jakości ser (mam mega wybór w e.Leclerc Radom , gdzie właściciel rodowity Francuz dba o najlepszy serowy asortyment) . Do tego tradycyjne składniki, jakie lądują w hamburgerze: mielone mięso wołowe, bekon, ogórek kiszony, cebula oraz u mnie papryka lub pomidor i szczypiorek. Na koniec odpowiednie przyprawy, w tym musztarda i ketchup albo sos pomidorowy i mamy znakomitą zupę na co dzień(...)bulionu 150 g żółtego sera dobrej jakości 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego 100 g boczku wędzonego 50 g cebuli białej 50 g cebuli czerwonej 50 g ogórków kiszonych 50 g papryki czerwonej lub pomidorów ( mnie w makro papryka) 2 ząbki czosnku 20 g tłuszczu do smażenia np. masła klarowanego ghee lub oliwy z oliwek extra virgin
Ola la LCHFdługo i smakuje wyśmienicie. Polecam Składniki: – 150g gotowanej piersi z kurczaka – 200g pieczarek – 150g groszku konserwowego – 2 jajka ugotowane na twardo – 6 małych ogórków konserwowych – 3 łyżki śmietany – 1 łyżka musztardy rosyjskiej – 1 łyżka chrzanu – sól i pieprz(...)smaku Kurczaka ugotować i wystudzić, porwać na włókna. Pieczarki pokroić w paski i podsmażyć na suchej patelni, wystudzić. Pieczarki połączyć z kurczakiem, dodać groszek, pokrojone w paski jajka, ogórki pokrojone w kostkę, śmietanę, musztardę, chrzan i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego Sałatka z kurczakiem i pieczarkami Sałatka z kurczakiem i pieczarkami
Smaki Arminewarzywami. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam! Składniki: ok 1,5 kg schabu bez kości 20 dkg boczku wędzonego 1 cebula 3 ogórki kiszone pół papryki (użyłam żółtej i czerwonej) 2 łyżki musztardy Przyprawy: sól, pieprz, majeranek *** Schab przekrawamy w poprzek – nie rozcinamy do końca – tak aby po rozłożeniu(...)solą, pieprzem i majerankiem oraz smarujemy musztardą *** *** Boczek kroimy w dużą kostkę i układamy w dwóch rzędach na schabie *** *** Cebulę kroimy w słupki i układamy obok boczku *** *** Paprykę oraz ogórki kroimy w paski i również układamy na schabie *** *** Następnie mięso ciasno zwijamy w roladę i obsypujemy delikatnie z wierzchu solą, pieprzem i majerankiem. Całość związujemy sznurkiem *** *** Roladę zawijamy
Blog z Apetytemsezonie nie zrobiliście nawet jednego słoiczka kiszonych ogórków? To może warto dziś nadrobić zaległości. Moja propozycja nie wymaga wiele pracy. Składniki : 1 kg cukinii małych, młodych i dość cienkich 4 szklanki wody czubata(...)łyżka soli 1 łyżeczka cukru kilka ziarenek ziela angielskiego kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe, czosnek kiście kopru, można skorzystać z gotowej mieszanki do kiszenia ogórków W sezonie letnim można tym sposobem ukisić patisony. Na pewno będą smaczne i zdrowe. Ja wypróbuję :) Przygotowanie: Wodę wlać do garnka, posolić, wrzucić przyprawy wszystkie prócz czosnku i kopru
Proste Potrawyporcje) -4 plastry schabu -250 g mielonego mięsa wołowego -2 jajka -pół małej cebulki -bułka tarta -mąka do panierowania -4 liście sałaty -4 plasterki sera żółtego -suszona cebula -2 ogórki konserwowe -2 łyżki majonezu -łyżka keczupu -kilka kropki sosu tabasco lub piri-piri -1 łyżeczka sosu worchester -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Plastry schabu rozbić, oprószyć solą(...)jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Z masy z mięsa mielonego formować burgery i także usmażyć. Na talerzu formować "kanapkę" kładąc: kotlet schabowy, sos, suszoną cebulkę, plasterki ogórka konserwowego, ser, burger, ser, ogórek, suszoną cebulkę, sos i drugi kotlet schabowy. Tak samo postąpić z drugą porcją. Smacznego ;-) Przepis dodaję do akcji "Domowy fastfood
Zielona Kuchniaszczególnie pod dodaniu do niej jajka w koszulce i podgrzanego na grillu chlebka pita. Ciecierzycę z puszki odsączamy z płynu, płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i dokładnie odcedzamy. Ogórka myjemy, obieramy nie całkiem do końca ze skórki. Kroimy ogórka wzdłuż na pół, połówki kroimy jeszcze raz wzdłuż. Wycinamy z ogórka gniazdo nasienne, a miąższ kroimy w kostkę wielkości ziarna(...)pasują wyśmienicie! SKŁADNIKI składniki na 4 porcje 1 puszka ciecierzycy (240-250g ciecierzycy po odcieku) 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach (100g ryby po odcieku) 150g zielonego ogórka (waga po wypestkowaniu i obraniu) 200g kalarepki 2 małe szalotki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki posiekanej bazylii 1 czubata łyżeczka mieszanki ziół włoskich (bazylia, oregano, tymianek) z suszonymi
Karo in the KitchenKiszona kapusta lub ogórki to bomba witamin (z grupy B: B1, B2, B3; C,A,E,K), których brakuje nam zwłaszcza zimą, ale również naturalny probiotyk, ponieważ zawiera bakterie kwasu mlekowego. W związku z tym kiszonki są źródłem substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny chroniąc nas przed chorobami. Kwas mlekowy zawarty w kiszonkach reguluje florę(...)bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie oraz zmniejsza poziom cholesterolu. W trakcie procesu kiszenia zmniejsza się zawartość cukru, dlatego kiszonki są mniej kaloryczne niż nieprzetworzone warzywa czy owoce. Jeden średni ogórek lub miseczka kapusty to tylko 12 kcal. Kiszonki są zdrowe, ale zawierają dużo soli, dlatego należy je jadać z umiarem – jako dodatek. Szczególnie powinni uważać nadciśnieniowcy. Gotowanie kiszonek jest nieopłacalne
Przepisy Babciprzepis na gulasz wieprzowy z karkówki. Bardzo aromatyczny i esencjonalny gulasz, tradycyjnie podawany na płaskim talerzu. Najlepszy z kaszą albo kluskami kładzionymi. Do gulaszu podajemy surówki z kiszonej kapusty, ogórki kiszone lub marynowaną paprykę. Jak zrobić pyszny, domowy gulasz wieprzowy. Tradycyjny, prosty i wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie gulaszu wieprzowego krok po kroku. Oto składniki i przyprawy(...)paprykę i koncentrat pomidorowy. Można jeszcze doprawić do smaku. Gotowy gulasz wieprzowy z papryką podawać z makaronem, kaszą, kluskami lub kopytkami . Do gulaszu wydajemy surówki z kiszonej kapusty, kiszone ogórki lub paprykę marynowaną. smacznego :) Gulasz wieprzowy z papryką Przepis zaktualizowany
Moja Książka Kucharskałyżki oliwy Monini Classico, 1,5 łyżki białego octu winnego, 1 łyżka łagodnej musztardy, sól i pieprz 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół 150 g zielonego ogórka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka 2 jajka ugotowane na twardo 2 garście szpinaku baby (50 g) ponadto: 2 duże słoiki o pojemności(...)sosu. Zakręć go i wstrząśnij. Połowę sosu przelej na dno drugiego słoika. Teraz w pierwszym słoiku warstwami umieść połowę każdego ze składników sałatki w następującej kolejności: pomidorki koktajlowe, zielony ogórek, tuńczyk odsączony z zalewy, czerwona cebula, jajka na twardo przekrojone na pół lub ćwiartki oraz szpinak baby. Powtórz dla drugiego słoika. Słoiki zakręć i zabierz do pracy. Aby podać
Chilli Czosnek i Oliwatarta Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso przekrawamy wzdłuż na pół. Delikatnie rozbijamy. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Boczek kroimy w kostkę. Kabanosa kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy(...)mniejsze kawałki. Ser żółty kroimy w kostkę. Cebulę kroimy na części. Z pieczarek odkrawamy nóżkę. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy boczek, pieczarkę, paprykę, ser żółty, kabanosa, cebulkę i ogórka (wszystko w dowolnej, wybranej przez nas kolejności). Szaszłyk owijamy piersią kurczaka. Odstające kawałki patyczka odkrawamy. Panierujemy w rozbełtanym jajku oraz bułce tartej. Smażymy ze wszystkich stron na złoto, na rozgrzanym oleju
Smaki Na Talerzuplastrów) 5 jaj ugotowanych na twardo 3 średnie ogórki konserwowe mały pęczek szczypiorku sól, pieprz, majonez, musztarda Ugotowane jaja obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce jarzynówce. Ogórki również zetrzeć na jarzynówce. Szczypiorek drobno posiekać. Całość wymieszać. Zrobić sos. Wymieszać 2 łyżki majonezu, 1/2 łyżeczki musztardy oraz szczyptę pieprzu. Dodać do jaj i wymieszać całość. Można ewentualnie dosolić
Ze smakiem bez glutenuSkładniki 2 ogórki pół cytryny 1 kawałek mały imbiru 1 szklanka szpinaku zielonego ¼ awokado 1 łyżeczka miodu sól do smaku opcjonalnie Wykonanie Umyć ogórki i pokroić na mniejsze kawałki. Imbir pociąć na małe kawałki. Do blendera włożyć wszystkie składniki i zblendować na gładko.:)) ps.jeśli nie masz blendera, można w maszynce do mięsa wszystko przepuści.foto
mojej kuchniSkładniki 1 kg ogórków około 5 cm korzeń imbiru 1 cytryna 1 awokado 2 - 3 szklanki wody pół łyżeczki kurkumy szczypta pieprzu 1 łyżka miodu Wykonanie Ogórki wymyć dokładnie,odkroić końce i pokroić na mniejsze kawałki. Awokado obrać ,cytrynę wyszorować i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko zmiksować ,dolać wody filtrowanej do pożądanej konsystencji
mojej kuchniSkładniki foto z telefonu. 2 kg ogórków +2 łyżki soli 2 kg fasolki szparagowej + 1 łyżeczka soli 1 kg cebuli + 1/2 łyżki soli Zalewa 1/2 szklanki octu jabłkowego tu ,lub szampana -jest delikatniejszy tu 1/2 szklanki cukru(...)szklanka oleju 600- 800 g koncentratu pomidorowego jak ktoś lubi gęściejsze to więcej koncentratu ,ale i przy 600g jest pyszna,daje wiecej ,bo moje dziecko takie lubi Wykonanie Ogórki obrać ,pokroić w grubsze plastry,posypać dwiema łyżkami soli, pozostawić na 60 minut . Odcedzić na sicie z nadmiaru wody. Pokroić obraną cebule w plastry,lekko posolić i pozostawić
mojej kuchniporcji Czas przygotowania: 50 - 60 minut Składniki na boeuf Strogonow: 1,2 kg polędwicy lub udźca wołowego (u mnie udziec) 3 cebule 4 ząbki czosnku 700 g pieczarek 4 ogórki kiszone 4 łyżki musztardy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 300 ml śmietany 30% 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego świeżo mielony pieprz do smaku(...)przeciąć na pół, a większe na 4 części. Gdy pieczarki są lekko przyrumienione, dodać podsmażoną wcześniej wołowinę, liść laurowy, ziele angielskie, wino, musztardę, koncentrat i pokrojone w cienkie plasterki ogórki. Dusić wszystko pod przykryciem przez około 45 - 50 minut, aż mięso będzie miękkie. Z polędwicą wołową na pewno gotować nieco krócej, gdyż jest ona delikatniejsza. Po tym czasie dodać
Kuchcik gotuje