cynamon - 3631 przepisów (strona:128/243)

Szarlotka razowa (z mąki żytniej) 296

jabłka (średnie) 1 i 3/4 szklanki mąki żytniej razowej (użyłam typu 2000 , z Bazarku Smakoszy ) 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru cynamonowego (może być 1 łyżeczka cynamonu) 5 łyżek cukru brzozowego/ksylitolu ( Brzozowy Cukier ; można użyć zwykłego lub brązowego)   2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): 1/3 szklanki orzechów włoskich   Umyte jabłka zetrzeć na tarce - o grubych oczkach

Di gotuje
Armeriter (Danie recyklingujące czerstwe bułki) 211

moczone 3 przepis 4 gdzie jest powiedziane 5 lali 6 studenci 7 pozwolić sobie na coś 8 mówią 9 bułka paryska 10 różne 11 nazwa 12 trochę oleju 13 cynamon 14 bardziej 15 roztrzepać 16 kromki 17 proszę wrzucić 18 przypiecze 19 rozkoszowanie się, jedzenie

Chop w kuchni
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 180

morwa suszona autorka: przEKOnseczki | blog: przEKOnseczki Skrzydełka w miodzie autorka: kasiaganc5 | blog: Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni Rozgrzewajaca herbata z pomarańczą i goździkami autorka: prostedania | blog: prostedania Kawa z miodem i cynamonem autorka: prostedania | blog: prostedania Wzmacniająca herbata na zimowe wieczory autorka: prostedania | blog: prostedania Zdrowe i pyszne śniadanie z kiwi i jabłka autorka: prostedania | blog: prostedania

Weekendy w domu i ogrodzie
Galaretka z płatkami owsianymi, rozgrzewająca .. na chłodne dni 190

Zagotuj litr wody, dorzuć do niej owoce mrożone po 300 g  wiśnie i śliwki oraz inne jak lubisz. Jedną całą laskę cynamonu , kilka ziaren goździka , i najlepiej w całości garść kardamonu . Przykryj i zagotuj wszystko przez nie dłużej jak 5 minut.  Odstaw do przestygnięcia 10-20 minut, dodaj 2 łyżki   cukieru  brzozowego  lub miódu , jeżeli

Pasje Jolki
Marynanta do kurczaka z powidłami śliwkowymi 189

Składniki keczup ostry, 5 łyżek powidła śliwkowe, 2 łyżki kolendra w ziarenkach, 1 łyżka kminek mielony, 1 łyżeczka papryka mielona, 1 łyżeczka czosnek granulowany, 1 łyżeczka imbir, 1/2 łyżeczki cynamon, 1/2 łyżeczki jabłka, 2 szt Przygotowanie Kardamon rozgniatamy na miazgę. Jabłka obieramy, kroimy w małą kosteczkę lub ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy razem. Smarujemy kurczaka i wkładamy do lodówki

Gotowanie moimi oczami
Zupa Pho ga – przepis na pyszną zupę 192

kurczak ( ok. 1,5 kg )  2 szt marchewki 1 por 2 litry wody  100 ml sosu rybnego  1 łyżka cukru  3 anyże gwiazdkowe 1 laska cynamonu 4 szt kardamonu 4 szt goździków 5 szt pieprzu czarnego w ziarnach łyżka posiekanego imbiru  sól do smaku  zielona cebulka  limonka  makaron chiński ja miałam taki

Kuchnia na wzgórzu
Żytnie ciasto piernikowe z daktylami 186

masła (u mnie pół na pół z olejem kokosowym) 150 g ksylitolu lub nieco mniej pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu, zmielonego 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 200 g mąki żytniej razowej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Daktyle posiekać na małe kawałki, wrzucić do niedużego

FitKot
Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ – nieśmiertelny klasyk w cytrusowym wydaniu 325

dobroczynne działanie. SKŁADNIKI 250g wędzonych (2 sztuki) i suszonych gruszek (garść ćwiartek) 150g suszonych jabłek w plasterkach 150g wędzonych śliwek (polskich, nie kalifornijskich) 10 moreli 8 fig 2 laski cynamonu 4-5 gwiazdek anyżu 10 sztuk goździków 4-5 ziaren zielonego kardamonu 1 duża pomarańcza ½ cytryny miód, cukier albo syrop z agawy 3,5 litra wody (używam mineralnej

Karo in the Kitchen
Kasza jaglana z mieszanką studencką i winogronami 164

patelnię i wsyp mieszankę studencką, sezam i siemię lniane. Upraż. Winogrona pokrój na połówki, rozłóż na kaszy jaglanej. Posyp uprażonymi bakaliami, dodaj listków mięty. Jeśli chcesz możesz dodać szczypty cynamonu i kardamonu. Dzień dobry Kochani! Smacznego dnia

Z Kuchni Do Kuchni
Piernik Młodej gospodyni z żurawiną i marmoladą z pigwy! 226

mąki gryczanej - 300 g mąki pszennej - 250 g cukru - 250 g miodu - 2 jajka - 55 g margaryny - 50 g utartych w moździerzu przypraw do piernika tj.  cynamonu, imbiru, pieprzu, gałki muszkatołowej, anyżu - paczka skórki pomarańczowej - 1/2 szklanki żurawiny świeżej - 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżki czubate kakao PONADTO: - polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady - polewa z białej czekolady

SMYKWKUCHNI
Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości 261

brązowy kostka bulionowa z drobiu 6 ząbków czosnku 30g świeżego imbiru, w plasterkach dwie butelki po 500ml piwa (użyłam czerwonego lagera) PRZYPRAWY 1 łyżka ziarnistego pieprzu 2 laski cynamonu 5 gwiazdek anyżu 6 liści laurowych 1 czubata łyżeczka kuminu 1 czubata łyżeczka kolendry 6 nasion zielonego kardamonu ½ łyżeczki goździków DO SMAROWANIA 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego

Karo in the Kitchen
Dyniowo-pierniczkowa latte i test nowego ekspresu Russell Hobbs Clarity 156

pomarańcza mleko 200 ml przyprawy korzenne (może być przyprawa do piernika) 100 ml espresso  miód do smaku Przygotowanie :  Zagotować mleko z przyprawą korzenną można dodatkowo dodać laskę cynamonu, goździki, zblendować dynię razem z pomarańczą i mlekiem (dla pożądanej konsystencji najlepiej, żeby była trochę gęsta jednak na tyle by można było ją swobodnie wypić :) na spód szklanki wlewamy warstwę

zdrowa vege kuchnia
Razowe pierniki. 166

naturalnego, lejącego 70 - 100 g drobno zmielonego ksylitolu 120 g masła, 1 jajko, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, opcjonalnie kakao dla nadania koloru (2 łyżeczki). szczypta soli Domowa przyprawa korzenna: cynamon mielony (4 łyżeczki), goździki mielone (2 łyżeczki), kardamon mielony (2 łyżeczki), gałka muszkatołowa mielona (1 łyżeczka), kolendra mielona (1/2 łyżeczki) imbir mielony (2 łyżeczki) Przygotowanie: 1. Masło topimy z ksylitolem

Powiedz dietom nie
Jadalne prezenty: domowy ocet aromatyzowany (+ oczywiście gotowe etykietki) 184

wręcz banalna. Zaczynamy od wybrania składników, które mają nadać smak naszemu octowi. Mogą to być zioła, czosnek, chilli. skórki cytrusów, różne owoce (np. figi, maliny, wiśnie), przyprawy korzenne (imbir, cynamon, anyż, goździki, wanilia, pieprz), a nawet lawenda, pokrzywa czy mniszek lekarski. Myjemy je, suszymy, następnie wkładamy do słoika i zalewamy gorącym octem. Słoik odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce

Chilli Czosnek i Oliwa
ZIMOWE CIASTO KOKOSOWO-BANANOWE Z PRZEPISU A. MACIĄG - KSIĄŻKA "ŚWIAT ŚWIĄT". 198

bardziej, że jest pyszne i na gorąco i na zimno. Faktycznie smakuje świątecznie. Bardzo dużą "robotę" robi połączenie różnych faktur - delikatność bananów i ten "pazur" kokosa. Do tego szczypta cynamonu i mamy nie zimowe ciasto, a zimowe niebo.  Zabawa z przepisem - no cóż. U nas wyglądało to tak: Trzy podejścia. Pierwsze rdzenne, prawie skopiowane. Dwa następne - dałyśmy szklankę cukru

Wypisz Wymaluj