papierze Sos: Pewnie powiecie ,że to Tzatzyki - macie rację ale tylko częściowo bo oryginalny sos robimy na jogurcie greckim, a tu śmietana. Ogórka obieramy i trzemy na tarce, posypujemy odrobiną soli i odstawiamy aż ogórki puszczą wodę. Odsączamy je i dodajemy do śmietany, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. I tak oto prezentują się moje złociste placki z sosem
W Moim Magicznym DomuSmaczna i szybka sałatka ryżowa z tuńczykiem z chrupiącą czerwoną papryką i wyrazistym ogórkiem kiszonym. Składniki: (porcja na małą miskę) 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1 woreczek ryżu 1 mała czerwona papryka 1 mała puszka kukurydzy 2 małe ogórki kiszone sól, pieprz 2 łyżeczki majonezu Wykonanie: Woreczek ryżu gotujemy według przepisu na opakowaniu. Paprykę(...)ogórek kiszony kroimy w kostkę, odsączamy z wody tuńczyka i kukurydzę. Ugotowany ryż przesypujemy na sitko i płuczemy w zimnej wodzie aby pozbyć się ewentualnego kleiku. Dobrze odsączamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy majonez ale również możemy zrobić wersję bez majonezu. Doprawiamy solą, pieprzem
W Moim Magicznym Domuświeże ogórki kubek jogurtu naturalnego(...)zsiadłe mleko 1 łyżka tartego chrzanu ( może być ze słoika) kilka listków mięty natka z pietruszki pół pęczka koperku ząbek czosnku kilka kostek pokruszonego lodu sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ogórki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach 2. Odcedź na sitku. 3. Włóż warzywa do blendera i zmiksuj, dodawaj powoli 400 ml jogurtu ( nie musi być gęsty
AZgotuj!czasu i wszystkie dżemy, ogórki, buraczki i inne domowe przysmaki zwykle dostawaliśmy od cioci albo wcześniej babci. W tym roku to się zmieniło! Moja mama robi dżemy, kisi ogórki, robi sałatki z warzyw na zimę, a nawet soki! Spiżarnia już jest pełna, a mama nie traci zapału! i to jest cudowne! Cudowne i zaraźliwe! Niedawno przygotowała
Ostra na Słodkocodzienne śniadanie czy kolację. Moja druga w kolejności ulubiona sałatka , zaraz po jarzynowej 😊 Doskonała na rodzinne spotkania ! Składniki 1 por(biała część) 1 jabłko 3 ogórki kiszone(...)jajka ½ Puszki groszku Sposób przygotowania przepisu: 1. Białą część pora kroimy, a następnie sparzamy wrzątkiem (aby pozbyć się ostrego smaku). 2. Jajka gotujemy na twardo. 3. Jabłko, ogórki, jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. 4. Dodajemy odcedzonego pora i zielony groszek. 5. W kubku mieszamy majonez z jogurtem. Wlewamy do sałatki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Marcepanowa kuchniaSkładniki foto z telefonu. 2 kg ogórków +2 łyżki soli 2 kg fasolki szparagowej + 1 łyżeczka soli 1 kg cebuli + 1/2 łyżki soli Zalewa 1/2 szklanki octu jabłkowego tu ,lub szampana -jest delikatniejszy tu 1/2 szklanki cukru(...)szklanka oleju 600- 800 g koncentratu pomidorowego jak ktoś lubi gęściejsze to więcej koncentratu ,ale i przy 600g jest pyszna,daje wiecej ,bo moje dziecko takie lubi Wykonanie Ogórki obrać ,pokroić w grubsze plastry,posypać dwiema łyżkami soli, pozostawić na 60 minut . Odcedzić na sicie z nadmiaru wody. Pokroić obraną cebule w plastry,lekko posolić i pozostawić
w mojej kuchniświetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy. Serdecznie zapraszam. Składniki: 1 puszka białej fasoli kilka liści sałaty 1 żółtka papryka 200 g pomidorków koktajlowych 1 mały zielony ogórek 5-6 rzodkiewek 2-3 łodygi selera naciowego 2 łyżki posiekanego szczypiorku jogurt naturalny/majonez sól, pieprz Wykonanie: S ałatę porwać na mniejsze kawałki, wrzucić do miski. Fasolę osączyć z zalewy(...)Ogórek obrać. Rzodkiewkę i ogórka pokroić w półplasterki. Paprykę pokroić w kostkę, a pomidorki na pół. Seler naciowy pokroić na mniejsze kawalki. Szczypiorek posiekać. Do sałaty dodać fasolą, pokrojone warzywa, dodać majonez z jogurtem 1:1 i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia KasiSkładniki : 3 jajka mała puszka ciecierzycy 2 ogórki konserwowe ok. 15- 20 pomidorów koktajlowych 1 czerwona cebula sól, pieprz czarny, majonez plus jogurt Przygotowanie: Cieciorkę osączyć, jajka ugotować, ogórki, cebulę i pomidorki pokroić Składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem mielonym Polać majonezem połączonym z jogurtem, wymieszać
Proste Potrawykonserwowe 2-3 łyżki ugotowanej ciecierzycy Pół dużego pomidora malinowego Koperek Łyżeczka musztardy Łyżka jogurtu naturalnego Pieprz Ziemniaki wyszorować, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości Pomidora i ogórka pokroić w kostkę, koperek posiekać W miseczce połączyć ugotowane ziemniaki, ciecierzycę, pomidora i ogórka Dodać posiekany koperek, musztardę i jogurt, wymieszać całość Doprawić pieprzem
HealthyCreationsstartego czosnku 500 g małych, młodych ziemniaków sól, pieprz łyżka oliwy łyżka nasion czarnuszki ogórek, świeży i zieloniutki kilka łyżek śmietany 18% cukier, do smaku pół łyżeczki octu winnego Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, posypujemy pół łyżeczki cukru i szczypta soli, mieszamy. Odstawiamy. Kalafior myjemy i kroimy na różyczki. Układamy na patelni lub w sporym rondlu, podlewamy(...)się kalafior szybko obieramy ziemniaczki, nagrzewamy piekarnik do 220 st.C. Na blaszkę wyłożona papierem wkładamy ziemniaki, polewamy oliwą, posypujemy czarnuszką, solą i pieprzem. Pieczemy ok 15-20 minut. Do ogórków dodajemy śmietanę oraz ocet, mieszamy i podajemy jako towarzystwo rumianych i chrupiących ziemniaczków i aromatycznego kalafiora
Dzieje kuchennej WiewióryOgórki konserwowe własnoręcznie zrobione, smakują najbardziej. Oto przepis na pyszne ogóreczki, które smakują wybornie. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do obiadu, kanapek lub samodzielna przekąska. Składniki: małe jędrne ogórki 2 l wody 1 szklanka octu 3 łyżki soli 3 łyżki cukru 5 ziarenek pieprzu ziele angielskie listek laurowy gorczyca koper czosnek marchew Przygotowanie: W większym
Krokusowy Domsię na weekendowych imprezach rodzinnych, czy też w gronie przyjaciół, ale także jako kolacja czy przekąska na co dzień :) Składniki: (Inspiracja: " Smaczna pyza ") ok. 500 g pieczarek 5 sporych ogórków konserwowych 1 małe jabłko 1 czerwona cebula 3 duże jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy 0,5 pęczka koperku 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki ostrej musztardy sól(...)minut. Następnie osączyć je na durszlaku i przestudzić. Schłodzone pieczarki pokroić w średnią kostkę, wrzucić na sitko i delikatnie odcisnąć z wody. Wrzucić do miski. Ogórki pokroić w kostkę. Jabłko, cebulę i jajka obrać, również pokroić w kostkę.Kukurydzę odsączyć z zalewy. Koperek posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce z pieczarkami. Dodać majonez, musztardę, sól oraz pieprz, dokładnie
Simply FoodZapraszam na lekką i sycącą sałatkę, która może zastąpić obiad lub być zdrową i smaczną kolacją. Polecam Składniki: 100 g mixu sałat 1/2 pomidora 5 cm ogórka zielonego ogórka 2 spore rzodkiewki 1 jajko ugotowane na twardo kawałeczek czerwonej cebuli sos: 2 łyżki oleju rzepakowego 1/4 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich szczypta chili Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Sałatę(...)przekładamy na talerz. Jajko obieramy i kroimy w ćwiartki, układamy na sałatce z brzegu talerza. Pomidorka kroimy w ćwiartki i układamy obok jajka. Ogórek kroimy w plasterki i układamy obok pomidora a pokrojone w plasterki rzodkiewki układamy obok ogórka. Na górze układamy kawałki czerwonej cebuli. Sos: mieszamy składniki na sos i polewamy nim sałatkę przed podaniem.Smacznego Przepis na 1 porcję
słodkie i nie tylko historie kulinarnekilka chwil. 300g pomidorków koktajlowych 5 ogórków małosolnych 1 młoda cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz 1. Pomidorki przekrawamy na pół, ogórki kroimy w plastry, cebulkę drobno siekamy. 2. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem, musztardą, solą i pieprzem. 3. Warzywa łączymy z sosem. Dokładnie mieszamy
Szefowa kuchnipuszka tuńczyka w sosie własnym (najlepiej, kiedy jest już pokrojony), 2 jajka ugotowane na twardo, 2 ogórki kiszone, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Pokrój jajka w drobną kostkę. Pokrój ogórki kiszone jak najdrobniej. Wrzuć pokrojone składniki do miski i dodaj rozdrobnionego tuńczyka . Dodaj majonez, przypraw pastę solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Przełóż pastę do pojemnika z pokrywką i przechowuj
Rozdomowiona