ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:572/1038)

Rogale Marcińskie z niebieskim makiem 284

Ciężko było mi znaleźć biały mak w sklepie, może dlatego, że zbliża się 11 listopada? Niestety musiałam zastosować zamiennik w postaci niebieskiego maku. Tradycyjne Rogale Marcińskie

Ana Mari's world
Bułeczki mleczne z pieczarkami i suszonymi pomidorami 165

albo drugie śniadanie. Można je też podać jako dodatek co barszczu czerwonego . Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale na zimno też są bardzo smaczne. Zobacz też bułeczki zawijane z ciasta krucho drożdżowego z warzywami i serem Farsz do takich bułeczek możecie sobie dowolnie modyfikować i doprawiać. Można dodać trochę sera żółtego jeśli ktoś lubi albo inne zioła, wedle uznania. Można zrobić

Smaczna Pyza
Jasny zawijany makowiec z masą z białego maku i migdałów 133

Biały mak jest o wiele smaczniejszy od niebieskiego, więc postanowiłam, że w tym roku zagości na naszym świątecznym stole taka wersja makowca.  Składniki: Masa: 500

Nie tylko w kuchni
Waniliowe bułeczki z cynamonową kruszonką 112

  Cudownie słodkie połączenie – waniliowe bułeczki z lekko kwaśnym nadzieniem a na wierzchu słodkawa, kruszonka z nutą wanilii i cynamonu. Oj oj szaleństwo dla naszych

Szybko Tanio Smacznie
Babka drożdżowa 128

Tą babkę piekę zawsze na święta Wielkanocne,jest bardzo smaczna i wilgotna. Składniki: 0,5 kilograma maki pszennej 3 żółtka 0,5 kostki margaryny 50 gram

Bajeczna Kuchnia
Buchty z jagodami 147

Składniki: 500g mąki pszennej + 2 łyżki 50g świeżych drożdży 1 jajko 1 szklanka mleka 70ml oleju rzepakowego 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki mały słoiczek jagód

Pychotkaaa
Ciasto drożdżowe do odrywania 143

Kolejna świetnie wyglądająca drożdżówka, łatwa a ładna. Swoją piekłam w keksówce o wymiarach 12 cm x 36 cm jednak była ona za duża polecam użyć mniejszej

Pychotkaaa
Wodne bułeczki cebulowe 86

minut do wyrośnięcia. Mąkę podgrzewamy, ma być ciepła, nie gorąca. Dodajemy sól, resztę letniej wody, zrumienioną cebulkę razem z tłuszczem, na której się smażyła oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto ręcznie, przez około 10 minut, aż będzie lśniące i elastyczne. Krótsze wyrabianie spowoduje, że bułki będą po upieczeniu gliniaste. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę, aż podwoi objętość. Gdy urośnie dzielimy

Gotowanie moimi oczami
Gyros domowy w chlebku pita 130

Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy połowę cukru i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól ,cukier, olej oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na 8 równych części i  formujemy

Gotowanie moimi oczami
Pomidorowe bułeczki 122

być letnie), dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy przestudzone masło, jajko i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przecier pomidorowy, wyrabiamy do połączenia składników. Oba ciasta przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Na stolnicy obsypanej delikatnie mąką rozwałkowujemy

Gotowanie moimi oczami
Drożdżowe bułeczki 144

Dziś chciałabym zaproponować pyszne drożdżowe bułeczki. Ciasto do nich przygotowałam rano, bułki piekłam na kolację. Można też ciasto przygotować wieczorem a bułeczki upiec na śniadanie :) podaję składniki na około 10 sztuk Składniki: 50 g drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mleka 1/4 l wody 1/2 kg mąki 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Sposób wykonania:   1. Drożdże rozmieszaj

Darcia w kuchni
Pizza korona 237

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiaj zapraszam was po przepis na pizzę o nazwie korona, która nie tylko fajnie wygląda, ale i

Marta Gotuje
Maślane bułki z kruszonką 77

Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!

Eksplozja smaku
Pszenny chleb na maślance 169

niej drożdże, dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.  Po tym czasie w maślance powinna zrobić się charakterystyczna pianka. Mąkę mieszamy z jajkiem, solą, i zaczynem drożdżowym. Zagniatamy ciasto, które będzie odchodziło od rąk, ale nie będzie też zbyt twarde. Odstawiamy do wyrośnięcia na 70 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na blat posypany mąką, zagniatamy chwilę, formujemy

Czerwona Porzeczka
Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim 144

Pyszny, aromatyczny bochenek dziś dla Was mam. Robi się chlebek szybko, szybko rośnie ale nie można się potem doczekać bo za wolno stygnie. Pachnie w całym

Moje Małe Czarowanie