ciasto jest fantastyczne! Drożdżowe, elastyczne i aromatyczne dzięki niecodziennemu dodatkowi oliwek. Świetnie się z nim pracuje. Myślę, że znakomicie sprawdziłoby się również jako ciasto na bułeczki, z pewnością kiedyś wypróbuję! Pizza na takim spodzie smakuje wyśmienicie. Na wierzch każdy może "naładować" swoje ulubione dodatki. Co do sposobu podania zaś: polecam, bo jestem ostatnio oczarowana! Na gotową, upieczoną pizzę zamiast tradycyjnego
6nieboW Święta Bożego Narodzenia w moim domu najwięcej jest maku. Moja rodzina wręcz kocha mak, a to świetny okres, bo możemy jeść go do woli :) Moja
Niezły MłynekPuszyste ślimaki z serem, rodzynkami i lukrem. Idealna pychotka na zimne wieczory przy świeczkach i mleku. Składniki: ciasto 550 g mąki 25 g
Niezły Młynektortu, ale drożdżówki też są super :) Częstujcie się :) A tutaj o drożdżówkach: Pyszne drożdżówki z kuchni portugalskiej. Ciasto nie jest puszyste, jest takie krucho-drożdżowe, takie lekko zbite. Ciasto wyrasta w lodówce. Polewa kokosowa jest obłędna w smaku i cudownie pachnie. Dodam, że do ciasta nie dodajemy jajek. Takie drożdżówki są idealne na podwieczorek czy na piknik. Polecam. Potrzebujemy
IzabelawkuchniOstatnie kilka dni upłynęło mi pod znakiem pieczenia. Robiłam ciasta na słodko jak i wypieki drożdżowe na wytrawnie. Bułeczki drożdżowe z buraczkiem ćwikłowym Jeśli chodzi o wytrawne wypieki, skoncentrowałam się na dwóch warzywach, których użyłam do pieczenia. Jednym z nich była dynia, drugim zaś buraczek ćwikłowy. Buraczek ćwikłowy znakomicie sprawdza się nie tylko w sałatkach ale także w drożdżowych wypiekach(...)właśnie. Skusiłam sie na bułeczki drożdżowe z dodatkiem buraczka i siemienia lnianego. Mimo, iż ciasto było na bazie drożdży, przygotowanie wszystkiego zajeło mi pewnie mniej niż godzinę, łącznie z czasem pieczenia. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne
mecookswiem jak Ty, ale ja nie mam chwilowo ochoty ma pieczony schab, żurek z białą kiełbasą czy kolejny kawałek drożdżowej babki… tylko jest mały problem w lodówce nadal jest dużo świątecznego jedzenia. Co więc z nim zrobić, żeby się nie zmarnowało? Istniej kilka opcji. Jedna to przemóc się i przez najbliższy tydzień zjeść jakoś te świąteczne smakołyki, ale ja raczej(...)pieczywo mrozimy koniecznie szczelnie zamknięte np. w woreczku do mrożonek, aby nie sczerstwiało. Później wystarczy rozmrozić lub odgrzać w piekarniku. Najlepiej wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Ciasta – szarlotka, sernik, baba drożdżowa, makowiec wyśmienicie smakują po rozmrożeniu. Nie mrozimy ciast z galaretką oraz kremami. Ciasta można przechowywać ok 3 miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane
Między kuchnią a pokojemwiem jak Ty, ale ja nie mam chwilowo ochoty ma pieczony schab, żurek z biała kiełbasą czy kolejny kawałek drożdżowej babki… tylko jest mały problem w lodówce nadal jest dużo świątecznego jedzenia. Co więc z nim zrobić, żeby się nie zmarnowało? Istniej kilka opcji. Jedna to przemóc się i przez najbliższy tydzień zjeść jakoś te świąteczne smakołyki, ale ja raczej(...)pieczywo mrozimy koniecznie szczelnie zamknięte np. w woreczku do mrożonek, aby nie sczerstwiało. Później wystarczy rozmrozić lub odgrzać w piekarniku. Najlepiej wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Ciasta – szarlotka, sernik, baba drożdżowa, makowiec wyśmienicie smakują po rozmrożeniu. Nie mrozimy ciast z galaretką oraz kremami. Ciasta można przechowywać ok 3 miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane
Między kuchnią a pokojemCzas Świąt Wielkanocnych to zapach pieczonych ciast. Mazurki, baby drożdżowe i serniki. U mnie też dziś pachniało... oj pachniało. Serem, makiem, bakaliami ;-) Jutro Wielkanoc... a połowy sernika z makiem na kruchym cieście już nie ma ;-) Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie masła/margaryny 4 żółtka 1 szklanka cukru ( można mniej jak wolicie mniej słodkie
potrawyregionalneTarta jest jedną z popularniejszych potraw kuchni francuskiej. Wypiek ten składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i wytrawne. Klasyczna Tarta Tatin to tzw "odwrócona szarlotka", bo tradycyjnie przygotowuje się ją z jabłkami. Powstała w efekcie kuchennej wpadki roztargnionej francuskiej kucharki Stephanie Tatin, która to przygotowując tartę z jabłkami zapomniała wyłożyć
Smakowity Blog KulinarnyDodaj rozczyn i zacznij zarabiać ciasto. Kiedy drożdże połączą się z mąką dodaj sól. Sól hamuje wzrost drożdży, więc dodaję ją wtedy kiedy mąka już się połączy z drożdżowym rozczynem. Zarabiaj ciasto przez około 10 minut, ręcznie nieco dłużej, około 15 minut. Pod koniec zarabiania dodaj pokrojone pomidory i oliwki. Przykryj naczynie z ciastem folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia
codojedzeniaMożna ciasto rozrobić na kilka sposobów – rozmieszać za pomocą mocnego robota kuchennego, w automacie do chleba, ale wyjąć ciasto przed zaczęciem procesu pieczenia. Można też ręcznie zagnieść ciasto jak każde drożdżowe. Bez znaczenia jak je rozrobicie trzeba to zrobić dobrze. Do przygotowanego wcześniej zakwasu wsypać mąki, ziarna, sól, maślankę, ciepłą wodę. Dokładnie wyrobić ciasto. Nie spieszyć się, ciasto
Kuchnia Pokoleńwywaru mięsnego, który sobie ugotowałam jako bazę do zup i sosów. Wszystko trzeba wykorzystać i nic nie może się zmarnować i postanowiłam zrobić pierogi, ale nie tradycyjne ciasto pierogowe, a drożdżowe i upiec je w piekarniku. Pierogi podałam z sosem z rzodkiewką , ale równie dobrze może być każdy inny, który Wam smakuje. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej
O kuchni z uczuciemSerowe rogaliki z białym makiem i bakaliami to moja tegoroczna odpowiedź na Wielkopolskie zeszłoroczne rogale marcińskie . Jako, że zrobienie ciasta krucho-drożdżowego na rogale marcińskie wymaga czasu, a ja nie należę do osób cierpliwych, jestem też czasami leniwa, postanowiłam sobie ułatwić pracę i przygotować ciasto kruche z dodatkiem twarogu waniliowego. Ale farsz postanowiłam przygotować wspaniały, związany z Wielkopolską i Świętem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodwiedzane we wspomnieniach miejsce. Na szczęście czasochłonne niegdyś zajęcia, takie jak wyrabianie ciasta na pierogi, chleb, czy makaron dziś nie sprawiają żadnego problemu, o ile posiadasz robota planetarnego. Robot planetarny to praktyczne, profesjonalne urządzenie w twojej kuchni. Urządzenie w którym zrobisz niemal wszystko, co ma związek z ciastami. Duża moc silnika stosowana w urządzeniach Clatronic, Bomann i Proficook, licząca(...)poradzi sobie z każdym ciastem. Robot planetarny wziął swą nazwę od ruchu eliptycznego, podobnego do ruchu planet. Tak pracujące mieszadła doskonale docierają w każdy zakątek misy równomiernie mieszając zawartość. O ile z lekkimi masami, takimi jak bita śmietana, krem, czy ciasta naleśnikowe itp. raczej nie ma problemu, o tyle w przypadku ciast ciężkich – np. drożdżowych, chlebowych lub na pierogi, ruch
sierotka maRysia w kuchniZnane już ciasto krucho-drożdżowe z przepisu Halusi, które już pokazywałam w formie uroczych ciasteczek z wiśniami również w odsłonie rogalików :) Przygotowywałam je za jednym zamachem - z połowy ciasta powstały ciasteczka, a z drugiej połowy rogaliki. Ciasto jest bardzo uniwersalne i można wypełnić dowolnym nadzieniem, jak również nadać każdy inny kształt, ogranicza nas tylko wyobraźnia! Jeszcze raz serdecznie
Kocham..lubię..gotuję..Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt Wielkanocnych! Artykuł Inspiracje na Wielkanoc 2019 pochodzi z serwisu Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda
karmelowykruche i jest ekspresowe w przygotowaniu. Jak dla mnie to idealna alternatywa dla pączków! Dużo łatwiej niż z drożdżowego wykrawa się kształty i nie trzeba (jak w przypadku drożdżowego) czekać aż ciasto wyrośnie. Po zagnieceniu jest od razu gotowe do smażenia! Z podanych składników zrobiłam 60 oponek o średnicy ok. 4 cm. Jeśli podobają Wam się paczki oponki to zapraszam
CiastkozercyMazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt Wielkanocnych! Artykuł Wielkanocne pyszności 2018 pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowyLubimy drożdżowe, najbardziej chyba z kruszonką i z sezonowymi owocami. Dzisiaj dla odmiany zawijaniec z konfiturą malinową. Składniki na dużą tortownicę o średnicy 26 cm. Ciasto: - 5 dag świeżych drożdży - 5 szklanek mąki pszenej - 8 jaj + 1 żółtko do posmarowania wierzchu ciasta - wanilia - 1/2 kostki roztopionej margaryny - 1/2 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru - szczypta soli Dodatkowo: - 1 słoik dżem
Apetyczna babeczkajakiegoś czasu na straganach możemy spotkać rabarbar. Pierwsze co robimy zawsze z rabarbaru to drożdżowe lub jogurtowe ciasto, później pewnie jakieś muffinki, kompot az w końcu mamy ochotę na coś innego. Dzisiaj proponuję Crumble kokosowe z rabarbaru a niebawem możecie wyczekiwać przepisu na lodu rabarbarowe. Składniki: 100 g masła 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru 4 łyżki płatków jaglanych
Życie zaczyna się w kuchnioreo Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt Wielkanocnych! Artykuł Zestawienie Wielkanocnych pyszności pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowyBabka z advocatem Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Podwójnie lukrowana babka kawowa Jajka herbaciane nadziewane guacamole Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto
karmelowyBabka z advocatem Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Podwójnie lukrowana babka kawowa Jajka herbaciane nadziewane guacamole Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto
karmelowy