Bliskim Wschodzie sałatki warzywne. Warto ich spróbować. Doskonale pasują nie tylko do falafeli, ale też do większości dań kuchni polskiej. Składniki - proporcje dla 6 - 8 osób 6 małych ogórków 4-5 dojrzałych mięsistych pomidorów 1 mała czerwona papryka ( dość często zastępujemy ją papryczką chili ) 1 mała żółta papryka 1 granat kilka liści sałaty garść świeżo posiekanej natki pietruszki(...)sklepie Kuchnie Świata), 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki wody, świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku. Opcjonalnie można dodać także łyżkę świeżo uprażonego sezamu. Przygotowanie Ogórki kroję w drobną kostkę. Pomidory przekrawam na pół, usuwam miąższ z pestkami, a resztę siekam na małe kawałki. Z papryki usuwam gniazda nasienne i białe części i także kroję
Cztery FajeryWszyscy znamy kiszoną kapustę i kiszone ogórki ale można też kisić inne warzywa. Jeszcze nie kisiłam nic innego poza tymi wymienionymi dlatego też zrobiłam kilka testów kiszonek z różnych warzyw. Wypróbowałam już rzodkiewkę oraz pomidory . Kolejne warzywo, które trafiło do kiszenia to młoda cukinia. składniki: młoda cukinia, sztuki małe ok 150-250 g do każdego słoika o pojemności(...)ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu zalewa 1 litr zimnej przefiltrowanej wody 2 płaskie łyżki soli kamiennej Cukinie dokładnie umyć. Odkroić końcówki. Wybrałam młodziutkie małe sztuki, wielkością przypominające ogórki gruntowe. Do każdego słoika na dno włożyć jeden liść chrzanu i ząbek czosnku. Ułożyć ścieśle małe cukinie. Pomiędzy włożyć gałązkę kopru, kawałek chrzanu i pozostałe dwa ząbki czosnku. Na wierzchu cukinię
Monia miesza i gotujełyżki tłuszczu (u mnie tłuszcz gęsi, może być masło, smalec), 50 g suszonych grzybów, 100 ml bulionu (warzywnego, drobiowego...) sól, cukier, pieprz świeżo zmielony, 3 łyżki soku z kiszonych ogórków lub kilka kropel soku z cytryny, łyżeczka posiekanego rozmartynu Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać ze skórki, przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Poddusić(...)tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Gdy cebulą będzie miękka, dodać pokruszone grzyby (nie namaczam grzybów), przesmażyć. Wlać bulion, dodać rozmaryn, dusić aż grzyby bedą miękkie. Wlać kwas z ogórków kiszonych, doparwić solą, pieprzem i cukrem. Dusić jeszcze chwilę, aż odparuje płyn. Odstawić do ostudzenia. Ostudzone ziemniaki wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę, jajka, sól i szybko zagnieść ciasto
królestwo garówniesamowicie szybka w przygotowaniu i pożywna sałatka z tuńczyka, którą szczególnie polecam latem. Składniki: 2 puszki tuńczyka w oleju w kawałkach 150 g pomidorków koktajlowych lub śliwkowych 2 duże ogórki gruntowe 1 puszka białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny(...)sól i pieprz do smaku 125 g fety w oliwie z przyprawami Tuńczyka odcedzić, pozostawiając nieco oleju. Umieścić w salaterce. Fasolę z puszki odcedzić i przepłukać, wymieszać z fasolą. Ogórki obrać i pokroić w plastry. Pomidorki również pokroić w plastry. Dodać razem z fetą i oliwą do tuńczyka. Delikatnie wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą
Czerwień i błękitpieczywa na śniadanie. Polecam Składniki: 200 g twarogu 150 ml jogurtu naturalnego 4 średnie ogórki gruntowe garść rzodkiewek garść pokrojonego szczypiorku 1/2 łyżeczki soli i pieprzu Przygotowanie: Ogórki i rzodkiewki myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Starte warzywa odciskamy z nadmiaru wody i przekładamy do miseczki. Dokładamy szczypiorek,jogurt i przyprawy oraz mieszamy. Twarożek rozgniatamy widelcem
słodkie i nie tylko historie kulinarneSałatka Caprese – to bardzo prosta przystawka, która nie tylko świetnie się prezentuje na stole i wyróżnia się kolorystyka przypominając flagę Włoch. Przygotowanie tej sałatki jest bardzo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!więc zakisiłam i ja, na spróbowanie. Przepis taki sam jak kiszone ogórki. Smak mnie nie zaskoczył bo było podobnie jak z kiszoną rzodkiewką , smakowały po prostu jak kiszone ogórki. Niestety pomidory podczas kiszenia robią się ciapkowate i ich konsystencja nie przypadała nam do gustu bo jednak wolimy chrupać. Jednak pomimo swojej konsystencji kiszone pomidory maja wielu zwolenników. Myśle
Monia miesza i gotujekanapkę z irańską mortadelą i irańskimi ogórkami, które są nieco ostre ale bardzo smaczne! To jest przywilej bycia w związku z obcokrajowcem, he, he…Jedliście kiedyś irańskie ogórki albo piekliście chleb z ziemniakami? Chleb z ziemniakami Składniki: na 10 płaskich bułek 50 g świeżych drożdży 300 ml ciepłego mleka 2 łyżki oliwy + 4 łyżki do posmarowania
codojedzeniawszystkie potrzebne składniki zdążycie w 15 minut (nawet ze zrobieniem domowego majonezu w blenderze!). Nie muszę chyba pisać, że dobra kanapka to dobre składniki – świeże bułki, jędrna sałata, świeży ogórek. I przede wszystkim dobre mięso – naprawdę wędzone, a nie okadzane dymem i malowane jadalną bejcą z efektem wędzenia. Warto znaleźć firmę która robi prawdziwe, wędzone kurczaki. Ja mam to szczęście(...)siekamy i dodajemy do majonezu. Wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i mieszamy całość – próbujemy, czy nie trzeba majonezu jeszcze odrobinę dosolić albo dodać trochę więcej soku z cytryny. Ogórka obieramy nie całkiem do końca, zostawiając wąskie paski skórki i kroimy na cienkie plastry. Sałacie rzymskiej obrywamy wierzchnie podniszczone liście i kromy ją w drobne paseczki. Bułki kroimy w poprzek
Karo in the Kitchensposób jak kiszone ogórki . Kiszona rzodkiewka w smaku wyszła całkiem smaczna, czuć lekki posmak rzodkiewki jednak dominuje smak kwaśny zupełnie taki sam jakbyśmy jedli kiszone ogórki. Szkoda tylko, że rzodkiewka podczas kiszenia traci swój piękny kolor. składniki: rzodkiewka na każdy słoik o pojemności 1 litra: 2 nieduże liście chrzanu, 1 gałązka kopru z nasionami, 2-3 ząbki
Monia miesza i gotujezagęszczony chlebem, pachnący czosnkiem z lekką nutą chili. Na upały w sam raz. składniki: 1 kg pomidorów, ja użyłam mięsistych bawole serce 1 mała cebula pół papryki 2 nieduże ogórki gruntowe 2 duże ząbki czosnku 4 kromki czerstwego chleba, tylko miękki miąższ ze środka 5 łyżek oliwy sok z limonki do smaku sól, pieprz chili do smaku, może być(...)pomidory pokroić na kawałki i wrzucić do miski na chleb. Dzięki tem sok z pomidorów będzie wsiąkał w chleb i go nieco rozmoczy. Na kawałki pokroić również cebulę, obrane ogórki i paprykę. Całość przełożyć do kielicha blendera. Dodać oliwę oraz sok z limonki i przyprawy do smaku, zmiksować. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić i ponownie zmiksować. Dobrze schłodzić. Podawać
Monia miesza i gotujekoktajl proteinowy<klik> , fit babeczki<klik> . Składniki: 1 1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej 1/4 czerwonej cebuli 12 pomidorków koktajlowych (lub 2 średnie pomidory) 1 długi ogórek 6 listków mięty drobniutko poszatkowanych garść poszatkowanej świeżej natki pietruszki garść poszatkowanego świeżego koperku (opcjonalnie) 1-2 łyżki oleju (polecam ten pozostały po pomidorach suszonych ) sok z połówki cytryny sól(...)pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ogórka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. (Jeśli używamy zwykłych pomidorów, to parzyć je wrzątkiem i zaraz polewamy zimną wodą. A po ściągnięciu skórki, kroimy w kostkę.) W większym naczyniu umieszczamy pokrojone warzywa. Świeże zioła drobno siekamy
Lamarida.plkalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 15 minut Składniki: – szklanka ugotowanej kaszy bulgur – pół czerwonej cebuli – 80-100 g sera feta – 1 zielony długi ogórek – 1 łyżeczka(...)wodzie. Z oliwy, octu, soku z cytryny i miodu zrób sos. Połowę sosu dodaj do ugotowanej kaszy. Po ugotowaniu rozłóż na talerze. Za pomocą obieraczki do warzyw odkrawaj z ogórka cienkie paseczki. Lekko zwiń i połóż na kaszy. Dodaj pokruszony ser feta oraz bardzo cienko pokrojoną cebulę (krój w półplasterki). Posyp wszystko koperkiem, czarnuszką i polej pozostałym sosem. Podawaj. SMACZNEGO
nietylkopasta.plKoreczki z tortilli z łososiem i ogórkiem Smaczne i efektowne rollsy z placków tortilli, łososia i warzyw to świetny pomysł na przekąskę na przyjęcie. Placki tortilli spokojnie można zrobić samemu w domu, jest to bardzo łatwe, a przede wszystkim dużo tańsze niż gotowe, kupne tortille. Polecam! Składniki: placki tortilli ( można kupić gotowe lub zrobić samemu PRZEPIS TUTAJ ) łosoś(...)wędzony sałata serek śmietankowy typu Almette ogórek zielony papryka czerwona papryka żółta czarne oliwki wykałaczki *** Na każdej tortilli rozsmarowujemy łyżkę serka śmietankowego *** ** Na tortilli, na warstwie serka układamy kilka listków sałaty (użyłam sałaty lodowej) *** *** Na sałacie wykładamy cienką warstwę łososia wędzonego *** *** Papryki i ogórka dokładnie myjemy, kroimy w cienkie paseczki i układamy równomiernie na łososiu *** *** Całość ciasno zwijamy
Blog z Apetytemnieco innej odsłonie. Nie bójmy się eksperymentować z pastami do kanapek. Składniki na pastę z tuńczyka z kukurydzą (kilka porcji): Propozycja podania. duża puszka tuńczyka w sosie własnym dwa ogórki kiszone lub jeden duży(...)łyżki kukurydzy (lub więcej wedle uznania) jogurt naturalny (ilość w zależności od tego jak rzadką pastę chcemy uzyskać) szczypiorek sól pieprz Tuńczyka odcedzić i przerzucić do miski. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby. Odcedzić i wsypać kukurydzę. Załączyć jogurt naturalny i pokrojony drobno szczypiorek. Doprawić solą oraz pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać
Karola gotuje