zakwasu do żurku (w butelce) 900 g mąki żytniej żurkowej 1 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 25 g drożdży 2 łyżki oliwy 2 łyżki ziaren (wedle uznania) dynia, słonecznik, siemię , sezam. 3/4 szkl wody. Żurek wlać do wysokiej miski, dodać połowę drożdży i łyżeczkę cukru, wsypać ok 1 szkl mąki żurkowej, wymieszać i pod ściereczką pozostawić
Gotowanie jest łatweOdważyłam się i zrobiłam chleb do żurku. Nie wyszedł doskonały, na pewno nie taki jakich naoglądałam się na różnych stronach. Ale jest !!! Wspaniale się w nim jadło dziś żurek i spokojnie mogłam sobie go podgryzać, taki mięciutki. A co najważniejsze, czego się bałam - nie przecieka :) Składniki: 11g suszonych drożdży, 15g cukru, 300ml lekko ciepłej wody, 500g mąki pszennej + odrobina
W kuchni u MonikiOkres zabaw się rozpoczął, warto przygotować w domu zakwas do żurku. Żurek jest rewelacyjną zupą po „nieprzespanej” nocy. Zakwas po zrobieniu, przechowujemy w lodówce, możemy wykorzystać go później. Składniki: 500 ml wody 3 czubate łyżki mąki żytniej 3-4 ząbki czosnku Skórka z chleba Wykonanie: Do słoika wlewamy wodę, dodajemy mąkę. Mieszamy. Czosnek obieramy, kroimy na połówki również dodajemy
Smaki Ewydwóch antresoli. Menu okazało się bogate i interesujące. Z twej oferty wybraliśmy dania stosowne dla nieco zmarzniętych ( i zgłodniałych! ) wędrowców. Ja wybrałam barszcz z pasztecikiem a mój drogi mąż – żurek. Jedno i drugie okazało się dobrym wyborem. Pasztecik bardzo smaczny i świeży, a żurek podany w podgrzewanym kociołku – gorący i w przesadnej wręcz ilości. Na drugie poprosiliśmy o żeberka
Smaki Ewysugerowała nazwa restauracji. Na przystawkę poprosiliśmy o śledzia po kaszubsku. Mąż jak zwykle nie przepuścił zupie rybnej ( w karcie nazwano ją „kaszubską” ), a ja konserwatywnie poprosiłam o żurek. Na drugie danie ja zamówiłam miks pierogowy, a mąż smażonego sandacza. Pierwsze zaskoczenie pojawiło się kiedy przed przystawką zaserwowano nam zupę – ale uznaliśmy, że pewnie chodziło o podanie jej na ciepło. Zupy(...)rybnej, to zacytuję mojego ślubnego: nie wystarczy do pomidorowej dodać pokrojonego rybnego filetu – kaszubi tak zupy nie robią. Niesmaczna nie była, ale rybnego smaku zdecydowanie w niej zabrakło. Mój żurek określiłabym jako poprawny. To samo powiem o pierogach, które były smaczne, świeże ale nie zachwycające. Sandacz był za to wyśmienity – wysmażony idealnie z dobrze dobranymi dodatkami. A na deser dostaliśmy
Smaki EwyJuż coraz bliżej Święta, więc pomyślałam sobie, że czas najwyższy przedstawić mój przepis na chlebki na żurek. Piekę je od lat, nie tylko na Święta, są niezastąpione również do zupy gulaszowej. Co najważniejsze są wysokie, pięknie wyrastają nie rozlewając się zanadto i mają niesamowicie chrupiącą skórkę!!! Często piekę chleb z tego przepisu tylko i wyłącznie na kanapki(...)sprężysty, pyszny miąższ! Polecam! Składniki na chleb do żurku porcja ciasta wystarczy na 3 dość spore bochenki, lub 4 malutkie ROZCZYN: 15 g świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego mleka 0,5 łyżeczki cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 500 g mąki pszennej (może być typ 550 np,wrocławska lub poznańska) 100 ml ciepłego mleka 150 ml ciepłej wody 1 łyżka masła 1 łyżeczka
Rozpustne gotowanieodmarznąć. W ten sposób mam zarówno pyszny, swojski chlebek w koszyczku i dość siły by świętować. Prawdę powiedziawszy składniki na te chlebki są takie same jak na chleb do żurku , z tą różnicą, że tych małych chlebków nie glancujemy. I to jest właśnie moja tajemnica, przygotowuję ciasto z podwójnej liczby składników i za jednym zamachem wypiekam chleby na żurek
Rozpustne gotowaniewędzonych żeberek, 1 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, woda, 400 ml żurku, 3 łyżki tłuszczu (u mnie smalec gęsi) Do garnka z grubym dnem włożyć tłuszcz i pokrojone w półplasterki cebule, oraz pokrojone na kawałki żeberka. Podsmażyć. Wlać około 400 ml wody i dusić około 20 minut. Następnie dodać pokrojoną kapustę (jeżeli jest kwaśna należy ją wypłukać). Dusić, aż kapusta(...)będzie prawie miękka, w razie potrzeby dolać trochę wody. Wlać żurek (nie dodawać mąki, gdyż zrobi się budyń kapuściany) i gotować aż otrzymamy odpowiednią konsystencję/ gęstość. zastawa
królestwo garówKasi (Co By Tu Zjeść). Co się znalazło na talerzach i co było od kogo, możecie poczytać tutaj . Po lewej chleb na żurku, z przepisu Kasi , po prawej chleb rosyjski z ziarnami Asiek. Było(...)chlebkiem na zakwasie i popijając rewelacyjne, francuskie wino (jeszcze raz bardzo, bardzo dziękujemy Kasi, bo to ona uświetniła wieczór tym wspaniałym winem i swoim przepisem na chleb na żurku, który strasznie wszystkim smakował!) gadaliśmy do późnych godzin nocnych. Następnego dnia po śniadaniu udaliśmy się na Karlsplatz i Marienplatz (starówka Monachium) oraz na Viktualienmarkt, fantastyczne targowisko monachijskie, gdzie można codziennie
Kuchnia Prezydentowejrazy tyle, co wieczorem. Rano: cały zaczyn 450 - 500 g mąki pszennej typ 630 (polecam firmy Noe, jest świetna) 160 g mąki żytniej typ 1150 200-250 ml żurku ogrzanego do temperatury pokojowej(miałam swój) ciepła woda 1,5 łyżki soli morskiej 2 łyżki oleju słonecznikowego 1/2 białka jaja odrobina zimnej, przegotowanej wody 1. Do zakwasu delikatnie przesiewamy(...)całą mąkę żytnią i 450 g mąki pszennej, delikatnie mieszamy, stopniowo dolewając żurek. Wyrabiamy ciasto początkowo drewnianą łyżką w misce, następnie wysypujemy stolnicę lub blat pozostałą mąką pszenną i wyrabiamy chleb rękami, posypując mąką, gdyby się kleił. Wyrabiamy 5-7 minut. 2. Wysypujemy mąką koszyk do wyrastania chleba i wkładamy ciasto. przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Kuchnia Prezydentowejwiem czemu przez całe lata twierdziłam, że nie lubię żurku, tylko biały barszcz. Oczywiście szłam na łatwiznę i korzystałam z barszczu torebkowego. W tym roku pierwszy dzień Świąt, po raz pierwszy od x czasu spędzałam w swoim domu i postanowiłam z tej okazji ugotować żurek na domowym zakwasie. Przygotowanie zakwasu jest czynnością tak prostą, że może ją wykonać nawet dziecko
Kuchenne zapiski EdytyNazwałem ten żurek "domowym", bo jest na prawdziwym zakwasie żurkowym, który niedawno zrobiłem :) Nie tam, że z butelki ze sklepu tylko prawdziwy przeze mnie zrobiony. Zresztą pisałem o tym niedawno ( tutaj ). Żurek wyszedł naprawdę doskonały, zrobiłem cały wielki gar! Na kilka dni miałem, bo Madzia nie bardzo chciała jeść :) A powiedzieć muszę, że z każdym dniem stawał się coraz lepszy
Marder&Marder Manufacturewodzie tylko na prawdziwym domowym zakwasie żurkowym. Robiłem go (znaczy zakwas) jakiś czas temu i zostało mi jeszcze troszkę (przepis na zakwas tutaj ). A że na kolejny żurek akurat nie bardzo miałem ochotę to zrobiłem z niego naprawdę smaczny chleb. Znaczy się dość specyficzny. Tak dość ciężki w smaku, ale mi bardzo smakował. Czuć tam w środku ziarna, czuć(...)bochenki: 440 g maki orkiszowej razowej typ 2000 200 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720 7 g suchych drożdży 400 ml zakwasu na żurek ok. 200 ml wody 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Od razu na początku: ilość wody zależy od gęstości waszego zakwasu żurkowego. Ja swój zrobiłem z naprawdę bardzo grubo
Marder&Marder ManufactureZapewne wiecie, że przygotowania to nie tylko dwa ostatnie dni, jeśli oczywiście nie chcecie korzystać z gotowych produktów i macie ochotę zrobić coś wyjątkowego, odświętnego. Na przykład wielkanocny żurek - trzeba o nim pomyśleć już na tydzień przed świętami, podobnie jak o sadzeniu rzeżuchy na co najmniej dwa tygodnie przed ... Ja oczywiście zapomniałam ... I posadziłam dopiero dzisiaj - zapewne
Garniec Magalietaki żur jest bardzo smaczny i sycący, przy czym również bardzo szybko się go robi. Zupę podaje się z ziemniakami (starczy włożyć do talerza kilka ziemniaczków i zalać je żurkiem). SKŁADNIKI 1 l maślanki 1 mała śmietanka słodka 12% 3 jajka 1 łyżeczka kminku 1/2 pęczka koperku 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) do smaku sól, pieprz, maggi dodatkowo: ziemniaki(...)międzyczasie posiekać koperek. Kiedy zupa zawrze, wyłączyć palnik, dodać koperek, doprawić solą, pieprzem i odrobiną maggi. Do talerza włożyć 2-3 ziemniaki, lekko je posiekać i zalać gotowym żurkiem
Passions hobbies life