ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:581/1038)

Sos pesto - do czego go wykorzystać? 5 prostych przepisów z sosem pesto 112

kremów jako dodatek kolorystyczny grzanki, kanapeczki z sosem pesto - zamiast masła możemy posmarować chleb pesto, będzie bardziej aromatycznie i trochę zdrowiej  przekąski z ciasta francuskiego, bułeczki drożdżowe - to bardzo prosty patent na imprezową przekąskę, wystarczy posmarować ciasto pesto, zwinąć w rulon i pokroić na ślimaczki i upiec, do środka można też dodać różne warzywa, sery czy wędliny

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto drożdżowe z jagodami na mące kokosowej 154

mąką pszenną, ponieważ jest zbyt sypka i mało wiążąca aby być zamiennikiem w 100 % . Proporcję wybrałam na próbę i muszę przyznać, że ciasto jest bardzo smaczne. Nie wyrosło co prawda jak zwykłe drożdżowe, ale to nie umniejsza jego smaku :) Składniki: 10 dag mąki kokosowej 15 dag mąki pszennej 3-4 łyżki cukru cukru 1 jajko 2 łyżki masła(...)Wykonanie: Drożdże rozrobić w odrobinie mleka z łyżeczką cukru i mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajko utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką z ciepłym mlekiem i rozczynem drożdżowym. Wyrobić ręką ciasto, dodać rozpuszczone masło jeszcze chwilę wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia- około 1 godzinę. Ułożyć na małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i poukładać owoce

Tradycyjna Kuchnia
Pieczone, drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulą, groszkiem i parmezanem 172

Jakoś na blogu ostatnio zrobiło się strasznie słodko ;) Żeby nie było, że blog ma tylko przepisy na ciasto, dzisiaj proponuję Wam pieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulką, groszkiem i parmezanem. Coś pysznego! Smaczne zarówno na ciepło (ale kto by chciał jeść coś ciepłego w takie upały ;)) jak i na zimno  (ta opcja lepiej do mnie dzisiaj przemawia ;)). Wystarczy dorobić(...)nich ulubiony sos i przekąska gotowa. Pierogi sprawdzą się zarówno na jakiejś domowej imprezie czy na pikniku. Polecam z czystym sumieniem!   'pieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulą, groszkiem i parmezanem' Składniki: * ciasto: - 25g świeżych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 2,5 szklanki mąki pszennej - duża szczypta soli - 125 ml mleka + 2 łyżki - 50g masła - 3 żółtka + 1 jajko * farsz

CookYourself
Mini bułeczki orkiszowe z dodatkiem majonezu 35

domowe pieczywo *kajzerki, wrocławskie, rogale z makiem, bajgle, bagietki, chleb itp. to szukajcie TUTAJ. Bułeczki 30-minutowe, składniki na 6 sztuk, Mini bułeczki orkiszowe z dodatkiem majonezu: bułeczki drożdżowe bez ZACZYNU, ciasto: po 1/2 szklanki mąki orkiszowej i pszennej po 1/2 szklanki ciepłej wody i mleka 1 łyżeczka drożdży suszonych 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki majonezu 3 łyżki siekanego(...)lnianego + do podsypania w formie + do posypania bułeczek może być też trochę maku do posypania wierzchu bułeczek Mini bułeczki drożdżowe – jak zrobić? Sposób przygotowania: Składniki suche mieszamy, dodajemy majonez, wlewamy ciepłą wodę z mlekiem i wyrabiamy 5 minut. Ciasto odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremkę silikonową do muffinek oprószamy mąką i siekanym siemieniem. Ciasto dzielimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piernik drożdżowy 270

drożdżowy piernik kolejny rok z rzędu pojawi się u mnie na Święta. Odkąd spróbowałam jego smaku nie wyobrażam sobie, że mogłoby być inaczej. Zazwyczaj na święta piekę 2-3 ciasta. Wybieram któreś z ciast siostry Anastazji, bo są one podzielne, smaczne i takie właśnie odświętne. Zawsze staram się wybrać też coś nowego, czego jeszcze nie piekłam, albo piekłam daaawno temu(...)piernik drożdżowy jest punktem stałym i obowiązkowym i nie zamieniłabym go na żaden inny. Jest wspaniały! Piekłam go również na inne okazje i nie znam osoby, która by się nim nie zachwycała. Polecam gorąco. Ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 1 op. przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki sody 3/4 szkl. cukru drobnego 1 szkl. płynnego miodu

Smaki Na Talerzu
Świąteczne wypieki. Ciasta, pierniczki, ciasteczka i inne słodkości na świąteczny stół. 178

Miękkie pierniczki serduszka. Szybkie i od razu do podania   Ciasta (tradycyjne i proste): Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie Świąteczny daktylowiec. Delikatne ciasto o wspaniałym aromacie Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie Śmietankowy piegusek najeżony jabłkami Piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego  Waniliowa babka z rodzynkami. Szybka i bez miksera. Najłatwiejsza babka(...)łaty - idealne ciasto do kawy i herbaty Śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami Jabłkowo-cynamonowe ciasto - szybkie i niezawodne. Czekoladowiec z bananami i orzechową nutą Rolada makowa  Miodowo-miętowy rogal drożdżowy wypełniony białym serem - zapraszam na deser pełen smaku i aromatu   Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką - szybko, prosto

Słodkie okruszki
Drożdżówki z budyniem i truskawkami 265

sezonie truskawkowym drożdżówki muszą być!  A rzecz to wiadoma,że wszystko co z truskawkami najlepsze jest 😀  🍓🍓🍓  ciasto: 500 g mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka 40 g drożdży 4 łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko  100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią na budyń: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy(...)cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto.  Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i uformować za pomocą wałka spory prostokąt. Budyń rozsmarować

Kolorowa kuchnia Elki
Babka parzona 81

Upiekłam już dużo różnych bab drożdżowych, jednak z ciasta parzonego jeszcze nie. Dlaczego? No właśnie nie wiem. Teraz przeglądając stare książki kulinarne uświadomiłam to sobie, w związku z tym postanowiłam babkę z parzonego ciasta upiec. Upiekłam ją w mojej nowej starej, kamionkowej formie do pieczenia bab, którą niedawno zdobyłam :) Ciasto świetnie się piecze w kamionkowych formach. Przepis na babkę

królestwo garów
buła drożdżowa 173

Drożdżowa buła z waniliową kruszonką Taka buła, nieważne czy podana z domową konfiturą, twarogiem, masłem czy miodem, zawsze zachwyca delikatnym smakiem i świeżym, drożdżowym zapachem. Składniki 450 g mąki pszennej 2 jajka 25 g drożdży 50 ml oleju 250 ml mleka 100 g cukru szczypta soli dodatkowo do kruszonki 25 g masła 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki maki(...)wyrośnięcia ( zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę, pozostały cukier, dwa jajka, olej oraz szczyptę soli, mieszamy całość nożem albo drewnianą łyżką, do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek misy.  Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na co najmniej godzinę w tym czacie jeszcze dwukrotnie je zagniatamy. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia albo smarujemy olejem, przekładamy

Miód i pieprz
Makowa gwiazda 104

puszki gotowej masy makowej Z mleka 1 łyżki cukru i drożdży zrobić rozczyn. Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier i wbić jajko i żółtka. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione masło. Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na dwa równe koła. Na jednym rozsmarować masę makową, przykryć drugim. Na środku położyć

Kolorowa kuchnia Elki
Drożdżówki z budyniem i rabarbarem 190

grządce w ogrodzie i wręcz prosi się by coś z nim upiec. Sernik już był, kruche też więc padło na drożdżówki i to nie byle jakie,bo z budyniem. ciasto:  500 g mąki pszennej wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią ponadto(...)cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i uformować za pomocą wałka spory prostokąt. Budyń rozsmarować

Kolorowa kuchnia Elki
Drożdżówki z budyniem i rabarbarem 154

uwielbiam ten czas. Bujna soczysta zieleń dookoła,śpiewy ptaków i zapach bzu. Dla mnie maj mógłby trwać cały rok 😀 Na dzisiejsze święto upiekłam drożdżówki z rabarbarem i budyniem.  ciasto: 500 g mąki pszennej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią ponadto(...)cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i uformować za pomocą wałka spory prostokąt. Budyń rozsmarować

Kolorowa kuchnia Elki
Pączki z nadzieniem budyniowy i malinowym - test nadzienia cukierniczego 128

lubicie pączki z różnymi smakami, to pełen wachlarz smaków znajdziecie na stronie producenta ( tutaj ). A teraz wracając do przepisu na pączki! Zaczyn drożdżowy 2 szklanki mleka 100g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki Ciasto 1kg mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 jajka 7 żółtek 100g masła szczypta soli smalec do smażenia (2 kostki) Mleko podgrzewamy z masłem(...)mąkę i mieszamy. Przykrywamy szmatką lub folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.  Jajka ubijamy z żółtkami i cukrem na puszysty kogel-mogel. Dodajemy mąkę, sól i rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Gdy składniki ładnie się połączą, dodajemy partiami masło i wyrabiamy ciasto przez około 15 minut. Ciasto musi pięknie odchodzić od ręki. Odstawiamy pod przykryciem na 75 minut

Gotowanie i blogowanie
Rogaliki z makiem i marcepanem 209

nadzieniem makowo-marcepanowym skradną serce nie jednemu wielbicielowi maku. Są przepyszne! To zasługa w dużej mierze dodatku marcepanu do masy makowej ale nie tylko... Rogaliki piecze się z ciasta krucho-drożdżowego, swoistej hybrydy, która nadaje wypiekowi charakterystyczną kruchość i delikatność jednocześnie. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać a rośnie głównie w ... lodówce. Bardzo polecam :-)   Składniki:   Ciasto

maniapieczenia
Bułeczki zawijane z warzywami i serem 159

Dzisiaj propozycja bułeczek nadziewanych, doskonałych na jakieś spotkanie z przyjaciółmi. Robi się je naprawdę łatwo i są bardzo smaczne. Podstawą jest świetne ciasto krucho-drożdżowe, z którym bardzo lubię pracować. To właśnie z tego rodzaju ciasta lepię prosiaczki , ale jest uniwersalne więc farsz i kształt wypieku można dowolnie modyfikować. To ciasto est bardzo plastyczne a rośnie dopiero w piecu mimo

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania