czasie przerwy z chrupiącą bułką :) Składniki: * 3/4 szklanki kaszy bulgur (przed gotowaniem) (użyłam Skworcu ) * 3/4 puszki kukurydzy konserwowej (użyłam Orzech ) * 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej * 4 ogórki konserwowe * 3 łyżki(...)majonezu * 1 łyżeczka musztardy stołowej (użyłam Orzech ) * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Kaszę bulgur ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Kukurydzę i tuńczyka odlać z zalewy, ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać majonez, musztardę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Sałatkę przechowywać w lodówce
Zrób to smacznieobejdzie się, ale warto je kupić, trzymać w lodówce, ponieważ nadają sałatce z sushi tego specyficznego, morskiego posmaku. Składniki: ½ szklanki ryżu 200 g surowych krewetek (oczywiście mogą być mrożone) ½ ogórka 1 pęczek rzodkiewek 1 marchew Kilka liści sałaty Kilka plastrów glonów nori (opcjonalnie) 4 łyżki marynowanego imbiru 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego lub winnego ½ łyżeczka soli 2 łyżki(...)wyłóż krewetki i smaż po 2 minuty z każdej strony. Zdejm z patelni i przełóż na ręcznik papierowy, żeby je osączyć z tłuszczu. Krok 3 Przygotuj warzywa. Umyj sałatę, ogórek, rzodkiewki i marchew. Obierz marchewkę, a następnie obieraczką do warzyw pokrój w cienkie paski. Ogórek i rzodkiewki posiekaj w plasterki. Krok 4 Wykładaj danie na talerz: ryż, krewetki, ogórek, rzodkiewkę
Niedzielny kucharzzmieścicie dość długie warzywa, jak na przykład rabarbar, por czy jarmuż. ☐ Średni woreczek , o wymiarach 22x30 cm także bez problemu pomieści na przykład kilogram jabłek, gruszek, pomidorów czy ogórków oraz winogrona lub czereśnie. Będzie również idealny na szparagi. ☐ Mały woreczek(...)wymiarach 18x22 cm jest naprawdę uroczy i świetnie nada się na taką żywność, jak orzechy, bakalie czy drobne owoce. Zmieścisz tam również małe ilości warzyw, przykładowo pomidory, papryka, ogórki gruntowe. Każdy woreczek można kupić oddzielnie, ale z drugiej strony po co się rozdrabniać, jak można zamówić od razu cały zestaw - o TUTAJ 😊 Spytasz - ale po co mi takie woreczki
Zdrowie na języku :PŁosoś smażony z ziemniaczkami i szparagami Składniki na 2 porcje: 2 filety z łososia ze skórą 250g młodych ziemniaków pęczek koperku 1 cytryna (sok) mały pęczek zielonych szparagów ogórek masło sól, pieprz olej oliwa z oliwek Jak zrobić łososia z ziemniaczkami i szparagami? Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzić i zostawić, aby wyschły. Pokroić na grubsze(...)samym czasie ugotować szparagi - gotować przez 3-4 minuty w zależności od grubości. Odcedzić i przelać zimną wodą. Szparagi powinny być al dente, jędrne i intensywnie zielone. Z ogórka wyciąć długie i cienkie paski, najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw. Paski z ogórka zwinąć w ciasne rolki. Na środku talerza ułożyć ziemniaki. Na ziemniakach położyć filet z łososia
Codzienne Gotowaniepieczarki i są stale obecne w naszym jadłospisie. Bardzo efektownie wyglądają i pysznie smakują. Doskonały dodatek do wędlin i mięs na zimno. Potrzebujemy: 0/5kg małych pieczarek 1 ogórek szklarniowy lub podobnej wielkości ogórek gruntowy 4 małe cebule 1 duża marchewka Zalewa: 2 szkl wody 6 dużych łyżek octu 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżeczki soli ostra papryka(...)jajku i bułce tartej. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy pieczarki na złoty kolor. Z podanych składników gotujęmy zalewę. Obraną marchewkę kroimy w talarki i gotujemy 10 minut. Ogórka kroimy w niezbyt cienkie plasterki (nie obieramy) a cebulę w piórka. W słoiku układam warstwami: cebula, ogórek, pieczarki, marchewka do wyczerpania składników. Pierwszą i ostatnią warstwą powinna być cebula. Zalewamy
Co w garnkach piszczySałatka która sprawdzi się na uroczystościach,imprezach karnawałowych.Bardzo fajna propozycja do Wielkanocnego menu. 6 jajek M 4 duże ogórki konserwowe Pieczarki marynowane(...)gram 1 puszka groszku 4.5 łyżek majonezu sól,pieprz płaska łyżeczka musztardy 2 łyżki posiekanego koperku Jajka gotujemy na twardo,studzimy. Pieczarki i groszek odcedzamy z zalewy. Ogórki,jajka kroimy w kostkę, pieczarki na cienkie plasterki lub też w kostkę według uznania przekładamy do miski wsypujemy groszek,i koperek dodajemy musztardę,majonez,przyprawy.Całość mieszamy i wstawiamy
Andzia Pichcijajka.Taka grzanka będzie fajnym śniadaniem czy kolacją ale też zachwyci waszych gości na różnego rodzaju przyjęciach. Ok.15 szt pół awokado 80 gram łososia wędzonego 1 mała czerwona cebula 2 ogórki kiszone średnie 2 jajka L ugotowane na twardo ok. 50 g serek śmietankowy typu almette 1 łyżka soku z cytryny oliwa Bagietka Opcjonalnie czarnuszka do dekoracji Bagietkę(...)kromki, smarujemy delikatnie oliwą lub olejem z każdej strony i opiekamy na mocno rozgrzanej patelni. Do miski przekładamy awokado pokrojone w kosteczkę skrapiamy sokiem z cytryny Łososia, jajka,ogórki kroimy również w kosteczkę,cebulę w cieniutkie piórka.Dodajemy do awokado polewamy delikatnie oliwą i delikatnie mieszamy. Każdą przygotowaną wcześniej grzankę smarujemy serkiem i układamy przygotowany farsz. Dekorujemy odrobina
Andzia Pichcirazem przygotowując bitki postanowiłam je zwinąć po prostu z kiszonym ogórkiem Kruche w aromatycznym sosie własnym z dodatkiem sporej ilości cebuli. 8 małych roladek ok. 800/900 gram szynki wieprzowej 4 małe ogórki kiszone 300 gram cebuli sól pieprz słodka papryka czerwona duży ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy smalec Szynkę rozkroić na 8 kawałków każdy(...)wadze ok.100 gram, następnie rozbijamy z dwóch stron tłuczkiem do mięsa na bardzo cienkie kotleciki. Przyprawiamy solą i pieprzem, układamy połowę kiszonego ogórka i zwijamy w roladkę, spinamy wykałaczką. W brytfannie lub dużej głębokiej patelni roztopić dużą łyżkę smalcu , przekładamy roladki i smażymy z każdej strony na złoty kolor.Cebule kroimy w piórka lub dużą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę
Andzia Pichciobiad , kolację czy na różnego rodzaju uroczystości , można podawać z ryżem, kluseczkami czy bagietką czosnkową. 500 g schabu 200 g pieczarek 1 średnia cebula 1 papryka czerwona 3 ogórki konserwowe lub kiszone puszka pomidorów w puszce krojonych 2 duże łyżka ajvaru ząbek czosnku sól i pieprz pół łyżeczki papryki wędzonej , szczypta chili 2 łyżki octu balsamicznego(...)czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Dodajemy pomidory ponownie przykryć pokrywką dalej dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie na sam koniec dodać ogórki pokrojone na plasterki, zamieszać i zagotować
Andzia Pichcizrobić kiedy mamy w spiżarni jeszcze kiszone ogórki sprzed dwóch lat i są tak kwaśne, że zęby cierpną od ugryzienia? 😜 Otóż wystarczy pokroić je w kosteczkę dodać odrobinę cukru, pokrojoną w kostkę cebulę i skropić olejem. Odstawić na godzinę, aby się smaki przegryzły i wychodzi super sałatka do obiadu 😍 (function(...)a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); U mnie były to proporcje: -5 kiszonych ogórków -1 cebula -1 łyżeczka cukru -1 łyżka oleju
Kulinarne przemysleniacreate', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko -5 jaj ugotowanych na twardo -5 łodyg selera seler naciowego ( 330 g ) -5 ogórków konserwowych ( 230 g ) -200 g kiełbasy szynkowej -duży pęczek rzodkiewek ( 400 g ) -szczypiorek posiekany 300 g -majonez 400 ml -ostry keczup 250 g Wszystkie składniki sałatki(...)pokroić w drobną kostkę. W szklanej salaterce układać warstwami: połowę jaj, 1/3 ryżu-posmarować warstwą majonezu, następnie wyłożyć szynkę - polać warstwą keczupu, połowę pozostałego ryżu - polać warstwą majonezu, seler, ogórki - polać warstwą keczupu, resztę ryżu - polać warstwą majonezu, pozostałe jaja, szczypiorek - polać warstwa keczupu, na końcu rzodkiewkę ułożyć rzodkiewkę. Udekorować kwiatami szczypiorku, ćwiartkami jajka i listkami selera
Kulinarne przemysleniarosołu (miałam korpus kaczy z piersiami) 4 ogórki małosolne 1 cebula sól pieprz Mięso oddzielić od kości i zmielić maszynką do mięsa. Cebulę również skręcić przez maszynkę. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie do połączenia się składników. Nakładać farsz na naleśniki i zawijać. Podsmażyć na patelni z dwóch stron
O kuchni z uczuciemsiebie pasuje idealnie, tworząc nieziemską ferie smaku. Poza walorami smakowymi, mamy również te zdrowotne. Witamin i minerałów w tej potrawie nie brakuje. Całe mnóstwo znajdziemy w szparagach, łososiu, pomarańczy, ogórku, jogurcie, kiełkach i koperku. Na 3-4 gofry. SKŁADNIKI Gofry: 1 jajko 100 g mąki pszennej tortowej 120 ml mleka 3,2% 30 ml wody 35 ml oleju rzepakowego(...)duża szczypta soli Sos chrzanowo-koperkowy: 180 g jogurtu naturalnego 1/2 cytryny mały pęczek koperku 2 łyżeczki chrzanu sól, świeżo mielony pieprz Farsz: 150 g łososia wędzonego MOWI 1/2 ogórka 1/2 pomarańczy 500 g szparagów zielonych 1 łyżeczka cukru opcjonalnie kiełki do dekoracji WYKONANIE Gofry: Do miski wbić jajko, dodać pozostałe składniki i całość zmiksować na jednolitą masę. Rozgrzać gofrownicę
Passions hobbies lifeSkładniki 2 puszki ryby w oleju (u mnie jest to makrela) 2-3 szt. Ziemniaki 1-2 marchewki Średniej wielkości cebula może być czerwona 4 jaja Około 4 szt. ogórków konserwowe Majonez do smaku Sól i pieprz Krok po Kroku 1 Ziemniaki, marchewkę gotujemy , studzimy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo obieramy i zostawiamy do ostygnięcia. 2 Poniważ jest(...)samej tarce. 5 Teraz czas na naszego bohatera czyli rybę.Odcedzamy z oleju i delikatnie rozdrobniamy.Następnie posypujemy ją drobniutko pokrojoną cebulą. 6 Kolejną warstwą są pokrojone w kosteczkę ogórki ,na to białka jajek ,starty ser i żółtka. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na 2 godz. do lodówki. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyjest moją ulubioną, odkąd odkryłam, że cukinię można jeść na surowo. Teraz nie wyobrażam sobie grillowania bez tej surówki. Składniki: młoda cukinia 2 pomidory czerwona papryka zielony ogórek 2 kiszone ogórki czerwona cebula pół puszki kukurydzy młoda cebulka lub szczypiorek 3 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny pieprz sól Cukinię i zielonego ogórka zetrzeć na tarce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia