ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:585/1072)

Wielkanocne drożdżowe zajączki, orkiszowe bułeczki z syropem klonowym 110

Wielkanocne zajączki, wesołe drożdżowe bułeczki Drożdżowe zajączki będą uroczą ozdobą wielkanocnego stołu i koszyczka. Największą frajdę będą miały dzieci, kiedy pozwolimy im turlać i liczyć kulki, a potem układać z nich zajączki. Wielkanocne zajączki możemy przygotować z każdego, ulubionego przepisu na drożdżową chałkę. Wystarczy tylko zważyć gotowe ciasto i podzielić, tak aby uzyskać 16 jednakowych mniejszych porcji na głowę

Tajemnice Smaku
Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami 220

Kolejne Wypiekanie na śniadanie i drożdżowe mufinki wg  tego  przepisu.. Razem ze mną mufinki piekły: ciasto 250g mąki pszennej 15g drożdży 125ml mleka 1 żółtko 3,5 łyżki cukru 30g masła szczypta soli nadzienie 2 średniej wielkości jabłka 1 czubata łyżka cynamonu 1 czubata łyżka cukru 40g masła 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej sok z cytryny(...)łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut.Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy,wyrobić ciasto.Gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta.Pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w zależności

Moje domowe kucharzenie
Chlebek turecki ( żulik ) - smak dzieciństwa po latach (moja wersja po nowemu ;) 96

suszonych daktyli. Dodałem też od siebie trochę żytniego ciemnego słodu i ciupkę kolendry, która dodaje trochę korzennego smaku, jaki tu wg mnie bardzo tu pasuje. Fermentację ciasta zrobiłem dwustopniowo, z użyciem długiego zaczynu drożdżowego poolish - 16 h w lodówce. Chlebek wyszedł całkiem fajnie, ale tych daktyli dałem jednak za mało (pierwszy raz tak zastępowałem cukier)). Rodzynek też mogło by być(...)ciasto zwiększy swoją objętość co najmniej dwukrotnie (powinno to trwać około 90 minut do 2 godzin). W tym czasie ciasto można składać na przykład dwa razy co 30 minut (nie robiłem tego, bo wyszedłem z domu :). Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko obsypany mąką blat i podzielić (pociąć skrobką do ciasta) na 2 porcje, po około 490g ciasta każda. Uformować wstępnie

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułeczki drożdżowe z czarnymi malinami 198

owoców całe mnóstwo. U nas w ogrodzie resztka czarnych malin (tak dokładnie – nie jeżyn tylko malin ) więc aby się nie zmarnowały postanowiliśmy zrobić pyszne mięciutkie drożdżowe bułeczki Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 60 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 125 g serka mascarpone - 25 g masła - 1 jajko - szczypta soli - zaczyn Składniki na zaczyn

Kuchenne Wariacje
Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami 237

Stollen, czyli drożdżowa strucla z bakaliami, to ciasto typowo świąteczne. Pochodzi z Niemiec, a pierwsze wzmianki o nim pochodzą z… ok. 1400 roku! Podobno jego kształt ma przypominać małego Jezuska, zawiniętego w pieluszki. Kiedyś przygotowywano je postnie – na oleju, lecz smak pozostawiał wiele do życzenia i papież zezwolił na używanie do strucli masła. Od tamtej pory wypiek(...)smaczniejszej wersji zaczął stawać się popularny, a cukiernicy wzbogacili go o dużo symbolizujących dobrobyt bakalii, aby jeszcze bardziej poprawić jego smak. Stollen to idealne ciasto na Święta – można zrobić je dużo wcześniej. Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami: 500 g mąki pszennej (3 szklanki) 200 ml mleka (4/5 szklanki) 100 g masła (pół kostki) 40 g świeżych drożdży (mniej

Poezja smaku
Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami. 203

świeża drożdżówka. Jeden kawałek musiałam zjeść jeszcze na ciepło. Chociaż mówią, że to nie zdrowo:) Dawno nie piekłam drożdżowego, może dlatego tak mi smakowało:) Zrobiłam to ciasto na oleju. Wydaje mi się, że drożdżowe z olejem dłużej pozostaje miękkie. To tak z moich obserwacji:) Składniki na ciasto: 500 g. mąki 50 g. drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru(...)rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Jajka zmiksować z resztą cukru. Dodać pozostałą mąkę i zaczyn drożdżowy. Wyrobić mikserem z hakami. Powoli wlać olej. Wyrabiać jeszcze kilka minut. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinkę. Twaróg przełożyć do miski, dodać jajko, cukier

Agusiowe smakołyki
Pierogi drożdżowe - półfrancuskie z jagodami 146

Będą też pączki, ale karnawał zaczynamy od pierożków drożdżowych z oszukanym ciastem półfrancuskim. Oczywiście nie musimy go robić dwa dni hehe. To wersja przyspieszona na już :). ok 30 pierożków  Składniki: 150 ml mleka  25 g drożdży  640 g mąki 120 g cukru  250 g miękkiego masła 2 jajka 4 żółtka cukier wanilinowy  szczypta soli słoik

Niezły Młynek
Sos pesto - do czego go wykorzystać? 5 prostych przepisów z sosem pesto 164

kremów jako dodatek kolorystyczny grzanki, kanapeczki z sosem pesto - zamiast masła możemy posmarować chleb pesto, będzie bardziej aromatycznie i trochę zdrowiej  przekąski z ciasta francuskiego, bułeczki drożdżowe - to bardzo prosty patent na imprezową przekąskę, wystarczy posmarować ciasto pesto, zwinąć w rulon i pokroić na ślimaczki i upiec, do środka można też dodać różne warzywa, sery czy wędliny

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto drożdżowe z jagodami na mące kokosowej 226

mąką pszenną, ponieważ jest zbyt sypka i mało wiążąca aby być zamiennikiem w 100 % . Proporcję wybrałam na próbę i muszę przyznać, że ciasto jest bardzo smaczne. Nie wyrosło co prawda jak zwykłe drożdżowe, ale to nie umniejsza jego smaku :) Składniki: 10 dag mąki kokosowej 15 dag mąki pszennej 3-4 łyżki cukru cukru 1 jajko 2 łyżki masła(...)Wykonanie: Drożdże rozrobić w odrobinie mleka z łyżeczką cukru i mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajko utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką z ciepłym mlekiem i rozczynem drożdżowym. Wyrobić ręką ciasto, dodać rozpuszczone masło jeszcze chwilę wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia- około 1 godzinę. Ułożyć na małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i poukładać owoce

Tradycyjna Kuchnia
Pieczone, drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulą, groszkiem i parmezanem 235

Jakoś na blogu ostatnio zrobiło się strasznie słodko ;) Żeby nie było, że blog ma tylko przepisy na ciasto, dzisiaj proponuję Wam pieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulką, groszkiem i parmezanem. Coś pysznego! Smaczne zarówno na ciepło (ale kto by chciał jeść coś ciepłego w takie upały ;)) jak i na zimno  (ta opcja lepiej do mnie dzisiaj przemawia ;)). Wystarczy dorobić(...)nich ulubiony sos i przekąska gotowa. Pierogi sprawdzą się zarówno na jakiejś domowej imprezie czy na pikniku. Polecam z czystym sumieniem!   'pieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulą, groszkiem i parmezanem' Składniki: * ciasto: - 25g świeżych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 2,5 szklanki mąki pszennej - duża szczypta soli - 125 ml mleka + 2 łyżki - 50g masła - 3 żółtka + 1 jajko * farsz

CookYourself
Mini bułeczki orkiszowe z dodatkiem majonezu 92

domowe pieczywo *kajzerki, wrocławskie, rogale z makiem, bajgle, bagietki, chleb itp. to szukajcie TUTAJ. Bułeczki 30-minutowe, składniki na 6 sztuk, Mini bułeczki orkiszowe z dodatkiem majonezu: bułeczki drożdżowe bez ZACZYNU, ciasto: po 1/2 szklanki mąki orkiszowej i pszennej po 1/2 szklanki ciepłej wody i mleka 1 łyżeczka drożdży suszonych 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki majonezu 3 łyżki siekanego(...)lnianego + do podsypania w formie + do posypania bułeczek może być też trochę maku do posypania wierzchu bułeczek Mini bułeczki drożdżowe – jak zrobić? Sposób przygotowania: Składniki suche mieszamy, dodajemy majonez, wlewamy ciepłą wodę z mlekiem i wyrabiamy 5 minut. Ciasto odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremkę silikonową do muffinek oprószamy mąką i siekanym siemieniem. Ciasto dzielimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piernik drożdżowy 357

drożdżowy piernik kolejny rok z rzędu pojawi się u mnie na Święta. Odkąd spróbowałam jego smaku nie wyobrażam sobie, że mogłoby być inaczej. Zazwyczaj na święta piekę 2-3 ciasta. Wybieram któreś z ciast siostry Anastazji, bo są one podzielne, smaczne i takie właśnie odświętne. Zawsze staram się wybrać też coś nowego, czego jeszcze nie piekłam, albo piekłam daaawno temu(...)piernik drożdżowy jest punktem stałym i obowiązkowym i nie zamieniłabym go na żaden inny. Jest wspaniały! Piekłam go również na inne okazje i nie znam osoby, która by się nim nie zachwycała. Polecam gorąco. Ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 1 op. przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki sody 3/4 szkl. cukru drobnego 1 szkl. płynnego miodu

Smaki Na Talerzu
Drożdżówki z budyniem i truskawkami 316

sezonie truskawkowym drożdżówki muszą być!  A rzecz to wiadoma,że wszystko co z truskawkami najlepsze jest 😀  🍓🍓🍓  ciasto: 500 g mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka 40 g drożdży 4 łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko  100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią na budyń: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy(...)cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto.  Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i uformować za pomocą wałka spory prostokąt. Budyń rozsmarować

Kolorowa kuchnia Elki
Babka parzona 177

Upiekłam już dużo różnych bab drożdżowych, jednak z ciasta parzonego jeszcze nie. Dlaczego? No właśnie nie wiem. Teraz przeglądając stare książki kulinarne uświadomiłam to sobie, w związku z tym postanowiłam babkę z parzonego ciasta upiec. Upiekłam ją w mojej nowej starej, kamionkowej formie do pieczenia bab, którą niedawno zdobyłam :) Ciasto świetnie się piecze w kamionkowych formach. Przepis na babkę

królestwo garów
buła drożdżowa 237

Drożdżowa buła z waniliową kruszonką Taka buła, nieważne czy podana z domową konfiturą, twarogiem, masłem czy miodem, zawsze zachwyca delikatnym smakiem i świeżym, drożdżowym zapachem. Składniki 450 g mąki pszennej 2 jajka 25 g drożdży 50 ml oleju 250 ml mleka 100 g cukru szczypta soli dodatkowo do kruszonki 25 g masła 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki maki(...)wyrośnięcia ( zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę, pozostały cukier, dwa jajka, olej oraz szczyptę soli, mieszamy całość nożem albo drewnianą łyżką, do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek misy.  Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na co najmniej godzinę w tym czacie jeszcze dwukrotnie je zagniatamy. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia albo smarujemy olejem, przekładamy

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania