki ziół ( ja używam gotowej mieszanki włoskiej, do której dodaje trochę jeszcze szałwii) - sól, piperz - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - oliwa(...)się poddusiła, przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę zwiększamy ogień, aby odparowała, dodajemy miód i karmelizujemy brukselkę, oprószamy solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy usmażonego kurczaka i orzechy pinii ( możesz je też wcześniej uprażyć na suchej patelni). Całość mieszamy dodajemy listki mięty. Gotowe! Pyszne i proste! Wypróbuj też inne pomysły na kurczaka - TUTAJ
SMYKWKUCHNISKŁADNIKI 400 g mięsa z piersi z kurczaka 500 g szpinaku 100 g gorgonzoli 150 g śmietany 2 łyżki m ą ki 2 łyżeczki ziół prowansalskich s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 400 g di petto di pollo 500 g di spinaci 100 g di gorgonzola 150 g di panna(...)cucchiaio di farina 2 cucchiaini di erbe provenzali sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Mi ę so z piersi kurczaka kroimy w kostk ę . W misce mieszamy 2 łyżki m ą ki, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pieprz. Mi ę so obtaczamy w m ą ce z ziołami. Na dobrze rozgrzanej patelni
La grande e la piccola cuocaIdealne danie dla fanów kurczaka przyrządzonego na ostro. Papryczka chilli w połączeniu z czosnkiem, oraz dodatek sosu sojowego nadają tej potrawie charakterny, wyrazisty, a jednocześnie oryginalny smak. Składniki: 350g fileta z kurczaka 70g orzechów nerkowca 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 3 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki oliwy 150g dzikiego ryżu sól morska pieprz Wykonanie(...)podsmażyć na rozgrzanej oliwie, a następnie wyjąć do naczynia i pozostawić na później. Na tej samej oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, a następnie dodać papryczkę chilli i fileta z kurczaka. Kiedy mięso będzie usmażone doprawić solą, pieprzem i wlać sos sojowy. Dokładnie wymieszać i dodać orzechy. 3. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. 4. Kurczaka podawać na przygotowanym
Szalona Kuchnia Eweliny