ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:570/1072)

Bułeczki z borówkami 61

Borówki, kto ich nie lubi, a więc do dzieła. Pyszne bułeczki drożdżowe nadziewane borówkami, idealne do porannej kawki. czytaj przepis »

Kulinarna Chwila
Rożki w wodzie podchodzące – kuchnia podkarpacka 62

gmina Korczyna, powiat krośnieński Rożki według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich Czarnorzeki to krucho-drożdżowe ciasteczka z marmoladą. A dlaczego w wodzie podchodzące? Jednym ze starych sposobów na smaczne ciasto krucho-drożdżowe jest zanurzenie go w wodzie na czas wyrastania. Kiedy ciasto wypływa do wierzchu, to znak, że jest już odpowiednio wyrośnięte. Metoda ta ma sprzyjać szybkiemu wyrastaniu ciasta, ale też

Trzeci talerz
Naan z masłem czosnkowym 76

Chlebki naan z masłem czosnkowym trzeba zacząć przygotowywać 1½ godziny przed planowanym podaniem. Samo ich przygotowanie jest bardzo proste, ale … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <

My Blueberry Corner
Domowe rogale jak marcińskie 121

Rogale marcińskie bez białego maku? Wystarczy tylko pyszna masa z kaszy manny i orzechów z dodatkami.… Czytaj dalej Domowe rogale jak marcińskie

Pij soki wyciskane
Drożdżówki z malinami 98

Drożdżówki z malinami to jedne z najlepszych drożdżowych bułek jakie ostatnio jadłam. Te domowe bułeczki smakują wyjątkowo. Są słodkie i … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <

My Blueberry Corner
Drożdżówki z jagodami i porzeczką 96

Pyszne sezonowe drożdżówki z jagodami, porzeczkami, polane limonkowym lukrem, dasz się skusić? czytaj przepis »

Kulinarna Chwila
Focaccia z oliwkami 158

Składniki: 1/2 kg mąki 1/3 szklanki oliwy 4-5 suszonych pomidorów w oleju ok. 100 oliwek (1 małe opakowanie foliowe) 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka

czarrna od kuchni
Calzone 200

Składniki: 60 dkg mąki 5 dkg drożdży ok. 2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju Dodatki: 20 dkg sera żółtego 1

czarrna od kuchni
Racuchy z borówką 100

Racuchy z borówką Niesamowity zapach rozchodzący się po całym domu, przyciągnie każdego gościa, delikatne puszyste racuchy rozpływają się w ustach. Tak niewiele nam potrzeba do zrobienia

Kulinarna Chwila
Babka drożdżowa a'la panettonne 111

 Dzisiaj przychodzę z przepisem na babkę a'la Panettone. Oryginalna receptura jest bardzo skomplikowana i raczej trudna do odtworzenia w domu, historię tej babki opisywałam

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe rogale z nadzieniem marcińskim 72

Nigdy nie miałam aspiracji aby spróbować wiernie odtworzyć je we własnej kuchni, gdyż proces produkcji jest bardzo czasochłonny, aczkolwiek pokusiłam się o przygotowanie nieco uproszczonej wersji. Zamieniając oryginale ciasto na drożdżowe oszczędzamy naprawdę mnóstwo czasu a masę polecam przygotować eksperymentując - aż uzyskamy smak, który w 100% odpowiada naszym preferencjom. Z podanych proporcji wychodzi ok. 30 sztuk niewielkich rogali

Milion Smaków