marchewka 2-3 - pietruszka 1 - seler 1 mały - cebula 3-4 - por 1/2 -1 - jabłko np reneta 1-2 - wywar mięsno-warzywny do przykrycia ziemniaków - kwaśna śmietana 1 kubek - dip czosnkowy domowy - słoiczek domowego barszczu kiszonego - przyprawy/zioła: do smaku * domowa warzywna * " Ziołowo mi " (Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek) * pieprz czarny(...)pokrojone w kawałeczki, chwilę gotujemy a następnie dorzucamy ugotowane i pokrojone (z rosołu) marchewkę, seler, pietruszkę, pora. Wszystko blendujemy i doprawiamy. Wlewamy kiszony barszcz, zabielamy śmietaną, dodajemy dip czosnkowy (2-3 łyżki). Wszystko dokładnie mieszamy - w razie konieczności jeszcze doprawiamy. W miseczce posypujemy mieszanką z ziół i dodajemy pokrojone oliwki z kleksem oliwy z oliwek. Zupa krem
Wypisz WymalujPozostajemy w klimatach egzotycznych. Hummus to potrawa pochodząca z bliskiego wschodu. Jest to połączenie ciecierzycy z pastą thaini (czyli pastą z sezamu). Hummus możne być podawany, jako dip i przyprawiany według indywidualnych kulinarnych upodobań. Pastę thaini można kupić w sklepie, ale można też zrobić ją samemu do czego bardzo zachęcam. Thaini 1. szklanka sezamu 1/2 szklanki oleju sezamowego Sezam rozsypujemy(...)pasta. Można do całości dodać suszone pomidory, lub bazylię. Można dodać chili lub kumin. Możecie dodać te przyprawy, które lubicie. Warto zrobić np. trzy rożne smaki. Polecam bardzo jako dip na przyjęcia. Hummus wygląda i smakuje egzotycznie jest bardzo efektowny a tak łatwo go zrobić
Kulinarna rozmowaKrakersy to niewątpliwie typowo imprezowa przekąska. Można je podawać w wielu wariantach smakowych i w różnych kształtach, są doskonałe do wszelkich past i dipów. Piekłam je pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Są bardzo proste i szybko powstają, można je upiec na kilka dni przed planowaną imprezą i trzymać np. w zamkniętym pudełku. Przepis na krakersy(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - krakersy powinny lekko zbrązowieć. Podawać jako pojedynczą przekąskę lub jako dodatek do twarożków (jak u mnie), dipów, past czy sałatek. Smacznego chrupania
Codzienna kuchnia niecodziennafasolki Placki z cukinii i fety Coca, pizza z Hiszpanii Tarta ze szpinakiem i jajkiem Chleb andaluzyjski Pity z rybą po marokańsku Grzanki śródziemnomorskie Mini kanapeczki z halloumi Dip z buraka z za'atarem Empanadas z tuńczykiem Cygara z ciasta filo Dip z pieczonych pomidorów Keftedakia Tortilla z piekarnika Pity z halloumi Turecka pasta z bakłażana Gallette z pomidorami
Chilli Czosnek i Oliwazamykamy ciastem, tworząc bochenek. Smarujemy roztrzepanym zółtkiem, posypujemy ziarnami i ziołami. Pieczemy w 180 st góra dół z termoobiegiem około 45 minut. /Dip: Gdy nasz łosoś się piecze, przygotowujemy dip czosnkowy. Czosnek, serek mascarpone i majonez przekładamy do dużego słoika i blendujemy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. W razie konieczności doprawiamy przyprawą warzywną. Ciasto francuskie bezglutenowe: FRANCA i to "rasowa(...)polubimy. Ten (mimo, że jeden z droższych) to zdecydowanie jest najlepszy z mrożonych. Nie jest to post sponsorowany przez Hortex, tak dla jasności :) Zdecydowanie najlepiej smakuje z dipem czosnkowym. Nuta kremowego dodatku (ale nie bazującego na chińskim czosnku) doda daniu charakteru i zapewni nam - konsumentom, ucztę dla podniebienia i dla oka. Wszystkie składniki użyte z tym daniu to zdecydowanie
Wypisz Wymalujfarszem i posyp stratym serem żółtym. Wierzch możesz posypać jeszcze dodatkowo platkami chilli i słodką papryką. Zapiecz cukinie przez około 25 - 30 minut. Możesz je podawać z ulubionym dipem, najlepiej sprawdzi się tu dip czosnkowy lub koperkowy na bazie jogutru naturalnego. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonywoda – ok. 100 ml – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – kurkuma – 1 łyżeczka – sól , pieprz , papryka – do smaku – przyprawa do Tacos – do smaku – dip serowy – 200 g – olej do smażenia – 300 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę pszenną przesiewamy z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy letnią wodę oraz rozbełtane jajko i przyprawy. Wyrabiamy(...)kółka. Każde kółko rozcinamy na pół. Smażymy po kilka sekund na bardzo gorącym oleju! Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Możemy jeszcze dodatkowo posypać przyprawą do tacos. Podajemy z dipem serowym
Ostra na SłodkoŚniadanko zrobione dla mojej kochanej siostrzyczki :* ~ Wytrawne serniczki z patelni z dipem a'la barbecue ~ Składniki: 250g twarogu 2 jajka 3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej koperek przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma dip: kilka łyżek ketchupu łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki troszeczkę pieprzu cayenne łyżeczka oregano Wszystkie składniki ugniatamy widelcem na jednolitą masę. Zwilżonymi rękami formujemy małe placuszki, wykładamy
Kuchenny Skrawek NiebaWkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika, 5. Pieczemy 20 minut (góra-dół + termoobieg), 6. posypujemy zmielonymi orzechami. 7. dopiekamy jeszcze 5 minut. Zdecydowanie najlepiej smakuje z dipem czosnkowym i ryżem lub z makaronem ryżowym, choć sądzimy, że pstrąg i towarzystwem kaszy jaglanej nie pogardzi! /jeśli chcecie, wrzucimy niebawem przepis na idealny, domowy dip czosnkowy/ Jeśli masz ochotę
Wypisz Wymalujtermoobiegiem". Zaglądajcie do niej. Jak zapach zaczyna już bardzo kusić to popatrzcie czy się nie przypala. Upieczona pięknie odchodzi od blachy. Pizza zdecydowanie najbardziej nam smakuje z domowym dipem czosnkowym, który ucieka równie szybko jak ten udomowiony, włoski przysmak. Jeśli chcecie, podzielimy się z Wami niebawem przepisami na dipy m.in na idealny czosnkowy, choć nie tylko! :) :)))) No, to się podzieliłyśmy
Wypisz Wymalujsmażone na patelni zna każdy, ale większość ogranicza się jedynie do tworzenia z ziemniaków. Powstają tak placuszki ziemniaczane, które każdy je inaczej - z keczupem, z gulaszem, z sosem, z dipem, ze śmietaną, na słodko - śmietana i cukier albo 'bez dodatków'. Jedni robią wielkie, o średnicy patelni, inni malutkie. Nie ważne w jakim wydaniu - każdy wie o co chodzi. My dziś(...)efekt uzyskasz. Najlepiej spróbować najpierw rzadszej wersji, a w razie czego mąki można przecież dosypać po próbnych placuszkach. Zdecydowanie naszym nr jeden jeśli o dodatki do nich chodzi jest dip czosnkowy! Idealnie przełamuje smak, nie zakłócając głównego zamysłu dania. Jak najbardziej polecamy to smakowe połączenie. Jesteśmy miłośnikami cukini, którzy na szczęście mają jej pod dostatkiem (w tym roku nasz
Wypisz Wymalujpomysł IDEALNY! Genialnie łączy się z całą kombinacją. Świetnie przełamuje smaki i dodaje odrobinę smacznej inności. Chyba już zawsze będziemy je ładować na górę. Oczywiście najlepiej smakowała z domowym dipem czosnkowym, który stał się naszym kulinarnym oczkiem w głowie. To element obowiązkowy w naszej rodzinie. Nie ma dipu (mocno, mocno czosnkowego) - nie ma pizzy. No, to miło nam było
Wypisz Wymalujobiad robi się z przyjemnością. Coś co każdemu posmakuje. Serek stał się nie tylko spoiwem (na szczęście miałyśmy dwa opakowania), ale i bazą do wykonania dodatku. Mowa o czosnkowym dipie z którym podawałyśmy nasze danie. Receptura jak zwykle ta sama! Domowy dip - mieszanka dużej ilości czosnku (z własnego ogródka), odrobiny majonezu domowego i... wyżej wspomnianego serka. Do tego domowa vegeta
Wypisz Wymalujczęsto. Z idealnymi miękkimi śliwkami kupowanymi na wagę, pysznym wędzonym boczkiem.... Składniki: cienko pokrojony w plastry boczek wędzony śliwki suszone (ilość uzależniona od ilości boczku) Party Dip Barbecue Prymat małe wykałaczki Wykonanie: Układamy śliwkę na plastrze boczku. Zawijamy ją dokładnie i spinamy wykałaczką. Gotowe roladki smażymy na patelni do zrumieniania z każdej ze stron.Jedn(...)opcji jest upieczenie ich w piekarniku, ale patelnia w zupełności wystarczy;). Idealnym dodatkiem, jest Pary Dip Barbecue Prymatu, który przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podajemy najlepiej gorące. Gorąco polecam i życzę smacznego
Malinowe Pocałunkiszkl mąki pszennej 3 żółtka płaska mała łyżeczka soli 200 g masła 125 g serka kremowego np philadelphia małe opakowanie łososia wędzonego na zimno przyprawy do smaku Party Dip czosnkowy Opis wykonania: Mąkę łączymy z solą i posiekanym masłem. Dodajemy żółtka i zagniatamy szybko kruche ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki(...)Jeszcze ciepłe pozbawiamy nadmiaru ciasta (najlepiej robić to nożem). Po upieczeniu wszystkich grzybków, każdą połówkę wypełniamy farszem serowo-łososiowym i sklejamy połówki ze sobą. Podajemy np z Party Dip czosnkowym Prymatu
Malinowe Pocałunki