Ciężko było mi znaleźć biały mak w sklepie, może dlatego, że zbliża się 11 listopada? Niestety musiałam zastosować zamiennik w postaci niebieskiego maku. Tradycyjne Rogale Marcińskie
Ana Mari's worldalbo drugie śniadanie. Można je też podać jako dodatek co barszczu czerwonego . Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale na zimno też są bardzo smaczne. Zobacz też bułeczki zawijane z ciasta krucho drożdżowego z warzywami i serem Farsz do takich bułeczek możecie sobie dowolnie modyfikować i doprawiać. Można dodać trochę sera żółtego jeśli ktoś lubi albo inne zioła, wedle uznania. Można zrobić
Smaczna PyzaBiały mak jest o wiele smaczniejszy od niebieskiego, więc postanowiłam, że w tym roku zagości na naszym świątecznym stole taka wersja makowca. Składniki: Masa: 500
Nie tylko w kuchniCudownie słodkie połączenie – waniliowe bułeczki z lekko kwaśnym nadzieniem a na wierzchu słodkawa, kruszonka z nutą wanilii i cynamonu. Oj oj szaleństwo dla naszych
Szybko Tanio SmacznieTą babkę piekę zawsze na święta Wielkanocne,jest bardzo smaczna i wilgotna. Składniki: 0,5 kilograma maki pszennej 3 żółtka 0,5 kostki margaryny 50 gram
Bajeczna KuchniaSkładniki: 500g mąki pszennej + 2 łyżki 50g świeżych drożdży 1 jajko 1 szklanka mleka 70ml oleju rzepakowego 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki mały słoiczek jagód
PychotkaaaKolejna świetnie wyglądająca drożdżówka, łatwa a ładna. Swoją piekłam w keksówce o wymiarach 12 cm x 36 cm jednak była ona za duża polecam użyć mniejszej
Pychotkaaaminut do wyrośnięcia. Mąkę podgrzewamy, ma być ciepła, nie gorąca. Dodajemy sól, resztę letniej wody, zrumienioną cebulkę razem z tłuszczem, na której się smażyła oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto ręcznie, przez około 10 minut, aż będzie lśniące i elastyczne. Krótsze wyrabianie spowoduje, że bułki będą po upieczeniu gliniaste. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę, aż podwoi objętość. Gdy urośnie dzielimy
Gotowanie moimi oczamiPrzygotowanie Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy połowę cukru i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól ,cukier, olej oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na 8 równych części i formujemy
Gotowanie moimi oczamibyć letnie), dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy przestudzone masło, jajko i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przecier pomidorowy, wyrabiamy do połączenia składników. Oba ciasta przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Na stolnicy obsypanej delikatnie mąką rozwałkowujemy
Gotowanie moimi oczamiDziś chciałabym zaproponować pyszne drożdżowe bułeczki. Ciasto do nich przygotowałam rano, bułki piekłam na kolację. Można też ciasto przygotować wieczorem a bułeczki upiec na śniadanie :) podaję składniki na około 10 sztuk Składniki: 50 g drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mleka 1/4 l wody 1/2 kg mąki 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Sposób wykonania: 1. Drożdże rozmieszaj
Darcia w kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiaj zapraszam was po przepis na pizzę o nazwie korona, która nie tylko fajnie wygląda, ale i
Marta GotujeCategory: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Eksplozja smakuniej drożdże, dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie w maślance powinna zrobić się charakterystyczna pianka. Mąkę mieszamy z jajkiem, solą, i zaczynem drożdżowym. Zagniatamy ciasto, które będzie odchodziło od rąk, ale nie będzie też zbyt twarde. Odstawiamy do wyrośnięcia na 70 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na blat posypany mąką, zagniatamy chwilę, formujemy
Czerwona PorzeczkaPyszny, aromatyczny bochenek dziś dla Was mam. Robi się chlebek szybko, szybko rośnie ale nie można się potem doczekać bo za wolno stygnie. Pachnie w całym
Moje Małe Czarowanie