Święta Wielkanocne za pasem, czas zacząć szykować listę potraw i szukać przepisów. Mam zatem dziś dla Was klasyk, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole - żur
Garniec MagalieJuż najwyższy czas na zrobienie swojego własnego zakwasu na żurek wielkanocny. Po co kupować gotowca jak można szybko i prosto zrobić swój homemade zakwas ? :-) Wystarczy tylko chwila cierpliwości tak z 4-6 dni i jest :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldIdealna zupa Wielkanocna! Żurek na domowym zakwasie :-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldZakwas na żurek 1 szklanka mąki żytniej razowej pół szklanki otrąb owsianych 1 litr ciepłej przegotowanej wody 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 - 3 ząbki czosnku kilka ziarenek pieprzu piętka lub kromka chleba razowego Do szklanego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy skórkę z chleba , czosnek i przyprawy zalewamy ciepłą przegotowaną wodą i mieszamy. Naczynie z zakwasem przykrywamy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataIdealna zupa Wielkanocna! Żurek na domowym zakwasie :-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldJuż najwyższy czas na zrobienie swojego własnego zakwasu na żurek wielkanocny. Po co kupować gotowca jak można szybko i prosto zrobić swój homemade zakwas ? :-) Wystarczy tylko chwila cierpliwości tak z 4-6 dni i jest :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldgarnka wlej 1,5 litra wody i żurek z butelki, wrzuć 3 listki laurowe, 3 ziela angielskiego i surową białą kiełbasę. Gotuj na małym ogniu około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. W osobnym garnku ugotuj jaja na twardo. Cebulę i wędzony boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie, a następnie dodaj do zupy. Całość gotuj przez
Kredowe Menuskórka chrupiąca. Miseczki chlebowe można upiec wcześniej i przechowywać zamrożone. Można upiec je kilka dni wcześniej i do samego serwowania podgrzać 10 minut w 200 stopniach w piekarniku. Żurek, czy barszcz biały podany w talerzu, jakim są miseczki chlebowe smakuje wyśmienicie. Warto już pomyśleć o przygotowaniach do świąt, żeby nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę. Składniki: - 700 g mąki
dom-agi.plChyba coraz bardziej, nieświadomie nachodzi mnie na Wielkanoc :) Jak nie babka, to dziś żurek. Pierwszy raz go robiłam i polecam z całego serca przepis Tomka Lacha z Zajadam.pl Składniki na ok. 7 porcji: 2 litry bulionu 500 ml zakwasu żytniego cztery białe kiełbasy 200 g boczku 1 duża cebula 2 łyżeczki chrzanu 2 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany
W kuchni bez szafekPomysł podania zaowocował próbą odtworzenia przepisu. Na stronie restauracji Maestra wypatrzyłam żurek . Spróbowałam w podobny sposób podać ugotowany przez siebie , tym bardziej , że często jak kupuję więcej białej kiełbasy (lub zapakowaną próżniowo) trafia mi się jakaś popękana. Wykorzystuję ją robiąc np. kotleciki . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniziemniaków 1 spora marchewka 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe parę ziarenek ziela angielskiego 1 litr bulionu ( na bazie warzywnej pasty bulionowej ) 1/2 litra zakwasu na żurek 1 łyżka śmietany 1 mała cebula odrobina smalcu do smażenia sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy gorącym bulionem, lekko solimy, dodajemy listek
Kulinarne przygody Gatityjest niezbędne. Pomijamy wtedy etap obsuszania kiełbasy i od razu ją parzymy, ewentualnie mrozimy. Jeśli macie w planach przygotowanie świątecznego żurku, partię surowej kiełbasy zaparzcie w wodzie z dodatkiem marchewki, pietruszki i selera. Wywar z parzonej kiełbasy i warzyw będzie doskonała bazą do zupy. Inspiracja Kulinarne szaleństwa Margarytki . Domowa biała kiełbasa Składniki
Kulinarne przygody GatityCzego nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole, oprócz szynki, żurku, babki i mazurka? Oczywiście jajek, które podajemy na wiele różnych sposobów i każdy ma swoje sprawdzone i ulubione przepisy. Ugotowane na twardo jajka można faszerować: pieczarkami, szynką, tuńczykiem, łososiem, itp. U mnie na pewno pojawią się jajka faszerowane awokado – proste, smaczne, ładnie prezentujące się na talerzu. Jajka faszerowane awokado
Danka PichciPyszny pomysł na zupę wielkanocną, coś innego... Nie każdy lubi żurek wiec może taka zupka chrzanowa wam posmakuje, dla mnie rewelacja... koniecznie podsmażcie kiełbaskę podkręca dodatkowo smak. Polecam... Zobacz przepis
Swojskie jedzonkokiełbasa – najsmaczniejsza! Bez soli peklowej . Można też zrobić Białą kiełbasę drobiowa (wersja light) Kiełbasa biała domowa na Święta musi być, na jej bazie, czyli wodzie po parzeniu przygotowujemy żurek wielkanocny z białą kiełbasą albo specjalnie na Wielkanoc kiełbasę białą w cieście francuskim. lub biała kiełbasę w cieście francuskim z konfiturą z czerwonej cebuli: przepis tutaj . Na Święta zawsze robimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię