400 g maki orkiszowej, 1 łyżeczka soli, 300 ml cieplej wody, 0,5 łyżeczki miodu, 4 łyżeczki oliwy, 2,5 dag drożdży. Wymieszać mąkę
Gotowanie jest łatweDyniowy pudding chlebowy*, z malinami i sosem daktyle-tahini *z domowej chałki dyniowej jeszcze tej ocalonej :D Dzisiaj w końcu leniwiej, bo okulista w
More food, love and dreamsU nas próby przedświąteczne pełną parą :) Taki mięciutki, pachnący cytrusami kołacz będzie pięknie prezentował się na stole wielkanocnym. Składniki: 500 g mąki, 200 – 250 ml lekko
Nie tylko w kuchniDrożdżówka jest niezwykle miękka i rozpływa się w ustach. Moi domownicy przepadają za nią i nie mogą doczekać się, kiedy przestygnie a kosztowania nie kończą tylko
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyBardzo smaczne i proste w wykonaniu ciasto. Nie za słodkie, średniokaloryczne i tanie. Dynia w nim zawarta nadaje mu wilgotności i ciekawego smaku. Składniki 2 szk
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDyniowe tosty francuskie z chałki* z camembertem i figą; dom. dżemem truskawkowym *domowa chałka dyniowa inspiracja Widząc te gofry w tamtym roku, wiedziałam
More food, love and dreamsDo Grissini – czyli chlebowych paluszków zapałałam 3 lata temu, będąc na wycieczce we Włoszech. Podaje się je w restauracjach przed posiłkiem, tak do pochrupania, jako
Ostra na SłodkoSą takie dni, jak dziś, kiedy człowiek budzi się rano, patrzy przez okno i czuje w kościach nadchodzące święta. Śnieg sypał jak szalony przez
Przepysznik - BLW i nie tylkoW tych ostatnich godzinach Wielkanocy, chciałam wszystkim, którzy zabłądzą na strony mojego dziennika kulinarnego, złożyć serdeczne życzenia spokojnych i ciepłych świąt, przemoczonego do suchej nitki poniedziałku
Przepysznik - BLW i nie tylkoMając w lodówce zapas drożdży postanowiłam uraczyć Was kolejnym słodkim wypiekiem. Słodka waniliowa bułka idealnie wkomponuje się w Wasze śniadanie, a także będzie wspaniałym deserem do
Kuchnia w czekoladzieDo Grissini – czyli chlebowych paluszków zapałałam 3 lata temu, będąc na wycieczce we Włoszech. Podaje się je w restauracjach przed posiłkiem, tak do pochrupania, jako
Ostra na SłodkoZaczyna się druga połowa wakacji więc czas na wygrzanie się w słońcu i wyjazdy. W drodze przydadzą się więc smaczne drożdżówki. Polecam i życzę udanych wakacji
ciastkarnia na kruchym spodzieNONE X-NONE Paszteciki są ciekawym rozwiązaniem na zarówno ciepłą przekąskę, jak i na danie jedzone na zimno. Jeśli mamy chwilę czasu warto go poświęcić na ich wykonanie. Drożdżowe, miękkie ciasto połączone z kapustą i mięsem mielonym to połączenie jak dla mnie banalne, ale ma w sobie swój charakterystyczny urok.Oczywiście przeze mnie najczęściej jedzone są w obecności czerwonego barszczu
psgotujemycukier. Odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. 2. Do dużej miski (lub misy robota) przesypać oba rodzaje mąk. Dodać resztę wody oraz zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto ręcznie lub robotem około 5 minut, aż będzie jednolite. 3. Odstawić na 1h do wyrośnięcia. 4. Sos pomidorowy: Z puszki pomidorów odlać wodę i zostawić same pomidory. Zmiksować
Moja Galeria Smakuwręcz działa przeciwpróchniczo i odświeża oddech . Cukier brzozowy wzmacnia układ immunologiczny przez działanie bakteriobójcze, opóźnia procesy starzenia i zapobiega osteoporozie. Zastosowanie: - słodzenie gorących i zimnych napojów - desery - ciasta ( oprócz drożdżowego) WAŻNE: Koktajl ma dwie wersje. jedna jest standardowa a druga na gorące dni. Wystarczy dodać dodatkowo 1 szklankę wody i 10 kostek lodu i mamy opcję na upały. Smacznego. Porcja
Apetyt na Zielone