Smętnie spoglądające na mnie jabłka, desperacko dopraszające się o zużycie stały się główną inspiracją dla dzisiejszych babeczek. Mocno dojrzałe owoce w połączeniu ze słuszną ilością cynamonu i kawałkami orzechów to idealny przepis na zdrowe (tak przynajmniej możemy sobie wmawiać ;) i pyszne muffinki. Składniki: 1,5 szklanki mąki żytniej szklanka brązowego cukru pół szklanki oliwy z oliwek pół szklanki mleka jajko
sama złodyczczyli o 0,5 szklanki mniej, gdyż standardowo budyń jest na 2 szklanki, czyli 0,5 litra mleka). Lekko schładzamy budyń. 5. KRUSZONKA (2 min): płatki owsiane, cukier i cynamon wsypujemy do miseczki, dodajemy pokrojone masło lub margarynę i ucieramy w palcach aż do uzyskania konsystencji kruszonki (wilgotny piasek). 6. PRZERWA: robimy sobie 15 min przerwy, ponieważ ciasto jeszcze się
Nerds Kitchenorzechy (w przepisie są orzeszki ziemne, które wg nas pasują najlepiej, na zdjęciu użyliśmy laskowych, ponieważ tylko te mieliśmy pod ręką :)) i delikatnie mieszamy. 7. MĄKA, SODA, PROSZEK, SÓL, CYNAMON (1 min): przesiewamy je przez sitko (nie jest to niezbędne, ale dzięki temu nie będzie grudek) do masy, delikatnie mieszamy całość. W tym momencie ciasto nie wygląda zachęcająco (skojarzenie sami
Nerds KitchenSkładniki: 1 jogurt naturalny gęsty dżem (ja użyłam truskawkowego) musli rodzynki szczypta cynamonu mandarynki suszona żurawina Wszystkie składniki nakładamy łyżeczką do szklanki. Rodzynki mieszamy z musli. "Kolorowe" warstwy powinien dzielić jogurt, ponieważ ma najgęstszą konsystencję, dzięki czemu utrzyma resztę składników na swoim miejscu. Oczywiście można użyć również innych składników - polecam banany (świeże i suszone), konfiturę śliwkową albo owoce w zalewie
My Culinary Artrabarbarem: 4 gałązki rabarbaru 50g brązowego cukru 1 łyżka masła 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Na kruszonkę 150g mąki 110g masła 100g wiórek kokosowych 3 łyżki cukru brązowego ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki cukru waniliowego Gałązki rabarbaru obieramy oraz kroimy na kawałki długości około 1 cm. W garnuszku umieszczamy rabarbar, cukier oaz masło i lekko podgrzewamy wszystkie składniki około 5 minut. W misce
Kolizje SmakówWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto drożdżowe z śliwkami z dodatkiem cynamonu i kruszonki. Miękkie, delikatne i wilgotne w środku. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z szklanką mleka. Z podanych proporcji wychodzi duża blacha ciasta.Przepis pochodzi z książki „Ewa gotuje”. Post Ciasto drożdżowe z śliwkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujelaska cynamonowa 0,5 l octu Wykonanie Gruszki obrać, przekroić, wydrążyć gniazda nasienne i na chwilę zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny. Zagotować wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Przełożyć gruszki do wrzącego syropu i gotować przez ok. 3 min do momentu, aż będą „szkliste
RAROSSArozgrzewamy olej, smażymy pączki na złoto po 2-3 minuty z każdej strony, pączki odsączamy na ręczniku papierowym. Gdy lekko przestygną posypujemy je dosyć obficie cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego! The post Pączki z jabłkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgusta i smaki.. 4 łyżki dowolnych otrąb (u mnie pół na pół żytnie i gryczane ) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego W misce wymieszać wszystkie składniki, aż powstanie gęste otrębowe ciasto.Patelnię przesmarować lekko tłuszczem (za pomocą pędzelka) i rozgrzać. Ciasto nakładać łyżką i formować niezbyt
Moje domowe kucharzeniezapach..mniam... 30 dkg mąki 10 g świeżych drożdży 125 ml mleka 30 g rozpuszczonej margaryny 2 łyżki cukru szczypta soli 1 jajko Dodatkowo 6 łyżek cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki startej skórki cytrynowej jajko do posmarowania Mleko ,drożdże i cukier wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać z solą, dodać rozpuszczoną margarynę, jajko i drożdże .Zagnieść ciasto
Moje domowe kucharzeniedomu ponieważ są bardzo szybkie w wykonaniu. Wystarczy pokroić gotowy płat ciasta francuskiego na kwadraty, nałożyć jabłka pokrojone w drobną kostkę z cynamonem i zlepić. Wychodzą bardzo chrupiące, delikatne z dużą ilością nadzienia. Z podanego przepisu wychodzi 6 dużych rożków. Post Rożki francuskie z jabłkiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepropozycja na zdrowe śniadanie: - 150ml jogurtu naturalnego - 2 łyżki otrąb granulowanych ze śliwkami - 2 śliwki pokrojone w kosteczkę - pół świeżej brzoskwini - garść świeżych borówek - łyżeczka miodu akacjowego - szczypta cynamonu Mieszamy i jemy! Pięknego, słonecznego dnia
Sajkofanka smakusię rewelacyjna herbata o której już pisałam tutaj , tutaj i tutaj , tym razem nadeszła chwila na przepyszną kawę . Zdecydowanie czuć wysoką jakość w tych cudownych, pachnących ziarenkach. Kawusię posypałam cynamonem i wiórkami czekolady. Mmm... cudowne popołudnie
Brzuszki Łakomczuszkilody, które swym smakiem przypominają to pyszne i aromatyczne ciasto. Składniki: 3 duże jabłka 2 gruszki 120ml jogurtu naturalnego typu greckiego (można zastąpić śmietaną) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu kilka kropli ekstraktu z wanilii (można pominąć) Przygotowanie: Owoce obieramy, kroimy na cząstki i zamrażamy. Zamrożone miksujemy
Ze smakiem i z pasjąpodwoić ilość wszystkich składników. Składniki na małą blaszkę (20cmx25cm): 2 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki cukru 2,5 łyżki kakao 1 łyżeczka sody przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 0,5 łyżeczki kardamonu 4 płaskie łyżki konfitury różanej 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko cukier puder do posypania konfitura do przełożenia
Ze smakiem i z pasją