Piekłam już różne chleby ale okazało się, że chleb na żurku to dla mnie nowość. Przepis dostałam i postanowiłam go wypróbować. Do tego chleba użyłam żurku staropolskiego o smaku boczku ale możecie użyć innego. Ważne jest aby to był taki płynny a nie w proszku. Chleb jest smaczny, więc spróbujcie go upiec. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDzień dobry! Żurek, to zupa nieodłącznie kojarząca się z Wielkanocą. Pojawia się w wielu domach na świątecznym stole (ponadto jest zupą idealną na kaca ;-) ), u nas również. Mimo przygotowywania go co roku, do tej pory nie udało mi się opublikować przepisu na niego. Ach ten mój perfekcjonizm - zdjęcia się nie podobały, to i przepis nie został opublikowany. Dzisiaj nadrabiam - lepiej(...)późno, niż wcale ;-). Żurek obowiązkowo przygotowuję na własnoręcznie przygotowanym zakwasie, polecam Wam również przygotować własny zakwas. Jeśli z jakiegoś powodu się nie uda, zawsze wtedy można sięgnąć po gotowy ( gorąco polecam zakwas od Piskorka ). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćMyślę, że Środa Popielcowa to dobry czas na umieszczenie przepisu na zakwas na żurek. Swój pierwszy wykonałam 4 lub 5 lat temu i od tamtej pory kilka razy do roku przygotowuję go sama. Polecam spróbować ! Składniki: 10 łyżek mąki razowej kilka ząbków czosnku kilka ziarenek ziela angielskiego 3-4 liście laurowe kilka ziaren pieprzu czarnego 700-800 ml ciepłej przegotowanej(...)Owijamy gazą i gumką, odstawiamy na 3-5 dni w ciepłe miejsce (ja stawiam na lodówce). Gdy zakwas będzie gotowy przelewamy przez sitko prosto do bulionu warzywnego przygotowując żurek lub do innego słoika/butelki plastikowej i wstawiamy do lodówki, by użyć później. Mmm bardzo proste
NA MOIM TALERZUrobert6666 - Fotolia.com Składniki : 0,5 kg kiełbasy 2 małe marchewki 2 małe pietruszki kawałek selera 4-5 grzybów suszonych 1/2 l zakwasu na żurek 1 łyżka mąki 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego majeranek suszony pieprz czarny mielony sól 4 jajka 1 i 1/2 l wody zielona natka pietruszki Sposób wykonania : Warzywa obrać, opłukać, włożyć(...)solą oraz pieprzem. Mąkę wymieszać z przestudzonym wywarem, wlać do garnka i gotować 2-3 minuty. Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać ze skorupek i przepołowić na połówki. Gotowy żurek rozlać do talerzy, dodać przepołowione jajko i ozdobić natką pietruszki
Przepisy i porady kulinarnebudki Państwa Trzcińskich. Mają niesamowite lody. Porcja bardzo spora, lody własnej produkcji, oryginalne smaki. Przystępne ceny i dłuuuuuuuuugie kolejki. Trzeba swoje wystać by dostać najlepszego loda w Kołobrzegu :) Wiejski żurek i kiełbaska Porcja nie powala na kolana, cena już tak. Ale warto. Miseczka żurku zawierała w sobie więcej jajek i trzech rodzajów kiełbasy niż ziemniaków. Super kwaskowy w smaku. Mojemu
ClauditteMissCookingNieodzownym elementem Wielkanocy jest żurek. Bynajmniej u mnie tak jest :) W tym roku postanowiłam sama go przygotować, nie tradycyjny, ale wegetariański/wegański . Jest to głównie związane z współpracą, którą nawiązałam kilka dni temu. Ale.... o tym w następnym poście :) Zakwas zrobiłam na bazie mąki gryczanej, czyli jest on również bezglutenowy. Aby proces zakwaszania nieco przyspieszyć dodałam do niego(...)Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Nie zapominaj o codziennym mieszaniu czystą łyżką. Zakwas powinien być gotowy w ciągu 3-5 dni. Przepis na żurek już niedługo
Zdrowie na języku :Pblogu jest już zakwas na żurek więc musi być też na biały barszcz. Oba zakwasy robi się tak samo, różnią się jedynie rodzajem mąki. Do żurku używamy mąki żytniej a do białego barszczu mąki pszennej. składniki: 1 szklanka mąki pszennej typ1850, użyłam Młyn Kopytowa 1 litr przegotowanej letniej wody 2-3 ząbki czosnku 3-4 listki laurowe
Monia miesza i gotujeJesli sie zastanawiacie czy warto samodzielnie w domu zrobic zakwas na zurek,podpowiadam po stokroc,ze warto.Co prawda polki sklepowe pelne sa zurku w sloikach,butelkach,torebkach,woreczkach foliowych,ale zaden nie dorowna smakowo temu,ktory samodzielnie przygotujece w domu.Nie jest to skomplikowane,a samodzielnie ukiszony zur to naprawde super smaczny i zdrowy posilek.Takze polecam kazdemu,komu zalezy na dobrym(...)smak jest gotowy i mozesz ugotowac zurek.Reszte zlej do butelki i wstaw do lodowki .W chlodzie moze stac do dwoch tygodni.Im dluzej stoi,tym jest kwasniejszy. Po przepis na zurek zapraszam tutaj: klik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!PASCHA WIELKANOCNA SCHAB PO SZLACHECKU Zakwas na żurek nastawiony, dom posprzątany, dzisiaj Wielki Piątek jest to czas na Święta Wielkiej Nocy. Zakupy przed nami, lista dań i produktów przygotowana, w tym roku mój smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :) Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie , pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna
NA MOIM TALERZUsztuki ziele angielskie całe, 1 łyżka vegeta, 4 pęta kiełbasa śląska, 2 łyżki olej rzepakowy, 1 sztuka cebula biała, 4 sztuki czosnek ząbki, 1 łyżka majeranek, 1/2 litra butelka żurek w szklanej butelce, - ile potrzeba jajka gotowane na twardo, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1/2 szklanki śmietana, 1/2 kg ziemniaki wodę zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodać startą(...)cebulą i czosnkiem i gdy składniki wywaru są już ugotowane to wszystko przełożyć z patelni do wywaru dodać vegetę, pieprz mielony i gotować z 10 minut teraz wlać żurek z butelki wymieszany ze śmietaną i mieszając zagotować do smaku dodać majeranek i podać z jajkami na twardo.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżka vegeta, 1/2 kg kiełbasa z szynki, 1 łyżka smalec, 1 sztuka cebula, 1 główka czosnek, 2 łyżki majeranek, - do smaku maggi, 1 strąk papryka suszona chilli,1/2 litra żurek wodę zagotować z ziemniakami pokrojonymi w kostkę i zmiksowaną włoszczyzną dodać ziele angielskie, liście laurowe, vegetę, strąk suszonej całej papryki chilli - gotować do miękkości ziemniaków kupiłam kiełbasę z 80% szynki(...)usmażone dodać do zupy drugie pęto kiełbasy pokroić na pół i na 5 cm słupki i włożyć do zupy wsypać majeranek i gotować z 10 minut i wlać żurek ze szklanej butelki doprowadzić do zagotowania mieszając doprawić do smaku maggi.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięczosnek granulowany 1 łyżka, ziemniaki 8 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe Prymat 2 sztuki, majeranek Prymat 2 łyżki, kucharek 1,5 łyżki, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, żurek 1/2 litra/butelka szklana do wody dać opłukaną białą surowa kiełbasę, śląską ziele i liście laurowe i gotować z 15 minut na średnim ogniu wyjąć kiełbasę na talerz i włożyć ziemniaki(...)pokrojone w kostkę, kucharka i gotować do miękkości ziemniaków do smaku dać paprykę ostrą, majeranek, czosnek i wlać rozbełtany żurek ze szklanej butelki mieszając zagęścić zupę i włożyć pokrojoną na kawałki kiełbasę............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwymieszaną ze smietaną 18% z wodą - na szybko dobry krupnik ZUPA ZIEMNIACZANA: dodałam ziemniaki, marchewkę, ogonówki wędzonej, śmietany 18% i była smaczna na szybko zupa i do tego pożywna ŻUREK: do żurku dałam tylko kubek śmietany 18% słodkiej, mozna na szybko sie rozgrzać i do z bułką te zjeść
W Mojej Kuchni Lubięsłoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki
Kulinarne przygody Gatityżeberek wieprzowych - 250 g boczku wędzonego - opakowanie kapusty kiszonej wysokiej jakości - 4 ziemniaki - cebula - 1/3 selera - 2 marchewki - 5 ziarenek ziela angielskiego - kilka listków laurowych - pieprz czarny ziarnisty - opakowanie żurku (w torebce) - kilka ziarenek kopru włoskiego - garść suszonych prawdziwków Do dużego garnka (ok. 4,5 - 5 l) wlewamy zimną wodę, wkładamy żeberka, przyprawy, grzyby i włoszczyznę, gotujemy do miękkości (około(...)Następnie dodajemy pokrojony w plastry boczek. Gotujemy 15 minut. Dodajemy kapustę kiszoną z sokiem. Gotujemy kolejne 25 minut. Żurek z torebki mieszamy rózgą w naczyniu ze szklanką wody, i wlewamy do gotującej się zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
SMYKWKUCHNI