każdego roku, bo właśnie wtedy zaczynamy przygotowywać przetwory na zimę. Część zamykamy w słoikach, inne suszymy. I właśnie do suszenia - dosłownie wszystkiego, także mięsa, ryb czy zakwasu na domowy żurek służy dehydrator. Ale nie tylko do suszenia. W dehydratorze można także przygotować ciastka, krakersy i chlebki, pełnowartościowe dania główne, idealne na wakacyjne wyjazdy i setki innych potraw, których(...)bardzo uniwersalne urządzenie, w którym przygotujesz także: domowy jogurt naleśniki z owoców chlebki, krakersy i ciastka dietetyczne batoniki sosy i zupy instant np. sos do spaghetti, żurek i barszcz biały, zupę grzybową bezglutenową pizzę warzywną ekologiczną granolę do dehydratora możesz wstawić ciasto drożdżowe lub chleb do wyrastania oraz przygotować setki innych przystawek, przekąsek, deserów, ale też dania główne
Cztery FajeryTerrina ze śledzi Śledzie w sosie musztardowym Terrina z łososia Żurek Zakwas na żurek Zapiekanka z białą kiełbasą Galaretka z kurczaka Pasta z wędzonej makreli z jajkiem Śledzie w sosie pomidorowym Pasztet ze słoika
Passions hobbies lifekuchni, a zawsze jest pyszna. Dla wszystkich zabieganych może być świetną alternatywą dla świątecznego żuru czy barszczu, zwłaszcza ta gotowana na białej kiełbasie. Składniki (na 3-4 porcje): 250ml żurku lub trochę więcej do smaku 4 średnie ziemniaki 3 białe kiełbasy wieprzowe łyżka naturalnej jarzynki 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 liście laurowe płaska łyżeczka suszonego majeranku 3 łyżki sosu(...)minut na średnim ogniu. Połowę usmażonej cebulki od razu dodajemy do gotującej się zupy, resztę zostawiamy do okraszenia. Gdy ziemniaki są już miękkie, dolewamy do garnka mleko oraz żurek – na początek polecam wlać około szklanki żuru, zamieszać i spróbować czy pasuje nam na kwaśność. Jeśli jest zbyt słaby smak, dodajemy więcej żuru do smaku. Zupę mieszamy, zagotowujemy
Smaczna StronaBiała kiełbasa najczęściej pojawia się na stole właśnie w okresie wielkanocnym. Przygotowywana na różne sposoby - w żurku, zapiekana, duszona, w sosie, w cieście... U nas od lat podawana biała kiełbasa zapiekana z cebulą. Smakuje wyśmienicie z chrzanem i ziemniakami. Polecam nie tylko na święta;) Polecam do przygotowania też inne przepisy na białą kiełbasę: Zapiekany wieniec kiełbasy na warzywach Biała(...)kiełbasa z pieca w piwno-musztardowym sosie Biała kiełbasa zapiekana w cydrze Żurek z sadzonym jajkiem przepiórczym Biała kiełbasa zapiekana z cebulą Składniki (na 5-6 porcji) : 1 kg białej kiełbasy 4 cebule (ok pół kg) 0,5 szklanki białego wytrawnego wina (lub jasnego piwa) 1 łyżka oleju 1 łyżeczka miodu 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka sosu
Obiad gotowyŻurek to punkt obowiązkowy naszego Wielkanocnego obiadu. Zapewne u wielu z Was jest podobnie. Żeby nie było nudno i standardowo, mam dla Was przepis na paszteciki z białą kiełbasą w cieście francuskim. Są pyszne i bardzo ładnie wyglądają. Dzięki nim urozmaicicie swój tradycyjny żurek Przepis jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Paszteciki z białą kiełbasą w cieście francuskim Składniki
PatiGotujepuszka kukurydzy konserwowej (odsączona) opakowanie sera feta duży jogurt grecki 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę świeżo mielony pieprz duża garść słonecznika łuskanego Pełny przepis tutaj. Brokułowa sałatka warstwowa Żurek z chrzanem Składniki: pęczek włoszczyzny na bulion cebula 5 ząbków czosnku 4 ziemniaki 2 kawałki białej kiełbasy po kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego kilka listków laurowych pół litra zakwasu(...)żur kupnego mały słoik chrzanu ok 150 g jajko na twardo do dekoracji – na każdą porcję koperek do dekoracji Pełny przepis tutaj. Żurek chrzanowy Pascha z adwokatem i pijanymi misiami Prawie pascha, tylko prostsza, szybsza i można ją zamrozić, jeśli nie zjemy całej. To jedyny przepis, który trzeba zaplanować wcześniej, bo misie muszą nasiąknąć winem a pascha odcieknąć przez
Ugotowane pozamiataneWielkanocy pozostały niecałe dwa tygodnie. W tym roku Święta będą inne niż zwykle, ale to nie znaczy, że nie możemy przygotować czegoś pysznego 🙂 . Żurek na domowym zakwasie to pozycja obowiązkowa . Zakwas należy przygotować minimum 5 dni wcześniej. Możecie przygotować go już dziś, ponieważ gotowy zakwas trzyma się w lodówce do 14 dni. Pamiętajcie, że zakwas najlepiej mieszać drewnianą łyżką, ponieważ(...)wchodzi ona w reakcje i nie zepsuje całości . Drukuj Zakwas na żurek Przygotowanie: 5 d Wielkość: 1 szt Składniki 150 g mąki żytniej typ 2000 750 ml wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu dodatkowo 1 wyparzony słoik 1 gaza opatrunkowa 1 gumka recepturka lub sznurek Instrukcja Mąkę włóż do wyparzonego słoika. Dodaj
Przepisy na widelcumogłoby się wydawać. Zakwas powinien być kwaśny, ale nie za kwaśny. Ten balans kwasowości jest najtrudniejszy do osiągnięcia. Ale jak już osiągniecie perfekcję nigdy nie kupicie zakwasu na żurek w sklepie. Bo nie ma nic lepszego niż domowej roboty zakwas! The post Zakwas na żurek appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyMajeranek to przyprawa, która znajduje się prawie w każdej kuchni. Charakteryzuje się intensywnym zapachem i nadaje potrawom wyjątkowego smaku oraz aromatu. Większość z nas nie wyobraża sobie żurku czy grochówki bez majeranku. Jednak majeranek to nie tylko przyprawa, ale to przede wszystkim surowiec zielarski, który posiada liczne właściwości lecznicze i stosowany jest przemyśle farmaceutycznym po dziś dzień. Polecany jest(...)afrodyzjak używany w diecie bezsolnej zamiast soli 100 g majeranku zawiera około 270 kcal Przepisy z dodatkiem majeranku 1) SOCZEWICÓWKA Z FRANKFURTERKAMI 2) KROKIETY ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM 3) WEGETARIAŃSKI ŻUREK NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW 4) POLĘDWICA GOTOWANA NA PARZE
Kuchnia MagdaLenyMajeranek to przyprawa, która znajduje się prawie w każdej kuchni. Charakteryzuje się intensywnym zapachem i nadaje potrawom wyjątkowego smaku oraz aromatu. Większość z nas nie wyobraża sobie żurku czy grochówki bez majeranku. Jednak majeranek to nie tylko przyprawa, ale to przede wszystkim surowiec zielarski, który posiada liczne właściwości lecznicze i stosowany jest przemyśle farmaceutycznym po dziś dzień. Polecany jest(...)afrodyzjak używany w diecie bezsolnej zamiast soli 100 g majeranku zawiera około 270 kcal Przepisy z dodatkiem majeranku 1) SOCZEWICÓWKA Z FRANKFURTERKAMI 2) KROKIETY ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM 3) WEGETARIAŃSKI ŻUREK NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW 4) POLĘDWICA GOTOWANA NA PARZE
Kuchnia MagdaLenyKiedyś myślałam, że zrobienie zakwasu do żurku jest skomplikowane. Nic bardziej mylnego. Kilka dni i gotowe. A jaki smaczny żurek z własnego zakwasu wychodzi. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 4 ½ szklanki przegotowanej wody 1 ½ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 4-5 ząbków czosnku Skórka z kromki chleba razowego Wykonanie: Do słoja wlewamy wodę. Odstawiamy, żeby przestygła ( do letniej ). Wsypujemy mąkę. Dodajemy skórkę
Smaki EwyBiała kiełbasa, to produkt tradycyjnie pojawiający się na wielkanocnym stole. Najczęściej podajemy ją w żurku lub pieczoną na wiele sposobów. Już kilkakrotnie pokazywałam Wam jak można wykorzystać białą kiełbasę: jako dodatek do żurku staropolskiego, klopsiki do barszczu wielkanocnego , nadzienie do pieczeni, pieczoną w cydrze , w pieczonych pierożkach, jako nadzienie z młodą kapustą. I ta ostatnia potrawa była inspiracją
Codziennik KuchennyZbliżają się święta Wielkiej Nocy, biała kiełbasa staje się bardziej popularna, niż zwykle. Chociaż muszę napisać ,że w mojej kuchni dość często gości surowa biała kiełbasa, jako dodatek do żurku. Bardzo lubimy żurek i kiełbaskę jako dodatek. Dzisiaj w innym stylu, pieczona ze śliwkami. Doskonale smakuje z chrzanem lub ćwikłą. Pokochacie ten przepis:) Składniki … Czytaj dalej Biała kiełbasa pieczona
gotuj ze mnąTradycyjny smak Wielkanocy to oprócz żurku także barszcz biały. Różnica polega na tym, że żurek robi się na zakwasie żytnim, a barszcz na zakwasie pszennym. Samo przygotowanie zupy jest podobne. Gotujemy ją na warzywach i wędzonce bądź kiełbasie, doprawiamy czosnkiem i majerankiem, podajemy z jajkami, kiełbasą i ziemniakami. Mniam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCześć! Święta wielkanocne mają do siebie żurek. Chyba już jest odpowiednia pora, aby przygotować składniki na swojski zakwas do żurku. Nie ma nic trudnego w jego przygotowaniu. Robi się pierwszy raz, drugi, trzeci, potem już samemu się coś kombinuje i dochodzimy do własnego przepisu. Składniki: * dwie kromki razowego chleba * 3 łyżki żytniej mąki * 5 liści laurowych * 5-6 kulek ziela
Pieprzyć z Fantazją