ogórki - 26028 przepisów (strona:563/1736)

Co jeść w lipcu? 106

spotykane w produktach spożywczych mikroelementy jak mangan, miedź czy kobalt. Ogórki Jest niskokaloryczny, w ponad 95% składa się z wody. Nie zawiera zbyt wielu witamin czy minerałów. W ogórkach, w niewielkich ilościach, możemy znaleźć takie witaminy jak A, C, B6 i K oraz śladowe ilości mikroelementów – potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Koper włoski Posiada wielu cennych składników odżywczych

365 dni dookoła kuchni
maślankowy chłodnik... 157

Składniki: pęczek botwinki 2 sztuki, woda 4 szklanki, kostka rosołowa 2 sztuki, ogórki gruntowe 4 średnie, rzodkiewka 1 pęczek, ząbki czosnku 4 sztuki, szczypiorek 1 pęczek, koperek 1 pęczek, natka pietruszki 1/2 pęczka, cukier 4 łyżki, ocet - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, maślanka 1 litr, jajka ugotowane na twardo(...)sztuk Umytą botwinkę drobno pokroić do garnka, kroję liście, łodyżki, buraczki,wlać wodę, wsypać kostki rosołowe i gotować po zagotowaniu z 5 minut, dobrze wystudzić, najlepiej przygotować wieczorem. Obrane ogórki, rzodkiewki duże zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać drobno pokrojony opłukany szczypiorek, koperek, natkę pietruszki, czosnek starty w tarce do czosnku lub roztarty z ciut solą. Do zimnej botwinki

W Mojej Kuchni Lubię
Amerykańska Tuna Melt, czyli kanapka z sałatką z tuńczyka i roztopionym cheddarem 172

lunch. Składniki (4 porcje) -8 kromek chleba tostowego (ew. 4 bułki) -2 puszki tuńczyka (ok 350-400 g) -1 gałązka selera naciowego -1/2 małej czerwonej cebuli -2 ogórki konserwowe -8 plasterków sera cheddar -1 pomidor -1,3 szkl. majonezu -sok z połowy limonki -1 łyżka posiekanej natki pietruszki -1/2 łyżeczki suszonych płatków chili(...)ostra papryka -sól, pieprz -opcjonalnie: 2 łyżeczki masła Przygotowanie Majonez wymieszać z sokiem z limonki i płatkami chili. Tuńczyka odsączyć i umieścić w misce. Rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojone ogórki, seler naciowy i posiekaną drobno cebulę. i pietruszkę. Dodać sos majonezowy, wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Na jednej kromce ułożyć dużą ilość sałatki (około 1/2 szklanki). Na wierzch położyć

Zielona Kuchnia
"Domowa spiżarnia zdrowia" Zbigniew T. Nowak 144

powidła, galaretki, dżemy, wina, nalewki, przeciery, sałatki, sosy i wiele innych. Wszystko z najzdrowszych darów natury takich jak: kwiaty fiołka, truskawki, czarne jagody, porzeczki, wiśnie, kwiaty i owoce róży, ogórki, pomidory, morele, brzoskwinie, aronia, kapusta, żurawina, jabłka, śliwki, chrzan czy czosnek. Mogłabym tak jeszcze wymieniać i wymieniać. Każdy przepis autor opatrzył komentarzem na temat walorów leczniczych tych przetworów(...)przepis na lecznicze wino z buraków i czarnej porzeczki, zdrowy dżem z czarnej porzeczki i grejpfrurta, czy czarna jagoda z przepisu ojca Grzegorza. Na pewno zrobię benedyktyńską sałatkę z ogórków i papryki i kwaszony czosnek po kapucyńsku. Najchętniej to większość przepisów bym wykorzystała, ale mąż chyba wystawił by mnie za drzwi, bo musiałby mi pomagać ;-) Autor zadbał o opis

kruche babeczki
5 przepisów na ogórki do słoików 111

sezon ogórkowy się zaczyna wczoraj zebrałam już pierwsze ogóreczki z ogródka więc ruszamy z przepisami na ogórki- zebrałam dla was w jednym poście 5 moich ulubionych przepisów na ogórki na zimę-zaglądnijcie,może się wam coś spodoba

Swojskie jedzonko
Kanapki imprezowe 133

plasterki szynki szwarcwaldzkiej dowolny ser żółty w plastrach ser brie Mix sałat z roszponką Sposób przygotowania kanapek imprezowych: Bagietki kroimy w kromki, każdą smarujemy masłem, majonezem lub serkiem śmietankowym. Ogórka małosolnego kroimy w plasterki, okrągłe żółte pomidorki kroimy na pół, podłużne czerwone i pomarańczowe kroimy w ćwiartki. Kiełbasę salami zwijamy w ruloniki. Plastry szynki szwarcwaldzkiej są duże, więc kroimy(...)pół i skręcamy ozdobnie. Plastry sera żółtego kroimy na mniejsze kwadraty, ser brie kroimy na mniejsze kawałki. Na połowie posmarowanych bagietek kładziemy plasterek sera żółtego, ogórka, połówkę żółtego pomidora i rulonik z kiełbasy salami, dekorujemy listkiem rukoli, na pozostałej części bagietek układamy sałatę, zwiniętą szynkę, ćwiartki czerwonego i pomarańczowego pomidora, oraz kawałek sera brie. Smacznego! Inne nasze pomysły na przekąski

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chłodnik z kiszoną botwinką 125

cukru Wykonanie: Botwinkę i buraczki wyjmujemy z maślanki, układamy na sitku, aby obciekła, a następnie kroimy na małe kawałki. Ogórek ścieramy na grubej tarce, rzodkiewki kroimy w kostkę, a koperek siekamy. Do garnka wlewamy jogurt, wrzucamy botwinkę wraz z buraczkami, ogórki, rzodkiewki i koperek. Wlewamy około połowę porcji maślanki z kiszonej botwinki. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik z botwinki 98

pęczek botwinki z buraczkami 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego sól, pieprz 400 ml kefiru dodatkowo: jajko ugotowane na twardo, 2-3 rzodkiewki i 1 ogórek gruntowy oraz posiekany koperek   Wykonanie: Botwinkę dokładnie opłukać, odciąć buraczki, obrać i pokroić w drobną kostkę. Łodyżki i liście drobno posiekać. Bulion zagotować, najpierw dodać buraczki i na zmniejszonym ogniu(...)solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia. Do ostudzonego wywaru wlać kefir i wymieszać. Wstawić do lodówki i schłodzić. Chłodnik z botwinki podawać z jajkiem i drobno pokrojonymi rzodkiewkami i ogórkami. Posypać posiekanym koperkiem. Artykuł Chłodnik z botwinki pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Chłodnik na botwince 122

siebie chłodniki. Mój chłodnik zrobiłam na bazie botwinki. Bardzo smaczny i prosty. W sam raz na upalne dni :) Składniki: * 1 pęczek botwinki * 1 mała cebulka * 2-3 ogórki gruntowe * 4 spore rzodkiewki * 1 szklanka maślanki * 100 ml koncentratu barszczu czerwonego * 1 szklanka jogurtu naturalnego * koper * szczypior * jajka * sól, cukier, pieprz, kwasek cytrynowy Botwinkę umyłam, oddzieliłam buraczki od łodyg. Cebulę(...)wody. Zagotowałam.  Po ok. 5 minutach dodałam pokrojone łodygi i odrobinę soli. Gotowałam do miękkości i wlałam koncentrat barszczu czerwonego.  Zagotowaną botwinkę odstawiłam do całkowitego ostygnięcia.  Ogórki obrałam ze skórki i starłam na tarce o dużych oczkach. Starłam również rzodkiewkę.  Dodałam do botwinki. Dodałam garść posiekanego szczypiorku i trochę mniej kopru. Zalałam jogurtem i maślanką

Pieprzyć z Fantazją
Kolorowa sałatka imprezowa 3905

ryżu) 15dkg żółtego sera – u mnie gołda i mozzarella 1 puszka (ok 400g) mieszanki warzyw ‚Mexico” – kukurydza, groszek, papryka 1 puszka czerwonej fasoli (ok 400g) 2 ogórki gruntowe pęczek rzodkiewek pół pęczka szczypiorku sól, pieprz Sos: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki miodu 2 ząbki czosnku(...)Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą, odsączamy *** *** Warzywa z puszki odsączamy z zalewy *** *** Odsączone warzywa dodajemy do makaronu *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Ogórki i rzodkiewki kroimy w kostkę, a szczypiorek drobno siekamy *** *** Ser oraz warzywa dodajemy do sałatki *** *** Przygotowujemy sos: do miseczki przekładamy jogurt, majonez, musztardę, miód oraz przeciśnięty czosnek. Wszystko razem

Blog z Apetytem
Sałatka makaronowa 139

Sałatkę szybko się robi i jest prosta w przygotowaniu.      Składniki :     makaron ryżowy łezki - 250 g     polędwica drobiowa - 400 g     ogórki zielone - 2 szt     jajka(...)koperek 1 -pęczek     kukurydza konserwowa - 1 puszka     sól     pieprz     majonez Sposób przygotowania: Makaron ryżowy ugotować według przepisu na opakowaniu. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Drobiową wędlinę również pokroić w kostkę. Koperek opłukać, osączyć, pokroić. Kukurydzę odlać z zalewy, osączyć na sicie. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Wszystkie

Kuchnia Danusi
Botwinka z mlekiem kokosowym 124

podania - 2 łyżki oleju kokosowego - 500 ml mleka kokosowego Real Thai - 1 łyżeczka czarnego pieprzu - 1 łyżeczka kurkumy - 1 i 1/2l filtrowanej wody - 300 ml wody z kiszonych ogórków - 1/2 szklanki prażonych pestek dyni Przygotowanie : Czosnek i imbir obieramy, kroimy na małą kosteczkę. Paprykę drobno siekamy. Wkładamy do garnka z grubym dnem razem z olejem kokosowym i chwilę dusimy(...)buraczki, marchewkę, korzeń pietruszki i botwinkę. Dusimy na małym ogniu około 15 minut. Wlewamy wodę i dodajemy przyprawy. Gotujemy 15 minut. Dodajemy mleko kokosowe. Schladzamy. Dodajemy wodę z kiszonych ogórków i pestki dyni. Doprawiamy solą kłodawską. Podajemy z ugotowanym jajkiem, polane oliwą z oliwek i posypane koperkiem. Opcjonalnie z octem jabłkowym niefiltrowanym

Szkrab Je Sam
Sałatka kalafiorowa 145

surowego kalafiora, poleca się na grilla lub imprezkę.  Sałatka jest szybka i prosta w wykonaniu.  Przepis zaczerpnięty z internetu. Składniki:     jajka - 3 szt     ogórki zielone - 2 szt     koperek świeży(...)pęczek     kalafior - 1/2 szt     sól     pieprz     majonez - 2 łyżki Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę. Ogórki zielone obrać, również pokroić. Kalafiora średniej wielkości, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Koperek świeży opłukać, osączyć, pokroić. Wymieszać wszystkie składniki razem, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, wymieszać

Kuchnia Danusi
Letni obiad z chłodnikiem, fasolką, szparagami i niemieckim winem 102

Jaki jest najlepszy przepis na letni obiad? W sezonie ogórkowym rządzą chłodniki i sezonowe warzywa. Leżymy na leżaku i zachwycamy się smakiem fasolki, ogórków małosolnych i szparagów. Popijamy Rielsinga i Spätburgunda, bo to idelane wino na ciepłe dni. Niemiecki Instytut Wina zaprosił Agatę Wojdę , żeby pokazała jak pięknie letnie smaki komponują się z niemieckimi winami. Jeśli chcecie podać lekki(...)pestki Sok z cytryny ząbek czosnku duże opakowanie jogurtu greckiego litr maślanki sól, pieprz miód łyżka wasabi pęczek rzodkiewek – pokrojonych w cienkie paski obieraczką do warzyw 3 ogórki małosolne – pokrojone na plasterki, do dekoracji 2 łyżki oliwy opakowanie sera halloumi – kroimy w kostkę kiszony sok z buraka Przepis na zielony chłodnik z kapusty i kalarepy

Ugotowane pozamiatane
Śniadaniowa klasyczna zaprasza na sałatkę jarzynową... 122

łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, margaryna Śniadaniowa Klasyczna , pieczywo pszenno-żytnie, pomidor,ogórek zielony, sałata Warzywa, ziemniaki, jajka na sałatkę ugotować wieczorem, wystudzone pokroić i schować do lodówki. Rano wymieszać z majonezem, solą, pieprzem, pieczywo posmarować margaryną Śniadaniowa Klasyczna , dodać jako dodatki pokrojone ogórki, pomidory,sałatę. Śniadanie smaczne, sycące jest podstawą zdrowej diety, takie śniadanie daje nam energii

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania