mają wpaść niezapowiedziani goście. Składniki: Nachosy: 1 paczka gotowych tortilli lub tortille zrobione wg przepisu tu odrobina oliwy z oliwek sól, pieprz, ostra papryka, zioła - wedle uznania* Dip: Około 10-12 pomidorków cherry 1 duża szalotka 3-4 łyżki pokrojonej drobno w kostkę papryki (u nas żółta) 1 łyżka oliwy 2-4 łyżki sosu pomidorowego z chilli(...)blasze i pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180 stopni z termoobieiem. Warto zadbać o to, żeby nachosy nie nachodziły na siebie, bo wtedy część z nich będzie niedopieczona. Dip Pomidorki kroimy na pół, po czym każdą połówkę na mniejszych 8 części. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę i szalotkę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy oliwę, sos pomidorowy i przyprawy. Jeśli
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!średnicy nie większej niż 2 cm, jest niepowtarzalny), ale jeśli nie to użyjcie tych, które są dostępne. W sezonie ogórkowym polecałabym wybieranie jak najmnieszych, o jak najsłodszym smaku. Dip możecie użyć do czegokolwiek tylko zapragniecie. Nawet do ziemniaków. To w sumie taka mizeria w perskim stylu. Jogurt naturalny, w perskim stylu z ogórkami i miętą 1-2 małe ogórki perskie
Jem więc Jestemwysuszyć; przebrać liście i odzielić od grubych łodyg. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze lub przystawce do robota kuchennego, na półpłynną substancję o w miarę gładkiej konsystencji (jeśli preferujecie rzadszy dip, możecie dodać więcej oliwy) . Dodać do smaku ocet balsamiczny i sól wedle uznania. Smacznego i n ie zapomnij o kupieniu bagietki do maczania w sosie. Szampańskiej zabawy! KLIKNIJ
Jem więc Jestemoliwy 2 łyżki octu balsamicznego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki startego imbiru kilka listków świeżego oregano Dip czosnkowo-miętowy: 150 ml gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę kilka listków drobniutko pokrojonej mięty sól do smaku (wszystkie składniki ze sobą(...)minut na grillu z termoobiegiem (w moim przypadku elektrycznym) w temperaturze 16 0°C. Z podanych proporcji wyszło mi 7 kolorowych szpadek, które podałam z dipem czosnkowym . Smacznego
Gosia gotujeMiało być coś na szybko, ale stopniowo mój obiad ewoluował i koniec końców spędziłam w kuchni dużo więcej czasu niż zamierzałam. Zaczęło się od ryżu z soczewicą, później doszedł dip ogórkowy i chlebki chapati. Wszystko za sprawą niedawno odbytych na uczelni warsztatów kulinarnych, które mnie zainspirowały. Mój obiad oczywiście nie oddaje w 100% smaku kuchni indyjskiej, ale myślę, że jest(...)ogniu 2-3 minuty, następnie dolewamy ¾ szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15-20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu (często mieszamy) Ogórkowa raita (raita, czyli rodzaj dipu na bazie jogurtu, z różnymi przyprawami) Składniki (1 porcja): 1/3 ogórka startego na tarce 1-2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie grecki) Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Ewentualnie
Powiedz dietom nieprzyprawiamy je oregano, papryką, solą i pieprzem. Podsmażamy kilka minut i dodajemy kukurydzę i fasolę, zalewamy pomidorami z puszki. Smażymy do momentu, aż płyny odparują i powstanie gęsty sos. DIP: -jogurt naturalny -dwa ząbki czosnku starte -sól, pieprz -posiekana natka pietruszki Wszystkie składniki mieszamy razem, możemy dodać, dla miłośników, łyżeczkę majonezu. Na głęboki talerz wykładamy mięso, posypujemy startym serem(...)środku robimy kleks z dipu i dookoła układamy nachosy. Smacznego
BaRepasusmażeniu. To były najlepsze falafele jakie jadłam! Ponieważ mamy jeszcze Karnawał, polecam Wam przygotować je w wersji imprezowej , tzn. uformować w małe kuleczki i podać na stół z dipem do moczenia. Ja swój dip zrobiłam w jogurtu naturalnego wymieszanego z harrisą. Pycha! Falafele z marchewką i kuminem Składniki (na 20-24 sztuki): 100 g suszonej ciecierzycy, namoczonej przez
Chilli Czosnek i Oliwapółmiękko. Odcedzić i wystudzić. Pokroić w cienkie plasterki. Przygotować formę do zapiekania. Wysmarować ją dokładnie masłem. Połowę z pokrojonych ziemniaków ułożyć na dnie formy. Śmietanę wymieszać z dipem czosnkowym i połową z niej polać ziemniaki (resztę zostawić na drugą warstwę ziemniaków). Mielone mięso z kurczaka wyjąć z lodówki i równomiernie rozłożyć na ziemniakach. Przykryć resztą ziemniaków. Polać śmietaną(...)dipem czosnkowym. Posypać tartym żółtym serem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Wstawić zapiekankę i piec pod przykryciem przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, aby ser mógł się ładnie zapiec i zarumienić. Jeżeli z jakiegoś powodu nie lubicie kurczaka, możesz z powodzeniem zastąpić go rybą, np. łososiem. Inspiracja: przepisy.pl linkwithin_text='Zobacz również inne
Świat Domowej Kuchnidużej miski razem z ostudzonym makaronem i mięsem. Do mniejszej miseczki lub garnuszka wlać jogurt naturalny, dodać majonez, przecisnąć przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Tak przygotowanym dipem polać wszystkie składniki i wymieszać. Sałatę lodową dodać do sałatki bezpośrednio przed podaniem. Piersi z kurczaka w trakcie smażenia. Łączenie składników. Składniki sałatki wymieszane z dipem. Sałatka po dodaniu sałaty
Passions hobbies lifewięcej, aby nie zabić jej smaku, dlatego tym razem wersja klasyczna z koperkiem. Składniki na 2-4 porcje 4 kawałki łososia Sól Pieprz (lub pieprz cytrynowy) Cytryna Koperek olej Dip: Pół pojemniczka jogurtu naturalnego Plasterek cytryny Sól Pieprz Koperek Przygotowanie: Łososia posolić i popieprzyć, skropić sokiem z cytryny i posypać posiekanym koperkiem. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kilka minut pod przykryciem(...)złoty kolor. Następnie naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Położyć łososia (skórą na dno). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 7-8 minut pod przykryciem, aby nie był suchy. Dip: do jogurtu naturalnego wycisnąć sok z plasterka cytryny, posolić i popieprzyć, dodać posiekany koperek. Wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówDzisiaj na obiad będzie mięsko - a dokładnie kulki indycze podawane z dipem. Kulki są zrobione z chudego mięsa z dodatkiem warzyw, także moje kochane czytelniczki o kalorie nie trzeba się martwić, a że smażone na oleju...pójdźmy tokiem myślenia mojego taty - "olej to nie tłuszcz i nie tuczy" :-) Dodatkowo można zajadać je z kaszą gryczaną w moim przypadku(...)pokroić w kosteczkę (uwaga na pestki), oliwki w i pomidory w plasterki. Połączyć z jogurtem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami.doprawić do smaku. Kulki ułożyć na talerzu, podawać z dipem. SMACZNEGO
pieprzny smaczekTzatziki jest popularnym greckim dipem, składającym się z jogurtu, czosnku i świeżego ogórka. Tegoroczne wypoczynek spędziłem w Grecji. Zajadałem się tym przysmakiem codziennie. Gdy przygotowuję je w domu powracam wspomnieniami do skąpanego w słońcu Rodos. Możemy je podawać jako dodatek do warzyw, pieczywa lub mięs z grilla. Polecam Wam przygotowanie tego prostego dipu zarówno jako dodatek do dań lub jako
kulinarnyJadumą, że nie są to kolejne mrożone pierogi z marketu. Dziś zamieszczam pierogi mojego autorstwa. Nafaszerowałem je mięsem z kurczaka, warzywami i świeżym tymiankiem. Podsmażyłem i podałem je z dipem czosnkowym. Na dzisiejszy szary, ponury jesienny dzień pasują idealnie. Jesienna chandro miej się na baczności :) Czas przygotowania: 80 min. Porcja dla 5 osób ( ok. 30 pierogów) Koszt przygotowania(...)mały por świeży tymianek bulion olej, sól, pieprz SKŁADNIKI na ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 żółtko z jajka 1 łyżka oleju szczypta soli SKŁADNIKI na dip czosnkowy: 3 ząbki czosnku 4 łyżki gęstego jogurtu ( najlepszy jest jogurt grecki) sól, pieprz Do jogurty wciskamy za pomocą praski ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy
kulinarnyJaParyżu. Składniki: 2 średnie cukinie 1 jajko 2 szalotki 2 ząbki czosnku 50-100g mąki pszennej łyżka przyprawy garam masala szczypta soli i pieprzu oliwa do smażenia dip śmietana czosnek zioła prowansalskie (zamieniłabym na ogórek zielony, gdybym miała pod ręką - wyszłoby tzatziki) Sposób przygotowania: Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Czosnek i szalotki posiekać. Wymieszać wszystko razem(...)jajkiem, mąką i przyprawami. Smażyć małe placki na rozgrzanej na patelni oliwie. Dip: Jeśli jest ogórek to go zetrzeć i wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli nie ma - tylko wymieszać ;) Przepis dodaję do akcji
W kuchni wieczoremGotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotujemy około 8 minut. Wyławiamy i przekładamy do naczynia z zimną wodą, aby nie straciły sprężystości i koloru. Przygotowujemy dip jogurtowy: Do szklanki przelewamy jogurt, dodajemy sól i pieprz, pół łyżeczki musztardy i mieszamy. Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki, ogórek obieramy i kroimy na plasterki. Sałatę myjemy, osuszamy(...)grillowej patelni - bez oleju - na rumiano. Po usmażeniu odstawiamy. Na usmażony, ciepły placek układamy po środku sałatę, posypujemy pomidorem i ogórkiem, układamy na wierzch szparagi i mięso. Całość polewamy dipem jogurtowym i zawijamy. Smacznego
Słodkie Przyjemności