żurek - 1582 przepisów (strona:40/106)

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem 182

Przepis dostałam od brata, ale i tak pomajstrowałam w proporcjach :) Żurek przepyszny! Składniki: 300 gramów białej kiełbasy (surowej lub parzonej, ja miałam surową) 500 ml zakwasu na żurek 2 marchewki 1 pietruszka 300 gramów wędzonego boczku 1/4 selera 1 por 1 łyżeczka posiekanej dymki 1 łyżeczka świeżego majeranku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka chrzanu ze słoika  3 listki

Szczęśliwa kuchnia
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 144

założonej przez dziadka Śtantina. Tam dowiedziałem się, czym są szpyrki, makówki, czy szpajza. Kolejno w Kluczborku zostałem zaskoczony, na jak wiele sposobów można interpretować kuchnię śląską i czemu opolski żurek jest tak wyjątkowy (mały spoiler — Oleska maślanka!). Oczywiście przyszedł także czas na deser i ręcznie zagniataną drożdżówkę, ekhem, kołocza śląskiego. Później udało mi się odpocząć w Turawie i spróbować długo(...)mają całkiem   wypaśne   SPA! Wnętrze Restauracji Pasja w Hotelu Spałka w Kluczborku. Szef kuchni Restauracji Pasja  —  Kamil Klekowski. Przystawka: krupniok z miodem z  Wołczyna. Żurek grzybowy z domową białą kiełbasą i pianką z maślanki Oleskiej. Danie główne: pierś kacza sous-vide z modrą kapustą karmelizowaną z miodem z Wołczyna, sos demi-glace z pastą truflową

Food Square
Chleb na żurku z nasionami 162

fareast-language:EN-US;} Pyszna chrupiąca skórka miękkie, sprężyste wnętrze i zapach rozchodzący się po domu, bezcenne :)   Składniki: 550g mąki pszennej 4 łyżki mąki żytniej 100 ml naturalnego żurku bez konserwantów ( u mnie taki w butelce) wymieszany ze 100ml letniej wody dodatkowo 150 ml letniej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren siemienia lnianego(...)letniej wodzie z dodatkiem 5-6 łyżek mąki pszennej. Odstawić do ruszenia drożdży na około 20 minut. Do miski wsypać pozostałą mąkę pszenną oraz żytnią, sól, olej oraz żurek do tego wyrośnięty zaczyn z drożdżami oraz nasiona. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wszystko zależy od temperatury w kuchni. Czym cieplej tym drożdże lepiej wyrastają

W garach u Gosi
Zakwas pszenny na barszcz biały 122

Jeśli chcecie ugotować smaczny barszcz biały, będziecie potrzebować zakwasu pszennego. Jest on łagodniejszy w smaku niż zakwas żytni, z którego gotuje się żurek.  W sklepach najczęściej sprzedaje się zakwas pszenno-żytni, a z niego nie uda się ani prawdziwy barszcz, ani żurek. Poza tym zakwas ze sklepu nie pachnie przyprawami, czosnkiem i bywa bardzo kwaśny. Przygotowanie domowego zakwasu trwa

Codziennik Kuchenny
Potrawy na Wielkanoc 124

optymizmu, wiosennego nastroju, miłych spotkań w gronie rodziny i pysznych potraw na stole. Poniżej zamieszczam kilka przepisów na Wielkanoc. Zupy: Wielkanocny barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy Żurek staropolski Zupa chrzanowa z jajkiem i chrustem bekonowym Zakwas na żurek Zakwas pszenny na barszcz biały Zupa pomidorowa Pieczone mięsa i potrawy na ciepło: Biała kiełbasa pieczona w cydrze Pieczona pierś

Codziennik Kuchenny
Zupa krem z kukurydzy i cukinii ... 177

obiadki:-) Dla tych co nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, dodatkowo do zupy można podsmażyć pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Składniki na 1,5 l gęstej zupy: 1 op. żurku z wędzonką (z papierka na 750 ml wody) 2 puszki kukurydzy 1 mała cukinia 1 cebula 2 łyżeczki chrzanu ok. 100 ml mleka Wykonanie: Z cukinii wydrążamy gniazda nasienne(...)kroimy w kostkę. Cebulę oczywiście obieramy i również kroimy w dowolnej wielkości kostkę. Opakowanie żurku rozrabiamy w 750 ml wody (zgodnie z opisem na opakowaniu). Dorzucamy pokrojone warzywa i odcedzoną z zalewy kukurydzę. Gotujemy. Jak już wszystkie składniki będą miękkie, zabieramy się za miksowanie zupy na gładki krem. Po zmiksowaniu wszystkich składników, do zupy dolewamy mleko, ale jeżeli uznamy

IMPRESJA SMAKU
Żurek wielkanocny bezglutenowy 114

latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} SKŁADNIKI na zakwas na żurek: 100 g mąki ryżowej NUTRIFREE 300 ml ciepłej wody 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku Wszystkie składniki umieść  w wyparzonym dużym(...)Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} zupa: 1 słoik zakwasu z przepisu na zakwas na żurek bezglutenowy 300 g białej surowej kiełbasy 2 suszone grzybki 1,5 litra bulionu warzywnego 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz

Kuchnia bezglutenowa
Żurek wielkanocny 134

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Żurek wielkanocny Składniki: Zakwas na żur Wędzone żeberko   - kawałek 5cm Włoszczyzna – 1 pęczek Biała kiełbasa – 200g Kiełbasa wiejska – 200g Jajka – 8-10 sztuk Woda – 1-2 szklanki Czosnek – 2 ząbki(...)zakwasu przywiera do dna garna i się przypala), a następnie dodać pokrojone w kostkę jajka (4 sztuki) i marchewkę (z wywaru). Całość doprawić do smaku i pogotować jeszcze chwilę. Żurek podawać z jajkami np. w upieczonych chlebkach

Kuchnia Bon Appetit
Żurek z mąki razowej z kaszą i szpinakiem 194

Jest to odkopany z zakurzonego zeszytu przepis mojej babci na zalewajkę (żurek) z kaszanką z kaszy gryczanej niepalonej. W związku z tym, że jestem insulinką czyli choruję na insulinoopornosć zakwas zrobiłam z mąki razowej i żeby nie mieć insulinowego zjazdu dodałam szpinak. Zupa wyszła wyborna. Taki powrót do szczęśliwego dzieciństwa....Zupa może nie jest atrakcyjna i nie nadaje się(...)zakręcamy szczelnie wieczkiem. Odstawiamy go na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Od 3 do 5 dni w zależności jaką mamy temperaturę w mieszkaniu. Po ukiszeniu wlewamy żurek do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr

Bon Appetit Małgorzaty
Żurek na domowym zakwasie 170

Porwałam się na głęboką wodę i zrobiłam własny zakwas ( stąd ) oraz później na nim żurek ( również stąd ). Chyba postąpiłam nie tak jak trzeba z dodawaniem zakwasu, więc zupa nie jest tak kwaśna jak być powinna, ale już jestem o to doświadczenie mądrzejsza. Proces robienia zakwasu trwa 4-5 dni, a gotowanie samego żurku + wywaru około 3 godzin. Proporcje na około

Czerwony Gupik
Kiełbasa w słoiku pasteryzowana 173

mięso zawsze część pasteryzowano w słoikach. Ja poszłam troszkę na łatwiznę, bo pasteryzuje już gotową kiełbaskę, ale  mimo to efekt jest pyszny! Tak przygotowana wspaniale nadaje się do żurku, a marynatę wykorzystać jako baza pod sos lub żurek.   Składniki: 1 kg białej kiełbasy Przyprawy na jeden słoik: 1 listek laurowy 2 ziarenka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego

Tradycyjna Kuchnia
Krem z żurku ze śląskim szałotem 157

Jedliście już połączenie żurku ze śląskim szałotem? Jeśli nie to polecam zrobić. Fajna kombinacja dwóch dań w jednym. Żurek a właściwie krem mocno wędzony w połączeniu ze kwaskowatością sałatki to idealne małżeństwo. Dla nas bomba. Inspiracją był krem żytni podawany z szałotem w restauracji UMAMI w Pyskowicach. Zresztą polecam odwiedzić te restauracje, nie będziecie zawiedzeni. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Barszcz biały (z jajkiem i białą kiełbasą) 144

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   U mnie barszcz biały jest podobny do żurku (*) i gotuję go niezależnie od pory roku. Zupa jest niezwykle pyszna oraz sycąca - dzięki dodatkowi jajek i białej kiełbasy. Obowiązkowo musi być w niej dużo majeranku, śmietany i czasami - chrzan. Bywa, że samodzielnie robię zakwas, ale z reguły moje dania są spontanicznie(...)ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Można zamiast torebki barszczu postarać się zrobić samemu zakwas, jednakże będzie to trwało trochę dłużej.   (*) "Zupy gotowane na zakwasach mącznych - to żury i żurki. Natomiast obecność kwasu np. z kiszonej kapusty - czyni zupę barszczem." ( klik

Di gotuje
Recenzja książki Piotra Kucharskiego Chleb. Domowa piekarnia. 219

ostatnim rozdziale autor zamieścił przepisy potraw związanych z chlebem. Znajdziecie tu między innymi przepisy na sałatki, domowe masło, czy też hummus. Mi szczególnie spodobał się przepis na zakwas na żurek. Poniżej zdjęcie mojego żurku z wykorzystaniem zakwasu wg. przepisu Piotra Kucharskiego. Pozostałe informacje. W całej książce widać ogromne doświadczenie autora. Dzięki temu możemy mieć pewność, że przepisy są dobrze napisane

Passions hobbies life
ŻUREK 86

moja ulubiona pozycja na wielkanocnym stole.  Żurek przygotowany  z domowego zakwasu smakuję wspaniale, do tego chrzan własnych wyrobów. Zapraszam po przepis  Składniki: 500 ml zakwasu na żurek- przepis na domowy zakwas znajdziesz  TUTAJ 1,5 l bulionu warzywnego  500 g kiełbasy  300 g wędzonego boczku  2 łyżeczki startego chrzanu- przepis na domowy chrzan

Kukuleczki