ogórki - 26028 przepisów (strona:576/1736)

Śledzik po kaszubsku 189

pieprz. Smażyć jeszcze przez 2 minuty. Śliwki i morele pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do cebuli i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Ogórka również pokroić w kosteczkę. Na patelnię dodać ogórki, koncentrat oraz ketchup i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać około 10 łyżek oleju. Wymieszać. Zdjąć z ognia i wystudzić. Przygotować średniej wielkości słoiczki i układać w nich

Świat Domowej Kuchni
Kolorowa sałatka z papryką 171

chrupiącą sałatkę.  Taka sałatka z pewnością  sprawdzi się na każdej imprezie. Składniki: paczka mix sałat 1 czerwona papryka 1 pomarańczowa papryka 1 zielona papryka 1 zielony ogórek pęczek rzodkiewki 1 mała cebula 3 łodygi selera naciowego majonez/jogurt sól, pieprz Wykonane: Sałatę porwać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski. Papryki, seler pokroić na małe paseczki, a ogórka i rzodkiewki(...)półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Do sałaty dodać paprykę, ogórka, rzodkiewkę, seler oraz cebule, doprawic do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Na koniec dodać majonez, wymieszać.  Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z sosem czosnkowym. 162

miałam muszelki) kilka różyczek brokuła kilka małych pomidorków (miałam truskawkowe) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 250 g. szynki konserwowej 150 g. sera żółtego 2-3 ogórki konserwowe sól, pieprz Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól,pieprz Czosnek(...)przecisnąć przez praskę. Dodać majonez i jogurt. Przyprawić sola i pieprzem. Wymieszać. Wykonanie: Makaron wrzucić do miski, dodać brokuł podzielony na małe kawałki i pokrojone w kostkę papryki i ogórki. Szynkę również pokroić w kostkę. Pomidorki sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić na ćwiartki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko przyprawić solą i pieprzem, dodać

Agusiowe smakołyki
SZYBKIE PRZEKĄSKI SYLWESTROWE + FILMIK 495

bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu.  SAŁATKA Z KURCZAKA I POMARAŃCZY : 3 duże pomarańcze 1 mała pierś z kurczaka 1/2 część sałaty lodowej 1 mała puszka kukurydzy 2 ogórki konserwowe 3 kawałki papryki konserwowej 1 cebula czerwona sól, pieprz, dowolna przyprawa do kurczaka 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu SAŁATKA Z KREWETEK W KIELISZKACH : 200 g krewetek(...)kostkę, podpiekamy na maśle z przyprawami. Odkładamy do ostudzenia.  Pomarańcze przecinamy na pół, wydrążamy środek i odkładamy miseczki na bok. Pozostałe po wydrążeniu pomarańcze należy wyfiletować.  Sałatę ogórki, paprykę i cebulę drobno kroimy. Wszystko przekładamy do miski, wsypujemy kukurydzę i kurczaka, pomarańcze, dodajemy majonez i ketchup i wszystko mieszamy.  Sałatkę nakładamy do pomarańczowych miseczek. Podajemy. Sałatka

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka z tortellini i jajkiem 293

Sałatka z tortellini i jajkiem – Składniki: pół opakowania tortelli z nadzieniem serowym lub szynką – ok. 125 g 3 średnie pomidory malinowe – ok. 300 g 1 średni ogórek szklarniowy – ok. 170 g pół puszki kukurydzy (7 czubatych łyżek) – ok. 140 g po odsączeniu 2 jajka 5 rzodkiewek – ok. 80g 1 pęczek szczypiorku(...)smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na sałatkę z tortellini, jajkiem i rzodkiewką: Tortellini ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić na sitku i ostudzić. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Ogórki umyć i również pokroić w kostkę. Rzodkiewkę umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ugotować na twardo (zobacz wpis: jak ugotować jajka na twardo? ). Następnie obrać ze skorupek

Kulinarne Przeboje
Boeuf Strogonow 122

składników – nigdy nie wiem co złowię łyżką, a cokolwiek to będzie, na pewno będzie pyszne. Składniki (na 3-4 porcje): 700g wołowiny 250g małych pieczarek 2 średnie cebule 4 ogórki kiszone 700ml bulionu wołowego 100ml białego wina – opcjonalnie pół szklanki śmietanki kremówki 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka ostrej musztadry 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz(...)śmietanki dodajemy trochę gulaszu, aby zapobiec jej zważeniu, po czym wlewamy ją do gulaszu i dokładnie mieszamy. Po tym dodajemy pokrojone w plasterki, a te duże w półplasterki, ogórki kiszone. Zagotowujemy. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorący, z ulubionymi dodatkami – chlebem, ugotowanym ryżem lub nawet z plackami ziemniaczanymi.   Powrót na górę

Smaczna Strona
SAŁATKA WARSTWOWA GYROS 143

pieprzem do smaku. Odstawiamy do wystudzenia. Wszystkie warzywa drobno kroimy, kukurydzę i ogórki odsączamy na sicie. Układamy kolejno w salaterce: mięso z kurczaka czerwona cebula cienka warstwa keczupu ogórki kukurydza  papryka gruba warstwa majonezu kapusta pekińska Sałatkę najlepiej schować na chwilę do lodówki. Przed samym podaniem kapustę pekińską posypujemy solą i pieprzem. Możemy ją również udekorować. Smacznego

Pani na deser
Forszmak 14857

chodziło. Zróbcie go koniecznie. Składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 800 g różnych rodzajów ugotowanych, upieczonych lub uwędzonych mięs (ja użyłam wędzonych szynek, baleronu, pieczonej gęsi) 4 ogórki kiszone 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 plaster cytryny 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 kubka(...)porcji) Mięsa kroimy w kawałki mniej więcej tej samej wielkości, obsmażamy. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę paprykę i cebulę, chwilę smażymy. Całość zalewamy bulionem. Następnie wrzucamy ogórki pokrojone w paski, liście laurowe, ziele, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 30 minut, pod koniec wrzucamy plaster cytryny. Mąkę wsypujemy do kubka z wodą

Kardamonovy
Warstwowa sałatka śledziowa z mozzarellą 171

średnie ugotowane w mundurkach ziemniaki, starte na tarce 3 średnie ugotowane buraki, starte na tarce 4 jajka ugotowane na twardo, starte na tarce 4 ogórki kiszone, starte na tarce sól, pieprz szczypiorek do dekoracji   Przygotowanie:   Śledzia oprósz świeżo zmielonym pieprzem, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z pokrojoną(...)szklanej misce lub w mniejszych słoikach. Zacznij od śledzia, następnie nałóż porcję sosu. Potem ziemniaki oprószone solą, znów sos. Po czym warstwa buraków, jaj i ogórków kiszonych.   Na sam koniec starta mozzarella. Jako dekorację kapka sosu i posiekany szczypiorek.     Z grany duet   Inspiracją dla tego przepisu były oczywiście Śledzie

kuron.com.pl
sałatka szwajcarska ekspresowa 136

szynki, ulubionej, używanej do sałatek 5 ogórków konserwowych 1 mały pęczek świeżej natki pietruszki lub szczypiorku 3 łyżki majonezu sól i pieprz wykonanie: Ser żółty, szynkę oraz ogórki kroimy w kosteczkę. Natkę pietruszki lub szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Schładzamy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
TRADYCYJNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA 169

zawsze a przecież kiedyś nie było dostępnych luksusowych produktów tylko to, co nam w ogródku urosło. W moim domniemaniu będą to śledzie połączone z gotowanymi warzywami, konserwową papryką, ogórkami  z delikatną nutą majonezu. Na bank w każdej kuchni znajdą się te produkty i kiedy  lada moment będą goście a my w czarnej(...)tradycyjna sałatka będzie rewelacyjnym i przede wszystkim bardzo smacznym rozwiązaniem.  Składniki ( ilość wg uznania) :  marynowane filety śledziowe  gotowane ziemniaki, marchew, pietruszka puszka kukurydzy konserwowa papryka i ogórki czerwona cebula  sól, pieprz majonez, jogurt naturalny ( pół na pół)  Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki pokroić  w kostkę, doprawić solą, pieprzem i sosem jogurtowo- majonezowym. Udekorować

pieprzny smaczek
Sałatka ze śledziem 129

ziemniakami, taka do zrobienia na ostatnią chwilę przed Świętami, a na bank każdemu zasmakuje! ;) Składniki: 10 niedużych śledzi w oleju 3 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach 4-5 ogórków konserwowych 0,5 sporej czerwonej cebuli 1 średnie kruche jabłko 3-4 łyżki(...)majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz świeżo mielony   Śledzie pokroić w sporą kostkę i wrzucić do miski. Ostudzone ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do śledzi. Ogórki również pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Cebulę i jabłko obrać. Cebulę w pokroić bardzo drobno, a jabłko w średnią kostkę. Dodać majonez, musztardę, sól, pieprz i dokładnie wszystko

Simply Food
Sałatka Gyros mieszana z sosem czosnkowym 920

Składniki: Kapusta pekińska ok 1 kg Filet z kurczaka 600 g Kukurydza puszka Papryka czerwona duża Ogórki konserwowe 7 sztuk Śmietana 18 % 180 ml Majonez 4 łyżki czosnek 2 ząbki Przyprawa do gyrosa 2 pełne łyżki Olej do smażenia Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić(...)kostkę, wymieszać z przyprawą do gyrosa i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kapustę pokroić do dużej miski, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki oraz kukurydzę z puszki. Na koniec dodać podsmażony filet z kurczaka. W osobnej miseczce wymieszać śmietanę z majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Sałatkę można

Kulinarne przygody
Sałatka buraczana ze śledziami 128

wymieszać. Gotowe!     Składniki: ok 300g solonych filetów śledziowych – matiasów (mogą być w oleju) 2 średniej wielkości buraki 2 średniej wielkości ziemniaki 1 jabłko 1 cebula 2-3 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (lub śmietany) 1 łyżka cukru sól, pieprz 2 łyżki posiekanego szczypiorku     *** Śledzie płuczemy (jeśli są mocno słone(...)aluminiową) – do miękkości. Ziemniaki studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę *** *** Buraki studzimy, obieramy i również kroimy w drobną kosteczkę *** *** Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę *** *** Cebulkę drobno siekamy *** *** Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, jogurt (lub śmietanę) oraz posiekany szczypiorek i mieszamy *** *** Doprawiamy cukrem oraz solą i pieprzem – do smaku *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Przyśpieszony zakwas z buraków na barszcz. Zdążysz przed świętami! 127

picia na surowo, nie musi być przegotowana, jak każe większość przepisów. Kiszenie buraków to tradycja staropolska. Wieki temu na wsi nikt nie gotował wody, by zakisić buraki lub ogórki w beczkach, a robiono to na wielką skalę – w ten sposób po prostu konserwowano żywność. Do zakwasu zawsze używamy wody surowej i wychodzi doskonały. Jeśli oczywiście chcecie, możecie gotować(...)Dlatego używamy jednej główki na każdy kilogram buraków. Buraki, czosnek i przyprawy układamy w słoju. Jeśli fermentacja ma ruszyć od razu, potrzebny będzie starter. Dobrze sprawdzi się woda z ogórków kiszonych (około 100 ml na 3 litrowy słój). Jeśli macie zakwas z buraków, będzie jeszcze lepszy. Nie polecamy używania chleba – może spleśnieć. Zawartość słoja zalewamy solanką – łyżka

Kulinarna Polska

Proponowane wyszukiwania