ogórki - 26028 przepisów (strona:564/1736)

Sałatka ziemniaczana do grilla 95

tego obmyśliliśmy sałatkę ziemniaczaną, która idealnie pasuje do mięs. Składniki:  500 g ziemniaków 1 szklanka mleka 2 liście laurowe 1 łyżeczka masła 100 g kurek 5 kiszonych ogórków 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Przygotowanie:  Normal 0 21 false(...)obieramy, kroimy w dużą kostkę. Kurki oczyszczamy, dodajemy do ziemniaków. Zalewamy zimną wodą, mlekiem, dodajemy liście laurowe i sól (pół łyżeczki), dodajemy łyżeczkę masła i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Ogórki kroimy w kostkę. Natkę i szczypior z dymką siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Przygotowujemy dressing. Śmietanę, majonez, sos sojowy i łyżeczkę miodu mieszamy. Dodajemy ziemniaków i dokładnie łączymy

R'n'G Kitchen
grillowane udka kurczaka ... 103

Składniki: przyprawa do żeberek z miodem Prymat 1 opakowanie, czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3/4 szklanki, udka kurczaka 3 sztuki duże, ogórki gruntowe 6 sztuk średnie, jogurt naturalny 330 ml, sos sałatkowy czosnkowy Prymat 1 opakowanie, cukier 2 łyżki, czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 1 łyżeczka Przyprawę do kurczaka całe opakowanie(...)dużym ogniu bez pokrywki grillować z 3 minuty z każdej strony. Sos sałatkowy czosnkowy, cukier, ocet, pieprz mielony wymieszać z jogurtem, wsypać starte na grubszych oczkach tarki obrane ogórki - patelnia grillowa idealny zamiennik ogrodowego grilla, mamy w domu kiedy tylko chcemy potrawy różne, polecam również przyprawy dodawać do różnych mięs, np. tutaj do żeberek idealnie smakuje z kurczakiem...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ogórki z czosnkiem do słoików 488

Ogórki rosną ,xoraz ich więcej i ja działam,robię przetwory,tym razem ogórki z czosnkiem-może spróbujecie???Zapraszam

Swojskie jedzonko
Co jeść w lipcu? 97

spotykane w produktach spożywczych mikroelementy jak mangan, miedź czy kobalt. Ogórki Jest niskokaloryczny, w ponad 95% składa się z wody. Nie zawiera zbyt wielu witamin czy minerałów. W ogórkach, w niewielkich ilościach, możemy znaleźć takie witaminy jak A, C, B6 i K oraz śladowe ilości mikroelementów – potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Koper włoski Posiada wielu cennych składników odżywczych

365 dni dookoła kuchni
maślankowy chłodnik... 153

Składniki: pęczek botwinki 2 sztuki, woda 4 szklanki, kostka rosołowa 2 sztuki, ogórki gruntowe 4 średnie, rzodkiewka 1 pęczek, ząbki czosnku 4 sztuki, szczypiorek 1 pęczek, koperek 1 pęczek, natka pietruszki 1/2 pęczka, cukier 4 łyżki, ocet - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, maślanka 1 litr, jajka ugotowane na twardo(...)sztuk Umytą botwinkę drobno pokroić do garnka, kroję liście, łodyżki, buraczki,wlać wodę, wsypać kostki rosołowe i gotować po zagotowaniu z 5 minut, dobrze wystudzić, najlepiej przygotować wieczorem. Obrane ogórki, rzodkiewki duże zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać drobno pokrojony opłukany szczypiorek, koperek, natkę pietruszki, czosnek starty w tarce do czosnku lub roztarty z ciut solą. Do zimnej botwinki

W Mojej Kuchni Lubię
Amerykańska Tuna Melt, czyli kanapka z sałatką z tuńczyka i roztopionym cheddarem 164

lunch. Składniki (4 porcje) -8 kromek chleba tostowego (ew. 4 bułki) -2 puszki tuńczyka (ok 350-400 g) -1 gałązka selera naciowego -1/2 małej czerwonej cebuli -2 ogórki konserwowe -8 plasterków sera cheddar -1 pomidor -1,3 szkl. majonezu -sok z połowy limonki -1 łyżka posiekanej natki pietruszki -1/2 łyżeczki suszonych płatków chili(...)ostra papryka -sól, pieprz -opcjonalnie: 2 łyżeczki masła Przygotowanie Majonez wymieszać z sokiem z limonki i płatkami chili. Tuńczyka odsączyć i umieścić w misce. Rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojone ogórki, seler naciowy i posiekaną drobno cebulę. i pietruszkę. Dodać sos majonezowy, wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Na jednej kromce ułożyć dużą ilość sałatki (około 1/2 szklanki). Na wierzch położyć

Zielona Kuchnia
"Domowa spiżarnia zdrowia" Zbigniew T. Nowak 138

powidła, galaretki, dżemy, wina, nalewki, przeciery, sałatki, sosy i wiele innych. Wszystko z najzdrowszych darów natury takich jak: kwiaty fiołka, truskawki, czarne jagody, porzeczki, wiśnie, kwiaty i owoce róży, ogórki, pomidory, morele, brzoskwinie, aronia, kapusta, żurawina, jabłka, śliwki, chrzan czy czosnek. Mogłabym tak jeszcze wymieniać i wymieniać. Każdy przepis autor opatrzył komentarzem na temat walorów leczniczych tych przetworów(...)przepis na lecznicze wino z buraków i czarnej porzeczki, zdrowy dżem z czarnej porzeczki i grejpfrurta, czy czarna jagoda z przepisu ojca Grzegorza. Na pewno zrobię benedyktyńską sałatkę z ogórków i papryki i kwaszony czosnek po kapucyńsku. Najchętniej to większość przepisów bym wykorzystała, ale mąż chyba wystawił by mnie za drzwi, bo musiałby mi pomagać ;-) Autor zadbał o opis

kruche babeczki
5 przepisów na ogórki do słoików 107

sezon ogórkowy się zaczyna wczoraj zebrałam już pierwsze ogóreczki z ogródka więc ruszamy z przepisami na ogórki- zebrałam dla was w jednym poście 5 moich ulubionych przepisów na ogórki na zimę-zaglądnijcie,może się wam coś spodoba

Swojskie jedzonko
Kanapki imprezowe 129

plasterki szynki szwarcwaldzkiej dowolny ser żółty w plastrach ser brie Mix sałat z roszponką Sposób przygotowania kanapek imprezowych: Bagietki kroimy w kromki, każdą smarujemy masłem, majonezem lub serkiem śmietankowym. Ogórka małosolnego kroimy w plasterki, okrągłe żółte pomidorki kroimy na pół, podłużne czerwone i pomarańczowe kroimy w ćwiartki. Kiełbasę salami zwijamy w ruloniki. Plastry szynki szwarcwaldzkiej są duże, więc kroimy(...)pół i skręcamy ozdobnie. Plastry sera żółtego kroimy na mniejsze kwadraty, ser brie kroimy na mniejsze kawałki. Na połowie posmarowanych bagietek kładziemy plasterek sera żółtego, ogórka, połówkę żółtego pomidora i rulonik z kiełbasy salami, dekorujemy listkiem rukoli, na pozostałej części bagietek układamy sałatę, zwiniętą szynkę, ćwiartki czerwonego i pomarańczowego pomidora, oraz kawałek sera brie. Smacznego! Inne nasze pomysły na przekąski

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chłodnik z kiszoną botwinką 121

cukru Wykonanie: Botwinkę i buraczki wyjmujemy z maślanki, układamy na sitku, aby obciekła, a następnie kroimy na małe kawałki. Ogórek ścieramy na grubej tarce, rzodkiewki kroimy w kostkę, a koperek siekamy. Do garnka wlewamy jogurt, wrzucamy botwinkę wraz z buraczkami, ogórki, rzodkiewki i koperek. Wlewamy około połowę porcji maślanki z kiszonej botwinki. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik z botwinki 90

pęczek botwinki z buraczkami 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego sól, pieprz 400 ml kefiru dodatkowo: jajko ugotowane na twardo, 2-3 rzodkiewki i 1 ogórek gruntowy oraz posiekany koperek   Wykonanie: Botwinkę dokładnie opłukać, odciąć buraczki, obrać i pokroić w drobną kostkę. Łodyżki i liście drobno posiekać. Bulion zagotować, najpierw dodać buraczki i na zmniejszonym ogniu(...)solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia. Do ostudzonego wywaru wlać kefir i wymieszać. Wstawić do lodówki i schłodzić. Chłodnik z botwinki podawać z jajkiem i drobno pokrojonymi rzodkiewkami i ogórkami. Posypać posiekanym koperkiem. Artykuł Chłodnik z botwinki pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Chłodnik na botwince 120

siebie chłodniki. Mój chłodnik zrobiłam na bazie botwinki. Bardzo smaczny i prosty. W sam raz na upalne dni :) Składniki: * 1 pęczek botwinki * 1 mała cebulka * 2-3 ogórki gruntowe * 4 spore rzodkiewki * 1 szklanka maślanki * 100 ml koncentratu barszczu czerwonego * 1 szklanka jogurtu naturalnego * koper * szczypior * jajka * sól, cukier, pieprz, kwasek cytrynowy Botwinkę umyłam, oddzieliłam buraczki od łodyg. Cebulę(...)wody. Zagotowałam.  Po ok. 5 minutach dodałam pokrojone łodygi i odrobinę soli. Gotowałam do miękkości i wlałam koncentrat barszczu czerwonego.  Zagotowaną botwinkę odstawiłam do całkowitego ostygnięcia.  Ogórki obrałam ze skórki i starłam na tarce o dużych oczkach. Starłam również rzodkiewkę.  Dodałam do botwinki. Dodałam garść posiekanego szczypiorku i trochę mniej kopru. Zalałam jogurtem i maślanką

Pieprzyć z Fantazją
Kolorowa sałatka imprezowa 3897

ryżu) 15dkg żółtego sera – u mnie gołda i mozzarella 1 puszka (ok 400g) mieszanki warzyw ‚Mexico” – kukurydza, groszek, papryka 1 puszka czerwonej fasoli (ok 400g) 2 ogórki gruntowe pęczek rzodkiewek pół pęczka szczypiorku sól, pieprz Sos: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki miodu 2 ząbki czosnku(...)Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą, odsączamy *** *** Warzywa z puszki odsączamy z zalewy *** *** Odsączone warzywa dodajemy do makaronu *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Ogórki i rzodkiewki kroimy w kostkę, a szczypiorek drobno siekamy *** *** Ser oraz warzywa dodajemy do sałatki *** *** Przygotowujemy sos: do miseczki przekładamy jogurt, majonez, musztardę, miód oraz przeciśnięty czosnek. Wszystko razem

Blog z Apetytem
Sałatka makaronowa 133

Sałatkę szybko się robi i jest prosta w przygotowaniu.      Składniki :     makaron ryżowy łezki - 250 g     polędwica drobiowa - 400 g     ogórki zielone - 2 szt     jajka(...)koperek 1 -pęczek     kukurydza konserwowa - 1 puszka     sól     pieprz     majonez Sposób przygotowania: Makaron ryżowy ugotować według przepisu na opakowaniu. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Drobiową wędlinę również pokroić w kostkę. Koperek opłukać, osączyć, pokroić. Kukurydzę odlać z zalewy, osączyć na sicie. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Wszystkie

Kuchnia Danusi
Botwinka z mlekiem kokosowym 120

podania - 2 łyżki oleju kokosowego - 500 ml mleka kokosowego Real Thai - 1 łyżeczka czarnego pieprzu - 1 łyżeczka kurkumy - 1 i 1/2l filtrowanej wody - 300 ml wody z kiszonych ogórków - 1/2 szklanki prażonych pestek dyni Przygotowanie : Czosnek i imbir obieramy, kroimy na małą kosteczkę. Paprykę drobno siekamy. Wkładamy do garnka z grubym dnem razem z olejem kokosowym i chwilę dusimy(...)buraczki, marchewkę, korzeń pietruszki i botwinkę. Dusimy na małym ogniu około 15 minut. Wlewamy wodę i dodajemy przyprawy. Gotujemy 15 minut. Dodajemy mleko kokosowe. Schladzamy. Dodajemy wodę z kiszonych ogórków i pestki dyni. Doprawiamy solą kłodawską. Podajemy z ugotowanym jajkiem, polane oliwą z oliwek i posypane koperkiem. Opcjonalnie z octem jabłkowym niefiltrowanym

Szkrab Je Sam

Proponowane wyszukiwania