Tzatziki to dip charakterystyczny dla kuchni greckiej. Pasuje idealnie do różnych placków i klusek jako obiadowa surówka. U mnie nazywa się je "grecką mizerią", którą robię znacznie częściej niż tradycyjną polską mizerię. Może ze względu na zdecydowany smak i konsystencję. Składniki : 4 dorodne ogórki 6-8 ząbków czosnku 4 łyżki jogurtu greckiego sól Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Weekendy w domu i ogrodzieserowym lub salsą. Jeszcze jako nieświadoma mała dziewczynka za każdym razem je kupowałam, koniecznie z sosami pół na pół, bo nie było nic lepszego od nachosa z tymi połączonymi dipami. I właśnie po spróbowaniu mojego domowego sosu serowego, przypomniał mi się ten smak, bo jest identyczny. Serio! Przypuszczam, że to głownie zasługa wędzonej papryki słodkiej, dlatego nie możecie jej pominąć
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńznalazł, wystarczy ją tylko ugotować. Fasola jest miękka w 30 minut. Pasta z fasoli to pyszne smarowidło do chleba i surowych warzyw. Z powodzeniem można ją wykorzystać jako dip. Pasta z fasoli Składniki: ok.½ l 150 g ugotowanej białej fasoli 1 duże awokado 1 cebula, poszatkowana 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku
codojedzeniaŚwieżo poszatkowana natka pietruszki dodaje do dipu magicznego świeżego aromatu. Pyszny czosnkowy sos podawajcie do różnych mięs, przekąsek chlebowych. Składniki: 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek garść świeżej natki pietruszki Wykonanie: Połączcie w miseczce jogurt z majonezem, dodajcie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, przyprawcie do smaku. Na koniec dodajcie świeżo
Zasmakuj Kuchnipikantnych dań kuchni indyjskiej. Ma za zadanie złagodzić ich ostry smak. W upalny dzień może występować w roli chłodnika. Natomiast w towarzystwie białego pieczywa będzie fajną przekąską. Przygotowałam ten dip z zamiarem podania go do curry z kurczaka. Jego orzeźwiający smak bardzo dobrze komponował się z daniem głównym. Do tego ryż basmati i osiągamy pełnię kulinarnego szczęścia ;) Składniki
zadanie-gotowaniezdrową! Jakie fajne poczucie przyjacielskiej i kibicowskiej wspólnoty przy sięganiu do wspólnej miseczki :) A jaka fajna zieleń :) Miałem plan by wypisać tu wszystkie witaminy, mikroelementy i prozdrowotne właściwości składników dipu. Naprawdę miałem plan i mam tę listę. Ale ponieważ jej nie przepiszę, to musicie wierzyć mi na słowo! ;) Składniki: 1 dojrzałe, miękkie awokado 2 garście młodego szpinaku 1/2 małej cebuli
zadanie-gotowaniecytryny lub kwaśne kiwi, czosnek lub imbir. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na gładką masę. Możemy używać jako dodatek do kanapek, zamiast pesto do dań z makaronu, jako dip do surowych warzyw lub chipsów
Kucharzycapapryczek. Pasta ma mieć słonawy posmak - na każde 10 papryczek przypada 1 łyżeczka soli. Sos ma pikanty, wyrazisty smak, jest gęstszy od meksykańskiej salsy. Idelanie nadaje się jako dip do mięs, warzyw, czy np. do smażonego makaronu czy ryżu. Papryczek nie należy oczyszczać z nasion, to dzięki nim sos jest pikantny. Słoiki z sambal oelek można zawekować na zimnę
Gospodyni MiejskaUwielbiam czosnek i jest on obowiązkowym składnikiem mojej kuchni :) Dip czosnkowy to świetny dodatek do grilla, zapiekanek, pizzy, sałatek, przekąsek na imprezy i wielu innych dań. Jest jednym z ulubionych sosów nas wszystkich a do tego baaaardzo zdrowy ze względu na znajdujący się w nim czosnek w dużej ilości. Składniki: śmietana 18% - (duży kubek) jogurt naturalny
Alutka-GotujeBardzo smaczny dodatek, miedzy innymi, do samosów. Pikantny, lekko czosnkowy smak dipu doskonale komponuje się z łagodnymi przekąskami. Składniki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2-3 rzodkiewki 3-4 marynowane kurki lub inne grzyby … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyŁagodniejsza wersja dipu do samosów. Polecam również do ostrych i wyrazistych przekąsek. Składniki 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3/4 szkl śmietany 18 % 3/4 szkl jogurtu naturalnego sól pieprz ziołowy 1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 2. Doprawiamy do … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyciepłym naczyniu żaroodpornym wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 minut. Gotową kaczkę kroimy w plastry. Ja podałem kaczkę na cieście szpinakowym z pieczoną marchewką oraz dipem z rukoli oraz pieczonymi młodymi ziemniakami. Przepisy na wszystkie dodatki znajdziesz na moim blogu! Przepis na ciasto przypominam poniżej. Do przygotowania ciasta szpinakowego potrzebujemy: 400g. mrożonego szpinaku 3 łyżeczki
MarcinChefinnego jak szaszłyki z mięsa mielonego. Ja użyłam mięsa wołowego i kawałek drobiu. Kofty usmażyłam na patelni grillowej i podałam je z dipem z pieczonej papryki oraz ryżem curry z warzywami. W sam raz na pożywny obiad dla mięsożerców, polecam Post Kofty wołowo – drobiowe pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotujekokosowego zamiast masła, ale za to z whisky by dodać mu nieco nonszalancji. Mój karmel nie jest tak gęsty jak tradycyjny, dlatego znakomicie sprawdzi się jako polewa do naleśników, dip (gruszki zamoczone w karmelu smakują jak niebo!), albo dodatek do gorącej czekolady. Składniki: 2 łyżki wody 100g cukru kokosowego (ok. ⅔ szklanki) 80 ml śmietanki wegańskiej (np. śmietanki owsianej) 3 łyżki
Fill The Bowlstopni na około 3 minuty lub do tostera Kroimy drobno cebule i szczypiorek. Układamy grzankę, na to Naszego Tatara, i do okoła dekorujemy jak chcemy cebulkę i dip śmietanowy
pichciszto